MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dwa style w jednym akapicie

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Wojciech » 22 lutego 2003, 17:16

Przeglądarka: -

Mam problem: opracowuję tekst HTML, w którym są m.in. polecenia oraz nazwy plików i katalogów. Chcę wyróżnić je pogrubioną czcionką o stałej szerokości. Żeby było to elegancko i praktycznie (tych elementów jest bardzo dużo), stworzyłem dwa style: "p1" (szeryf) i "p2" (mono), bo przy pomocy "class" zmiana stylu w jednym zdaniu nie wychodzi. Działa to bardzo ładnie, ale tylko w Mozilli. W MI$IU nic z tego, a nie chciałbym robić strony Mozilla only. Wygląda to tak:
Kod: Zaznacz cały
<p1>W niektórych systemach istnieją zarówno starsze biblioteki C <p2>libc5</p2>, jak i nowsze ...
Nie jestem całkiem pewny czy to dobra droga, więc może ktoś bardziej zaawansowany mógłby mi poradzić, jak zrobić to elegancko?
Z góry dziękuję :D
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: Dwa style w jednym akapicie

Postautor: Domel » 22 lutego 2003, 20:36

Wojciech pisze: bo przy pomocy "class" zmiana stylu w jednym zdaniu nie wychodzi. Działa to bardzo ładnie, ale tylko w Mozilli. W MI$IU nic z tego, a nie chciałbym robić strony Mozilla only.

Cos musiales przeoczyc. To powinno dzialc w IE3 :-?

Wojciech pisze: Nie jestem całkiem pewny czy to dobra droga, więc może ktoś bardziej zaawansowany mógłby mi poradzić, jak zrobić to elegancko?

Ja bym zrobil przez klasy lub id bo do tego zostaly stwozone ale jesli nie chcesz to zrob tak: wybiez kilka znacznikow (do tego najbardziej nadawac sie beda code, em, kbd, tt jesli chcesz to i moga byc wizulane takie jak: strong, b, i... ewentualnie jesli Ci bedzie brakowac to moga byc ostatecznie samp, var i dfn). Zapisz je w stylach jako selektory i nadaj im odpowiednie cechy (czyli dodatkowe nie uwzglednione standardowo przez przegladarke).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Vogel » 22 lutego 2003, 20:48

Polecam tak span z własnościa class.
Vogel

Postautor: Wojciech » 22 lutego 2003, 23:56

:D Wielkie dzięki za podpowiedź!!! :D :D :D
Zastosowałem span + id i zadziałało wspaniale!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony