MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

co się dzieje...

Tematy specyficzne dla edytora stron Nvu i Kompozytora Stron z pakietu Mozilla

Moderator: Pomocy?!

co się dzieje...

Postautor: nowa86 » 10 października 2007, 16:18

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

Robiłam strone na IE w programie Nvu pliki przesyłałam przez FileZilla i wszytsko pięknie działało. Włączyłam mozillę i na stronie nie ma 90% rzeczy... tła, menu, obrazków, podstron. Pliki te wszytskie pobierane są z mojego kompa.. każdy obrazek ma adres url z mojego pliku *( to chyba źle?). Jak mam to inaczej zrobic zeby działało. Niby wszystko wgrywa się na serwer a gdy wchodze z innego komputera okazuje się zę nic na serwerze nie ma.
Bardzo potrzebuje tej strony i prosze o pomoc.
nowa86
 

Postautor: Tomek » 10 października 2007, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20071008 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

Możliwe (a raczej bardzo prawdopodobne) że masz po prostu źle wpisane ścieżki, bądź też nie brak jest fotek na serwerze. Nie rozumiem tego fragmentu "każdy obrazek ma adres url z mojego pliku *"...
Pokaż kod lub podaj adres strony.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 10 października 2007, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

src="file:///C:/Documents%20and%20Settings/Pulpit/PAGE/ks.gif

coś takiego. Tak mam wpisane obrazki, jak miałam wł.IE to się wczytywały a teraz nie ma nic
Gość
 

Postautor: Tomek » 10 października 2007, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20071008 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

I tu masz błąd - wskazujesz na lokalny plik - IE da sobie z tym radę (co jest jego błędem) - natomiast inne przeglądarki nie (IE też nie da sobie jeśli jest na innym komputerze).
Musisz poprawić ścieżki na prawidłowe - czyli najprawdopodobniej src="ks.gif"
Może jeszcze ci napiszę jak to robić w nvu żeby uniknąć błędów.
stwórz sobie na dysku katalog strona a w nim katalog foto
Wrzucaj do niego grafikę, zdjęcia itp itd
uruchom nvu. na czystym nvu (nie otwieraj żadnego pliku) daj zapisz i zapisz ten plik jako index.html w katalogu strona. Teraz jak będziesz wskazywała fotki czy inne strony to będziesz miała trzymane tzw. relatywne ścieżki.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 10 października 2007, 18:47

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

Dzięki. Prosze powiedz mi jeszcze jak mam stworzyć ten katalog "strona" ? I czy z tego katalogu potem pobierac zdjęcia?
Gość
 

Postautor: Tomek » 10 października 2007, 18:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20071008 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

Przeczytaj dokładnie to co ci napisałem. Katalog utwórz tak jak każdy inny w Windows (prawy klawisz myszy -> utwórz nowy)
Żeby fotki były widoczne - musisz je wrzucić na serwer (czyli w tym wypadku CAŁY katalog foto)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 10 października 2007, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

Bardzo Ci dziękuję. Wszytsko mi teraz działa.
Gość
 


Wróć do Edytor stron Nvu

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: