MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

W prasie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Domel » 04 marca 2005, 00:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Ludwik pisze: Uważam, że Operowcy nie przeszkadzają na forum Mozilli, czasem przeciwnie - wnoszą świeże spojrzenie. Tak samo mam nadzieję, że ja nie przeszkadzam na forum Opery.

No coz, nie musz sie ze mna zgadzac. Ja uwazam, ze forum Mozilli jest jak sama nazwa wskazuje dla mozillowcow a forum Opery jest jak sama nazwa wskazuje dla operowcow (czyli np nie dla Ciebie bo jestes przede wszystkim mozillowcem). Inaczej: forum mozillowcow jest w domenie mozillapl.org a operowcow w opera.com.

Ludwik pisze:Oczywiście trole nie są nigdzie mile widziane, ale nie o trolach tu mówimy. Mówimy o andolu, quirisie, nastym...

Oczywisice nie sa oni trollami tradycyjnymi ;) ale IMHO musza trollowac bo przeciez uwazaja inaczej niz my ze Opera jest lepsza niz FF. Oczywisie to dziala w obie strony uwazam, ze Mozillowcy trolluja i trollowac musza z zalozenia w identyczny sposob (wlasnie dlatego czytam regularnie forum opery ale nie wypowiadam sie na nim bo uwazam, ze bylo by to wchodzenie z butami do czyjejs, innej rzeczywistosci).

Ludwik pisze:I dziwisz się, że ktoś się obraża? Ty byś się nie obraził?

Nie. Andol ma pretensje dlaczego nie ma spowa o Operze a ja uwazam, ze w artykule o tytule "Firefox wystraszył Billa Gatesa" pisanie o Operze bylo by schizofrenia.
Podsumowujac: ja mam pretensje to tych, ktorzy maja pretensje o to, ze artykul o FF nie jest artykulem o Operze.

Ludwik pisze:Bardzo Cię Domelu przepraszam, mam duży szacunek do ciebie i twojej wiedzy, natomiast rzeczywiscie w tej kwestji zupełnie się z tobą nie zgadzam.

Alez oczywisice, to nawet bylo by bez sensu jakbys sie ze mna zgadzal (w kontekscie tego ze udzielasz sie na forum Opery). A moja wiedza nie ma tu nic do rzeczy :)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Ludwik » 04 marca 2005, 00:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Domel pisze:Nie. Andol ma pretensje dlaczego nie ma spowa o Operze a ja uwazam, ze w artykule o tytule "Firefox wystraszył Billa Gatesa" pisanie o Operze bylo by schizofrenia.

Ale tu się w pełni z tobą zgadzam. Tylko, ze wysuwasz przeciwko andolowi pewne niczym nieuzasadnione podejrzenia...
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Domel » 04 marca 2005, 08:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Ludwik pisze:Tylko, ze wysuwasz przeciwko andolowi pewne niczym nieuzasadnione podejrzenia...

Ja przede wszystkim wysuwam podejrzenia do Operowcow, ktorym bez watpienia jest andol. Mysle, ze Operowcy to w swoim gronie musza ustalic i podjac decyzje w jaka strone chca isc...
Domel

Postautor: Gandalf » 04 marca 2005, 10:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Domel: trudno mi sie zgodzic z ktorymkolwiek z Twoich zarzutow wobec andola. Ani z niego jakis specjalny Operowiec, ani nie sadze, zeby ktokolwiek z forum Opery bawil sie pisaniem "OPERA rulez" w komentarzach do artykulow - po co? Poza forum Opery jest mnostwo jej uzytkownikow, ktorzy w ten sposob moga chciec manifestowac nie tylko jej jakosc, ale tez w ogole fakt jej istnienia, i tego ani im zabronic nie mozemy ani nawet sensu nie widze. O ile faktycznie w artykule miejsca za duzo na to nie bylo, to nie mam nic przeciwko, zeby osoba wybierajaca przegladarke mogla sie chocby z komentarzy dowiedziec o istnieniu Opery.
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: KLAPEK » 04 marca 2005, 10:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 --==MOZILLA SUITE RULLEZ ;)==--

Domel, ja również sądze, że to nie było i nie jest dobre, by zamykać się w hermetycznym gronie klakierów ;p
Potrzeba świeżego spojrzenia, także z obozu Opery...
Ponadto bardzo nieładnie mi się kojarzy mozilla dla mozillowców [nie przypomina Ci to czegoś?].
Każdy ma prawo udzielać się na forum, oczywiście w granicach kultury i szacunku.
A co do nielubienia FF - ja też go nie lubię, nawet więcej uważam cały kierunek jego rozwoju za chybioną imitację IE, ale za to bardzo podoba mi się Mozilla Suite - w której grupie zatem jestem ;p - krytykuje FF i chwalę mozilla suite :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: marcoos » 04 marca 2005, 10:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050224 Firefox/1.0.1

