MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Niedawno w magazynie WWW...

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Niedawno w magazynie WWW...

Postautor: Yano » 15 maja 2003, 07:20

Przeglądarka: -

...były opisywane przeglądarki Internetowe. Otóż chłopcy z WWW do testów postanowili wziąć Mozillę 1.3b angielską. W sumie wypowiedzieli się doś pozytywnie, ale w podsumowaniu wykazali się daleko posuniętą ignorancją. Nie mam teraz tego numeru pod ręką, ale postaram się przytoczyć z pamięci przykłady:
Brak ochrony antywirusowej, a przy IE stało, że posiada słabą. No jak tu się nie rzucać? Czy oni uważają, że blokowanie z góry na siłę dostępu do wszystkich plików typu exe to jest ochrona atywirusowa??? Co za dekle. A jak znajomy mi przysłał samorozpakowujące się archiwum (siedziałem wtedy jeszcze na Outlooku) to dobrą godzinę się męczyłem, żeby wydobyć to ze środka, bo "Outlook zablokował dostęp do potencjalnie niebezpiecznych plików" a w opcjach się nie da tego wyłączyć!
Inny kwiatek:
Brak polskiej wersji językowej. Tu już spływałem ze ściany jak mną cisnęło. Nie wiem skąd redaktorzy magazynu WWW czerpią dane i inspirację, ale na pewno nie są to źródła nam dostępne. Owszem, zgodzę się, że akurat wtedy mogło nie być polskiej 1.3 bety, ale co szkodziło napisać, że "w momencie oddawania do druku nie było, ale polskie wersje wychodzą wraz z dodatkami jak MozTweak, obsługa gestów itd. z maksymalnie kilkudniowym opóźnieniem"??? A może ci z WWW nie wiedzą o projekcie Polska Mozilla? Może trzeba ich uświadomić i podać adres strony? Może jakaś kuracja OdIEwykowa?
Nie wiem jak Wy, ale ja już sobie wyrobiłem zdanie (mocno negatywne) na temat pisma WWW. Ale tak to jest jak za tematy komputerowe zabierają się ludzie na codzień machający kielnią i zalewający stropy betonem. Swoją drogą zastanawia mnie skąd się dowiedzieli o komputerach? Bo przecież nie przy betoniarce. ;)

PS: Próbowałem poszukać tego numeru na sieci (bodajże 4/2003), ale trafiłem na strony archiwum Muratora, gdzie chcieli ode mnie pieniądze. :o :cry: :evil:
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: Niedawno w magazynie WWW...

Postautor: mm » 15 maja 2003, 09:14

Moze wystarczyłoby do nich napisać?

Sam bym to zrobil gdybym to (prze)czytal.

Najlepiej grzecznie i bez ironi, to daje najlepsze rezultaty ewangelizacyjne ;)
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: emdej » 15 maja 2003, 09:19

ale (z wlasnego doswiadczenia wiem) to czasem trudne - ten spokoj i opanowanie - gdy ludzie takie brednie wypisuja...
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: Ludwik » 15 maja 2003, 13:01

No to może jakiś opanowy profesjonalista do nich napisze?
http://www-mag.com.pl/24CE8425B2394CFD9 ... E0CB18.htm
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Yano » 15 maja 2003, 13:11

Ludwik pisze:No to może jakiś opanowy profesjonalista do nich napisze?
http://www-mag.com.pl/24CE8425B2394CFD9 ... E0CB18.htm

Heh... ja mógłbym napisać, ale obecnie jestem w pracy i mam do przetestowania 20 modemów na ISDN więc czasu raczej brak :( Ale z domu, mając artykuł przed nosem to im wygarnę ;) (oczywiście grzeszn^H^H^Hcznie ;) )

PS: TPO to fajny mają link do stopki redakcyjnej ;) Tak coby łatwo zapamiętać :P
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Gość » 16 maja 2003, 12:34

Pisałem do nich, ale nie odpisali, podobnie rzecz sie miała z KomputerŚwiatem, tam miałem uwagi zarówno do testu klientów poczty, jak i do testu przglądarek, generalnie plewają eszelką konstruktywna krytyke.
Gość

Postautor: Adrianer » 16 maja 2003, 22:57

Niestety, taka to jest ignorancja :( Wejdzcie sobie np. na http://www.talenty.com.pl i zobaczcie jak ta strona wygląda w Mozilli, aż się płakać chce ;( Napisałem do nich całkowicie grzecznego maila i taką o to otrzymałem odpowiedź:

Zgodnie z publikowanymi informacjami w czasopismach komputerowych wynika ,
że 96% osób w Polsce korzysta z przeglądatki Internet Explorer. I właśnie ta
grupa bez problemów może przeglądać naszą stronę. Być może przeglądając ją
w przeglądarkach Mozilla czy Opera występują błędy !
POLECAM przyłączyć się do tych 96% i korzystać właśnie z tej.

Niestety, dopóki mamy tempoków za adminów, dopóty będzie wszystko tak, jak jest :(

A ludzie w tych wszystkich gazetach nie są wcale mądrzejsi. W Niemczech gazety ostatnimi czasy procesują się między sobą, że gazeta A napisała coś nie prawdziwego o gazecie B :(

Ja od roku gazet kompuerowych już (prawie) nie kupuje. Kupie jedynie czasami jak jest jakaś ciekawa i warta kasy pełna wersja na CD, a tak to wole wchodzić na jakieś bardziej profesjonalne serwisy www. Radze wam też tak, to wtedy nie będzie trzeba się załamywać nad ich tekstami na temat Mozilli itp.
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: marcoos » 16 maja 2003, 23:36

Magazyn WWW to obecnie szmatławiec. Kiedyś bardzo go lubiłem (jakieś 3-4 lata temu). Gazeta zaczęła się psuć, odkąd naczelnym został Wimmer, ale jeszcze jakiś poziom trzymała. Po odejściu Wimmera pismo podupadło już kompletnie.

Obecnie to gazeta (pardon) o dupie Maryni, tak jak Pani Domu, z tym że o dupie Maryni w Interneci; wydawana przez budowlańców (Murator). To czego wy od niej oczekujecie? Profesjonalizmu? ROTFL. :)

A (bez)talenty.com.pl... Zgłoś buga do Bugzilli (Tech Evangelism -> Central Europe). :D Równolegle poinformuj o takiej żałosnej odpowiedzi na Twój list kogoś z forum Opery...

PS:

"Ze statystyk wynika, że 80% Polaków jeździ Fiatem 126p, Syreną 105, Polonezem lub Cinquecento. Dlatego stacje Orlen i Rafineria Gdańska podjęły decyzję o dostosowaniu swoich stacji paliw wyłącznie do w/w samochodów. Prosimy użytkowników Ferrari (0.5%) i Alfa Romeo (0.7%) o przyłączenie się do tych 80% i korzystanie z tych znakomitych samochodów!"

PS 2.

Po polsku to (bez)talencia też nie umieją mówić: "Zgodnie z publikowanymi informacjami w czasopismach komputerowych wynika"...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Ludwik » 16 maja 2003, 23:50

Osobiście po zmianie profilu pisma zrezygnowałem z prenumeraty WWW po tym jak nie znalazłem w numerze ani jednego tekstu dla siebie (no wiecie, artykuły w stylu "Erotyka: Harry Potter" - cytat autentyczny i dosłowny z ostatniego numeru jaki dostałem w prenumeracie :lol: )
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Wróć do Promocja