MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla w Chip'ie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Mozilla w Chip'ie

Postautor: arsmageddon » 30 lipca 2003, 21:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Oto wyniki ankiety opublkowanej w Chip'ie (głosowanie na stronie Chipa):
"Używam następujących przeglądarek:"
IE - 60%
Mozilla/Netscape - 32%
Opera - 29%
inne - 6%
Wynik jest imponujący :D :D :D

ps. ciekawe tylko dlaczego nie sumuje sie do 100%?
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Pitreck » 30 lipca 2003, 21:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

arsmageddon pisze:ps. ciekawe tylko dlaczego nie sumuje sie do 100%?

Wiesz, nie jestem wielkim specem od ankiet ale moze dlatego ze mozna bylo oddac glos na wiecej niz jedna przegladarke. ;)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Łukasz » 30 lipca 2003, 21:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Mi ta hipoteza wydaje się dośc prawdopodobna :lol: A tak przy okazji ankiet; kilka dni temu ktoś tu napisał wątek o ankiecie w http://www.pclab.pl/
na ten sam temat. Oczywiscie oddałem głos(a nawet dwa można 1 dziennie) na naszą ulubioną przeglądarkę choć nie miała ona zbyt duzych szans na jkiś pożądny wynik adekwatny do swoich zalet i sympatii jaką ją dażymy. Dziś zajżałem i proszę. Druzgocące zwycięstwo Mozilli, no może nie do końca druzgocące. Bravo!
Łukasz

Postautor: athantor » 30 lipca 2003, 23:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030726

Łukasz pisze:Mi ta hipoteza wydaje się dośc prawdopodobna :lol: A tak przy okazji ankiet; kilka dni temu ktoś tu napisał wątek o ankiecie w http://www.pclab.pl/ na ten sam temat. Oczywiscie oddałem głos(a nawet dwa można 1 dziennie) na naszą ulubioną przeglądarkę choć nie miała ona zbyt duzych szans na jkiś pożądny wynik adekwatny do swoich zalet i sympatii jaką ją dażymy. Dziś zajżałem i proszę. Druzgocące zwycięstwo Mozilli, no może nie do końca druzgocące.

Tego się nie spodziewałem :o

Łukasz pisze:Bravo!

Ano 8)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Gość » 31 lipca 2003, 02:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030729 Mozilla Firebird/0.6.1

Łukasz pisze:zajżałem i proszę. Druzgocące zwycięstwo Mozilli, no może nie do końca druzgocące. Bravo!

czyli mozna przypuszczas, ze osobi interesujace sie w jakikolwiek sposob komputerami/oprogramowaniem szukaja alternatyw dla 'innych' produktow :)
Gość

Postautor: irkowy » 31 lipca 2003, 06:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Jest metoda w tym szaleństwie z ankietami, ludzie piszą na forum Mozilli że tu i tam jest ankieta, inni tam zaglądają, głosują na Mozillę i krzywa rośnie (wynik może być więc naciągnięty), ale za to niewierni widzą, że jest jakaś Mozilla i ma dużą popularność :) więc sam sprawdzają co to jest i czasem już przy niej zostają - przykład z życia.
irkowy

Z nami od: 28 listopada 2002, 23:27

Postautor: arsmageddon » 31 lipca 2003, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/20030718

irkowy pisze:Jest metoda w tym szaleństwie z ankietami, ludzie piszą na forum Mozilli że tu i tam jest ankieta, inni tam zaglądają, głosują na Mozillę i krzywa rośnie (wynik może być więc naciągnięty), ale za to niewierni widzą, że jest jakaś Mozilla i ma dużą popularność :) więc sam sprawdzają co to jest i czasem już przy niej zostają - przykład z życia.

