MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

firefox kilka sekund po uruchomieniu nieprzyjemnie blokuje s

Tematy związane z mobilną wersją przeglądarki Firefox

Moderator: Pomocy?!

firefox kilka sekund po uruchomieniu nieprzyjemnie blokuje s

Postautor: KrissNet » 24 września 2024, 08:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 10; Mobile; rv:130.0) Gecko/130.0 Firefox/130.0

Od jakiegoś czasu mam z firefoxem dość dziwny problem i w końcu chcę go rozwiązać.
Smartfon oppo15s android 10 i firefox wersja 130.0.1. antywirus avast.
Otóż zaraz po uruchomieniu wszystko działa pozornie bardzo dobrze przez jakieś dwie, trzy sekundy. Potem następuje jakby zawieszenie firefoxa na jakieś dwie minuty.
Mogę zjeżdżać w dół strony, ba mogę nawet odpalić film jeśli zdążę na youtube ale przez następne dwie minuty wszystkie inne akcje są jakby blokowane. Blokowane jest np przeskakiwanie między otwartymi zakładkami, blokowane są takie czynności jak klikanie i otwieranie linków np na tym youtube czy wywołanie menu dłuższego przycisku, odpowiednik prawego przycisku na myszcze.
Dotyczy to wszystkich stron, nieważne czy zaczynam ze startowej czy zaczynam z sesją np sześciu okien, nieważne jakie to strony, nie przełączę się między nimi mimo że do obrazka otwartych stron wyjdę to kliknięcie na inną otwartą stronę pozostaje bez skutku a raczej ze skutkiem powrotu do strony na jakiej już jestem. I na tej stronie, nieważne youtube czy inna, trwa ta niemoc wykonywania czynności czy to menu prawego przycisku nie wywołam czy to chcę coś kilknąć czy napisać w okienku, jest niemoc.
To wszystko trwa jakieś dwie minuty po czym wszystko wraca do normy.
Mogę przełączać się szybko między zakładkami, mogę szybko wywołać na każdej stronie menu prawego przycisku, po prostu po tych dwóch minutach firefox działa już nie pozornie normalnie jak przez pierwsze dwie sekundy tylko naprawdę normalnie i płynnie. Ale te dwie minuty muszę odczekać za każdym razem. Nieważne czy zaczynam z pustą jedną startową firefoxa czy zaczynam z sesją kilku stron, nieważne czy wśród tych stron jest youtube czy nie, za każdym razem jest ten sam objaw.
Dwie sekundy pozornie ok, z wyjątkiem memu prawego przycisku on nawet wtedy nie chce zaskoczyć na jakiejkolwiek stronie, potem dwie minuty odłożenia smartfona, bo tylko się człowiek zirytuje, a po dwóch minutach wszystko nareszcie działa.
Nie wiem co jest przyczyną, może Avast? Może Cloudflare?
Pojęcia nie mam ale chcę wrócić do czasów kiedy mi firefox działał zaraz po uruchomieniu bez tej dziwnej i jednak dość długiej zacinki.
Dziękuję.
Krzysztof.
KrissNet

Z nami od: 06 grudnia 2022, 08:59

Odp: firefox kilka sekund po uruchomieniu nieprzyjemnie blok

Postautor: dexter » 24 września 2024, 17:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:132.0) Gecko/20100101 Firefox/132.0

Może pomoże Ustawienia -> Usuń dane przeglądania -> Obrazy i pliki w pamięci podręcznej.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: KrissNet » 07 listopada 2024, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 10; Mobile; rv:132.0) Gecko/132.0 Firefox/132.0

Nie pomaga.
KrissNet

Z nami od: 06 grudnia 2022, 08:59

Postautor: krystian3w » 08 listopada 2024, 23:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:132.0) Gecko/20100101 Firefox/132.0

Sprawdź bez dodatków, może jakiś ma błędy?

Można zaryzykować ze zrobieniem kopii haseł tudzież zakładek i wywalić FF stabilne, następnie zrobić reinstalację.

Jest też beta, może ta ruszy bez błędów (wtedy problem by minął w pod koniec listopada/na początku grudnia, może na dobre bez dezinstalacji lub przejrzenia dodatków, gdy w becie ten sam zestaw ruszy od ręki).

https://play.google.com/store/apps/deta ... beta&hl=pl
¡Moz://a zorro de fuego!

Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Wróć do Przeglądarka Firefox Mobile