MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Validator i content-negotiation

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Validator i content-negotiation

Postautor: harp » 31 grudnia 2005, 02:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Zgodnie z zaleceniami W3C dokumenty pisane w XHTML 1.0 Strict oraz XHTML 1.1 nie powinny być wysyłane jako typ MIME text/html link. Wobec czego jeśli chcemy do części przeglądarek wysyłać xhtml 1.1 jako apllication/xhtml+xml, a do IE powiedzmy XHTML 1.0 Transitional lub HTML 4.01 Strict należy zastosować content-negotiation. Tylko, że wtedy strona będzie się walidować jako html 4.01 lub XHTML 1.0 Transitional, bo validator.w3.org waliduje text/html. Czyli o ile dobrze rozumiem, nie bardzo zgodne z zaleceniami W3C są strony Strict 1.0 i 1.1? Po prostu prawidłowo wysłanych nie da się zwalidować. Na koniec podaję trzy strony z rozwiązaniem problemu MIME type w php:

Doctor No Content Negotiation

zmiana MIME i doctype dla IE oraz zmiana znaczników /> xhtml na > w html dla IE

content-negatiation z wysyłaniem do validatora kodu xhtml 1.1

Ja osobiście wysyłam 1.1 jako apllication/xhtml+xml do przeglądarek obsługujących xml, a do IE jako text/html choć wiem, że to nie jest zgodne z zaleceniami W3C tak samo jak niezgodne jest wysyłanie w ten sposób XHTML 1.0 Strict. To takie moje luźne przemyslenia. Co Wy sądzicie na ten temat?
harp

Z nami od: 22 grudnia 2005, 16:12

Postautor: Gość » 31 grudnia 2005, 14:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Jest zgodne z W3C :). XHTML 1.0 w trybie zgodności z HTML dopuszcza dwa typy mime a dla XHTML 1.1 niesprecyzowano tego, no w każdym razie nie ma rekomendacji nakazującej stosowanie wyłącznie "application/xhtml". Jest tylko notka, w której zaleca się ten typ mime a "text/html" jest - SHOULD NOT (nie powinien być) a nie MUST NOT (nie może być) :), więc póki co dla MSIE, czy przeglądarek nie znających XHTML serwuj "text/html" a innym podawaj mime zgodnie z deklaracją i nic złego się nie stanie :D.
Gość

Re: Validator i content-negotiation

Postautor: Zajec » 01 stycznia 2006, 10:46

Przeglądarka: Opera/8.51 (X11; Linux i686; U; en)

harp pisze:Ja osobiście wysyłam 1.1 jako apllication/xhtml+xml do przeglądarek obsługujących xml, a do IE jako text/html choć wiem, że to nie jest zgodne z zaleceniami W3C tak samo jak niezgodne jest wysyłanie w ten sposób XHTML 1.0 Strict.
I robisz bardzo dobrze. Wysyłanie zarówno XHTM 1.1 jak i XHTML 1.0 strict jest dopuszczone z mime type text/html i application/xhtml+xml. To, że masz napis "should not" jedynie sugeruje, która opcja jest poprawniejsza.

Co więcej, grzebiąc w dokumentacji znalazłbyś też gdzieś wpis, że w ramach dostępności do stron można naginać takie "zasady".
Zajec

Z nami od: 17 grudnia 2004, 22:32

Wróć do Tworzenie stron WWW