MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

linki z GG otwieraja sie w IE

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Re: [OT] IM clients advocacy ;-)

Postautor: Cyprian_K » 27 lutego 2003, 23:36

Przeglądarka: -

Marian pisze:Nie jest prawdą, że jabber średnio działa z gg. Serwery GG (wszystkie) stoją w serwerowni firmy ATM i korzystają z ich łącza. Firma ATM zrobiła małego psikusa i postawiła obok serwerów GG serwer jabbera: jabber.atman.pl. Połączenie z GG działa doskonale...

gg.jabberpl.org dziala srednio. poza tym transport 1.4.0 tez nie jest najlepszy, gubi wiadaomosci, nie przenosi znakow nowej linii itp.
sprawdze ten jabber.atman.pl, moze on dziala lepiej
Cyprian_K

Z nami od: 06 września 2002, 19:23

Postautor: Marian » 28 lutego 2003, 00:01

[quote="Cyprian_K"]
gg.jabberpl.org dziala srednio. poza tym transport 1.4.0 tez nie jest najlepszy, gubi wiadaomosci, nie przenosi znakow nowej linii itp.
sprawdze ten jabber.atman.pl, moze on dziala lepiej[/quote]

JabberPL rzeczywiście troszkę dziwnie działa, ale patrząc z drugiej strony to GG samo ze sobą tez ma takie problemy... Na szczęście jest wybór i każdy się męczy w tym co lubi. Ja lubię nie być ograniczany...

Pozdrawiam
Marian

Z nami od: 04 grudnia 2002, 21:12

Postautor: Lisek » 28 lutego 2003, 01:07

athantor pisze:Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego ;)

A w życiu, na razie lece na Miranda/Konnekt i jest super. Niech tylko spłodzą plugin ICQ dla Konnekta, bo komu Jabber potrzebny? Nikt tego nie używa :)
Lisek

Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19

Postautor: athantor » 28 lutego 2003, 02:21

Lisek pisze:
athantor pisze:Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego ;)

A w życiu, na razie lece na Miranda/Konnekt i jest super.

DGCC ;)

Lisek pisze: Niech tylko spłodzą plugin ICQ dla Konnekta,

Na patrz, a jabber nie potrzebuje. Tak samo jak nie potrzebuje dla MSNM, czy też AIM :->

Lisek pisze: bo komu Jabber potrzebny?

Dla ceniących spokój i wygodę? ;)

Lisek pisze:Nikt tego nie używa :)

Ździwiłbyś się... :)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: athantor » 28 lutego 2003, 02:29

BTW :P

http://jabber.itn.pl/ pisze:Wszyscy wiedzą, że wtyczka umożliwiająca obsługę sieci jabbera w Konnekcie się pisze, ale zapewne nie wszyscy wiedzą, że z Konnekta już można wysyłac wiadomości do użytowników Jabbera! To wszystko za sprawą odpowiednio oprogramowanej wtyczki sms do Konnekta i naszej jabberowej bramki.
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Ferdynand » 28 lutego 2003, 09:15

Lisek pisze:

A w życiu, na razie lece na Miranda/Konnekt i jest super. Niech tylko spłodzą plugin ICQ dla Konnekta, bo komu Jabber potrzebny? Nikt tego nie używa :)

Nikt? 500 000 osób w Polsce to nikt? :) Kilka milionów na świecie to też nikt? :)

--
http://jogger.pl
Ferdynand

Postautor: Olhado/256 » 28 lutego 2003, 11:06

athantor pisze:
Olhado/256 pisze:

Ale Jabber tak średnio działa z GG

Dlaczego? Ja nie narzekam.

A ja narzekam - nie da się zmienić statusu, ludzie z GG zawsze mnie widzą jako dostępnego, poza tym czasem gubi wiadomości, ale to się akurat sporadycznie zdarzało. Zresztą GG jakoś ostatnio mnie tak nie wkurza, więc dopóki siedzę na Wingrozie, będę go używał.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Ludwik » 28 lutego 2003, 15:34

Transport gg w jabberze to mało praktyczna rzecz :/
Jeśli chodzi o problem, z powodu którego założono ten temat to rzeczywiście polecał bym konnekta - nie używa kontrolki IE w oknie rozmowy (!).
A wtyczka do jabbera w konnekcie już się produkuje :) Jabber może nie jest za bardzo popularny, ale wystarczy się o nim dowiedzieć choć troszkę więcej żeby zrozumieć że jest przyszłością.
-----------------
http://konnekt.stamina.eu.org (w momencie pisania posta był mały pad serwera)
Ludwik

Postautor: blachu » 28 lutego 2003, 21:22

progrmik do patchowania jest przydatny, ale nie działją mi emotikony(przy rozwijamiu listy emot wyskakuje komunikat, ze musze mieć IE 4.01 lu wyższy)
Nie wyświetla się też reklama u góry okna (nie żeby mi jej brakowało, ale niepokoi mnie to)

w konselwencji wróciłem do wersji pracujęcej z ie :cry:

Mozilla 1.3b, win 98, gg ver. 5.0.3
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: athantor » 28 lutego 2003, 21:49

Olhado/256 pisze:
athantor pisze:
Olhado/256 pisze:

Ale Jabber tak średnio działa z GG

Dlaczego? Ja nie narzekam.

