MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

refleksja i propozycja

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

refleksja i propozycja

Postautor: pikiq » 18 października 2003, 16:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030827

A co gdyby wszyscy "światli" webmasterzy zaczęli robić stronki zgodne z w3c, dawać tam te obrazki valid xhtml/css. A stronki by się wyświetlały w IE tylko częściowo sformatowane, a ukazywałaby się tylko notka, że widzisz uboższą wersję strony bo masz dziadowską przeglądarkę. Coś jak na marcoos.org

(nie mówię, żeby taka była mozillpl.org, bo to byłoby niedobrze)

Co gdyby takich stron było coraz więcej i więcej...

Co by sobie pomyślał jakiś szary użytkownik niemający pojęcia o przeglądarkach i standardach, używający IE, bo myśli, że "Internet to to niebieskie e"?

Słuchajcie, to że M$ dodaje do Windy IE, to nie jest tragedia. Przecież na przykład dodaje też win media player, a wiele osób instaluje vplayera, czy inne tego typu rzeczy.

Trzeba tylko powiedzieć użytkownikowi, że IE jest do d...y, a nie mówić tylko, że Mozilla jest dobra.

A tak wszyscy się starają, żeby pod IE działało, bo żeby działało pod Mozillą, to po prostu musi być valid.

Olejmy fanów IE. Każdy mądry, kto napotka niekompletnie sformatowaną z notką gdzieś na dole: "widzisz uboższą wersję strony, bo Twoja przeglądarka nie obsługuje części elementów css." poszuka innej przeglądarki.
pikiq

Z nami od: 14 października 2003, 19:44

Postautor: Taeril » 18 października 2003, 16:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

a co jeśłi to strona jakiejś firmy i po prostu musi być dostępna dla każdego kto wejdzie... Wyobraź sobie sklep internetowy, który wielu osobom nie działa - prawda jakież to pożądane? Zależy jak na to spojrzeć ale takie proste (ot olejmy i już) mi się to nie wydaje... choć na prywatnych stronach to jak najbardziej (np stronka Konrada chyba coś nie ten tego w IE...)
- Taeril -
Taeril

Z nami od: 23 września 2003, 22:18

Re: refleksja i propozycja

Postautor: marcoos » 18 października 2003, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

pikiq pisze: Coś jak na marcoos.org

Co jak na marcoos.org? Przecież na tej stronie nic nie ma. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Trez » 18 października 2003, 18:26

Przeglądarka: MSIE/6.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

a ja popieram, w dodatku czynnie :D
chociaz faktycznie niemożna robić takich przekrętów na stronach firmowych, ale np uboższe formatowanie jest jakimś wyjściem, ja np na swojej stronce, z której kożystają z regóły moi "nieinformatyczni" koledzy (czyli politolodzy, prawnicy itp) ciachnołem stronke, którą pisałem normalnie, czyli zgodnie z w3, w IE się niektóre elementy poprzesuwały, wyglądają zdecydowanie gorzej, ale funkcjonalnośc stronki na tym nieucierpaiła, tylko estetyka, wiec dopisałem tylko info dla IE-ofcuf, że mają syfiatą przeglądarke i że za wygląd strony winne jest IE, a nie ja
i to mi sie wydaje rozsądnym wyjściem, z menagerami sa zawsze problemy, ale zawsze można nawracać tak delikatnie, bez chamstwa
LIVE-EVIL
Trez

Z nami od: 07 sierpnia 2003, 12:02

Re: refleksja i propozycja

Postautor: pikiq » 18 października 2003, 18:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030827

marcoos pisze:
pikiq pisze: Coś jak na marcoos.org

Co jak na marcoos.org? Przecież na tej stronie nic nie ma. :)

Ale było! I było fajne. Dla tych co nie widzieli:
Używasz przestarzałej przeglądarki,przez co strona może się nie wyświetlać poprawnie, zainstaluj Mozillę, Operę, Safari(...)
albo jakoś tak, przepraszam, że nie dosłownie. I nie wyświetlała się poprawnie.

Że nie sklepy internetowe, i takie tam, to wiem. I nie mozillapl.org

Wiadomo, że najwięcej dziadostwa jest na stronach takich, co dorwali FrontPage'a i zrobili stronę sposobem, jak to gdzieś przeczytałem,
Kod: Zaznacz cały
kontrol ce, kontrol fał i fajnego niusa będę miał
ale do tych ciężko dotrzeć.

Jeszcze niedawno wp miało ciekawy wynik na validatorze...

Wyobraź sobie sklep internetowy, który wielu osobom nie działa

No i najważniejsze - nie mówię, żeby strona się nie wyświetlała lub źle wyświetlała. Chodziło mi o to aby była uboższa wizualnie.
pikiq

Z nami od: 14 października 2003, 19:44

Wróć do Promocja