MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kolejny raz rozczarowałem się Nvu

Tematy specyficzne dla edytora stron Nvu i Kompozytora Stron z pakietu Mozilla

Moderator: Pomocy?!

Kolejny raz rozczarowałem się Nvu

Postautor: ostol » 30 listopada 2005, 18:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Przestańcie wciskać ludziom kit,że Nvu jest bardzo łatwym w obsłudze programem...że nie trzeba na pamięć znać HTML-a, CSS i takie tam pierdoły.

Kilkakrotnie próbowałęm przekonać się do Nvu - w konfrontacji z FrontPage, Nvu jest jak notatnik napisany po hebrajsku.

1. W Nvu nie istnieje coś takiego jak intuicyjna obsługa, dostęp do opcji wywrócony do góry nogami. Menu kontekstowe zaznaczonych obiektów nie istnieje.

2. Sposób obsługi formatowania <div> i <span> żenujący. Osoba początkująca praktycznie jest bez szans....

4. Funkcja "podglądu" nie ma z podglądem nic wspólnego. Wolę wrzucić do IE lub Firefoxa.

5. Co z ramkami wbudowanymi, które nadal są bardzo popularne? Dla osób nie znających PHP są one w wielu sytuacjach jedynym rozwiązaniem.

6. Gdzie jest wybieranie wypełnienia dla <hr>???

7. Obsługa styli osadzonych w znaczniku - hahaha!!! pozostanę przy notatniku.

8. Edytor CSS? Trzeba wszystko znać na pamięć - j.w.

Poza tym:
Czytając porady na forum ma się wrażenie że jedzie się radzieckim starym samochodem gdzie, aby włączyć wycieraczki trzeba dokręcić śrubę w lewym tylnim kole...
Pozostanę przy FrontPage. Po kliknięciu w zaznaczony tekst mogę ustawić jego akapity, hiperłącze lub czcionkę (z dostępem do wszystkich właściwości), a nie usunąć kotwicę, której tam nie ma.
ostol

Postautor: buc » 26 grudnia 2005, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

tylko że nvu jest darmowy, a ms office ile kosztuje? więc co sie plujesz. tak wiem można mieć pirata
buc

Postautor: Beowulf » 26 grudnia 2005, 22:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Szczerze powiedziawszy to nvu wg mnie nie nadaje się do tworzenia stron, generuje jakies dziwne kody, wole już jakiś notatnik z kolorowaniem składni :P
Zanim zapytasz sprawdz czy ktoś już na to nie odpowiedział: http://mozillapl.org/forum/search.php
Rozszerzeń szukaj tu: http://www.extensionsmirror.nl
Obrazek
Beowulf

Z nami od: 15 maja 2005, 15:38

Do OSTOLA

Postautor: crazy henry » 02 października 2006, 19:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

witaj OSTOL-u
Ja jestem właśnie takim początkującym, zielonym jak wiosenny szczypiorek webmasterem, w dodatku starym pierdzielem. Powiem ci wyluzuj, forum jest dla wszystkich, i takich jak ja co nie wiedzą co to jest <div> i <span> ale radość mają z tego, że coś zrobią i ich znajomi i rodzina mogą to zobaczyć w internecie, a także dla wytrawnych webmasterów piszących w różnych językach obiema "łapami". Nvu jest prosty i przyjazny właśnie takim prymitywom jak ja i po to został wymyślony, jest po polsku i nigdy mi się nie zawiesił. Jak Tobie pasuje Front Page czy coś innego to wracaj do niego i nie pisz rzeczy nie sprawdzonych. Pozdrówka.
crazy henry

Z nami od: 28 czerwca 2006, 18:14

Postautor: Jancio Wodnik » 03 października 2006, 20:19

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Ahoj! Popieram "crazy henry ". Ja zacząłem od książeczki "Tworzenie stron WWW" i z przyjemnością tworzę stronę w tym programie. Czekam na płytkę ze zdjęciami z ostatnich regat i umieszczam w Internecie. Sprawdzałem "start" na różnych przeglądarkach i nie jest źle. Nasłonecznienia życzę "Narzekaczom z przewidzenia" . Morskie pozdrowienia - Jancio Wodnik
Jancio Wodnik

Re: Do OSTOLA

Postautor: Gość » 29 października 2006, 19:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

crazy henry pisze:witaj OSTOL-u
Ja jestem właśnie takim początkującym, zielonym jak wiosenny szczypiorek webmasterem, w dodatku starym pierdzielem. Powiem ci wyluzuj, forum jest dla wszystkich, i takich jak ja co nie wiedzą co to jest <div> i <span> ale radość mają z tego, że coś zrobią i ich znajomi i rodzina mogą to zobaczyć w internecie, a także dla wytrawnych webmasterów piszących w różnych językach obiema "łapami". Nvu jest prosty i przyjazny właśnie takim prymitywom jak ja i po to został wymyślony, jest po polsku i nigdy mi się nie zawiesił. Jak Tobie pasuje Front Page czy coś innego to wracaj do niego i nie pisz rzeczy nie sprawdzonych. Pozdrówka.

