Ranking.pl monitoruje ruch na określonej (dużej - odsyłam do ich witryny) ilości stron i zlicza unikalnych uzytkowników, przypisując im uzywana w tym momencie przegladarke - uzytkownik ktory caly tydzien non-stop uzywa (no doobra) uzywa MSIE, a tylko raz wlaczy Firefoxa

- jest zaliczany jako jeden dla MSIE i jeden dla FF.
To oczywiscie nie oddaje stanu faktycznego.
Moje pytanie czy to mozliwe, jak bardzo pracochlonne byloby policzenie uzytkownikow, ktorzy w danym tygodniu przekroczyli - okreslony wysoki pulap - monitorowanych stron, nie wiem ile - moze tylko kilkaset,
obecnie przeciez system monitorujacy rozpoznaje wszystkie pojawienia sie unikalnego uzytkownika odrzucajac je - po stwierdzeniu, ze na tej przegladarce juz zostal, ze tak powiem ZALICZONY.
Taki sondaz dalby nam informacje, ktora przegladarka jest powszechniej uzywana - gdyby unikalnemu uzytkownikowi zaliczono 520 wizyt z MSIE i 12 wizyt z FF, byloby 1-0, a nie 1-1 (jak to jest obecnie).
Sadze, tez ze interesujaca rzecza jest jaka przegladarka posluguja sie unikalni uzytkownicy z, ktorym by zaliczono ruch na witrynach 100-1000 tygodniowo, odrozniajac ich od 'niedzielnych kierowcow, ktorzy obecnie zaliczani sa na 1, za odwiedzenie kilku stron tygodniowo - w tym sondazu byliby odrzucani.
Do czego zmierzam, do obliczenia jaki ruch internetowy przypada na poszczegolne przegladarki, czesto sie mowi, ze Mozille uzywaja zaawansowani internauci -> smiem wyciagnac z tego wniosek, ze stosunek Mozilli do ogolnej strony otwieranych witryn jest znacznie wiekszy niz - obecnie podawane 5-8 %.
Przy okazji polecam tez witryne: w3Schools.com
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
wg ktorej to przegladarki z rodziny Mozilli juz obecnie posiadaja 19% rynku
(od razu sie usprawiedliwiam, ale nie moglem, sie doczytac, jakie reguly stosowali przy tym wyliczeniu.
Asen
Ps. Pozdrowienia dla pani Moniki. Mam nadzieje, ze taka koncepcja rankingu, nie spowoduje w firmie Gemius koniecznosci dokupienia kilkuset jednostek operacyjnych z wieloMHz-wymi procesorami...