MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najwazniejsza sprawa- JAVA i polskie znaki!!!

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Najwazniejsza sprawa- JAVA i polskie znaki!!!

Postautor: Marian_Koniuszko » 21 września 2002, 13:44

Przeglądarka: -

Twórcy konkurencyjnego w stosunku do M$ oprogramowania zapominają często o użytkownikach, dla których je piszą. Nie każdy zna się na tyle żeby grzebać w jakichś dziwnych plikach konfiguracyjnych lub nie ma czasu na latanie po całej sieci w poszukiwaniu jakichś dziwnych pluginów. Włączając Internet Explorer nie ma żadnych problemów z javą czy flashem, a w Mozilli... szkoda gadać... ściągnąłem sobie Mozillę i wszystko świetnie się zapowiadało, zainstalowała się pięknie, polski interfejs, bardzo ciekawe funkcje, na pierwszy rzut oka 1000 razy lepsza niż IE, ale... Wchodzę na czata nie ma javy!!! Zanim ściągnąłem i zainstalowałem plugina minęły 2 godziny... kurde jak bym jechał na modemie (na szczęście mam stałe łącze) to by mnie zrujnowało finansowo.. No i java jest ale nie ma w niej polskich znaków- ąęśćżźłó... Co to za lipa jest? Widziałem na forum wytłumaczenie dlaczego nie ma Javy w Mozilii- bo ma 1o M, :lol: no i co z tego? W IE nie ma żadnych problemów z Javą czy innymi rzeczami i dlatego ludzie z niego korzystają. a całe to wolne oprogramowanie to się nadaje jedynie dla małolatów o mocnych nerwach i z nadmiarem wolnego czasu...
Mozilla jest świetna po a tą cholerną Javą... gdyby nie to to już dawno bym wywalił IE, ale że lubię pogadać na czatach to niestety....
Marian_Koniuszko

takie małe spostrzeżenia...

Postautor: sir_yoki » 21 września 2002, 13:58

sory że nic nowego nie wniosę do dyskuji, a jedynie pragne zauważyć, że chaty też są jedynie dla małolatów z nadmiarem czasu 8)

a tak na marginesie... pod IE też nie zawsze mam możliwość pisania z polskimi znaczkami na chacie - jak dobrze pamiętam to na Onecie mi się coś teges...
i jeszcze... ciekawe czy być miał tyle cierpliwości żeby ściągnąć całą instalkę IE 6 - bo to jest ponad 70 Mb :P
pozdrawiam
sir_yoki

Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30

Re: Najwazniejsza sprawa- JAVA i polskie znaki!!!

Postautor: GmbH » 21 września 2002, 15:25

Marian_Koniuszko pisze:Wchodzę na czata nie ma javy!!!

Straszne, trzeba będzie to naprawić... Chłopaki, nie lenić się, rzucamy wszystko i testujemy tego chata ... :lol:
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Konrad » 21 września 2002, 16:34

GmbH pisze:Straszne, trzeba będzie to naprawić... Chłopaki, nie lenić się, rzucamy wszystko i testujemy tego chata ... :lol:

juz poszlo na bugzille :wink: po 3 minutach dostalem odpowiedz, ze zajma sie tym natychmiast tylko pytaja o link do czata. w miedzyczasie napisalem petycje do sun`a o poprawe obslugi polskich znakow diakrytycznych w czatach ;)

a tak powanie do autora watku:
1. java jest pluginem do przegladarki i trudno te ostatnia oskarzac o brak polskich znakow w javie
2. w win XP IE tez nie ma javy i jakos wielu potrafi ja zainstalowac
3. napisalbym Ci, ze to nie ladnie wlazic na forum uzytkownikow mozilli i wyzywac ich od matolow. ale po przemysleniu stwierdzam ze niespecjalnie przejmuje sie opinia czatowiczow

na koniec jednak zycze Ci odrobine samozaparcia i nauczenia sie ze nie zawsze wszystko jest od razu podane na tacy. sproboj odrzucic na moment sybarytyzm a zobaczysz e mozilla Ci to wynagrodzi ;)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Blahdiblah » 21 września 2002, 17:53

Marian_Koniuszko pisze:gdyby nie to to już dawno bym wywalił IE, ale że lubię pogadać na czatach to niestety....

