MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Rynek jest już wysycony?

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Rynek jest już wysycony?

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 13:23

Przeglądarka: -

vitam

Spójrzcie an wykres z rankingu.pl:

Obrazek

Jak sobie dobrze przypominam zajęcia z ekologii (niby nie na temat, ale uwierzcie, że wiele rzeczy z tego przedmiotu ma bardzo wyraźną paralelę na marketing i socjologię) wykres tego typu (wzrost loogistyczny populacji) oznacza, że opisywany podmiot osiągnął już swoje maksimum wysycenia. Czyżby nie dało się nic już więcej zrobić?

Może nie będzie tak źle, ale jednak Mozilla sama się już nie wypromuje. Na ekologii uczono mnie, że aby przełamać linię oporu trzeba przede wszystkim zwiększyć sukces życiowy podmiotu. Przepraszam, za głupie naukowe pojęcia, nie będę ich rozwijał, ale oznacza to mniej więcej, że Mozilla musi stać się albo lepsza, albo popularniejsza (i tu jest właśnie zadanie dla nas - promocja Mozilli w takim modelu jaki mamy teraz dtarła już do każdego), albo trzeba zwiekszyć populację Polski ( ;) ).

Zapraszam do dyskusji. na zlocie postanowliśmy sobie, że weźmiemy się za promowanie Mozilli, jak widać chyba trzeba obrócić słowa w czyny
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Nuan » 17 lipca 2003, 15:58

Zgodzę się z Tobą Konrad, że trzeba zabrać się za promowanie Mozilli.
Ale myślę że trzeba to zrobić rozważnie i przemyśleć najpierw stategie.
Odpowiedzieć sobie na pytanie co mamy promować. Czy Mozillę jako pakiet kilku aplikacji, czy po prostu poszczególne jej części.

Promując samą nazwę Mozilla użytkownicy mogą jej za kilka miesięcy nie skojarzyć z przeglądarką Firebird, która z pewnością wejdzie w jej skład w najbliższej przyszłości. Wydaje mi się że w tej chwili duże zagrożenie leży właśnie z nazwami tych wszystkich birdów.
Przeciętni użytkownicy mogą się po prostu w tym niepołapać, a tym samym zniechęcić.

Dlatego odpowiedzmy najpierw sobie na pytanie "Co promujemy"
Nuan

Z nami od: 15 lipca 2003, 13:31

Postautor: GandHome » 17 lipca 2003, 16:34

Hmmm... Zdaje sie, ze cos podobnego pisalem na pl.comp.www pewien czass temu ;ppp

A co do meritum. Nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa, ale dochodzi jeszcze jeden czynnik - slabnaca konkurencja. Rynek na dzis dzien sie nasycil, ale jutro, pojutrze, popojutrze i za rok... mozilla bedzie sie rozwijac, po malutku, ale bedzie. A konkurencja? Opera wyda w ciagu pol roku wersje 7.20, albo nawet 7.21 (z lepszym supportem standardow), Safari dojdzie pewnie do 1.10, Konqueror moze nei wyjsc wogule, Netscape - wiadomo... IE - wiadomo...
GandHome

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 16:52

Roadmap mozilli zakłada jedynie zmianę Nawigatora na Firebirda, ale przy tym nie zmieni się nazwa; nadal będzie to Mozilla, pisałem o tym już dawno temu u mnie w newsach:

http://vivamozilla.civ.pl/archiwumnews.html#26042003

Co do poromowania:

Nie za bardzo widzę teraz nowe metody na promocję. Na pewno warto by zając się takimi rzeczami:

- potrzebny jest grafik mogący zrobić buttony z mozillą, popatrzcie jakie Opera ma sympatyczne buttony:

Obrazek

i dać możliwość umieszczania podobnych buttonów z Mozillą na stronach. Ludzie na pewno by dostrzegli i nawet jeśliby nie kliknęli, poznaliby słowo Mozilla

