MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Opera 7 vs. reszta świata - proszę o rzeczowe opinie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Re: Opera kontar reszta świata :)

Postautor: quiris » 10 lutego 2003, 21:39

Przeglądarka: -

KLAPEK pisze:Proste? Nie! Mam płacić za produkt pośledniej jakości,

Tego typu teksty raczej nie służą idei wymiany rzeczowych doświadczeń. Prawda?

Daruj sobie... :evil: :evil: :evil:
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: KLAPEK » 11 lutego 2003, 08:29

quiris pisze:
KLAPEK pisze:Proste? Nie! Mam płacić za produkt pośledniej jakości,

Tego typu teksty raczej nie służą idei wymiany rzeczowych doświadczeń. Prawda?

Daruj sobie... :evil: :evil: :evil:

O co ci chodzi, wyrażam moją opinię i to dopiero teraz, gdy temat sięgnąl już 10 strony! Po prostu nie wytrzymałem jak zobaczyłem text o płaceniu i porównaniu do darmowego produktu. Chyba nie zabronisz mi mieć własnego zdania o dowolnym programie, tak jak ja Tobie nie zabraniam mieć własnej opinii. Nie napisałem: złego, kiepskiego, fatalnego (taką opinię mam o IE), ale pośledniej jakości - co oznacza średniej (pomiędzy dobrym i kiepskim) - bo takim produktem moim zdaniem jest Opera -> Ty możesz mieć zupełnie odmienne zdanie.
Natomiast zupełnie nie przekonują mnie argumenty o 'małym' banerze reklamowym lub płaceniu za jego zdjęcie i jeszcze mówieniu, że to prosta sprawa, płacisz i masz lepszy produkt, od darmowego produktu lepszej (moim zdaniem) jakości.
Zaś zupełnie nie rozumiem 'fanów' Opery, mówiących, że baner to nie problem, bo jest crack (taką wypowiedź, też gdzieś w dyskusji czytałem) - jeśli uważa ktoś że Opera jest fantastyczna, docenia pracę programistów i przyjmuje do wiadomości iddę komercyjnego płatnego produktu (lub darmowego z banerem) to nie kraczy ;) go.
PS. nie obrażaj się, bo nie to było celem mojej wypowiedzi. Przyjmuję i rozumiem Twoją fascynację Operą - nie zamierzam Ciebie nawracać ;) ;bowiem ja podobnie postępuje w przypadku Mozilli.
Najważniejszy jest wolny wybór - ale żeby go mie musi być alternatywa wobec monopolu IE; zatem niech będzie jak najwięcej Oper, Jaszczurów i wiele, wiele innych - wolny wybór!
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: quiris » 11 lutego 2003, 12:38

KLAPEK pisze:O co ci chodzi, wyrażam moją opinię i to dopiero teraz, gdy temat sięgnąl już 10 strony!

Rozumiem że chciałeś wyrazić swoją opinię, ale uczyniłeś to w lekceważący sposób. Ja to tak odebrałem. Gdybyś napisał, np. nie będę płacił za Operę, ponieważ nie ma middle clicka, nie ma możliwości dołączania rozszerzeń funkcjonalnych, gorzej od Mozilli renderuje strony, itd, to taka wypowiedź jako konstruktywna krytyka jest ciekawa, skłania do dyskusji, itd. A nie: jest pośledniej jakości i już. A dlaczego? Tego już nie przeczytaliśmy. Gdybyś chociaż napisał jest wg mnie pośledniej jakości, to taka wypowiedź daje się odczytać jako rzeczywiste wyrażenie własnej opinii.

Jeśli uważasz, że czepiam się to przepraszam, ale lubię czytać przytaczane rzeczowe argumenty, a nie puste frazesy :-)
quiris

Postautor: KLAPEK » 11 lutego 2003, 13:25

quiris pisze:
KLAPEK pisze:O co ci chodzi, wyrażam moją opinię i to dopiero teraz, gdy temat sięgnąl już 10 strony!

Rozumiem że chciałeś wyrazić swoją opinię, ale uczyniłeś to w lekceważący sposób. Ja to tak odebrałem. Gdybyś napisał, np. nie będę płacił za Operę, ponieważ nie ma middle clicka, nie ma możliwości dołączania rozszerzeń funkcjonalnych, gorzej od Mozilli renderuje strony, itd, to taka wypowiedź jako konstruktywna krytyka jest ciekawa, skłania do dyskusji, itd. A nie: jest pośledniej jakości i już. A dlaczego? Tego już nie przeczytaliśmy. Gdybyś chociaż napisał jest wg mnie pośledniej jakości, to taka wypowiedź daje się odczytać jako rzeczywiste wyrażenie własnej opinii.

Jeśli uważasz, że czepiam się to przepraszam, ale lubię czytać przytaczane rzeczowe argumenty, a nie puste frazesy :-)

Ok, ok, faktycznie moje przeoczenie :oops: powinienem juz w 1 poście napisać wg mnie, ale w odpowiedzi na Twój post chyba rozjaśniłem sprawę :roll: Post ten był tylko i wyłącznie moją prywatną opinią nt Opery!
Poza tym nie pisałem dlaczego dla mnie Moz jest lepsza (te funkcje, które Ty wymieniłeś + parę innych) by nie powtarzać już użytych tu argumentów...
Nie obrażam się tak łatwo ;) i nie uważam że się czepiasz, faktycznie był mój błąd, ale sądziłem że to oczywiste iż wyrażam swoją opinię.
Wcale nie lekceważę Opery i operowców, podobnie jak explorowców ;) i innych i nie taki miał być wydźwięk posta, lecz wyrażenie mojej opinii.
PS nie były to puste frazesy, acz po prostu opinia wynikająca z doświadczenia w używaniu Mozilli i Opery
Zatem PAX ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: proc. » 11 lutego 2003, 19:50

Ja używałem zarówno Opery jak i Mozilli. Nie tylko przez 10 min. Obie są bardzo dobre i obie lubię. Ale zdecydowanie pod moje gusta podchodzi Opera 7. Jest w/g mnie elastyczniejsza i bardziej intuicyjna w obsłudze. Bardzo wygodnie pracuje mi się na wielu zakładkach (panelach), znacznie wygodniej i szybciej niż w Mozilli. Pozatym jest ogólnie szybsza (włącznie z uruchamianiem) [to też jest tylko moja własna opinia], chociaż Mozilli też wcale nic nie brakuje, a już porównując je do IE6.............
proc.

Postautor: Gość » 11 lutego 2003, 20:16

Trochę szybsza?? Opera 7 jest znacznie szybsza od Moza (uruchomcie obie i łączcie się z tymi samymi stronami).
W Mozie:
-beznadziejne w porównaniu do Opery okno transferów
-brak możliwości pracy tylko i wyłącznie na panelach
-Moza wcale nie jest taka doskonała i dokładna w wyświetlaniu stron (nie przytoczę jakiegoś porządnego przykładu, ale zobaczcie chociaż www.winxp.com.pl)
-nie działa scroll w ostatnio odwiedzanych stronach (menu przy adresie)
-czasem muszę 3 lub 4 razy prawokliknąć link==>otwórz w nowym panelu (lub oknie) aby Potwór zareagował
-wolno się uruchamia
-opery praktycznie nie trzeba konfigurować aby była wygodna
-w O7 nie ma potrzeby instalowania jakiś pluginów
-po szybkiej instalacji jest gotowa do pracy
Gość

Postautor: Locus » 11 lutego 2003, 20:23

Locus pisze:Dyskwalifikujące jest dla mnie pożeranie miejsca przez banner reklamowy (na 15"!), a dlaczego miałbym wydawać sporo forsy, jeżeli mogę mieć dobrą przeglądarkę bez takich kosztów?

Green pisze:Bajki opowiadasz.
Płacisz chyba 120zetów, i masz bez bannera.
Proste? Proste!

Green

Odbieram to jako żart, bo inaczej nie mogę - ale naprawdę dobry!
Locus

Eeeeeech...

Postautor: E2rd » 11 lutego 2003, 20:34

Skończmy wreszcie ten temat! Znowu mamy prostować, że:
- okna transferów w Mozilli są co najmniej 2 wersje.
- do otwierania paneli służy środkowy klawisz myszy, a nie menu podręczne :P
- itp. "prawdy" o Mozilli.