Generalnie powodzenia w wywalaniu IE 8)
Blahdiblah

Postautor: pbartecki » 21 września 2002, 20:39

Dlaczego w MozilliPL nie ma Javy?

Tylko i wyłącznie dla wygody użytkowników. Mozilla już teraz zajmuje całkiem sporo miejsca - dodanie Javy spowoduje, że będzie ponad 2 razy większa, z czego daję głowę więcej osób byłoby niezadowolonych.

Zwłaszcza, że MozillaPL sama wykrywa uprzednio zainstalowaną Javę. Czyli w przypadku, gdy ktoś zainstalował Javę wraz z Mozillą 1.0 pobieranie jej razem z instalatorem wersji 1.1 MozilliPL nie miałoby najmniejszego sensu, ponieważ nowa Mozilla wykorzysta już pobrane pliki.

Zdajemy sobie sprawę, że instalacja Javy po raz pierwszy może być dla początkującego użytkownika trochę skomplikowana - dlatego powstał dokument, który szczegółowo opisuje proces instalacji - po zapoznaniu się z nim nie powinno być żadnych problemów (jeśli są proszę o nich do nas napisać - dokument zostanie zaktualizowany).

Sprawa polskich literek. - Sama Java w połączeniu z Mozillą nie ma problemów z wyświetlaniem polskich znaków. Staramy się odnaleźć te przypadki, kiedy jakies problemy występują, aby następnie skontaktować się z autorami, prosząc o odpowiednią aktualizację apletów. Wszystkie informacje są w chwili obecnej zbierane tu: Java, Czaty i polskie literki.

Nie widzę problemu w dołączeniu Javy do MozilliPL, jednak prawdopodobnie usłyszymy o więcej głosów przeciw, niż za.

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Konrad » 21 września 2002, 20:51

pbartecki pisze: Nie widzę problemu w dołączeniu Javy do MozilliPL, jednak prawdopodobnie usłyszymy o więcej głosów przeciw, niż za.

zatem moze oferowac do pobrania dwie wersje: moz z i bez javy?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: GmbH » 21 września 2002, 21:19

pbartecki pisze:Nie widzę problemu w dołączeniu Javy do MozilliPL, jednak prawdopodobnie usłyszymy o więcej głosów przeciw, niż za.

A widziałeś jaką mają #$%^& politykę dystrybucji Javy?
Według mnie nawet nie warto tego zaczynać...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: takie małe spostrzeżenia...

Postautor: grimfang » 05 października 2002, 23:47

sir_yoki pisze:sory że nic nowego nie wniosę do dyskuji, a jedynie pragne zauważyć, że chaty też są jedynie dla małolatów z nadmiarem czasu 8)

a tak na marginesie... pod IE też nie zawsze mam możliwość pisania z polskimi znaczkami na chacie - jak dobrze pamiętam to na Onecie mi się coś teges...
i jeszcze... ciekawe czy być miał tyle cierpliwości żeby ściągnąć całą instalkę IE 6 - bo to jest ponad 70 Mb :P
pozdrawiam

ej stary, ale ci twoi małolaci z nadmiarem czasu też czasami używają mozilli
pozatym skąd o tym możesz wiedzieć? pewnie bywasz na tych czatach
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Z nami od: 09 czerwca 2002, 20:23

Postautor: GabrielBaines » 06 października 2002, 00:37

pbartecki pisze: Nie widzę problemu w dołączeniu Javy do MozilliPL, jednak prawdopodobnie usłyszymy o więcej głosów przeciw, niż za.

Dla formalności chciałbym zatem zgłosic swój głos przeciwko dodawaniu Javy do Mozilli. Oczywiście postaram sie też podac argumenty.

Otóż niektórzy wydają sie nie zdawac sobie sprawy z tego, że Java nie jest po prostu jeszcze jednym pluginem do przegladarki. Używanie jej do uruchamiania appletów na stronach WWW jest jak używanie telewizora ustawiania na nim bibelotów. Oczywiście można, ale nie jest to jego główne zadanie.

