MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[HTML] slasze

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[HTML] slasze

Postautor: Gość » 02 stycznia 2006, 16:38

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; .NET CLR 1.1.4322)

Problem dotyczy strony www.citysat.com.pl

Korzystam z kompozytora stron Mozilli. Sama Mozilla tworzy strony, które później są błędnie odczytywane przez nią samą (dot. równierz firefoxa). Wygląda na to, że Mozilla błędnie wstawia slash`e \ /.
Zamiast wpisać np. "background="bnplace/sprpocz.gif"
ona daje "background="bnplace\sprpocz.gif"

Proszę o odpowiedź, w jaki sposób mogę sprawić, żeby przeglądarka Mozilli czytała poprawnie tło? Czy do stawiania slashy są ustalone jakies standarty?

Ten problem pojawia się tylko jezeli chodzi o tło. Obrazki działają dobrze Efekt jest taki, że IE odczytuje kod prawidłowo, a inne przeglądarki nie.

Proszę o pomoc.
Gość

Re: Problem z tłem

Postautor: athantor » 02 stycznia 2006, 17:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Anonymous pisze:Problem dotyczy strony www.citysat.com.pl

No ba. Failed validation, 232 errors

Anonymous pisze:Korzystam z kompozytora stron Mozilli. Sama Mozilla tworzy strony, które później są błędnie odczytywane przez nią samą (dot. równierz firefoxa). Wygląda na to, że Mozilla błędnie wstawia slash`e \ /.
Zamiast wpisać np. "background="bnplace/sprpocz.gif"
ona daje "background="bnplace\sprpocz.gif"

W całym kodzie strony znak „\” występuje aż 0 razy ;-) U mnie to „Sprawdź pocztę” się wyświetla.

Anonymous pisze:Proszę o odpowiedź, w jaki sposób mogę sprawić, żeby przeglądarka Mozilli czytała poprawnie tło?

Zamieścić je zgodnie ze standardami i zatroszczyć się, aby obrazek istniał w podanej lokacji.

Anonymous pisze: Czy do stawiania slashy są ustalone jakies standarty?

Tak, RFC3986.

Anonymous pisze:Ten problem pojawia się tylko jezeli chodzi o tło. Obrazki działają dobrze Efekt jest taki, że IE odczytuje kod prawidłowo, a inne przeglądarki nie.

Prosta zasada, którą jakbyś przeszukał forum, to byś znalazł:
Jeśli w kodzie strony jest choć jeden błąd, mądrze jest założyć, że wina leży w nim właśnie, a nie po stronie przeglądarki.
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Wróć do Tworzenie stron WWW