Jak ktoś używa Mozi naprawdę namiętnie, to ma ją dopasowaną do siebie jak ulał. I żadna Opera mu jej nie zastąpi. Odwrotnie (miłośnik Opery próbujący Mozilli) jest zapewne tak samo. Cóż więc znaczy "bardziej intuicyjna"???

A na wszystko patrzy Wielki Brat z M$ i śmieje się do rozpuku, jak to mu się konkurencja wykańcza nawzajem...
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: athantor » 11 lutego 2003, 20:44

Anonymous pisze:Trochę szybsza?? Opera 7 jest znacznie szybsza od Moza (uruchomcie obie i łączcie się z tymi samymi stronami).

Z '1' wpisaneym w ustawieniach silnika Gecko są IMO równie szybkie

Anonymous pisze:W Mozie:
-beznadziejne w porównaniu do Opery okno transferów

DGNED. To jest przeglądarka, a nie download manager.

Anonymous pisze:-brak możliwości pracy tylko i wyłącznie na panelach

Heh? Ale zkładam, że problem rozwiąże Multizilla.

Anonymous pisze:-Moza wcale nie jest taka doskonała i dokładna w wyświetlaniu stron

lol

Porównaj stronę w mozilli i operze...

Anonymous pisze:(nie przytoczę jakiegoś porządnego przykładu,

A no właśnie....

Anonymous pisze:ale zobaczcie chociaż www.winxp.com.pl)

To nie przykład. Pokaż mi proszę stronę która nie zawiera 376 błędów...

TUTAJ masz dowód.

Anonymous pisze:-nie działa scroll w ostatnio odwiedzanych stronach (menu przy adresie)

U mnie jest normalnie suwak i normalnie działa.

Anonymous pisze:-czasem muszę 3 lub 4 razy prawokliknąć link==>otwórz w nowym panelu (lub oknie) aby Potwór zareagował

SOA#1

Anonymous pisze:-wolno się uruchamia

Włącz "Szybki start".

Anonymous pisze:-opery praktycznie nie trzeba konfigurować aby była wygodna

Jak wiesz DGNED i dla mnie Mozilla "prosto z pudełka" jest też wygodna.

Anonymous pisze:-w O7 nie ma potrzeby instalowania jakiś pluginów

W MozilliPL do normalnych zastosowań też nie trzeba. Wszystkie już są.

Anonymous pisze:-po szybkiej instalacji jest gotowa do pracy

Da same with Mozilla ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Nerf » 11 lutego 2003, 20:47

Anonymous pisze:Trochę szybsza??
-Moza wcale nie jest taka doskonała i dokładna w wyświetlaniu stron (nie przytoczę jakiegoś porządnego przykładu, ale zobaczcie chociaż www.winxp.com.pl)

O co konkretnie ci chodzi z tą stroną? Bo u mnie ona wyświetla się (tak mi się zdaje) raczej poprawnie. Poza tym przypuszczam, że skoro strona jest o Windows i ma się nie wyświetlać poprawnie, to pewnie webmaster ją zrobił niezgodnie ze standardami. :)
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Re: Eeeeeech...

Postautor: athantor » 11 lutego 2003, 20:56

E2rd pisze:Skończmy wreszcie ten temat!

Czemu? Taka fajna dyskusja ;)

E2rd pisze:Jak ktoś używa Mozi naprawdę namiętnie, to ma ją dopasowaną do siebie jak ulał. I żadna Opera mu jej nie zastąpi. Odwrotnie (miłośnik Opery próbujący Mozilli) jest zapewne tak samo.

No to oczywiste :)

E2rd pisze:Cóż więc znaczy "bardziej intuicyjna"???

Już były głosy, że przydałoby się forum 'Browsers Advocacy' ;)

E2rd pisze:A na wszystko patrzy Wielki Brat z M$ i śmieje się do rozpuku, jak to mu się konkurencja wykańcza nawzajem...

Ajtam :PPP
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

zwalczajmy monopol bo jak nie, to on nas zje

Postautor: JarekW » 11 lutego 2003, 23:00

Używam wszystkich przeglądarek jakich się da, chociaż do niedawna przewazal mIsiEk, jednak kiedy zaczalem uzywac opery 6 a potem mozilli to w tej chwili uzywam miska w ostatecznosci
ucze w szkole i dzieciaki maja wybor z czego chca korzystac, dla nich wszystko jedno byle dzialalo, a czasami jakies czaty sie wala i to dla nich wada
dla mnie najlepsza jest w tej chwili opera 6 z dodatkami do wyszukiwania i profilami ale uzywam i 7 i Mozilli, kiedy lacze sie rwalo w mojej sieci, obie zdawaly swietnie egzamin kiedy miś nie potrafil otworzyc strony.
Nie czas sie kłócić co lepsze co gorsze tylko czas zwalczac monopol, który teraz odstaje a mimo to nie poprawia swojego misia, wszak jest monopolista i teraz dyktuje warunki.
Ale ta dyskusja jest ciekawa poniewaz pokazuje zalety i wady obu przegladarek
O Misiu niestety nic pochlebnego nie da sie powiedziec, jak na dzis to knot
http://g1s.w.interia.pl/linki.html
JarekW

Re: zwalczajmy monopol bo jak nie, to on nas zje

Postautor: KLAPEK » 11 lutego 2003, 23:15

Fajna stronka, oby więcej takich (stron i nauczycieli ;))!
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Gość » 12 lutego 2003, 13:56

Fajnie:
A: w mozilli nie ma x, y, z...
B: G prawda bo jest, tylko żeby mieć x potrzebujesz a, żeby działał y musisz zrobić to i to tu i tam, a sprawę z rozwiązuje multizilla......
1. po co tyle kombinować? W O7 jest to na miejscu. A Moz nie ma dla mnie aż tak wielu ciekawych opcji, żeby chciało mi się tyle bawić. O7 wystarczy zainstalować.
2. to trochę jak wojna - win32 VS lnx, na forum tuxa i twierdzenie że w32 jest i tak lepsze :D ale co tam i tak mnie zlinczują....... 8)
3. tak na prawdę gł. zaletą Moz jest to iż jest ona Op. S. co daje spore możliwości rozwoju, ale wiąże się z tym wiele wad....
4. ja lubię Moz, ale O7 lubię lubię :wink:
Gość

Postautor: Domel » 12 lutego 2003, 14:38

Troche sie z Toba zgadzam ale...
Anonymous pisze:Fajnie:
A: w mozilli nie ma x, y, z...
B: G prawda bo jest, tylko żeby mieć x potrzebujesz a, żeby działał y musisz zrobić to i to tu i tam, a sprawę z rozwiązuje multizilla......

multizilla tez jest tym a (czy x jak to nazywasz) wiec sam nie wiem o co Ci chodzi jestes za dadatkami (czyli a, x) czy nie?

Anonymous pisze:1. po co tyle kombinować? W O7 jest to na miejscu.

To jest Twoje zdanie. A moje jest dokladnie odwrotne. Opera nie ma tego co mi jest potrzebne a jak ma to w zlym miejscu (i jak mam to zmienic - nie da sie a jak mam rozszezyc mozliwosci O7 - tez sie nie da).

Anonymous pisze:A Moz nie ma dla mnie aż tak wielu ciekawych opcji, żeby chciało mi się tyle bawić. O7 wystarczy zainstalować.

Jak piszesz Mozilla to nie ma to sensu a jak masz na mysli MozillaPL to jest to jakis argment. Ale ja ci powiem (moze troche przejaskrawie), ze np. potrzebuje takiej i takiej funkcji i wiesz co robie? Tworze DomelZille (przegladarke) i teraz pytanie czy te opcje co wlaczylem do DomelZilli Ci pasuja czy nie? Jesli pasuja to sciagasz i masz gotowa przegladarke (i nic dodatkowego nie robisz wiec argument ze O7 wystarczy zainstalowac jest conajmniej slaby bo z DomelZilla robisz dokladnie to samo). Wlasnie na takiej zasadzie dziala MozillaPL. Do tej przegladarki wlaczanie sa dodatki ktore sa ciekawe, jesli tworcy uznja ze nie sa ciekawe to nie wlaczaja ich ale nie zamykaja Ci drogi do ich doinstalowania, pamietaj ze trudno stworzyc przegladarke (jako pakiet instalacyjny), ktora bedzie pasowala dla wszystkich)

Anonymous pisze:3. tak na prawdę gł. zaletą Moz jest to iż jest ona Op. S. co daje spore możliwości rozwoju, ale wiąże się z tym wiele wad....

Op. S daje wiele zalet (ktore byly wymienione juz wszesniej) ale wad to ja nie wiedze (pewnie dlatego ze ich nie ma) ale chetnie przeczytam jak rozwiniesz ten temat.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: mm_ » 12 lutego 2003, 14:45

Anonymous pisze:Fajnie:
2. to trochę jak wojna - win32 VS lnx, na forum tuxa i twierdzenie że w32 jest i tak lepsze :D ale co tam i tak mnie zlinczują....... 8)

:P :P :P

Anonymous pisze:3. tak na prawdę gł. zaletą Moz jest to iż jest ona Op. S. co daje spore możliwości rozwoju, ale wiąże się z tym wiele wad....

No to ja chce posłuchać o tych wadach :-)

Tylko nie odwracaj rozumowania... że jak coś jest ogólniedostepne to każdy może w tym znaleść dziurę i ja wykożystać... bo to rozumowanie fałszywe.
mm_

Postautor: proc. » 12 lutego 2003, 20:35

Myślę, że ten tekst o Open S. można interpretować w następujący sposób:
-użytkownicy Mozilli należą do dosyć specyficznej grupy użytkowników komputerów, którzy nie zadawalają się standardem, w większości można ich nazwać zaawansowanymi userami, z czego wynika często np umiejętność programowania, czy też opanowanie wielu platworm - grono to jest bardzo podobne do userów Tux'a....
-wśród szarych userów panuje przeświadczenie, iż O.S. to przedewszystkim mała stabilność, przy tym odgrzewa się powiedzenie 'gdzie kucharek 6....'
-inny mit - darmowe=gorsze
-OS= anty M$ = klapa po oknem :P

To nie jest moja opinia, a wynik obserwacji i kontaktu z szarymi userami. Sam jak najbardziej popieram O.S. A za paranoję uznaję usilne dążenie do posiadania najnowszego M$ Office (jak to już wcześniej zauważył), nie wykorzystując nawet 10% opcji i możliwości Worda (przy tym albo kupują piraty albo płacą czterocyfrowe sumy :|)

Co do wojny O7 VS M, potworek ma jedną ogromną zaletę - oszczędność pamięci, nawet przy wielu panelach (praca na panelach to takie zboczenie każdego kto przez chociaż krótki czas używał Opery)
proc.

Postautor: proc. » 12 lutego 2003, 21:00

to tak dla równowagi dodam jeszcze jedną wadę lol :
-ogólnie wolniejsze działanie niż O7 (nie chodzi mi tu tylko o wyświetlanie stron, na moim łączu różnice nie są ogromne, chodzi mi o samo działanie jako programu, poczynając od lekko uspanego uruchamiania (nie, nie chcę uruchamiać aplikacji pod tytułem szybkie uruchamianie :P), po wolniejsze reakcje (prędkość działania i elastyczność to gł. zalety O7, a ja należę do ludzi którzy zawsze się spieszą i nigdy nie mają zbyt wiele czasu)....

PS też coś czuję, że dostanę jakąś fajną laurkę od big-fana potworka <lol>
proc.

Postautor: quiris » 12 lutego 2003, 21:02

proc. pisze:Co do wojny O7 VS M, potworek ma jedną ogromną zaletę - oszczędność pamięci, nawet przy wielu panelach (praca na panelach to takie zboczenie każdego kto przez chociaż krótki czas używał Opery)

A to jest ciekawe stwierdzenie. Z autopsji i innych opinii użytkowników uważam, że jest to jedna z pięt achillesowych Mozilli.
quiris

Postautor: proc. » 12 lutego 2003, 21:19

u mnie w O7 każdy kolejny otwarty panel zżera sporo więcej cennej pamięci niż potworek (nie mówię o czystym uruchomionym programie)
proc.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Promocja