W szczególności często zdaża się, że w danym systemie większośc aplikacji opiera się na Javie i wersja oraz konfiguracja maszyny wirtualnej Javy jest równie istotna jak wersja kernela. W takich przypadkach istotne dla utrzymania higieny systemu jest zagwarantowanie, że w systemie jest zainstalowana tylko jedna Java i wszystkie aplikacje są do niej podpięte. Jeśli jakaś aplikacja musi instalowac własną Javę, to praktycznie ją to dyskwalifikuje.

Ogromną zaletą Mozilli jest to, że nie ma własnej Javy, ale poprzez plugin można ją podpiąć do maszyny wirtualnej już obecnej w systemie.

Nie ukrywam, że gdyby Mozilla wymagała instalacji własnej Javy, przestałbym jej używać. Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żeby były dwie wersje: z Javą i bez Javy. Niemniej jednak osobiście dla wersji z Javą nie widzę żadnego zastosowania.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Gość » 06 października 2002, 10:07

grimfang pisze:ej stary, ale ci twoi małolaci z nadmiarem czasu też czasami używają mozilli

ej Stary, ale Ci małolaci używają też czasami IE a tam też nie wszystko zawsze działa. A na czatach bywałem - inaczej nie zajmował bym głosu w tej sprawie...
Gość

Postautor: grimfang » 06 października 2002, 10:49

Anonymous pisze:
grimfang pisze:ej stary, ale ci twoi małolaci z nadmiarem czasu też czasami używają mozilli

ej Stary, ale Ci małolaci używają też czasami IE a tam też nie wszystko zawsze działa. A na czatach bywałem - inaczej nie zajmował bym głosu w tej sprawie...

ej stary, przepraszam młodzieńcze skoro bywasz to nie mam pytań.
a przecież ja nie kwestionuje niepoprawnego działania apletów :lol:
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Postautor: adam88 » 06 października 2002, 11:27

W IE nie ma żadnych problemów z Javą czy innymi rzeczami i dlatego ludzie z niego korzystają.

korzystaj dalej z ie.

a całe to wolne oprogramowanie to się nadaje jedynie dla małolatów o mocnych nerwach i z nadmiarem wolnego czasu...

:lol:
jesli kiedysz zmienisz zdanie, oprocz przegladarki zmien OS. to bardzo dobrze dziala na nerwy. zapomisz o przycisku "reset" na obudowie.

Mozilla jest świetna po a tą cholerną Javą... gdyby nie to to już dawno bym wywalił IE, ale że lubię pogadać na czatach to niestety....

klikajac na temat myslalem, ze jest problem z java w Linuksie. w windozie instalacja sprowadza sie chyba do kilku klikniec. troche powagi.
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

Postautor: Gość » 06 października 2002, 14:11

Marian_Koniuszko pisze:Twórcy konkurencyjnego w stosunku do M$ oprogramowania zapominają często o użytkownikach, dla których je piszą. Nie każdy zna się na tyle żeby grzebać w jakichś dziwnych plikach konfiguracyjnych lub nie ma czasu na latanie po całej sieci w poszukiwaniu jakichś dziwnych pluginów.

Java to więcej niż plugin - to często całe środowisko pracy. Dla ciebie może to tylko plugin... dla mnie to freewarowe narzędzie o OGROMNYCH możliwosciach.

Marian_Koniuszko pisze:Włączając Internet Explorer nie ma żadnych problemów z javą czy flashem, a w Mozilli... szkoda gadać... ściągnąłem sobie Mozillę i wszystko świetnie się zapowiadało, zainstalowała się pięknie, polski interfejs, bardzo ciekawe funkcje, na pierwszy rzut oka 1000 razy lepsza niż IE, ale...

Standardowo włączając msie masz JVM z microsoftu, która nie jest aktualizowana od 1998 roku. Od tamtej pory w javie zmieniło się bardzo dużo...

Marian_Koniuszko pisze:Wchodzę na czata nie ma javy!!! Zanim ściągnąłem i zainstalowałem plugina minęły 2 godziny... kurde jak bym jechał na modemie (na szczęście mam stałe łącze) to by mnie zrujnowało finansowo..

