Firefox 1.5 tuż za rogiem
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051101 Firefox/1.5
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5
U mnie Fx 1.5RC2 zainstalował się jako Sekjurity Apdejt.
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051103 Firefox/1.5
piotrek84 pisze:A ja wczoraj byłem przerażony. Zainstalowałem Adblocka 0.5..10, który dosyć często wywalał mi Fx. Wyłączyłem go a po kilku minutach pojawiło okienko podobne do komunikatu błędu Windows ale większe.
Nie należy w żadnym wypadku używać Adblocka z Firefoksem >= 1.5 RC1, bo powoduje różne problemy m.in. częste zwisy. Autor wycofał się z udostępniania Adblocka jako kompatybilnego z 1.5 do czasu rozwiązania problemu.
Adblock Plus działa ok.
Bug 315754 - Adblock 0.5.2.039 is buggy and needs update on a.m.o
[edit 1: literowka]
[edit 2: link do buga]
- Ancestor
- Moderator
- Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051101 Firefox/1.5
piotrek84 pisze:U mnie Fx 1.5RC2 zainstalował się jako Sekjurity Apdejt.
a ja juz nie wiem co jest grane. RC1 - system aktualizacji nie zadzialal, teraz tez...
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051025 Firefox/1.5
Sway pisze:piotrek84 pisze:A ja wczoraj byłem przerażony. Zainstalowałem Adblocka 0.5..10, który dosyć często wywalał mi Fx. Wyłączyłem go a po kilku minutach pojawiło okienko podobne do komunikatu błędu Windows ale większe.
Nie należy w żadnym wypadku używać Adblocka z Firefoksem >= 1.5 RC1, bo powoduje różne problemy m.in. częste zwisy. Autor wycofał się z udostępniania Adblocka jako kompatybilnego z 1.5 do czasu rozwiązania problemu.
Adblock Plus działa ok.
Bug 315754 - Adblock 0.5.2.039 is buggy and needs update on a.m.o
[edit 1: literowka]
[edit 2: link do buga]
A to dziwne, bo ja używam adblocka v. 0.5.2.027 i jakoś nie mam żadnych zwisów przy FX 1.5 RC1
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5
Anonymous pisze:A to dziwne, bo ja używam adblocka v. 0.5.2.027 i jakoś nie mam żadnych zwisów przy FX 1.5 RC1
No to się ciesz, że masz szczęście.
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051102 Firefox/1.5
tutaj jest rozszerzenie, ktore umozliwia zmiane kanalow (dostep przez opcje) http://users.blueprintit.co.uk/~dave/we ... index.html
wyglada na to, ze majac nightly moza tylko sciagnac jedynie aktualizacje dla nightly. zrobic to mozna jedynie przez zmiane kanalu na nightly. ponowne ustawienie kanalu release nic nie da. ciagle bedziemy otrzymywali informacje, ze nie ma aktualizacji. troche to glupie, bo przeciez system moglby zaproponowac sciagniecie pelnej wersji instalcyjenj i w ten sposob dokonac aktualizacji.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051108 Firefox/1.5
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051025 Firefox/1.5
Anonymous pisze:wlasnie zauwazylem jeszcze jeden "wspanialy" kwiatek. korzystajac z kanalu nightly zamiast sciagac jedynie ostatnia, najswiezsza wersje, sciaga sukcesywnie kazda nastepna wersje od daty aktualnie uzywanego builda do wersji aktualnej czyli jak mamy wersje z 1.11.2005, a dzisiaj mamy 11.11.2005 to sciagnie 10 aktualizacji pomiedzy ktorymi bedzie konieczny restart. co za bzdura. ciekawi mnie czy oni to w ogole testowali.
To jest jak najbardziej prawidłowe i słuszne zachowanie, wobec tego iż ściąga tylko częściowe aktualizacje. Jak inaczej miałoby to działać? Zastanawiałeś się choć chwilę nad tym?
- Stef
- Moderator
- Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5
Anonymous pisze:wlasnie zauwazylem jeszcze jeden "wspanialy" kwiatek. korzystajac z kanalu nightly zamiast sciagac jedynie ostatnia, najswiezsza wersje, sciaga sukcesywnie kazda nastepna wersje od daty aktualnie uzywanego builda do wersji aktualnej czyli jak mamy wersje z 1.11.2005, a dzisiaj mamy 11.11.2005 to sciagnie 10 aktualizacji pomiedzy ktorymi bedzie konieczny restart. co za bzdura. ciekawi mnie czy oni to w ogole testowali.
Tak, jak mówi Stef.
Częściowe aktualizacje uwzględnieją zmieny pomiędzy dwiema konkretnymi wersjami. Aby przeskoczyć o np. dwie naraz, należałoby generować oddzielną aktualizację. Dla nightly nie miałoby to sensu.
Następnym razem weź pod uwagę, że to ty czegoś możesz nie wiedzieć/nie rozumieć zanim zaczniesz pisać takim tonem.
