MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla u brata Alberta

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Mozilla u brata Alberta

Postautor: LarryN » 26 lutego 2004, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Witam.
Coś nadszedł czas Mozillowych 'dystrubucji', mnoży się ich niczym jakiś Linuksów (ostanio Knoppixów), kto żyw robi jakąś. No i ja mam coś do zaproponowania.
Ci co czytają różne linuksowe niusportale, wiedzą, że w Fundacji św. Brata Alberta wprowadzane jest wolne oprogramowanie. Od wczoraj nieoficjalnie (a od przyszłego tygodnia oficjalnie) i ja biorę w tym udział. Mam być współadministratorem pilażowych instalacji Debiana we Wrocłwiu.
W czasie wczorajszego spotkania z Jackiem Jureczkiem, rzuciłem pomysł zrobienia specjalne wersji MozilliPL dla Brata Alberta. Pomysł się bardzo spodobał i szybko uległ dalszemu rozwojowi.
Oto nasze wstępne ustalenia:
1.)Musi działać pod Windowsem i Linuksem (dla nas to peskta).
1a) Chyba byłoby dobrze, gdyby zawsze miał ten sam wygląd (jakaś skórka startowo).
2.)Musiałby zawierać specjalny zestaw 'skrótów' (listę dostaniem gotową). Myślę, że te skróty można wykorzystać i w normalnych Mozillach, bo w dużym stopniu będą to różnorodne linki stron rządych.
3.)Powinno się w niej pojawić logo fundacji.

Pewnie dobrze by było gdyby pojawił się też jakiś program pocztowy ;-)

Poza przeglądarką dla oddziałów powstał pomysł drugiej wersji. Byłaby ona rozdawana na płytach dobroczyńcom (i nie tylko) fundacji. Poza samą przeglądarkom zawierałaby stronę fundacji w trybie offline.

Fajnie byłoby zrobić jakiegoś sidebara, no i może zaproponować jakiś lepszy wygląd graficzny strony ;-)
http://www.albert.krakow.pl/aktu2003/wydarzenia2003.htm

Inne pomysły też milebyłyby widziane.

W tej chwili, nie jest to zadanie priorytetowe, ale fajnieby było gdyby znalazła się jakaś osoba (grupa osób) chcąca pomóc. Bardzo możliwe, że podobniej jak mi zostałaby im zaproponowana 'umowa wolontariacka', albo jakieś oficjalne podziękowania do ramkim. Zawsze to dobrze wygląda w papierach chociażby gdy stara się człowiek o pracę.
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: Gandalf » 26 lutego 2004, 15:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Z tego co napisales, to jedyne roznice miedzy dowolna_mozilla a ta, ktora chcesz przygotowac to inne bookmarki i logo.
Hmm, warto wydawac "specjalna dystrybucje"?
W sprawie bookmarkow sprawa jest otwarta, zarowno wydania raw jak i MozilliPL maja elastyczna liste bookmarkow i jesli zaproponujesz ciekawe, mozna je wlaczyc.

A w razie czego zmiana bookmarkow na specyficzne, to jeden plik w katalogu ./defulats/profile/PL .
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Wróć do Promocja