Domel: krótko mówiąc, zachowałeś się po chamsku wobec Andola. Może byś tak przeprosił? :cry:

Co do meritum sprawy - nie uważam, żeby w artykułach o Firefoksie należało wspominać o wszystkich innych przeglądarkach, tak samo jak każdy artykuł o GNU/Linuksie nie musi koniecznie wspominać o GNU Hurdzie, *BSD, Mac OS X, BeOSie i FreeDOSie... :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: E2rd » 04 marca 2005, 12:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

marcoos pisze:Domel: krótko mówiąc, zachowałeś się po chamsku wobec Andola.

Jej, jaki ten zespół AviaryPL jest święty... Nie dzadzą złego słowa powiedzieć o Operowcach...

Myślę, że przeginamy w tych kłótniach/niekłótniach z Operowcami. I my, i oni.
IE ma wciąż 75% rynku, i to z nim powinniśmy walczyć. Zwłaszcza, że M$ już poczuł, że jakaś konkurencja mu d... podgryza i zaraz się ruszy. A jak gigant się ruszy, to nas wszystkich przygniecie po równo swoim cielskiem...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: gand » 04 marca 2005, 13:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

E2rd pisze:IE ma wciąż 75% rynku, i to z nim powinniśmy walczyć. Zwłaszcza, że M$ już poczuł, że jakaś konkurencja mu d... podgryza i zaraz się ruszy. A jak gigant się ruszy, to nas wszystkich przygniecie po równo swoim cielskiem...

Dziekuje Ci za doglebna analize rynku i prognoze na przyszlosc. Jak rozumiem spedziles wiele czasu na jej przygotowaniu i jestes przekonany, ze przedstawiasz ja grupie ludzi, ktora tego nie zrobila.

Druga ciekawa rzecz to to, ze jak rozumiem druga czesc Twojej wypowiedzi jest wytlumaczeniem dlaczego nie nalezy nikomu przeszkadzac formulowac mysli w sposob w jaki zrobil to Domel. Gratuluje.
gand

Postautor: Olhado/256 » 04 marca 2005, 15:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050225 Firefox/1.0.1 (MOOX M2)

Rany... napięcia na tle przeglądarkowym (per analogiam do napięć na tle rasowym) :roll:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: marcoos » 04 marca 2005, 16:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050224 Firefox/1.0.1

E2rd pisze:
marcoos pisze:Domel: krótko mówiąc, zachowałeś się po chamsku wobec Andola.

Jej, jaki ten zespół AviaryPL jest święty... Nie dzadzą złego słowa powiedzieć o Operowcach...

Ależ skąd. Można krytykować, ale nie należy schodzić poniżej pewnego poziomu. (Zauważ - sam krytykuję jęczenie na temat tego, że artykuły o Firefoksie z 'dziwnych względów' nie wspominają o Operze). Ale ataki w stylu "po co nam operowcy na tym forum" czy "jakiś operowiec nabluzgał na onecie, więc to pewnie ty andol" są totalnie nie na miejscu.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 04 marca 2005, 16:34

Gandalf pisze:Domel: trudno mi sie zgodzic z ktorymkolwiek z Twoich zarzutow wobec andola.

Ja nic nie zazucilem andolowi jako jednej osobie, jesli juz to Operowocom... A drugi zarzut dotyczy i Operowcow i Mozillowcow.

Wytlumaczenie dla Marcoosa i Gandalfa bo jak zwykle nie zrozumieli mnie:
Mam pretensje to Operowcow, ze wypisuja "czemu nie ma nic o Operze" czyli dokladnie to co zrobil andol. Takie jest moje zdanie. Nie podoba sie to komus - wporzadku ale nie zmuszajcie mnie do dopasowania sie do Waszych pogladow.
Moje zdanie: w artykule o tytule "Firefox wystraszył Billa Gatesa" nie powinno byc slowa o Operze (a w artykule "Opera wystraszyła Billa Gatesa" nie powinno byc slowa o FF, natomiast w artykule "Przegladarki alternatywne wystraszyly Billa Gatesa" powinno byc o FF, Operze, Safari, Konq...).
Zdanie Gandalfa: w artykule o tytule "Firefox wystraszył Billa Gatesa" powinna byc (szeroko) opisana Opera.
Ja nie zgadzam sie z Toba ty nie zgadzasz sie ze mna i koniec tematu. Ja nie bede Cie zmuszal do zmiany zdania ale rowniez Ty nie zmusisz mnie.
Domel

Postautor: Ludwik » 04 marca 2005, 18:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Domel pisze:Zdanie Gandalfa: w artykule o tytule "Firefox wystraszył Billa Gatesa" powinna byc (szeroko) opisana Opera.

:o Nie wiem dlaczego strasznie starasz się przekonać, że spór odbywa się na innym poziomie niż odbywa się w rzeczywistości. Nie chodzi o obecność Opery w tym artykule, bo jeśli o to chodzi wszyscy się z Tobą zgadzamy, a już nikt nie napisał tego równie jasno i wprost co Gandalf.

Natomiast poczyniłeś pewne "podejrzenia" bezpośrednio w kierunku andola. Podejrzenia niczym nie uzasadnione, a jednocześnie conajmniej nieprzyjemne. Mamy w Polsce 417 000 użytkowników Opery (Gemius). Każdy z nich może chcieć się podzielić z innymi swoją pozytywną oceną na temat tej przeglądarki. Dlaczego nagle wmawiasz komuś, że pewnie nie ma niczego innego do roboty tylko siedzieć na wszystkich portalach i jako pierwszy dopisywać "Opera rulez"?

Chodzi również o wypraszanie go z naszego grona. Ja na przykład bardzo się cieszę mogąć tu czytać interesujące wypowiedzi Operowców.
Ludwik
Moderator

Postautor: Domel » 04 marca 2005, 18:42

Ludwik pisze: :o Nie wiem dlaczego strasznie starasz się przekonać, że spór odbywa się na innym poziomie niż odbywa się w rzeczywistości. Nie chodzi o obecność Opery w tym artykule, bo jeśli o to chodzi wszyscy się z Tobą zgadzamy, a już nikt nie napisał tego równie jasno i wprost co Gandalf.

Gandalf napisal tak: " to nie mam nic przeciwko, zeby osoba wybierajaca przegladarke mogla sie chocby z komentarzy dowiedziec o istnieniu Opery". A ja chcem napisac, ze ja mam bardzo duzo przeciwko. Rozumiesz?

Ludwik pisze:Natomiast poczyniłeś pewne "podejrzenia" bezpośrednio w kierunku andola. Podejrzenia niczym nie uzasadnione

Dla mnie uzasadnione. Oczywisice nie wiem kto to napisal ale ale napisal w tej samej konwencji co andol w tym watku. Z calym szacunkiem ale uwazam, ze zle mnie zrozumiales. Tlumacze trzeci raz: nie podobala mi wie wypowiedz Operowcow na idg.pl, chip.pl, wp.pl... i nie podobala mi sie wypowiedz andola na mozillapl.org bo reprezuja one ta sama scierzke myslenia.

Ludwik pisze: Dlaczego nagle wmawiasz komuś, że pewnie nie ma niczego innego do roboty tylko siedzieć na wszystkich portalach i jako pierwszy dopisywać "Opera rulez"?

Slowa takiego nie napisalem. Slow "Opera rulez" uzyl Gandalf mi chodzi o slowa "Jestem wręcz zachwycony przedstawioną tam historią przeglądarek."

Ludwik pisze: Chodzi również o wypraszanie go z naszego grona.

Nie, tutaj znowu sie nie moge zgodzic. Ja nie mowilem w naszym imieniu tylko w swoim imieniu.

Ludwik pisze: Ja na przykład bardzo się cieszę mogąć tu czytać interesujące wypowiedzi Operowców.

Ja tez i wlasnie dlatego czytuje forum Opery.
Domel

Postautor: Ludwik » 04 marca 2005, 18:47

cyberrus pisze:
Domel pisze:... oczywisie ciesze sie, ze zniknoles z forum...

jak ktoś taki może być moderatorem na publicznym forum????

nie dość że nie zna zasad pisowni języka polskiego to reprezentuje żenujący poziom kultury...

Czy ja dobrze rozumiem po zawartości /dev/null że właśnie trwa hmm... wojna na edycje na forum i ta wypowiedź jest ciągle kasowana, a potem znowu dodawana?
Ludwik
Moderator

Postautor: Domel » 04 marca 2005, 18:50

Ludwik pisze:Czy ja dobrze rozumiem po zawartości /dev/null że właśnie trwa hmm... wojna na edycje na forum i ta wypowiedź jest ciągle kasowana, a potem znowu dodawana?