Anonymous pisze:to troche wyjasnia o systemie aktualizacji http://kb.mozillazine.org/Software_Upda ... ly_channel
tutaj jest rozszerzenie, ktore umozliwia zmiane kanalow (dostep przez opcje) http://users.blueprintit.co.uk/~dave/we ... index.html
wyglada na to, ze majac nightly moza tylko sciagnac jedynie aktualizacje dla nightly. zrobic to mozna jedynie przez zmiane kanalu na nightly. ponowne ustawienie kanalu release nic nie da. ciagle bedziemy otrzymywali informacje, ze nie ma aktualizacji. troche to glupie, bo przeciez system moglby zaproponowac sciagniecie pelnej wersji instalcyjenj i w ten sposob dokonac aktualizacji.
Masz trochę racji, ale z drugiej strony nie sądzę, aby takich sytuacji było wiele - założenie jest takie, że albo ktoś jest regularnym użytkownikiem albo testerem. A dla testera ręczna instalacja to pikuś w porównaniu z wysiłkiem i czasem, jaki poświęca. Jeszcze kilka miesięcy temu nie było czegoś takiego, jak automatyczna aktualizacja i wszyscy codziennie ręcznie ściągali i rozpakowywali zipy i żyli.
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051108 Firefox/1.5
Stef pisze:To jest jak najbardziej prawidłowe i słuszne zachowanie, wobec tego iż ściąga tylko częściowe aktualizacje. Jak inaczej miałoby to działać? Zastanawiałeś się choć chwilę nad tym?
prawidlowe i sluszne? zamiast zaproponowac sciagniecie po prostu ostatniego aktualnego nightly lub samej tylko ostatniej aktualizacji zwierajacej najnowsze poprawki wlacznie z wczesniejszymi musisz bawic sie w ten sposob x razy.
- Gość
Anonymous pisze:Stef pisze:To jest jak najbardziej prawidłowe i słuszne zachowanie, wobec tego iż ściąga tylko częściowe aktualizacje. Jak inaczej miałoby to działać? Zastanawiałeś się choć chwilę nad tym?
prawidlowe i sluszne? zamiast zaproponowac sciagniecie po prostu ostatniego aktualnego nightly lub samej tylko ostatniej aktualizacji zwierajacej najnowsze poprawki wlacznie z wczesniejszymi musisz bawic sie w ten sposob x razy.
Najpierw zastanów się, poczytaj i zrozum mechanizm - potem narzekaj.
- Ancestor
- Moderator
Sway pisze:Częściowe aktualizacje uwzględnieją zmieny pomiędzy dwiema konkretnymi wersjami. Aby przeskoczyć o np. dwie naraz, należałoby generować oddzielną aktualizację. Dla nightly nie miałoby to sensu.
Następnym razem weź pod uwagę, że to ty czegoś możesz nie wiedzieć/nie rozumieć zanim zaczniesz pisać takim tonem.
zauwazylem jedna prawidlowosc, iz cokolwiek zaproponowane bedzie przez team mozilla przez pewna grupe ludzi jest przyjmowane zupelnie bezkrytycznie.
bez sensu to jest ten ich system aktualizacji. swoja droga nie moge wyjsc z podziwu, ze nie dzieje sie to w trybie silent. pewnie wprowadza to za dwa lub trzy oczka. zawsze numerek wyzej
- Gość
Sway pisze:Najpierw zastanów się, poczytaj i zrozum mechanizm - potem narzekaj.
Sway, nie rob z siebie boga. nie tylko Ty masz rozum tylko, ale ja wole rozbijac sie o problemy, a Ty je poslusznie obchodzisz.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5
To, że wersje nightly posiadają ten mechanizm - to wynik tego, że trzeba go było przetestować po to są wersje nightly! A, że przy okazji ułatwia życie testerom. to juz jest skutek uboczny...
Cała koncepcja polega na tym, że Firefox ściąga sobie małą paczkę binarną tylko z różnicami pomiędzy KOLEJNYMI wydaniami. Jeżeli ktoś posiada wersje release lub beta, to aktualizacja nastąpi do aktualnego wydania, za pomocą paczki która wprowadza zmiany jakie są np. pomiędzy RC1 i RC2.
Pobierając wersje nightly (oprócz oczywiście tych, które kandydują do oficjalnych wydań) masz kanał aktualizacji ustawiony na "nightly" i przy powstaniu następnej wersji nightly powstaje paczka z róznicą tylko i wyłączie między kolejnymi wersjami.
Nie dziw się więc, że jeżeli używasz wersji nocnej z 20051108 i nawet przestawisz sobie kanał update'u na release, to Ci nic się nie dzieje. Bo nie istnieje coś takiego jak Binarny_plik_różnic_pomiedzy_wersją_rc2_a_nightly_2005110805.partial.mar ani nie istnieje plik update.xml (udostepniany za pomocą kanału release), który by o tym poinformował twoją wersje.
