Miło zobaczyć coś takiego:
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: -
Czy jednak takiej instystucji wypada reklamować konkretne produkty? Wystaczyłoby żeby strona była zgodna ze standardami. W dodatku Opera i TheBat to produkty komercyjne więc ich "zalecanie" to nic innego jak reklama. Wygląda na to, że autor strony nie lubi MS - nie on jeden, ale demonstrowanie tego na urzędowej stronie mimo wszystko nie jest w porządku.
JS
JS
- ianus
- Z nami od: 03 czerwca 2002, 22:55
Miło zobaczyć...
ianus, daj spokój. Autor wymienił na tej stronie najlepsze przeglądarki, które są albo niekomercyjne, albo mogą być używane bez opłat, więc nie ma się czego czepiać. Bo zaraz znowu wdepniemy w jakąś dyskusję nie na temat (jak to się fachowo nazywa, offtopiczną?).
A może chodzi tu o zabezpieczenia?
W każdym razie powinnismy się cieszyć, i zyczyć sobie: oby tak dalej. Chwała Repozytorium!
A może chodzi tu o zabezpieczenia?
W każdym razie powinnismy się cieszyć, i zyczyć sobie: oby tak dalej. Chwała Repozytorium!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Wielce szanowni współrozmówcy,
Jest jedna prosta zasada - ja nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze czyli biznes.
A w tym wypadku chodzi o to, że produkty wymienione na stronie posiadają w wersjach instalacyjnych wbudowane certyfikaty urzędów wchodzących w skład Centrum Certyfikacji "Certum".
Krótko mówiąc chwalą bo te produkty ich wspierają.
A jeśli chodzi o produkty komercyjne to często twórcy za taką "przysługę" oczekują nie tylko pieniedzy, lecz również właśnie reklamy swoich produktów.
Oczywiście nie mówię tu o Mozilli, chociaż nie wiem jak to by było gdybym chciał np. w Mozilli PL umieścić certyfikat własnego prywatnego centrum certyfikacji
- może wtedy otrzymałbym małe zaleconko, żeby na stronach umieszczać jakieś "reklamy" MozilliPL.
Inna rzecz, że pewnie sam bym to robił żeby jakoś "sprzedać" mój wysiłek związany z umieszczeniem tych certyfikatów.
Czyli biznes i to nie tylko czyjś ale i swój własny.
Tak czy inaczej Mozilla, a zwłaszcza MozillaPL to kawał świetnego soft-u i moi znajomi już dobrze wiedzą, że jak mam im w czymś komputerowym pomóc to warunkiem jest posiadanie MozilliPL jako domyślnej przeglądarki. I to działa - jak już raz spróbują to nie chcą rezygnować!
Tylko jeszcze żona czasem się opiera ;-(
A tak BTW to ktoś może wie jak i gdzie uderzać żeby dodać certyfikat jakiegoś centrum certyfikacji do Mozilli i MozilliPL? Pytam wbrew pozorom poważnie.
Jest jedna prosta zasada - ja nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze czyli biznes.
A w tym wypadku chodzi o to, że produkty wymienione na stronie posiadają w wersjach instalacyjnych wbudowane certyfikaty urzędów wchodzących w skład Centrum Certyfikacji "Certum".
Krótko mówiąc chwalą bo te produkty ich wspierają.
A jeśli chodzi o produkty komercyjne to często twórcy za taką "przysługę" oczekują nie tylko pieniedzy, lecz również właśnie reklamy swoich produktów.
Oczywiście nie mówię tu o Mozilli, chociaż nie wiem jak to by było gdybym chciał np. w Mozilli PL umieścić certyfikat własnego prywatnego centrum certyfikacji
Inna rzecz, że pewnie sam bym to robił żeby jakoś "sprzedać" mój wysiłek związany z umieszczeniem tych certyfikatów.
Czyli biznes i to nie tylko czyjś ale i swój własny.