- marketing wirusowy, o którym już mówiłem na zlocie. Polega on na nietypowym rozprzestrzenianiu informacji pomiędzy klientami podczas gdy nawet nie zdają sobie oni sprawę, że to jest właśnie reklama. Przykładem jest fałszywe shakowanie strony Mozillapl.org. Autorzy Mozillapl.org podmieniają stronę główną serwisu tak jakby właśnie padli ofiarą hakerów. Od razu pisze o tym haking.pl i inne serwisy komputerowe, a ludzie mailami przekazuja sobie info, ze cos jest nie tak ze stroną Mozilli. Wiele osób dowiaduje się w ten sposób, że jest wogóle taka strona, za kilka dni może wrócą. Z tym, że ta metoda (tzn konkretnie fałszywy haking) nie jest już do zastosowania, bo zdradziłem właśnie ze takie hakowanie byloby fikcyjne :) Ale nie szkodzi, jest wiele innych metod marketingu wirusowego, wiele do znalezienia na google także po polsku

- gra z Mozillą. To naprawdę bardzo dobry pomysł. Tworzymy grę rpg online, gdzie gracze łączą sie w drużyny rycerskie i idą na polowanie na smoki Mozille. Nieważne czy znasz Mozillę już czy nie, jak ktoś da Ci grę to chętnie w nią zagrasz. Dobre by były też małe fleshowe gierki jakich pełno w sieci. Latasz smokiem, zjadasz owieczki... itp itd

- ostatecznie mozna by zrobic zrzute w slusznej sprawie i wspolnie ufundowac kampanie mailingowa (w sensie krotkich info w stopkach listow uzytkownikow portali) lub banerrową w portalach (lub gdzie gdzie jest taniej)

- pisanie artykulow. jak na razie chyba jestem jedyna osoba, ktora sie tym zajmuje, a takie artykuly czyta czasem naprawde sporo osob. W statach widze, ze sporo z nich przechodzi z artykulu na moja strone i pobiera Mozillę

Drugi aspekt to poprawienie Mozilli. Co z tego, że ktoś ją ściągnie jak zaraz z niej zrezygnuje, bo mu cos nie odpowiada? Co jest tu wazne?

Bardzo czesto dostaje maile z info, ze moze Mozilla i jest dobra ale w momencie jak ktos trafia na strone wymagającą Javy nie ma pojecia jak ja doinstalowac. Niby to proste, ale powiedzcie szczerze sami ile razy zrezygnowaliscie z dobrego czy popularnego programu tylko temu, ze nie wiedzieliscie jak cos w nim zrobic? Ja sam pod Linuxem zrezygnowalem z wielu programow tylko dlatego, ze nie ma ich w rpm i musialbym je kompilowac.

Dlatego usilnie zabiegam aby do MozilliPL dolaczana byla java! Wiem, ze to trudne i wiarze sie z roznymi problemami, ale trzeba to zrobic, jesli chcemy przyciagnac do siebie chocby zwyklych czatowiczow (jakby nie bylo jest bardzo bardzo duza grupa internautow). Nie chce aby Java byla dolaczana do kazdej Mozilli, to chyba niekonieczne. Ale wedlig mnie najwieksze wydania tej przegladarki (1.0, teraz 1.4) powinny byc dostepne w wersji zarowno z javą jak i bez. Opera tak robi i pewnie dzieki temu zyskuje w niektorych kregach coraz wieksza popularnosc.

Jak ktos ma inne pomysly - smialo pisac. Jezeli ktos chce sie podjac realizacji ktoregos z wymienionych przeze mnie punktow (lub wspolpomoc) tez sie przyznawac
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 16:57

GandHome pisze:A co do meritum. Nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa, ale dochodzi jeszcze jeden czynnik - slabnaca konkurencja. Rynek na dzis dzien sie nasycil, ale jutro, pojutrze, popojutrze i za rok... mozilla bedzie sie rozwijac, po malutku, ale bedzie. A konkurencja? Opera wyda w ciagu pol roku wersje 7.20, albo nawet 7.21 (z lepszym supportem standardow), Safari dojdzie pewnie do 1.10, Konqueror moze nei wyjsc wogule, Netscape - wiadomo... IE - wiadomo...

