MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Extension Room PL

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: lenrock » 21 lipca 2003, 11:02

Przeglądarka: -

Domel pisze:
lenrock pisze:jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć .

OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo. Na szczescie jest ich nie wiele i zazwyczaj za uzywane do na tyle skomplikowanych zwrotow ze ZU i tak nie zrozumie (chodzbym przetlumaczyl debugger jako "program do zastawiana pulapek i namierzania bledow" .

mi chodzi o takie określenia jak np "tryb Kiosk" aby napisać że jest to tryb pełnoekranowy itd.
lub pisząc Blog ,wyjaśnić że to system prowadzenia pamiętnika w sieci .
Bo w oryginalnym extension room posługują się takimi wyrażeniami , dla nas może i oczywistymi , no ale my to nie wszyscy..
Debugger , można rzeczywiście zostawić bez dodatkowego opisu , bo to nie jest funkcja dla mas
Domel pisze:Po za tym to nie powinien byc apel do wszystkich bo np ktos kto tlumaczy WAI (chyba Staszyna?) i ja, ktory tlumaczy QA nalezy uzywac profesjonalgego jezyka bo te teksty nie dotycza ZU tylko webmasterow, webdeveloperow itp.

Jest to apel do ludzi którzy mi pomagają przy tworzeniu polskiego odpowiednika Extension Room , bo przecież taki jest tu wątek . Wogóle nie miałem na myśli tłumaczy pism technicznych
Domel pisze:
lenrock pisze:Proszę nie ściągać od twórców oryginalnej strony stasowania skrótów np. IE uznając że każdy to rozumie.

Tutaj tez do konca nie moge sie zgodzic. Nalezy zwrucic uwage na licencje na jakiej mozemy to tlumaczyc.

Cel projektu trochę się zmienił , nie będzie to kopia źródłowa Extension Room , znalazł się człowiek chcący poświęcić czas , na zrobienie serwisu od nowa i bardzo możliwe że będzie on jako modół do CMS'a na jakim będzie się opierał nowy wygląd MozilliPL tak aby graficznie wszystko było ze sobą zgodne . A Extension Room traktować teraz należy jako po prostu bibliotekę opisów , bo przecież nie będę prosił ludzi (w tym wątku nazywani jako tłumacze) testować każdy dodatek i go opisywać dopiero po testach .
Domel pisze:Pozostale postulaty popieram w 100%.

Dziękuję :wink:
Ostatnio zmieniony 21 lipca 2003, 13:10 przez lenrock, łącznie zmieniany 1 raz
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Nerf » 21 lipca 2003, 11:25

Domel pisze:OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo.

Takich wyrazów jest trochę i czasem sprawiają dość duży kłopot. Ja np. tłumaczę sobie testowo helpa i tam jest wredne i często występujące słówko ,,customize", które też nie wiem, jak przetłumaczyć jednym słowem i będę musiał chyba ograniczyć się do konstrukcji typu ,,dostosowywanie do indywidualnych potrzeb".
Domel pisze:Cpu, Marcoos i ja wypracowalismy system (...), ze wszystkie "komentarze" czyli akronimy, skroty itp rozwijamy w atrybucie title.

Albo można zrobić słowniczek takich wyrazów, a trudne wyrazy byłyby linkami do odpowiednich pozycji w tym słowniczku. Możnaby wtedy je nieco obszerniej omówić.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: GandHome » 21 lipca 2003, 13:00

Nie, sluchajcie, jasne, ze jest mnostwo problemow... OT chocby omawiany na zlocie ze staszyna i prefixem wredny anglicyzm "able" - "colourable", "moveable", "resizable", "throwable" - bedacy w stanie byc wyrzuconym?

Dlatego wlasnie lepiej jest tlumaczyc zdanie niz slowa. Jesli mam zdanie "Supporting throwable icons, we're giving You full control over Your debugger" mozna oczywiscie przetlumaczyc po waszemu "Wspierajac wyrzucywalne ikony, dajemy wam pelna kontrole nad waszym debuggerem". Ale mozna tez "Dzieki mozliwosci elastycznego ukladania ikon, masz ogromne mozliwosci dopasowywania debuggera* dla siebie" * - debugger = aplikacjawspomagajaca proces tworzenia skryptu.

Tzn, debugger mozna nawet zostawic - przeciez debugger wzyl sie w jezyk polski, ale skoro robimy to dla poczatkujacych to lepiej chyba wytlumaczyc.
GandHome

Postautor: cpu » 21 lipca 2003, 17:44

Domel pisze:Cpu, Marcoos i ja wypracowalismy system (...), ze wszystkie "komentarze" czyli akronimy, skroty itp rozwijamy w atrybucie title.

Nerf pisze:Albo można zrobić słowniczek takich wyrazów, a trudne wyrazy byłyby linkami do odpowiednich pozycji w tym słowniczku. Możnaby wtedy je nieco obszerniej omówić.

Takie cos tez zrobilismy tylko Domel zapomnial powiedziec jacy wspaniali jestesmy we trojke :D :wink:
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: cpu » 21 lipca 2003, 17:46

lenrock pisze:
Domel pisze:
lenrock pisze:jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć .

OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo. Na szczescie jest ich nie wiele i zazwyczaj za uzywane do na tyle skomplikowanych zwrotow ze ZU i tak nie zrozumie (chodzbym przetlumaczyl debugger jako "program do zastawiana pulapek i namierzania bledow" .

mi chodzi o takie określenia jak np "tryb Kiosk" aby napisać że jest to tryb pełnoekranowy itd.
lub pisząc Blog ,wyjaśnić że to system prowadzenia pamiętnika w sieci .
Bo w oryginalnym extension room posługują się takimi wyrażeniami , dla nas może i oczywistymi , no ale my to nie wszyscy..
Debugger , można rzeczywiście zostawić bez dodatkowego opisu , bo to nie jest funkcja dla mas

Czemu akurat ten moj nieszczesny Kiosk :wink: :evil: - przeciez mowilem ze to poprawie :D

Jestem do takiego systemu przyzwyczajony ze wyslylam komus swoja czesc na testy a ten ktos mi i poprawiamy errory lub chociaz wymieniamy uwagu... BTW to tez we trojke z Marcoosem i Domelem wypracowalismy
Ostatnio zmieniony 21 lipca 2003, 19:00 przez cpu, łącznie zmieniany 1 raz
cpu

Postautor: lenrock » 21 lipca 2003, 18:23

cpu pisze:
Czemu akurat ten moj nieszczesny Kiosk :wink: :evil: - przeciez mowilem ze to poprawie :D

Powinieneś traktować to jako zaszczyt :D dzięki tobie uświadomiłem sobie przed czym trzeba było ludzi uprzedzić , niektórzy jeszcze pewnie nie rozpoczeli przygotować opisów a ty już jesteś w fazie poprawiania :wink:
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: cpu » 21 lipca 2003, 18:59

lenrock pisze:
cpu pisze:

Powinieneś traktować to jako zaszczyt :D dzięki tobie uświadomiłem sobie przed czym trzeba było ludzi uprzedzić , niektórzy jeszcze pewnie nie rozpoczeli przygotować opisów a ty już jesteś w fazie poprawiania :wink:

Mi tam lepiej dzialac w weekedny bo do roboty nie musze isc wiec wykorzystuje chwile... :wink: (zyje chwila? :lol: )

A propos zobacz jak teraz jest... i jak bedzie oki zapodaj mi kolejne zadania.
cpu

Postautor: Wojciech » 22 lipca 2003, 00:13

Uwaga: korektę językową będzie można zamówić za co najmniej dwa tygodnie.
W przypadku sformułowań typu "Kiosk", czy innych dziwolągów, może się okazać, że do korekty przydadzą się jednak komentarze lub jakieś opisowe ojaśnienia, więc w przypadku wątpliwości przy przekładzie można sobie z góry przygotować takie dodatkowe materiały.
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia (przeczytania?) :D :D :D !!!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Mysticus » 22 lipca 2003, 03:51

Wojciech pisze:Uwaga: korektę językową będzie można zamówić za co najmniej dwa tygodnie.
Ja mogę zająć się korektą językową, jednak będzie to możliwe dopiero za kilka dni, co jest raczej niedalekim terminem w porównaniu z tym podanym przez Wojciecha.

Kolejna rzecz: Jeśli nie sprawi to nikomu kłopotu, prosiłbym o podesłanie do mnie zapisu rozmów z sobotniego spotkania ircowego tudzież zamieszczenia go na jakimkolwiek publicznie dostępnym serwerze. Najpewniej w tej sprawie mogę liczyć na Lenrocka, lecz nie wykluczam możliwości, iż Lenrock zapis rozmów bezpowrotnie usunął, toteż ktokolwiek, kto dostał ów zapis od Lenrocka, proszony jest o przesłanie go na adres podany przeze mnie na sesji ircowej :-). Tobie zaś, Lenrocku, dziękuję za wyjaśnienie kwestii związanych ze stworzeniem oskryptowania dla "Pokoju dodatków"; początkowo sądziłem, że nadam się do tej roboty (teraz nie jestem już tego pewien ;-]) i przyjmiecie moją propozycję. Skoro jednak kto inny zgłosił się przede mną, nie będę nalegał na zmianę decyzji.

Najważniejsze na koniec: dokąd powinienem wysłać przetłumaczone przeze mnie opisy dodatków? Jeśli możecie, to w miarę prędko podajcie mi adres serwera, gdyż pozostało mi niewiele czasu... (spokojnie, nie umieram, ale kończę)
Z posępnej, smaganej wichrem krainy wyruszył samopas Mysticus... Po trzech dniach na szlaku Open Source zawitał w miasteczku Mozilla, gdzie ludzie, chcąc uniezależnić się od IE i OE, postanowili komunikować się ze światem w znacznie przyjemniejszy sposób.
Mysticus

Z nami od: 13 grudnia 2002, 20:44

Postautor: Pitreck » 23 lipca 2003, 01:27

Apropos trudnych slowek, moze by tak przetlumaczyc te strone? :)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: nikdo » 25 lipca 2003, 13:37

parę subiektywnych uwag do tłumaczy (po przejrzeniu naszych dotyczczasowych osiągnięć) ;-)

- Stosujmy w miarę możliwości terminologię z MozillaPL
przykładowo: tab = panel, link = odnośnik itp

- chyba najlepiej brzmi forma imiesłowowa lub bezosobowa np:
pozwala dodać wylosowaną lub wybraną etykietę

zamiast:
pozwala Ci dodać wylosowaną lub wybraną przez Ciebie etykietę

- unikać angielskich kalek językowych np. przymiotnik na końcu złożonego zdania...

pozdrowienia,
wadim

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Poprzednia

Wróć do Promocja