Pomyśl, że gdybyś musiał ściągać mozillę z javą to by zawsze trwało 2 godziny (u mnie idzie z 15 minut).
Ponadto sun zabrania redystrybucji wszystkiego co rozdaje (a jest tego trochę)... ma to zresztą swój sens.

Marian_Koniuszko pisze:No i java jest ale nie ma w niej polskich znaków- ąęśćżźłó... Co to za lipa jest? Widziałem na forum wytłumaczenie dlaczego nie ma Javy w Mozilii- bo ma 1o M, :lol: no i co z tego? W IE nie ma żadnych problemów z Javą czy innymi rzeczami i dlatego ludzie z niego korzystają.

Mylisz się w javie jest obsługa wielonarodowościowa... tylko twórcy programów nie zawsze umieją z niej skorzystać. Oczywiście testują na JVM microsoftu... która ma prawie pięć lat i nie wiedzą nawet, że zrobili kiszkę.
Kłopoty mogą pojawić się w kilku miejscach - programista zawsze powinien zamienić polskie znaczki na odpowiadający im unikod... i byłoby ok.

Marian_Koniuszko pisze:a całe to wolne oprogramowanie to się nadaje jedynie dla małolatów o mocnych nerwach i z nadmiarem wolnego czasu...

No to dziwne.... w jednym akapicie wyrażasz sprzeczne opinie...

Poza tym może powinieneś ponarzekac na jave... która nie jest wolna - jak probujesz to sugerować...

Ponadto nie wiem czy to jest najważniejsza sprawa... o wiele ciekawsze jest to, że za pare lat nigdzie nie bedzie JVM microsoftu... wszędzie bedzie od sun-a (wiem pogadać chcesz teraz a nie za parę lat :-)).
Gość

Postautor: GabrielBaines » 06 października 2002, 14:38

Anonymous pisze:O wiele ciekawsze jest to, że za pare lat nigdzie nie bedzie JVM microsoftu... wszędzie bedzie od sun-a

Zgadza się. Już teraz zgodnie z wyrokiem sądu Microsoft może wypuszczać do swojej maszyny wirtualne jedynie krytyczne poprawki związane z bezpieczeństwem, a od stycznia 2004 nie wolno im juz w ogóle wypuszczać żadnych uaktualnień maszyny wirtualnej.

Tak więc drogi Marianie, jeśli jeszcze nie pozbyłeś się Microsoft VM ze swojego sytemu, radzę powoli się za to zabierać.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

:)

Postautor: grimfang » 06 października 2002, 18:22

to dobrze powiedziane!
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Postautor: Gość » 18 grudnia 2002, 16:38

zamiast pomysłów łączenia Mozi z JAVA :x można by na stronie pobierz w mozillapl.org zamieścić albo mirrory albo przynajmniej odnośniki do stron . Wiem że adres www.java.sun.com nie jest trudny ale Znalezienie IBM VM już nie jest takie proste :cry: .
Gość

Postautor: Domel » 12 lutego 2003, 12:19

Konrad pisze:zatem moze oferowac do pobrania dwie wersje: moz z i bez javy?

Pomysl bardzo dobry, popieram cala moca. Wszyscy sie kluca a tylko Konrad zachoal troche obiektywizmu.
Padaja argumenty za i przeciw ale co najfajniejsze jedni i drodzy maja racje. Wiec pomysl udostepniania wersji mozilli+java i mozilli bez javy jest najlepszym kompromisem w tej sprawie. Chcesz Mozille z Java sciagaj Mozillie z Java, chcesz bez sciagaj bez. Masz tylko modem scigaj sama mozille itp. Wolny wybor. Podam przyklad, ze udostepnianie 2 wersji wcale nie jest zle: Opera, wiem ze zaraz ktos napisze ze Mozilla nie jest godna nasladowania Opery ale w przykladzie mi chodzi tylko o to ze to sie sprawdza i rzecz jest do zrobienia a temu juz nikt nie zaprzeczy.

Rozwine swoja mysl, zeby pracy bylo mniej proponuje robic 2 wersje mozilla+java (i bez javy) tylko z wersjami stabilnymi (czyli nie robic w alpha, beta itp. bo te sa przeznaczone bardziej do testow niz do zwyklego uzytkowania).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Promocja