http://www.naczasie.pl/
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
http://www.naczasie.pl/
Przeglądarka: -
Czy mógłby ktoś sprawdzić, jaki efekt daje kliknięcie linku 'Rejestruj konto' na stronie http://www.naczasie.pl/poczta.php? Ja dostaję kod źródłowy strony w każdej przeglądarce, jaką sprawdzałem (różne Mozilli, Konqueror, Lynx). Wygląda na to, że strona , serwowana przez skrypt w perl-u, jest wysyłana z content-type ustawionym na text/plain zamiast text/html. Ale ich administrator podobno twierdzi, ze juz to poprawili.
Możecie sprawdzić, czy też macie ten problem? Dzięki.
==
Gabriel
Możecie sprawdzić, czy też macie ten problem? Dzięki.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
ianus pisze:Tak na marginesie: czy tylko u mnie na tej stronie są czarne litery na ciemnoszarym tle???
Nie tylko u Ciebie. Po prostu takie maja poczycie estetyki
A nie wiem czy zauważyłeś, że na tej stronie cena jest czarną czcionką na czarnym tle - nie żartuję! Nie widac jej, dopóki ni spróbujesz 'w ciemno' zaznaczyć niewidocznego textu w czarnym prostokącie na lewo od 'Zarejestruj konto'. Co Ty na to?
==
Gabriel
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2002, 21:52 przez GabrielBaines, łącznie zmieniany 1 raz
- GabrielBaines
- Moderator
vojtas pisze:U mnie otwiera sie nowa strona i na dole jest link do "zarejestruj konto"
Interesuje nas właśnie co dzieje sie po kliknięciu na 'zarejestruj konto'.
Swoja droga serwer zwraca:
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 10 Jun 2002 20:55:02 GMT
Server: Apache/1.3.22 (Unix) (Red-Hat/Linux) mod_ssl/2.8.4 OpenSSL/0.9.6b PHP/4.0.6 mod_gzip/1.3.19.1a
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/plain
cdc
<html>
<HEAD>
<title>Naczasie.pl: rejestracja nowego konta</title>
... i tu idzie reszta strony
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
No własnie.
To przez ten nagłówek HTTP: Content-Type: text/plain
Powinno byc oczywiście: Content-Type: text/html
Znajomy nawet chciał tam założyć konto, ale że nie ma Windows, a naczasie.pl nie obsługuje Mozilli ani innych przyzwoitych przeglądarek, więc 40zł przeszło im koło nosa
==
Gabriel
To przez ten nagłówek HTTP: Content-Type: text/plain
Powinno byc oczywiście: Content-Type: text/html
Znajomy nawet chciał tam założyć konto, ale że nie ma Windows, a naczasie.pl nie obsługuje Mozilli ani innych przyzwoitych przeglądarek, więc 40zł przeszło im koło nosa
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
vojtas pisze:IE sobie z tym dziadostwem radzi ...
A to dlatego, że iE ma taki niefajny błąd, że próbuje być mądrzejszy niz autor serwisu, ignoruje nagłówek HTTP i próbuje rozpoznać typ po zawartości. W przypadku naczasie.pl akurat działa to na korzyść autora, bo jakakolwiek bzdure nie wpisałby w content-type to IE go uratuje. Ale wyobraź sobie sytuacje, gdy autor serwisu chce z premedytacją użyć takiego a nie innego content-type, a IE jest innego zdania i pokazuje po swojemu....
Z resztą jak widać w przypadku naczasie.pl ignorowanie standardów i pisanie pod IE kosztowało ich już (przynajmniej) jednego klienta.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
GabrielBaines pisze:vojtas pisze:IE sobie z tym dziadostwem radzi ...
Z resztą jak widać w przypadku naczasie.pl ignorowanie standardów i pisanie pod IE kosztowało ich już (przynajmniej) jednego klienta.
Musze Ci powiedziec, ze tez zastanawialem sie nad tym kontem, ale chyba wybiore sie na home.pl
- Gość
Ewangelizacja Mozilli działa!
A to numer: wspomniany znajomy podobno tak długo ich męczył, aż poprawili ten Content-type
Sprawdziłem i rzeczywiście - juz jest OK. Nawet kolory sa w porządku. A więc okazuje się, że ewangelizacja jednak skutkuje (a nie ukrywam, że w to wątpiłem).
==
Gabriel
Sprawdziłem i rzeczywiście - juz jest OK. Nawet kolory sa w porządku. A więc okazuje się, że ewangelizacja jednak skutkuje (a nie ukrywam, że w to wątpiłem).
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
• Strona 1 z 1