Wiesz to sa tylko przypuszczenia. Mozila juz jest o wiele wiele lepsza od IE, a jednak ludzie jej nie instaluja. Owszem, bedzie lepsza, ale co z tego jesli nikt sie o tym nie dowie? Nie mozna czekac z zalozonymi rekoma (czy też rekami, w zależności co komu wyrosło)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: lenrock » 17 lipca 2003, 17:52

Mam pytanie , osobiście od pewnego czasu przestałem kupować wszelkie czasopisna komputerowe . Czy w jakiś czasopismach np Chipie pojawiła się już wersja MozilliPL 1.4 i czy wogóle polska wersja mozilli jest dawany do tych wszystkich płytek czy też tylko angielska ?? Moim zdaniem jest dosyć kokretny sposób promocji , osobiście poznałem Mozillę z Chipa a na polską wersję trafiłem chyba dzięki Polmoz'owi ( a dzięki Polmos'owi trafiłem gdzie indziej :wink:) .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 18:01

Nowe gazety jakie znam z Mozillą:
www.vivamozilla.civ.pl/pobierz.php (przewiń w dół)

1.4 jeszcze nigdzie nie może być bo dopierow tym miesiącu pojawiło się :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Gandalf » 17 lipca 2003, 18:17

Konrad: ale widzisz. Przegladarka traci swoja wartosc w czasie. Czas plynie i dziala na nasza korzysc. Kazdy dzien, kazda godzina... spokojnie. Nie ma co sie spieszyc. Ja sie zaczne martwic, jesli za rok Mozilla nie ruszy do przodu :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Adrianer » 17 lipca 2003, 18:26

Konrad pisze:Dlatego usilnie zabiegam aby do MozilliPL dolaczana byla java! Wiem, ze to trudne i wiarze sie z roznymi problemami, ale trzeba to zrobic, jesli chcemy przyciagnac do siebie chocby zwyklych czatowiczow (jakby nie bylo jest bardzo bardzo duza grupa internautow). Nie chce aby Java byla dolaczana do kazdej Mozilli, to chyba niekonieczne. Ale wedlig mnie najwieksze wydania tej przegladarki (1.0, teraz 1.4) powinny byc dostepne w wersji zarowno z javą jak i bez. Opera tak robi i pewnie dzieki temu zyskuje w niektorych kregach coraz wieksza popularnosc.

Jak ktos ma inne pomysly - smialo pisac. Jezeli ktos chce sie podjac realizacji ktoregos z wymienionych przeze mnie punktow (lub wspolpomoc) tez sie przyznawac

na zlocie rozmawiałem z GmBH i przygotwuje (narazie dla testów, by zobaczyć czy to wogóle ma sens) coś w stylu MozillaPL Plus. Czym się różni:
-dołączona oczywiście Java,
-dołączone kilkanaście (a może i kilkadziesiąt ;) najpożyteczniejszych dodatków, które ułatwiają życie ZU (i nie tylko ZU) (testuje je na takim jednym ZU - moim bracie :P) oraz Tabbrowser Extensions (tu natrafiłem problem w przerobieniu skryptu tak, aby instalator Mozilli mógł go przetrawić, byłbym wdzięczny za jakąś pomoc ;))
-4 typy instalacji: dla ZU (żadnych opcji do wyboru, tak żeby nie musiał wytężać mózgu o co tu chodzi ;) ), dla średnio zaawansowanych, dla webmasterów no i użytkownika

Może coś z tego wyjdzie, może i nie, ale zaszkodzić nie powinno ;)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Lichurec » 17 lipca 2003, 18:43

Konrad pisze:(...CIACH...)
- gra z Mozillą. To naprawdę bardzo dobry pomysł. Tworzymy grę rpg online, gdzie gracze łączą sie w drużyny rycerskie i idą na polowanie na smoki Mozille. Nieważne czy znasz Mozillę już czy nie, jak ktoś da Ci grę to chętnie w nią zagrasz. Dobre by były też małe fleshowe gierki jakich pełno w sieci. Latasz smokiem, zjadasz owieczki... itp itd
(...w tyl CIACH...)

Tak sobie mysle.. to niebylby zly pomysl :P Na mysl przyszla mi nawet taka pewna "smocza" gierka osiagalna Tutaj Moze Ferry Halim bylby chetny zrobic jej "mozillowa" wersje,,,?? 8)
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: dls » 17 lipca 2003, 19:05

lenrock pisze:(..)i czy wogóle polska wersja mozilli jest dawany do tych wszystkich płytek czy też tylko angielska(..)

W lipcowym wydaniu pisma "Internet" na płytce jest Mozilla Firebird 0.6 PL
Więc pewnie w sierpniu dołączą MozillePL 1.4. I hope so...
Apropo tego wykresu popularności to może też coś namieszał tu Firebird który przejął część udziału SeaMonkey. Więc jeszcze poczekajmy.
A każda nowa stabilna wersja Mozilli to niemal gwarancja publikacji na CD w rozmaitych gazetkach - czyli automatyczna promocja. Na tym polu nam nikt nie dorówna bo wiadomo z jaką częstotliwością kolejne stabilne wersje wypuszcza konkurencja.
Ale opracowanie jekiejś spójnej, skoordynowanej i długofalowej strategii promocji Mozilli to swoją drogą powinno mieć miejsce. Moim zdaniem bardzo ważne są wszelkie działania około mozillowe, nie wprost, nie nachalnie, ale stopniowe naprowadzanie userów i webdeveloperów na właściwą drogę. Np promocja standardów W3C i nowych technologii webowch zgodnych z W3C, no bo wiadomo kto jest w tym najlepszy. :)
Mnie osobiście to szalenie irytuje świadomość, że przez następnych parę lat z powodu zastopowania rozowju IE jako samodzielnej aplikacji różne piękne CSSowe menu będzie trzeba traktować jedynie jako ciekawostkę. Chyba, że uda nam się niemożliwe...
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 19:38

Gierka jest super :) Ale podejrzewam, ze tworca nie zgodzi sie na zrobienie Mozillowej jej wersji - ta co juz jest jest zrobiona w dokladnie takim samym celu jak ta ktora zrobic chce :)

A wykres z Firebirdem wyglada tak:

Obrazek

Zatem faktycznie to chyba zachamowal rozwoj, ale tez nie do konca: nawet jesli to i tak Mozilla powianna choc minimalnie rosnac, a tymczasem od kilku tygodni spada, co jest typowym objawem dotarcia do linii oporu

dls dobrze zauwazyl: trzeba wypracowac dlugofalowa strategie promocyjna
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Wojciech » 17 lipca 2003, 20:31

Konrad pisze:... potrzebny jest grafik mogący zrobić buttony z mozillą...
Mój współpracownik, dobry grafik, mający sporo wolnego czasu i lubiący się - jak to określa - bawić, chętnie wykonałby loga, bannery, przyciski i inne bajery. Jest tylko problem: logo i inne symbole Mozilli zmieniają się z wersji na wersję, i to niestety na gorsze! Jeśli tak będzie dalej, to można zapomnieć o promowaniu Mozilli poprzez takie elementy. :evil: :evil: :evil: Zespół popełnia kolosalny błąd marketingowy, jeśli można to tak okreslić, co więcej - odnosi się z niechęcią do prób zwrócenia uwagi na ten problem. Być może była to polityka odgórna, nie wiem. Mam nadzieję, że teraz się to zmieni, jak nie, to pozostaje pytanie: co właściwie mamy promować? Oko Saurona, a co w następnym wcieleniu? Zestaw programów czy jeden superpakiet? Mozillę, czy jakiegoś BIRDA? A co z jednym z lepszych programów pocztowych?
Myślę, że jest dość chętnych do promowania i propagowania, ale jeśli zespół nie określi jednolitych i STAŁYCH!!!!!!! elementów graficznych typu logo, symbol, skreenów czy jak to nazwiecie, oraz jednolitych nazw, nadających się do wymówienia nie tylko przez tych amerykańskojęzycznych, i do tego nazw jednoznacznie kojarzonych z poznaną już przez wielu Mozillą, to do widzenia! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Czy Was to nie dziwi, że IE czy Opera, Konqueror czy Galeon są od początku tym samym? I mają stałe grupy miłośników i propagatorów, a ich słuchacze, niezależnie od zaawansowania, wieku, upodobań, płci itp. doskonale wiedzą, o co chodzi. Za to najlepszy z programów internetowych co kwartał serwuje inne dziwadła. :evil:
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Gandalf » 17 lipca 2003, 20:54

Wojciech pisze: Jest tylko problem: logo i inne symbole Mozilli zmieniają się z wersji na wersję, i to niestety na gorsze! Jeśli tak będzie dalej, to można zapomnieć o promowaniu Mozilli poprzez takie elementy.

Mowisz o splashach 1.4? To byla decyzja polityczna - tak byc musialo. zapomnij. Na 1.5 wybany zostanie po prostu najladniejszy :)

Wojciech pisze: Zespół popełnia kolosalny błąd marketingowy, jeśli można to tak okreslić, co więcej - odnosi się z niechęcią do prób zwrócenia uwagi na ten problem. Być może była to polityka odgórna, nie wiem. Mam nadzieję, że teraz się to zmieni, jak nie, to pozostaje pytanie: co właściwie mamy promować? Oko Saurona, a co w następnym wcieleniu?