Dokładnie tak! Bo trudno podejrzewać ankiety w różnych serwisach o obiektywizm - przecież głosują na nie użytkownicy tego serwisu.
Jako forma promocji i przykuwania uwagi uzytkowników IE - zaintrygowania - "a co to ta Mozilla?" rzeczywiście może być skuteczne.
Iiiiii..... bardzo dobrze .... :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Nerf » 31 lipca 2003, 12:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/20030718

A ja się powtórzę i dopowiem: te ankiety nie służą zebraniu informacji o tym, z jakich przeglądarek korzystają użytkownicy serwisu. Od tego są statystyki serwera. Dlatego nie wiem, po co w ogóle serwisy je organizują. Żeby promować inne przeglądarki? Wątpię, skoro taką ankietę miała nawet infojama. To po co? Z braku pomysłów na inne ankiety?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: nutado » 31 lipca 2003, 13:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

Nerf pisze:A ja się powtórzę i dopowiem: te ankiety nie służą zebraniu informacji o tym, z jakich przeglądarek korzystają użytkownicy serwisu. Od tego są statystyki serwera. Dlatego nie wiem, po co w ogóle serwisy je organizują. Żeby promować inne przeglądarki? Wątpię, skoro taką ankietę miała nawet infojama. To po co? Z braku pomysłów na inne ankiety?

A czy to wazne po co? :) Wazne jest to, ze dzieki nim ktos sie zainteresuje Mozilla :)
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Postautor: Domel » 31 lipca 2003, 13:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Nerf pisze:Dlatego nie wiem, po co w ogóle serwisy je organizują. Żeby promować inne przeglądarki? Wątpię, skoro taką ankietę miała nawet infojama. To po co? Z braku pomysłów na inne ankiety?

Nerf, sprawa jest bardziej zlozona ;). Oni robia ankiety przez co sciagaja na swoje strony wiecej internautow (bioracych sie z akcji naszych lub operowcow) a jakis procent z tych, ktorzy "wpadli tylko zaglosowac" zostanie z nimi. A my mamy z tego rowniez zysk bo ktos przeczyta ze "tak duzo ludzi korzysta z Mozilli, to i ja se zainstaluje" i tutaj tez pewnien procent zostanie przy Mozilli. Wiec jak widac to czysty zysk i to dla obu stron.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Łukasz » 31 lipca 2003, 13:47

Cóż bez wątpienia macie racje :D To ja idę zagłosować jak co dzień :wink:
Łukasz

Postautor: Pitreck » 31 lipca 2003, 14:32

Domel, zapomniales jeszcze o czyms. Taka "akcja" ze strony Mozillowcow czy Operowcow znaczaco podnosi liczbe wyswietlen servisu, co jest karta przetargowa przy ustalaniu cen reklamy na danym servisie.

Reasumujac. Dzieki takim ankietom mozna zarobic :)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Kurier Poczty w Chipie

Postautor: Archer » 26 sierpnia 2003, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

W najnowszym CHIPie 9/2003 jest 3-stronicowy artykuł na temat walki ze spamem. Screenshoty z mailami (wszystkie dwa ;)) są zrobione oczywiście z Kuriera Poczty, co więcej bardzo pochlebnie opisano tam funkcjonowanie filtrów Bayesa w Mozilli 1.3 i Netscape 7.1.

Jedynie takie zdanie mnie zaniepokoiło:
[...] Ciemnych stron nie jest pozbawione ostatnie podejście, jednak od kilku lat uznaje się je za najbardziej obiecujące. Potwierdzeniem tych słów jest fakt, że zainteresowali się nim badacze Microsoftu, co zakończyło się uzyskaniem patentów.
Filtr bayesowski korzysta ze zdobyczy rachunku prawdopodobieństwa i statystyki. [...]

Czy ktoś mnie może oświecić jakie patenty na filtry Bayesa dostał Microsoft i czym to grozi ich implementacji w Mozilli?!
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Gandalf » 26 sierpnia 2003, 15:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030817 Mozilla Firebird/0.6.1+

Nie sadze aby to bylo mozliwe. Microsoft moze rozwijac sobie swoje wlasne implementacje ktore beda juz objete ochrona prawna, ale podstawowa wersja nalezy do Paula Grahama, ktory dal pomysl, a potem to juz wiele roznych firm i organizacji zaczelo to rozwijac na czele z OpenSourcowym projektem na SourceForgu zajmujacym sie udoskonalaniem abstrakcyjnego algorytmu. Filtry Baesyana wykorzystuje od dawna Apple natywnie w swojej platformie MacOS X, Mozilla i wiele innych. Za pozno :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Mozilla 1.5 RC2 w Chipie

Postautor: Gepard » 13 listopada 2003, 13:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

W listopadowym numerze Chipa pojawiła się Mozilla Pl 1.5 RC 2.
Pozdrawiam :D
Gepard

Z nami od: 21 czerwca 2002, 17:13

Wróć do Promocja