W takim razie jesteś wyjątkiem.Nvu to jest to samo co edytor stron w zwykłej Mozilli, ma tylko trochę inne kolory interfejsu.Nvu usuwa cały kod PHP i się wiesza.Kompletne gówno :roll: .
Gość

Postautor: crazyhenry » 30 października 2006, 15:15

Gościu przemiły!
Masz prawo jak każdy na forum mieć swoje zdanie na dany temat, ale proponowałbym Tobie więcej umiaru w ocenach. Ja dalej pozostanę przy Nvu, bo nie interesuje mnie obsługa <div>, <span> kodu php itd. Mnie się nigdy to "gówno" jak nazywasz nvu nie zawiesiło a nie mając kompletnie pojęcia o języku html coś tam sobie intuicyjnie klecę i sprawia mi to satysfakcję. Poza tym to jest darmowe i w dodatku ma obszerną pomoc po polsku. Z należnym szacunkiem kreślę się i pozdrawiam. H.O.
PS: Gościu - nie masz imienia czy jakiegoś pseudo? :wink:
Quo vadis Domine? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością?
crazyhenry

Z nami od: 04 października 2006, 18:21

Postautor: Gość » 02 listopada 2006, 15:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

1. Nvu nie jest dla osób dobrze umiejących html + css, przynajmniej to moje zdanie, bo jak zaglądam do kodu strony to mnie szlag bierze :lol:.

Program jest bardzo prosty i ubogi w opcje, ale dla początkujących jest to jeden z najlepszych programów na rynku !! Biorąc pod uwagę cenę oczywiście 8)
Gość

Postautor: crazyhenry » 03 listopada 2006, 18:21

Gościu !
Dobrze, że dałeś się udobruchać i nie jesteś już tak agresywny w stosunku do Nvu. Wiem i rozumiem, że dla znających html, cssy itd. może to być prymitywizm jadący na ograniczoności ale jakie ja mam wyjście? Chcę zrobić stronkę mojego Klubu /Klub za "bidny" na zlecenie tego zawodowemu webmasterowi/, jedną już zrobiłem synowi i jakoś działa, jesteśmy zadowoleni, chociaż jak podglądał źródło zawodowiec to miał 100 uwag /z pewnością słusznych/. No i Nvu jest free i po polsku.
A w info o Nvu przecież pisze, że program ten jest dla laików nie znających języka ale chcących coś samodzielnie zrobić, więc wytrawny webmaster raczej nie ma czego w nim szukać. Pozdrawiam i dziękuje za opinię.
crazyhenry

Postautor: Gedi » 03 listopada 2006, 18:31

Nvu nie jest dla osób dobrze umiejących html + css
Wprost przeciwnie. To edytor TYLKO dla osób nie znających się na rzeczy. Nvu nie jest dobre :), ale i nie najgorsze dla początkujących, lecz dla webmastera zupełnie nieprzydatne :).
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: crazyhenry » 03 listopada 2006, 19:56

To bardzo prosiłbym o podanie innego, lepszego programu do tworzenia stron, bezpłatnego i nie wymagającego znajomości języka html ani żadnego innego. w dodatku z obszerną pomocą w języku polskim. Za podpowiedź już dziękuję, żeby nie pisać kolejnych postów.
crazyhenry

Postautor: Tomek » 03 listopada 2006, 20:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Henryku - odezwij się do mnie w sprawie strony klubu :) zobaczymy co się da zrobić :).

a program - bez znajomości html się nie da
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Aaaaalfred » 04 listopada 2006, 16:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061023 SUSE/2.0-32.1 Firefox/2.0

NVU jest wspaniały. Pierwszą stroną i jedyną stroną jaką napisałem jes strona mojej firmy adconsulting.republika.pl. Jak wpiszesz w google "pisanie wniosków unijnych" moja strona pokazuje się na 2 miejscu, była na pierwszy. Do pisania strony użyłem NVU i GIMP-a nieznam ani html-a, ani PHP.

Pozdrawian miłośników MsWindows.
Aaaaalfred

Mozna jeszcze prosciej

Postautor: Nowy » 13 listopada 2006, 10:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

A próbowaliście zrobić jeszcze prościej - w WORD 2003?
Kupiłem taką fajną książeczkę na ten temat - "Strony WWW bez programowania czyli WORD jako edytor stron internetowych. Samouczek dla nieinformatyków" autorstwa Bogdana Krzymowskiego. Przetestowałem tworzenie stron na szkoleniu dla laików i efekty są zupełnie dobre.
Jasne, to jest dalekie od profesjonalizmu, ale jak ktos nie chce uczyć sie HTML i w prosty sposób zrobić strone w oparciu o znany edytor tekstu, to jest ciekawe wyjście na poczatek. A jak już ktoś chwyci bakcyla, to śmiem twierdzić, że po zrobieniu w ten sposób pierwszej w życiu strony zacznie temat zgłębiać poznając np. Nvu.