To mowisz o MozilliPL czy o Mozilli? Bo oko to pomysl PL.

Wojciech pisze: Zestaw programów czy jeden superpakiet? Mozillę, czy jakiegoś BIRDA? A co z jednym z lepszych programów pocztowych?

Skundka. Poczytaj co pisza na mozillazine itp... Mozilla wlasnie zmienia swoja polityke. Zalozyla funkcja, usankcjonowala sie prawnie, kieruje sie na end-usera. Powstala juz strona, teraz bedzie powstawac wszystko co za tym idzie - ksiazka kodow, znaki handlowe, kolorystka zwiazana z Mozilla... nie tak szybko :) Poza tym, nie wiem z czym masz problem. Promujemy ZAWSZE Mozille. To jest nazwa ktora staramy sie promowac, pozostale to nazwy tzw. "kodowe". One sa tylko do uzytku wewnetrznego/tymczasowego.

Wojciech pisze:Myślę, że jest dość chętnych do promowania i propagowania, ale jeśli zespół nie określi jednolitych i STAŁYCH!!!!!!!

j.w.

Wojciech pisze: Czy Was to nie dziwi, że IE czy Opera, Konqueror czy Galeon są od początku tym samym?

Zdziwilbys sie... Konq czy Galeon mialy po drodze pare nazw. Opera to nazwa firmy, a IE mialo z 10 nazw zanim zostalo uznane IE. Tylko, ze w IE to bylo wewnatrz firmy, nigdy sie o tym nie dowiesz. W Mozilli wszystko jest jawne, a ludzie nie przyzywyczajeni do tego jak moga cos przeczytac to uznaja ze to juz jest end-user. Dziwie sie, ze nie bylo do nas zarzalen swego czasu, ze Minotaur zle dziala, albo, ze sa problemy z grendelem.
Gandalf

Postautor: Gość » 17 lipca 2003, 21:04

Konrad pisze:- gra z Mozillą. To naprawdę bardzo dobry pomysł. Tworzymy grę rpg online, gdzie gracze łączą sie w drużyny rycerskie i idą na polowanie na smoki Mozille. Nieważne czy znasz Mozillę już czy nie, jak ktoś da Ci grę to chętnie w nią zagrasz. Dobre by były też małe fleshowe gierki jakich pełno w sieci. Latasz smokiem, zjadasz owieczki... itp itd

ja proponuje cos na ksztalt ShitzWalse czy ShitTrepa. Wielki Emperator chce zaEac galaktyke WWW. "WyEbiemy was, blebleble", itp itd. Dzielni, pelni chwaly i chetni do wszystkiego kosmiczni rajcerze: Komrat, Dumel, Qandalff dosiadaja swych potforow ... rozpoczela sie rzez, taki lataja na wszystkie strony, tajna bron gecko jest niezwyciezona :D
Gość

Postautor: Konrad » 17 lipca 2003, 21:20

Anonymous pisze:ja proponuje cos na ksztalt ShitzWalse czy ShitTrepa. Wielki Emperator chce zaEac galaktyke WWW. "WyEbiemy was, blebleble", itp itd. Dzielni, pelni chwaly i chetni do wszystkiego kosmiczni rajcerze: Komrat, Dumel, Qandalff dosiadaja swych potforow ... rozpoczela sie rzez, taki lataja na wszystkie strony, tajna bron gecko jest niezwyciezona :D

Pomysł może być tylko bez Drużyny Pierścienic nazwanej imionami forumowiczów ;) To ma być gra dla wszystkich; niech każdy sobie założy własną drużynę i nazwie jak chce. Pozatym przystaję na cały pomysł. Przy czym nie mam pojęcia jak takie coś wogóle zrealizować - potrzebne do tego php (słabo się znam), baza danych (nie znam się wogóle), js (jeszcze mniej niz php) i duza duza wyobraznia oraz zdolnosci organizacyjne. Jednak staralbym sie pomoc :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Wojciech » 17 lipca 2003, 21:31

Gandalf pisze:...poprzednia strona...

