MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Opera 7 vs. reszta świata - proszę o rzeczowe opinie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Gość » 12 lutego 2003, 22:04

Przeglądarka: -

proc napisal(a)

...elastyczność to gł. zalety O7

raczej nie. to mozilla jest elastyczna. i z punktu widzenia uzytkownika (znacznie bardziej konfirgurowalna - niestety oprocz interfejsu)i z punktu widzenia koderow (opensource).[/i]
Gość

Postautor: proc. » 12 lutego 2003, 22:14

tu masz rację, tyle że mi chodziło o elastyczność w obsłudze (przy czym to znowu jest o tyle kontrowersyjne, iż każdy postrzega to trochę inaczej)
proc.

Postautor: qviri » 12 lutego 2003, 22:25

Anonymous pisze:
proc napisal(a)

...elastyczność to gł. zalety O7

raczej nie. to mozilla jest elastyczna. i z punktu widzenia uzytkownika (znacznie bardziej konfirgurowalna - niestety oprocz interfejsu)i z punktu widzenia koderow (opensource).[/i]

A widzisz. W O7 mogę sobie skonfigurować interfejs dokładnie tak jak chcę i nie muszę w tym celu posiadać narzędzi programistycznych... Pliki INI rulez... Ja na przykład jednym klikiem ściągnąłem i zainstalowałem nową skórkę, po namyśle zmieniłem nieco jej tło, poprzenosiłem przyciski back, forward na pasek adresu, wyłączyłem pasek główny, zmieniłem organizację main menu, zmieniłem skróty klawiszowe w newsreaderze żeby pasowały do moich przyzwyczajeń z XNews... Mam wymieniać dalej?
Jarek Piórkowski
qviri

Z nami od: 08 stycznia 2003, 21:18

Postautor: Domel » 12 lutego 2003, 22:42

qviri pisze:A widzisz. W O7 mogę sobie skonfigurować interfejs dokładnie tak jak chcę

Nareszcie jakis sensowny argument z ktorym sie zgadzam w 100% (pierwszy w tej dlugim watku). Ale jednoczesnie dodam, ze taka opcja dostepna jest w Phoenix (0.5 i chyba nawet w 0.4). Tylko patrzec jak na dniach bedzie to takze w Mozilli.

qviri pisze:i nie muszę w tym celu posiadać narzędzi programistycznych... Pliki INI rulez...

Tutaj to troche sie nie zgodze. Bo podkrecic opere 7 mozna przez pliki *.ini a Mozille mozna przez pliki *.html, *.rdf, *.js itp. Jak widac wszystkie sa tekstowe (tak jak *.ini) wiec bledne jest twierdzenie ze trzeba narzedzi programistycznych (juz nie wspomne, ze to Mozilla zapoczatkowala zapisywanie praktycznie wszystkich opcji do plikow tekstowych).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 12 lutego 2003, 23:31

pewnie, ze w operze interfejs jest bardziej konfigurowalny niz w mozilla (chociaz wedlug mnie phoenix bardziej niz opera), ale nie jest to cos bez czego nie mozna zyc. znacznie to umila zycie, ale nie jest niezbedne.
Gość

Postautor: quiris » 15 lutego 2003, 00:25

Hi hi hi... Teraz w Operze 7.02 Bork mamy translację strony www.msn.com z angielskiego na język Szwedzkiego Kucharza z Muppet Show.
Polecam: http://www.opera.com/pressreleases/en/2003/02/14/
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Gandalf » 17 lutego 2003, 14:03

Heh... moim zdaniem to nie jest easteregg najwyzszego lotu... Nie rozumiem czemu programisci z Opery tak glosno krzycza o tym, co ani nie jest przydatne, ani nie jest zadnym wspanialym "ficzerem" ani nic nie wnosi... Czyzby to byla nowa metoda Opery na zdobywanie uzytkownikow?
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: marcoos » 17 lutego 2003, 14:05

Niby chodziło o to, żeby pokazać M$, że oni też im mogą zrobić kuku. :) Ale pomysł jest żałosny, bo o ile przy spierniczonych przez m$ arkuszach stylów strona była jako-tako czytelna (choć nieestetyczna), to teraz Opera sama zablokowała dostęp swoim użytkownikom do informacji z m$n.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: quiris » 17 lutego 2003, 16:02

marcoos pisze:Niby chodziło o to, żeby pokazać M$, że oni też im mogą zrobić kuku. :) Ale pomysł jest żałosny, bo o ile przy spierniczonych przez m$ arkuszach stylów strona była jako-tako czytelna (choć nieestetyczna), to teraz Opera sama zablokowała dostęp swoim użytkownikom do informacji z m$n.

Cała ta sprawa ma jedynie w niecodzienny sposób rozgłosić problem jaki zaistaniał na linii Opera - MSN.COM (dotyczący przesyłania jedynie Operze fatalnie skonstruowanego pliku styli, który nie działał prawidłowo również w M$SIE).
Oczywiście nie jest to żaden bajer.
Aby mieć normalny dostęp do strony wystarczy wyłączyć javascript.