Powodzenia
Nowy

Postautor: Tomek » 13 listopada 2006, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

ta - a strona potem działa tylko i jedynie w komputerze na który została zrobiona.
Nie mam sensu od samego początku uczyć się złych nawyków.....
Tomek
Moderator

Postautor: Nowy » 13 listopada 2006, 14:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

Zaraz, zaraz czemu złych nawyków i czemu tylko na komputerze, na którym została zrobiona?
Działa na wszystkich komputerach i czasem tylko w Mozilla Firefox ma problemy, które da się usunąć na etapie tworzenia sprawdzając jako dział w tej przegądarce.
Czy probowałeś możliwości WORD 2003?

Jasne, nie jest to Pajączek, Zajączek czy inny "króliczek", ale bedę się upierał, że dla zupełnych laików niechcących uczyć się HTML jest to jakieś rozwiązanie.

Pozdarwiam
Nowy

Postautor: Tomek » 13 listopada 2006, 14:18

jejku człowieku - o czym ty mówisz... widziałeś kiedyś źródło generowane przez worda? pełno tam metod w stylu IE only działających tylko pod daną wersją IE - kiedyś była strona która wyświetlała w ff tylko żólte tło... koszmar.

Dla laików jest właśnie NVU - który daje szanse nauczenia się dobrych zasad.
poza tym - word nie jest bezpłatnym programem - wręcz przeciwnie. Natomiast NVU możesz mieć całkowicie za darmo.
A jeśli już koniecznie chcesz tego typu zabawy uprawiać to polecam oppeoffice - o niebo lepszy kod wypluwa....
Tomek
Moderator

Postautor: Aerop » 10 grudnia 2006, 20:05

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; Maxthon)

Z jednej strony używanie Worda jest najgorszą z metod, by zacząć przygodę z tworzeniem stron. Z drugiej strony nie będę potępiał tych, którzy nie mając wiedzy dotyczącej tworzenia stron używają Worda w tym celu.

Nie ma również sensu dyskusja na temat co jest lepsze NVU czy FrontPage, bo trzeba by włączyć inne programy jak choćby DreamWeaver.

Osobiście wolę FrontPage'a, ale używam go jedynie w pracy, bo mam legalną wersję. W domu nie mam i dlatego korzystam z innych opcji i tu używam dwóch programów NVU i FirstPage. Oba są za darmo i oba spełniają moje oczekiwania. Tak jak OpenOffice, który jest alternatywą dla pakietu Office Microsoftu.

Trzeba pamiętać, że programy te są tworzone przez zapaleńców i należy ich wspierać pokazując jedynie, gdzie można coś poprawić lub gdzie zdarzają się błędy, by mogli je skorygować w nowszej wersji.

A czepianie się, że FrontPage jest lepszy, bo to, czy tamto skwituję jedynie stwierdzeniem, że należałoby raczej czepiać się twórców FrontPage'a dlaczego coś nie działa, albo działa wadliwie, bo program nie został dany ale sprzedany i to za niemałe pieniądze.

Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli ktoś nie używa Windowsa ale Linuxa, to nie ma problemu z FrontPage'm :wink: i dla takiej osoby jednym z najlepszych rozwiązań jest np. NVU

Pozdrawiam
Aerop
Aerop

Z nami od: 10 grudnia 2006, 19:42

Postautor: Anashar » 08 stycznia 2007, 00:35

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Ja np. swoją przygodę z html'em zaczynałem od edytorów graficznych( w tym NVU :lol: ) Nie wydawał mi się trudny, szybko pojąłem co i jak i dzięki temu zacząłem się wgłębiać w kod.

Muszę się zgodzić z tym, że NVU generuje masę niepotrzebnego kodu, ale dla osób początkujących to naprawdę nic złego. Najważniejsze są chęci i samozapał :)

Ja właśnie dzięki NVU wkręciłem się w webmasterstwo :wink:

pzdr
Anashar
Anashar

Z nami od: 07 stycznia 2007, 23:19

Postautor: Gość » 10 stycznia 2007, 01:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.1) Gecko/20061205 Iceweasel/2.0.0.1 (Debian-2.0.0.1+dfsg-1)

tomasiek pisze:Henryku - odezwij się do mnie w sprawie strony klubu :) zobaczymy co się da zrobić :).

a program - bez znajomości html się nie da

jak się nie da??
nawet w wordzie się da :P (wyeksportować do htmla)

zna ktoś dobry edytor xhtml ale taki żeby było widać strukturę dokumentu, a nie kod źródłowy? coś w stylu amaya, ale nie amaya bo się sypie ostatnio.. (9.53 się sypie)
Gość

Następna

Wróć do Edytor stron Nvu