MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Prośba o Jskrypcik- cele promomcyjne

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Prośba o Jskrypcik- cele promomcyjne

Postautor: LarryN » 23 października 2003, 08:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Witam, dawno nie pisałem, ale teraz piszę ;-)

"Człowiekiem renesansu mogę być tylko w ograniczonym stopniu", ale w tym stopniu mieści się robienie dokoratu z Chemii. Jak doktorant mam zajęcia z polską złotą młodzieżą ;-).(Na razie nikt mi nie wsadza kubła na głowę). Wykorzystująć pozycję staram się nieść ogarek "wolnoźródłowej oświaty", prowadzę zajęcia z Informy II gdzie uczymy Pythona, no ale to margines tej prośby. Jako człowiek zsieciowany, wszystkie materiały umieszam w sieci. Oczywiście jako stary Mozilliowiec, strona jest robiona zgodnie ze standardami oraz tak, że w IE chyba nie wygląda dobrze (chyba, bo kto by używał IE). Jest o tym informacja na I stronie (oczywiście z linkiem do MozillPL). No ale chciałbym lepiej. Pomyślałem o takim Java skrypcie, który by rozpoznawał przestarzałe przeglądarki (IE i NN<4.x no i jakieś Opery) i informowało o konieczności pobrania nowoczesnej przeglądarki internetowej (Mozilla, Firebird, ale może dawać linka do Opery też).

Tak doszedłem do wniosku, że nie warto tłumaczyć o zaletach Mozilli (znaczy sie warto ;-), tylko najlepiej mówić, że IE jest przestarzały (i najbliższa jego edycja ukaże się za 3 lata).
Myślę, że "Mozilla" i "nowoczesność" to porządane skojarzenia.

A wracając do skryptu, to czy ktoś może mi pomoc zrobić coś takiego. Sam zanim nauczę się JS to trochę minie. A tak przy okazji można byłoby zrobić 'wolnodostępny' szablon i rozpocząć szerszą promocję.
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: Gandalf » 23 października 2003, 10:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6a) Gecko/20031021 Firebird/0.7+

Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript">
if (!document.importNode)
  if (confirm("Twoja przeglądarka jest przestarzala. Nacisnij OK aby pobrac Mozille"))
    document.location="http://www.mozillapl.org";
</script>

Albo cus podobnego. Nie wiem jak z importNode daje sobie rade Safari - Opera i Mozilla daja :) Jezeli nie daja to mozna sprobowac z createElementNS (tez Opera i Mozilla go obsluguja, a IE nie)

Przy okazji kombinowania nad tym kolejny raz zawiodlem sie na Operze :( Wersja 7.21 w zadziwiajaco wielu miejscach pokrywa swoje mozliwosci z mozliwosciami IE6. To co ma IE ma Opera, to czego IE nie ma, nie ma Opera.... I tak z calej implementacji DOM lvl2 jedynie dwie metody udalo mi sie wyluskac spelniajace zalozenia :(((
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: marcoos » 23 października 2003, 17:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Kod: Zaznacz cały
if(document.getElementById&&!document.all) // albo: if (window.sidebar)
 alert("Grejt brołzer!")
else if (window.opera)
 alert("Priti najs brołzer!")
else {
 alert("Get e rial brołzer ju stópid lózer!");
 location.href="http://www.mozillapl.org";
}

:)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 23 października 2003, 19:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Marcoos: nie, bo:

1) A co jezeli IE7 bedzie fajne i zgodne ze wszystkim + wsparcie wstecz? Nie mozesz odrzucac browsera bo ma doc.all :/ Moja propozycja odzuca IE bo nie obsluguje elementu DOM lvl2, a nie dlatego, ze obsluguje cos z poza...

2) A co z konquerorem? Safari? Innymi?
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Wróć do Promocja