Jakby nie oceniać tego kroku to jednak ma swój pozytywny oddźwięk. Wiem, że kilku użytkowników postanowiło sobie zainstalować nową Operę głównie z powodu Szwedzkiego Kucharza :-D

PS. Dostępna jest do testów Opera 7.0 Preview 1 dla Linuksa: http://web.opera.com/download/unix/unte ... 030214-P1/
quiris

Postautor: Wojciech E. » 09 marca 2003, 23:53

athantor pisze:
Anonymous pisze:-Moza wcale nie jest taka doskonała i dokładna w wyświetlaniu stron

lol

Porównaj stronę w mozilli i operze...

Witam ponownie. Przychodzę w pokoju. W kwestii technicznej.
Pytam - co ta strona ma niby udowadniać?
Chciałbym wyjaśnić, że nie ma najmniejszego błędu ze strony Opery w interpretowaniu tej strony. Te paski wcale nie muszą być kolorowe. Nie została zdefiniowana grubość obramowania, ani wysokość, więc każda przeglądarka może interpretować sobie domyślne brakujące parametry na swój sposób.
Tak się złożyło, że definicje kolorów oznaczają kolor tła, a Opera dla wysokości przyjęła domyślną wartość 0 i włączone obramowania, więc nie widać żadnego koloru. Jeśli Mozilla przyjęła inne domyślne wartości dla brakujących ustawień to bynajmniej nie świadczy o "bardziej poprawnym" interpretowaniu przez nią tej strony.

Podsumowując - Opera poprawnie zinterpretowała, to co zostało zdefiniowane, resztę sobie dopowiedziała, bez żadnej sprzeczności z regułami sztuki.
Tak więc proszę autora o zlikwidowanie tej strony i o nie odwoływanie się więcej do tego przykładu jako jakiegoś dowodu na wyższość czegokolwiek nad czymkolwiek, bo jest to zły przykład.

BTW: Jako, że rozpocząłem tą dyskusję, niedługo zamierzam tu napisać jej podsumowanie. Zadanie niełatwe, ale postaram się zrobić to tak rzetelnie jak tylko to możliwe. Stay tuned. :-)

Wojciech E.
--
Jestem sobą sobie wbrew
Bycie sobą wchodzi w krew
Jestem z wami przeciw wam
Jestem sam...
;)
Wojciech E.

Postautor: Domel » 10 marca 2003, 00:06

Wojciech E. pisze:Pytam - co ta strona ma niby udowadniać?

Nie zadawaj dziwnych pytan. Chodzi o to ze Opera zle widzi te strone. Jest to wbrew W3C.
Wojciech E. pisze:Chciałbym wyjaśnić, że nie ma najmniejszego błędu ze strony Opery w interpretowaniu tej strony.

Jest
Wojciech E. pisze:Te paski wcale nie muszą być kolorowe.

Musza
Wojciech E. pisze:Nie została zdefiniowana grubość obramowania

Nie zostala zdefiniowana bo obramowania nie ma LOL.
Wojciech E. pisze:ani wysokość, więc każda przeglądarka może interpretować sobie domyślne brakujące parametry na swój sposób.

To prawda ze wysokosc nie zostala zdefiniowana ale to nie zmiena faktu ze domysla wyskokosc powinna wynosic 3px wedlug W3C a tu Opera ma inaczej.

Oczywiscie zeby nie krytykowac tylko Ciebie napisze ze strona wcale nie jest zgodna z W3C (ale nie w aspekcie znacznika hr). Jesli chodzi o XHTML to zla jest wersja DTD. A jesli chodzi o CSS zla jest wartosc color. Jak widac wiec validator tez sie myli ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: marcoos » 10 marca 2003, 00:53

PS. Dostępna jest do testów Opera 7.0 Preview 1 dla Linuksa: http://web.opera.com/download/unix/unte ... 030214-P1/

Preview 2 też już jest. http://snapshot.opera.com/unix/intel-li ... -7.0.0-P2/

Opera 7.0.0 PR 2 nie rozumie polskich literków w <textarea>. Preview 1 też nie rozumiał. Jak zwykle Opera ma problemy z innymi językami... :)

Na szczęście w PR2 poprawili to, bo najlepiej o Operze taki antybajer nie świadczył. :D

A wiesza się częściej niż najgorsze nightly Mozilli. ;)
Ostatnio zmieniony 10 marca 2003, 00:57 przez marcoos, łącznie zmieniany 1 raz
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

:o

Postautor: athantor » 10 marca 2003, 00:54

Domel pisze:Oczywiscie zeby nie krytykowac tylko Ciebie napisze ze strona wcale nie jest zgodna z W3C

Domel pisze:(ale nie w aspekcie znacznika hr). Jesli chodzi o XHTML to zla jest wersja DTD.

xhtml sux :P

Domel pisze:A jesli chodzi o CSS zla jest wartosc color. Jak widac wiec validator tez sie myli ;)

Jak to zła? :o
Nie twierdzę, że to będzie dokładnie taki kolor. Będzie podobny ;)

Teraz lepiej?
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Wojciech E. » 10 marca 2003, 14:10

Koledzy marcoos i Domel: bardzo proszę, trzymajcie się faktów. Odpowiadajcie za to co mówicie, bo robicie niepotrzebne zamieszanie i marnujecie czas czytelników tego wątku.
Domel pisze:

Nie zadawaj dziwnych pytan. Chodzi o to ze Opera zle widzi te strone. Jest to wbrew W3C.

nieprawda. Opera wyświetla ją całkowicie prawidłowo.