- radek.kaba
- Z nami od: 21 września 2005, 14:51
Z zawartości tego katalogu:
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.5rc2/update/win32/en-US/
wynika, że istnieje automatyczny update z wersji 1.5b2 do 1.5rc2 i z 1.5rc1 do 1.5rc2. Czyli w wersjach prawie stabilnych wszystko jest w najlepszym porządku i nie trzeba będzie aktualizować "po kolei".
- ff
Anonymous pisze:zauwazylem jedna prawidlowosc, iz cokolwiek zaproponowane bedzie przez team mozilla przez pewna grupe ludzi jest przyjmowane zupelnie bezkrytycznie.
Zdziwiłbyś się zatem, bo krytyki i dyskusji naprawdę nie brakuje nawet pośród najbardziej hardcore'owych miłośników. Ale tak to już jest, że im głębiej ktoś siedzi, tym bardziej bezkrytyczny i "zaślepiony" się wydaje, bo po pierwsze wie więcej i rozumie istotę pewnych spraw, a po drugie czuje się jakby adwokatem wobec tych, którzy są mniej zaangażowani. Dlatego nieustannie ktoś komuś zarzuca brak krytycyzmu: zaangażowani miłośnicy i testerzy pracownikom Mozill, fani testerom i pracownikom Mozilli, a wszyscy inni fanom, testerom i pracownikom.
Nie jest też tak, że team tworzy produkt, a użytkownicy mogą tylko komentować. Naprawdę każda, każda funkcja jest tworzona na podstawie oczekiwań społeczności i przede wszystkim przez społecznośći, bo nie ma czegoś takiego, jak jasne rozgraniczenie pomiędzy twórcami, teamem, czy jak to jeszcze nazwać a użytkownikami. To jest Open Source.
Gość pisze:bez sensu to jest ten ich system aktualizacji. swoja droga nie moge wyjsc z podziwu, ze nie dzieje sie to w trybie silent. pewnie wprowadza to za dwa lub trzy oczka. zawsze numerek wyzej.
W trybie silent czyli bez wiedzy użytkownika? A która aplikacja tak robi? Dokładnie DWA kliknięcia, których wymaga aktualizacja, to wręcz katastrofa.
Scenariusz: w pewnym momencie łącze zaczna mi mulić, nie wiem o co chodzi. Mam modem, nic nie da się robić. Włączam ponownie FF, jakiś pasek postępu mi sie wyświetla i za chwilę okienko "Firefox zainstalował...". Aha, super. Może wcale nie chciałem nowej wersji, a połowa rozszerzeń mi nie działa.
[edit: jestem chyba zbyt podatny na sugestię, bo domyślnie FF jak najbardziej uaktualnia się w tle i ostrzega o niekompatybilnych rozszerzeniach. można jednak ustawić, aby pozostawiał użytkownikowi wybór]
Sway, nie rob z siebie boga. nie tylko Ty masz rozum tylko, ale ja wole rozbijac sie o problemy, a Ty je poslusznie obchodzisz.
Bo-oga?
Ja zanim zacznę krytykować, dowiaduję sie po prostu czemu jest zrobione tak, jak jest. Jeśli czyni mnie to istotą niebieńską, to pozostaje mi tylko się cieszyć. I dopuszczam możliwość, że nie mam racji w swojej krytyce.
Czy to takie trudne pisać:
"ściąga mi się 15 update'ów pod rząd, co jest bardzo kłopotliwe. Czemu nie rozwiązano tego inaczej?"
zamiast czegoś w stylu
"ale znowu dali ciała, cała ta aktualizacja jest bez sensu"
?
Wracając do sprawy: ff wszystko bardzo dobrze wytłumaczył, podpisuję się pod tym wszystkimi 17 kończynami.
EOT.
PS. Podpisujcie się, bo nie wiadomo, który "Gość" jest który.
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5
Istnieje możliwość, że build 20051111 zostanie wydany jako RC3, a wtedy nie wiadomo czy będą wydane wersje zlokalizowane dla RC2 czy od razu RC3.
Ale oczywiście to nic pewnego
- radek.kaba
- Z nami od: 21 września 2005, 14:51
radek.kaba pisze:Prawdopodobnie w poniedziałek (za Marcoosem), ale możliwe, ze nigdy...
Istnieje możliwość, że build 20051111 zostanie wydany jako RC3, a wtedy nie wiadomo czy będą wydane wersje zlokalizowane dla RC2 czy od razu RC3.
Ale oczywiście to nic pewnego
Wg mnie respin zrobiony dla tych ostatnich dwóch bugów wcale nie będzie oznaczał jeszcze jednego RC. Łaty były na tyle bezpieczne, że chyba zbytnią ostrożnością i formalizmem byłoby robienie RC3 tylko z ich powodu - "dla zasady", że final musi pochodzić od nietkniętego RC.
Ale to IMHO, oczywiście.
- Ancestor
- Moderator