Doklanie tak jest. Regulamin jest lamaty w kilku punktach i nagminnie. Dlatego bede postulowal o zablokowanie tego IP.
Domel

Postautor: cyberrus » 04 marca 2005, 19:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1

może łaskawie przytoczysz te punkty które są łamane?

Domel pisze:... oczywisie ciesze sie, ze zniknoles z forum...

a potem może dodaj łaskawie dlaczego cieszysz się że ktoś "zniknął z tego forum" ("zniknął" - tak wygląda poprawna ortograficznie forma czasownika zniknąć)

a następnie powiesz nam czy w regulaminie są jakieś zapisy o nadużywaniu przez moderatora swoich uprawnień (patrz - dev/null) oraz kto cię uczył ortografii oraz dobrych manier?

jak ktoś taki może być moderatorem na publicznym forum????

będę postulował o odebranie Domelowi statusu moderatora
Ostatnio zmieniony 04 marca 2005, 19:24 przez cyberrus, łącznie zmieniany 1 raz
cyberrus

Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: KLAPEK » 04 marca 2005, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-

Domel, bez urazy, ale mi to , jako osobie patrzącej z boku, wygląda na prywatną wojnę i nadużywanie uprawnień.
Osobiście bardzo nie lubię tego typu działań... [no, ale ja jestem spaczony podejściem wolnościowym ;p]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Adrianer » 04 marca 2005, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8a6) Gecko/20050111 MultiZilla/1.8.0.1d

Domel pisze:Doklanie tak jest. Regulamin jest lamaty w kilku punktach i nagminnie. Dlatego bede postulowal o zablokowanie tego IP.

1. Regulamin NIE WSZEDŁ W ŻYCIE jeszcze, co oznacza że NIE ISTNIEJE! Masz zerowe pojęcie o prawie Domel.
2. Pozwoliłem sobie ten post przenieść do podforum "developers" bo ta dyskusja nie powinna odbywać się na forum publicznym
3. Postulują o przeniesienie również tego wątku do "developers".
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: gand » 04 marca 2005, 20:01

Domel: po raz kolejny zarzucam Ci wtorny analfabetyzm. Pisalem Ci o tym na privie, twierdziles, ze zdarzylo sie tylko raz. Tutaj mam kolejny przyklad, ze Ty po prostu NIE ROZUMIESZ JEZYKA PISANEGO. Przeciez Twoje odpowiedzi maja sie NIJAK do tresci moich pytan/zarzutow. Kiedy piszesz "a Gandalf pisze, ze powinno byc tam o Operze" wskazujesz, ze kompletnie i absolutnie nie rozumiesz tego co ja napisalem.
Nastepnie udowadniasz takze brak myslenia. Jesli byloby tak jak zasugerowales, a jak wiadomo wspoltworzylem ten artykul i autoryzowalem go, to czy nie sadzisz, ze znalazlo by sie tam o Operze? Zastanow sie.

Ludwik tez ma racje, ze probojesz usilnie postawic dyskusje w innym punkcie niz ona istnieje (rowniez nie po raz pierwszy). Polemika nie istnieje w punkcie "czy w artykule powinno byc o Operze", tylko czy Twoja chamska i bezczelna sugestia wobec andola jakoby on byl potencjalnym autorem flamow powinna zostac ukarana czy nie. Pozwalasz sobie na zachowanie, podobne do Leppera, ktory z mownicy "pytal" poslow czy przyjmowali lapowki. To jest chamstwo, to jest buta i to jest bezczelnosc zarzucac koledze ze spolcznosci Opery takie zachowania nie posiadajac KOMPLETNIE ZADNYCH PRZESLANEK poza "przeciez mogl to byc on". Oskarzam Cie w takim razie o gwalt i morderstwo na 6-letnim chlopcu ktore mialo miejsce w Bialymstoku, bo "przeciez rownie dobrze mogles to byc Ty" - drastyczny przyklad? Moze, ale rownie logiczny, rownie chamski i rownie obrzydliwy.
gand

Postautor: cyberrus zmienia browser » 04 marca 2005, 20:37

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.1; U) [pl]

no takiej promocji to ja daaaawno nie widziałem :D :D :D - przekonaliście mnie - przesiadam się na Operę :wink:
cyberrus zmienia browser

PoprzedniaNastępna

Wróć do Promocja