Domel pisze: (...) wysokosc nie zostala zdefiniowana ale to nie zmiena faktu ze domysla wyskokosc powinna wynosic 3px wedlug W3C a tu Opera ma inaczej.

Proszę. Oto strona W3C, do której tak się odwołujesz.
http://www.w3.org/TR/html401/present/gr ... ml#edef-HR
Jeśli dobrze widzę, w punkcie 15.3 przy opisie atrybutu size jest napisane:
"This attribute specifies the height of the rule. The default value for this attribute depends on the user agent."

Tak więc ponawiam prośbę o usunięcie tej strony i nie odwoływanie się do niej więcej.

Pozdrawiam
Wojciech E.
--
Jestem sobą sobie wbrew
Bycie sobą wchodzi w krew
Jestem z wami przeciw wam
Jestem sam...
;)
Wojciech E.

Postautor: Wojciech E. » 10 marca 2003, 14:15

Wojciech E. pisze:Koledzy marcoos i Domel

Sorki marcoos. Nie wypowiadałeś się w tym temacie. Właściwie to bezpośrednio zrobił to tylko Domel.

Pozdrawiam
Wojciech E.
Wojciech E.

:-\

Postautor: athantor » 10 marca 2003, 14:33

Wojciech E. pisze:
Domel pisze:

nieprawda. Opera wyświetla ją całkowicie prawidłowo.

Polecam przeczytać stronę, a dokładnie roszdział "The Background" i m.in. akapit o 'canvas'...

Wojciech E. pisze:Tak więc ponawiam prośbę o usunięcie tej strony i nie odwoływanie się do niej więcej.

A to niby dlaczego? :o Nie chcesz, aby 'świat' się dowiedział, że opera ne potrafi pokolorować linii?

Strona powstała, aby pokazać kulawość IE, niereformowalnym użytkownikom tejże przglądarki. A że Opera się załapała, to ja już nic nie poradzę...
Obrazek Obrazek
athantor

Re: :o

Postautor: quiris » 10 marca 2003, 14:39

athantor pisze:Teraz lepiej?

Wszyscy mają rację i jednocześnie jej nie mają. Cytat z http://www.opera.com/docs/specs/ :

The displayed color of an hr is set with the background-color CSS property in Opera and Netscape 6+. In Netscape 4 and IE it is set with the color property. Setting both properties to the desired color will give the same result in all browsers. This will not give the intended effect if content is added to hr with the content property, but Netscape 4 and IE don't support this anyway.

Strona Athantora ma DTD: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
co implikuje działanie Mozilli w trybie "Quirk Mode": http://www.mozilla.org/docs/web-develop ... types.html

The HR element is treated differently in quirks and strict mode (and arguably wrong in both).

i Mozilla działa jak Netscape 4 i IE używając właściwości CSS color na określenie koloru elementu hr.

Co do wysokości to już Wojciech E. dał wiążącą odpowiedź.
quiris

Postautor: athantor » 10 marca 2003, 15:35

quiris pisze:
athantor pisze:Teraz lepiej?

Strona Athantora ma DTD: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

OTO i Strict. Zmian brak w wyświetlaniu..

quiris pisze:co implikuje działanie Mozilli w trybie "Quirk Mode":

Strict też?

This list is current as of early June 2001.

quiris pisze: i Mozilla działa jak Netscape 4 i IE używając właściwości CSS color na określenie koloru elementu hr.

http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/colors.html pisze:
This property describes the foreground color of an element's text content.

Czyli źle. Moja strona pierwotnie powstała 'dla' IE.

quiris pisze:Co do wysokości to już Wojciech E. dał wiążącą odpowiedź.

Dodam, że size i width są deprecated.
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: quiris » 10 marca 2003, 15:45

athantor pisze:Dodam, że size i width są deprecated.

Daj w CSS:

Kod: Zaznacz cały
color-background: red;
height: 3px;

A Opera pokoloruje Ci te hr.

Co do trybów standard i quirk: Bazowałem na dokumentacji Mozilli i pewnie ludzie z Opery też. To że jest ona trochę już nie aktualna to nie wiem kogo za to trzeba winić. Skoro zachowanie Mozilli się zmieniło znaczy, że programiści Mozilli pewnie uznali, że ten color (oprócz backgorund-color) jest ważny dla hr.
quiris

Postautor: athantor » 10 marca 2003, 16:31

quiris pisze:Daj w CSS:

Kod: Zaznacz cały
color-background: red;
height: 3px;

A Opera pokoloruje Ci te hr.

Zapodałem alternatywny styl z Twoimi wskazówkami i opera nie widzi :( .
Zmian dużych nie widzę :P
Obrazek Obrazek
athantor

PoprzedniaNastępna

Wróć do Promocja