MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

pomocy!!!:((

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

pomocy!!!:((

Postautor: MichałDenis » 20 października 2005, 10:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1

prosze bardzo o pomoc w jednej kwestii:mianowicie moja strona nie działa jak należy w przeglądarce mozilla.oto adres strony www.tudrua.glt.pl
jakwidać w iframie zamiast terści pojawia się kod.bardzo proszę o pomoc,wiem,że nie działa to również w operze ale to mnei akurat zgrzewa:)natomiast dobrze by było zeby działało w mozilli bo coraz więcej ludzi używa tej przeglądarki. Z góry dziękuje za pomoc.Dodam ,że slęczałem już dość długo nad sprawdzeniem blędów,nie wiem może coś przeoczyłem??
MichałDenis

Postautor: Tomek » 20 października 2005, 10:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8b5) Gecko/20051006 Firefox/1.4.1

Pomijając już zupełnie błędne podejście do tworzenia stron
wiem,że nie działa to również w operze ale to mnei akurat zgrzewa:)natomiast dobrze by było zeby działało w mozilli bo coraz więcej ludzi używa tej przeglądarki

Strona ma działać wszędzie...
Pomijając raptem 3 błędy w walidatorze w3.org oraz to że jest tendencja do uciekania z ramek...
plik otwierany w ramce ma rozszerenie php... a Twój serwer najwyraźniej sobie z tym nie radzi - wysyła pliki z rozszerzeniem php jako text/plain. I dlatego nie widzisz strony tylko kod. IE wyśietla bo ie kieruje się tylko rozszerzeniem pliku, a nie tym co podaje serwer (jest to jego wielka wada)
Ponieważ w kodzie tej ramki nie masz ani kawałka php - (przynajmniej w kilku stronach które przerzuciłem nie widziałem) - zmień rozszerzenie pliku na html, pamietając jednocześnie o zmianie w menu

ps - i czy tam naprawdę musi być flasz? Nie wystarczyło jakieś warstwy + + grafika + dobry css?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gedi » 20 października 2005, 11:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Zamiast się zastanawiać dlaczego serwer przesyła mime "text/plain", najlepiej samemu decydować i dodać na samym początku do kodu PHP:

Kod: Zaznacz cały
header('Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2');

@tomasiek, jak stwierdziłeś, że nie ma kawałka kodu PHP w pliku w ramce :D? W każdym razie może serwer nie obsługuje w ogóle PHP i stąd ten problem :)?
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: Tomek » 20 października 2005, 11:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8b5) Gecko/20051006 Firefox/1.4.1

@gedi - no chyba masz rację... bo przecież php może być obsługiwany przez serwer, ale po prostu źle wysyłane.... (i stąd widze kod strony, być może wygenerewoanej przez php - mój błąd - rozpędziłem się...)
Tomek
Moderator

Re: pomocy!!!:((

Postautor: ptak82 » 20 października 2005, 13:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; pl) Opera 8.50

MichałDenis pisze:prosze bardzo o pomoc w jednej kwestii:mianowicie moja strona nie działa jak należy w przeglądarce mozilla.oto adres strony www.tudrua.glt.pl

No to jeszcze masz problem z Opera bo u mnie kompletnie nic nie widać :-?
Ptaszor,
Pomóż tworzyć polskie MDC. Szukamy osoby chętne do pomocy w tłumaczeniu dokumentacji Mozilli.
ptak82

Z nami od: 23 stycznia 2005, 08:24

Postautor: Tomek » 20 października 2005, 13:07

@ptak82 pozwolisz że zacytję:
MichałDenis pisze:wiem,że nie działa to również w operze ale to mnei akurat zgrzewa:)
Tomek
Moderator

Postautor: ptak82 » 20 października 2005, 13:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728

tomasiek pisze:@ptak82 pozwolisz że zacytję:
MichałDenis pisze:wiem,że nie działa to również w operze ale to mnei akurat zgrzewa:)

No dobra ślepne sorx,

... ale w takim razie będzie trzeba zgłosić to do osiołkówjak Cię zgrzewa. Dostosujuj tą stronę do Opery. 8)
Ptaszor,
Pomóż tworzyć polskie MDC. Szukamy osoby chętne do pomocy w tłumaczeniu dokumentacji Mozilli.
ptak82

Z nami od: 23 stycznia 2005, 08:24

Dzieki

Postautor: MIchał Denis » 20 października 2005, 13:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1

Kurka wodna juz działa przynajmniej w mozilli :) a z rady skorzystam i wypiernicze ta ramke a zrobie autodopasowanie i powinno byc gite,jeszze raz dzieki
MIchał Denis

Postautor: Zajec » 20 października 2005, 13:40

Przeglądarka: Opera/8.10 (X11; Linux i686; U; pl)

Źródło strony http://www.tudruaband.republika.pl/content/home.html :

1) Odstępy:

// pozwoliłem sobie zawinąć te spacje :) tomasiek
A co, jeśli ktoś ma czczionkę o innej szerokości znaków? Albo użyje powiększenia?

2) Znaczniki
<big> </big>
<big><big><small>

3) Konstrukcja: tabelka tylko po to, aby ograniczyć szerokość tekstu i go wycentrować... Umieść ten tekst w div'ie zwykłym

4) Hosting: wybrałeś trefny hosting (onet.pl) który doklej Ci przed DOCTYPE śmiecie JS. Przez to IE, które nie lubi niczego przed DOCTYPE przełącza się w quirksmode i tam coś takiego jak standardy czy logika to pojęcie kompletnie obce.

Polecam http://osiolki.net/faq#webmaster - masz tu o FLASH, tabelkach, mime type i kilku innych.
Zajec

Z nami od: 17 grudnia 2004, 22:32

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony