MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Linux w sposób uproszczony :)

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Linux w sposób uproszczony :)

Postautor: yarek » 22 listopada 2005, 21:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Witam,

Nie wiem czy dobrze wybrałem forum, ale na początku spróbujmy tutaj. Chciałbym zainstalować Linuxa na swoim desktopie, mam już nawet wybraną dystrybucję, nie jestem zaawansowanym użytkownikiem więc postanowiłem się troche poduczyć (zainstalować linucha). Dystrybucja jaką wybrałem to SuSE. I teraz małe pytanko: czy jest jakiś sposób na instalacje Linuxa tylko na jednej partycji dyskowej? Chodzi mi o to by nie robić zbyt dużego zamieszania, w razie czego nie będe miał dużo roboty z usunięciem go. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu sprawami to bardzo bym prosił o jakąś pomoc, radę itp. Zaznaczam z góry, że chciałbym aby ten system był zainstalowany na jednej partycji, bez dodatkowych podziałow itp. To by mi potem ułatwiło ewentualne usunięcie go ...

Z góry dziękuje :D
yarek

Postautor: Stef » 22 listopada 2005, 21:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Wymagałoby to rezygnacji ze swapa (odpowiednik pliku wymiany w Windows) - jeżeli masz bardzo duzo ramu to nie ma problemu. Odpowiedzi na dalsze pytania radze szukac na forum Suse..
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: KLAPEK » 23 listopada 2005, 19:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050920

Podejrzewam, iż skoro suse jest dla początkujących to w trakcie instalki zapewne posiada [jak np fc] graficzne narzędzie do tworzenia partycji i tam wybierz sobie wolną partycję na /.
Zalecałbym także stworzenie przynajmniej 300-500mb na swap.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Wróć do Inne