Dobrze. To w takim razie poczekamy na oficjalne symbole i pozostałe elementy graficzne, a potem można spokojnie się zabrać do banerów?
Przepraszam, że trochę nakrzyczałem, ale dotychczasowe działania wprowadzały wyraźne poczucie niestabilności. A uparcie będę podkreślał, że stałe i niezmienne logo jest jednym z najważniejszych elementów "marketingowych" - można (i trzeba, żeby użytkownikowi było miło) zapewniać możliwość zmiany wszelkich elementów, ale podstawowe symbole muszą pozostać niezmienne, jak choćby zaprezentowane wyżej "O". Z Internetem mam styczność mniej więcej od 5 - 6 lat, i odkąd pamiętam, O oraz IE były w ogólnych zarysach niezmienne; zmieniło się tylko nieodżałowane N, ale w sumie na korzyść.
Jeśli wolno mi jeszcze wyrazić opinię dotyczącą symbolu Mozilli, to chciałbym zauważyć, że mimo początkowej niechęci, Dinozaur przyjął się wśród znanych mi użytkowników bardzo dobrze, i może mogłoby to tak już zostać? Jeszcze pozostaje sprawa ikonek. Te nowe przypominają mi trochę Win XP. Również powołam się na opinie znajomych, które podzielam w 100%, że stare ikonki, te z ery 1.2, były ładniejsze, stylowe. Chyba warto przemyśleć te rzeczy i zapewnić im jakąś stałość.
Co do oka Saurona: wybacz Gandalf, nie mogę tego ukrywać: dla mnie jest okropne!
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2003, 21:35 przez Wojciech, łącznie zmieniany 1 raz
Wojciech
Moderator

Postautor: Gandalf » 17 lipca 2003, 21:34

Alez ja Cie rozumiem :) Nie uzywam MozPL wiec nie mam tego problemu, ale na zlocie nie jeden i nie raz narzekal na oko saurona - ze rozprasza, ze brzydkie itp. itd... Ja tylko sie dziwie bo nie rozumiem, czy poprawiac chcesz i stabilizowac marke Mozilli - co jest wlasnie robione - czy marke MozilliPL co jeszcze nie jest robione, ale mysle, ze jest w planach :)
Gandalf

Postautor: Wojciech » 17 lipca 2003, 21:38

Właściwie chciałbym (nie chciałbym - CHCĘ!) propagować i stabilizować markę Mozilli PL, ale bez Org nie byłoby chyba PL?
Wojciech
Moderator

Postautor: Nerf » 17 lipca 2003, 22:20

Konrad pisze:marketing wirusowy(...)Przykładem jest fałszywe shakowanie strony Mozillapl.org. Autorzy Mozillapl.org podmieniają stronę główną serwisu tak jakby właśnie padli ofiarą hakerów. Od razu pisze o tym haking.pl i inne serwisy komputerowe, a ludzie mailami przekazuja sobie info, ze cos jest nie tak ze stroną Mozilli. Wiele osób dowiaduje się w ten sposób, że jest wogóle taka strona, za kilka dni może wrócą.(...)

Myślę, że do takich chwytów to jednak nie powinniśmy się uciekać. Oszukiwać ludzi tylko po to, żeby cośtam wypromować? Bo uczciwe to takie sposoby nie są. A poza tym: ja wiem że Mozilla to sekta, ale pisać takie rzeczy na ogólnodostępnym forum to nie jest dobry pomysł. Jeszcze ludzie zobaczą nasze plany i wtedy co: nie uda nam się ich wciągnąć w macki Jaszczura (wiem, jaszczury nie mają macek) i będziemy mieli mniej wyznawców. Albo muhammad giskard przeczyta to i opisze na Jamie Buchacha (chociaż wątpię, on nigdy nie zbiera informacji o tym, o czym pisze). Nie mówiąc już o tym, że taki sposób spowodowałby przerwę w działaniu serwisu, co dla ZU będzie niewygodne. Myślę, że możnaby ograniczyć się do jakichś bardziej łagodnych form marketingu wirusowego typu Mozilla w sygnaturkach albo robienie stron Mozilla only

Konrad pisze:gra z Mozillą.(...)

OK, a może by zrobić grę z Mozillą jako dodatek do Mozilli. Coś na zasadzie: ściągnij Mozillę, następnie kliknij w link, a zainstaluje ci się supergra. Tylko musiałaby ona być naprawdę dobra. Jest takie coś, co tworzy gry uruchamiające się w przeglądarce (przepraszam, nie w przeglądarce, tylko w IE). Może by zrobić coś podobnego?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Następna

Wróć do Promocja