Tak czy inaczej Mozilla, a zwłaszcza MozillaPL to kawał świetnego soft-u i moi znajomi już dobrze wiedzą, że jak mam im w czymś komputerowym pomóc to warunkiem jest posiadanie MozilliPL jako domyślnej przeglądarki. I to działa - jak już raz spróbują to nie chcą rezygnować!
Tylko jeszcze żona czasem się opiera ;-(
A tak BTW to ktoś może wie jak i gdzie uderzać żeby dodać certyfikat jakiegoś centrum certyfikacji do Mozilli i MozilliPL? Pytam wbrew pozorom poważnie.
- Gość
Gość pisze:Oczywiście nie mówię tu o Mozilli, chociaż nie wiem jak to by było gdybym chciał np. w Mozilli PL umieścić certyfikat własnego prywatnego centrum certyfikacji- może wtedy otrzymałbym małe zaleconko, żeby na stronach umieszczać jakieś "reklamy" MozilliPL.
Wątpię czy taki los by Cie spotkal; widze ze nie rozumiesz myslenia tworcow Mozilli.
Z reszta nie wiem jak jest z MozPL (czy ona ma otwarte zrodlo? chyba nie
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Konrad pisze:Gość pisze:Oczywiście nie mówię tu o Mozilli, chociaż nie wiem jak to by było gdybym chciał np. w Mozilli PL umieścić certyfikat własnego prywatnego centrum certyfikacji- może wtedy otrzymałbym małe zaleconko, żeby na stronach umieszczać jakieś "reklamy" MozilliPL.
Wątpię czy taki los by Cie spotkal; widze ze nie rozumiesz myslenia tworcow Mozilli.
No cóż - widzę, że nie bardzo widoczne są moje cudzysłowy wokoło słowa "reklama". Jeśli wogóle można mówić o czymś takim jak "myślenie" setek ludzi. No ale to kwestia indywidualnych poglądów. Nieważne.
No ale jeśli tak, to pytam się (może "offtopicznie", ale jednak) - jak to zrobić?
Konrad pisze:Z reszta nie wiem jak jest z MozPL (czy ona ma otwarte zrodlo? chyba nie)
No właśnie - kolejne pytanko - jak to jest, że mój ulubiony program Open Source codziennego użytku jest tak naprawdę Closed Source? Szukałem na stronie "Pobierz" i na stronie projektu na sourceforge.net i są same buildy!!! A licencja jakby nigdy nic MPL (tak twierdzi sourceforge)! No to gdzie te źródła? Albo chociaż patch do źródeł oryginalnych, no bo różnice są. Oczywiście nie to żebym się czepiał, ale chyba coś takiego powinno się gdzieś znaleźć? Albo informacja typu - "MozillaPL=Mozilla+Lang PL+flash+Proctor+..... i nic więcej nie dodajemy, więc źródeł nie ma na tej stronie bo są na stronach odpowiednich projektów"
Przyznam, że pierwszy raz się nad tym zastanowiłem
Konrad pisze:ale do mozilli.org sam mozesz dopisac odpowiedni kawalek kodu wspeirajacy twoj certyfikat i zaproponowac go developerom. Podejrzewam ze wlasnie tak zrobilo Certum. A jak juz bedziesz mial w Mozilli niehybnie przejdzie to i do MozPL.
Hmmm, jaki kod? Cały kod jest już dawno napisany, mnie tylko chodziłoby o wstawienie jeszcze jednego certyfikatu (takiego samego jak kilkadziesiąt innych instalowanych razem z Mozillą i Netscape).
No to jak to zrobić?
Pozdrawiam
Gość
- Gość
Gość pisze:No to jak to zrobić?
No to osobiscie sie przyznam ze nie wiem. Progamista nie jestem a myslalem wlasnie ze dodwanie zecrtyfikatow to kweistia programistyczna
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
• Strona 1 z 1