A ja narzekam - nie da się zmienić statusu, ludzie z GG zawsze mnie widzą jako dostępnego,

SOA#1 U mnie widać wszystko wyraźnie.
gg.jaber.gda.pl, GGTransport 1.4.0, jajc 0.0.5.92

Olhado/256 pisze: poza tym czasem gubi wiadomości, ale to się akurat sporadycznie zdarzało.

Nie wiem, ale może jestem odosobnionym przypadkiem i nie zauważyłem, żeby coś takiego się działo...

Olhado/256 pisze: Zresztą GG jakoś ostatnio mnie tak nie wkurza, więc dopóki siedzę na Wingrozie, będę go używał.

Ja tam nawracam znajomych na jabbera ;)
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Marian » 28 lutego 2003, 22:00

GG jest jak IE, zrobilo swoj wlasny (jedyny słuszny) protokół i go wpycha ludziom na sile (wszyscy musza uzywac jedynego slusznego gg)... Jabber jest jak Mozilla, korzysta z otwartego standardu nad ktorym pracuje organizacja IETF. Jest otwarty dla wszystkich i nie ogranicza ani nie wymusza uzywania konkretnego programu.

To chyba wymowne porownanie na tym forum :)
Marian

Z nami od: 04 grudnia 2002, 21:12

Postautor: marcoos » 28 lutego 2003, 22:26

Ja się z Gadugadu pożegnałém tak:

Pewnego pięknego dnia powiedziałem wszystkim: za tydzień znikam z GG i nigdy nie wrócę. Kto chce do mnie słać IM, niech przejdzie na Jabbera. Linuksowcom (i Mozillowcom) oczywiście dorzuciłem dodatkowo standardową informację o otwartości, open-source itd.
Minął tamten tydzień, włączyłem auto-responder w GNU Gadu: "Chcesz ze mną rozmawiać? Użyj Jabbera. Mój JID: marcoos@jabber.org. Szczegóły: www.jabberpl.org". Po drugim tygodniu removepkg gnugadu i żegnaj GG. :)

Kto się przesiadł z moich znajomych, ten się przesiadł. (Ponad połowa). Kto nie, temu pozostaje pisanie do mnie via e-mail.
A w żaden transport się nie bawię, nie chcę mieć już nic wspólnego z sms-express.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Olhado/256 » 28 lutego 2003, 23:14

marcoos pisze:Ja się z Gadugadu pożegnałém tak: (...)

Ja się też tak planuję pożegnać już od jakiegoś czasu, ale ostatnio GG robi wszystko, żebym się z nim nie rozstawał, to jest nie rozłącza mnie :wink: więc zostaję... ale tak sobie myślę, że jak mi się będzie nudziło to się jeszcze pobawię Jabberem
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: ponurak » 01 marca 2003, 13:05

Ten patch nie działa. Potrzebuję dostępu go sieci GG a jestem po zainstalowaniu IEradicatora. Nie mogę wysyłać SMS ani z GG ani Konekta bo muszę z czytać obrazek ,przez IE którego nie mam. Nie chced mi się wpisywać samemu numeru , dlatego nie korzystam z bramek ani Hermesa. Programy nie obsługujące proxy jak SeSMS też odpadają bo jestem w LANie. To poradźcie jaki komunikator Jabbera się nadaje i jaki serwer bo JabberPL kiedyś testowałem i mam złe doświadczenia ,które już zostały przez innych przytoczone. Może ktoś wie kiedy będzie premiera działającej Jabberzilli i czy będzie moduł SMSowy . Oczywiście jak wynika z tekstu działam na Wingrozie ,wersja 98SE.
ponurak

Postautor: Gość » 01 marca 2003, 15:09

ponurak pisze:Nie mogę wysyłać SMS ani z GG ani Konekta bo muszę z czytać obrazek ,przez IE którego nie mam.

Sprawdzałeś?! Bo Konnekt wcale nie używa IE do wyświetlania tego obrazka. Wykorzystuje zupełnie osobną i niezależną kontrolkę do JPG.
BTW: W konnekcie SMSy na idee (15 miesięcznie) można wysyłać także z innej bramki (1rstWAP) do której nie trzeba wcale obrazka (tak jak do wszystkich innych sieci).
Gość

Postautor: Ludwik » 01 marca 2003, 15:09

ponurak pisze:Nie mogę wysyłać SMS ani z GG ani Konekta bo muszę z czytać obrazek ,przez IE którego nie mam.

Sprawdzałeś?! Bo Konnekt wcale nie używa IE do wyświetlania tego obrazka. Wykorzystuje zupełnie osobną i niezależną kontrolkę do JPG.
BTW: W konnekcie SMSy na idee (15 miesięcznie) można wysyłać także z innej bramki (1rstWAP) do której nie trzeba wcale obrazka (tak jak do wszystkich innych sieci).
Ludwik

Poprzednia

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite