MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

www.epoznan.pl - jakos tak dziwnie...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

www.epoznan.pl - jakos tak dziwnie...

Postautor: Yano » 28 lutego 2003, 10:35

Przeglądarka: -

Nie wiem czemu, ale tak jakoś nieproszony się czuję na stronie ePoznań kiedy tam wejdę spod Mozilli. :evil:
  • po lewej stronie jest rozwijana lista z paskiem przewijania. Czy tylko ja nie mogę tego paska użyć? :o
  • prawoklik nie działa, bo podpięli jakieś menu. Nie da się czegoś takiego pod Mozillę napisać?

Poza tym co to za dziwny zwyczaj, żeby blokować zaznaczanie i wszystkie zdarzenia myszki oprócz l-klika? Dla mnie to tak jakby się twórca wstydził swoich wypocin w kodzie :P :lol: .

ps: sorki, dałem zły odnośnik :oops: (ten jeden jedyny raz nie sprawdziłem, czy działa). już poprawione
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2003, 12:50 przez Yano, łącznie zmieniany 1 raz
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Olhado/256 » 28 lutego 2003, 10:59

Chciałem sprawdzić, ale mi ta stronka nie wchodzi... może później spróbuję.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 01 marca 2003, 22:09

u mnie akurat to menu dziala, ale kiedy wjechallem na stalych bywalcow to ukazalo mi sie takie cos

"Przykro mi, ale próbujesz sie dostać na teren słóżb specjalnych"

pisownia jest oryginalna i ona wlasnie przkula moja uwage, to chyba nie jest w dobrym stylu robic bledy ortograficzne, na jakby nie patrzec dosc powaznej stronie.
mozilla1.3b na rh8

pozdrowienia

michal
Gość

Postautor: marcoos » 01 marca 2003, 23:30

Heh. Niektórzy inteligentni inaczej webmasterzy myślą, że blokada kontekstowego menu ukryje ich żałosny kod. Albo uniemożliwi podkradanie contentu. Heh, jedyne co mi uniemożliwi^W utrudni to np. "Web search for _zawartosc_zaznaczenia_". Jakbym chciał wykraść ich żałosny content, to bym po prostu zapisał sobie ich łebsajt na dysk. :)

PS.

CTRL+U w Mozilli i widzimy coś takiego:

Kod: Zaznacz cały
<div id=overDiv style="position:absolute; visibility:hide;"></div><!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL">

Kod HTML przed doctype'm :) Już wiemy, czego się wstydzą. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Olhado/256 » 02 marca 2003, 12:12

U mnie ta rozwijana lista po lewej działa, ale nie mogę jej przescrollować lewym klawiszem myszy - muszę kółkiem. A stronka faktycznie jest trochę taka ten tego :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

PHPNuke!!!

Postautor: Yano » 03 marca 2003, 07:24

Heh, tam mi się wydawało, że mi to jakieś to to znajome. :x Ponad pół roku spędziłem nad PHPNuke i modyfikowałem go na różne sposoby.
Tak mnie zastanawia jedna rzecz - nigdzie na stronie głównej nie znalazłem informacji, że strona działa na programie na licencji Open. :-? Jedyne co trafiło do moich ocząt, to taki twór:

ePoznan.net pisze:PHPNuke nie w 100%! Opieramy się o system PhPNuke, chociaż to tylko fragmenty oryginalnego kodu, teraz jesteśmy już prawie własnym systemem. Może kiedyś udostępnimy nasze źródła...

Jak wpisałem kilka spamiętanych adresów, to mnie to jednak wygląda na PHPNuke, a przynajmniej układ podkatalogów jest ten sam :evil: .
"Opieramy się o system" - to niech cholera dadzą o tym informację tak jak sobie tego życzy autor!
"Chociaż to tylko fragmenty oryginalnego kodu" - a co to autora ma obchodzić? Jeśli nawet fragmenty, to też powinno być chyba w stopce?
Poza tym "może udostępnimy"??? Chyba nie tak mówi licencja Open, nie? Albo ja się za mocno w głowę uderzyłem :evil:.
Pomijam, że PHPNuke działa bez kłopotów pod Mozillą, a ten twór, który spłodzili, to tak nie bardzo.

PS: Wiem, że się czepiam, ale jest poniedziałek, a ja jestem w nienajlepszym chumorze (błąd celowy, korekta nie poprawiać!). Poza tym się nie wyspałem i jestem przed pierwszą kawą.
Yano

epoznan.net - aresztować webmasterów!!!

Postautor: Yano » 04 marca 2003, 13:34

Ja już nie mam siły. :cry: Przeglądałem sobie kod w wolnych chwilach i znalazłem takie kwiatki:
linia 260: </center></body><center>
linia 1642: </body>

Pomijam ten div przed DOCTYPE. A tak wogóle to co to jest za specyfikacja -//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL? :roll: Myślałem, że na końcu ma być EN, chyba że pominąłem jakiś rozdział?

I jeszcze w kilkunastu miejscach (zagadka: czego tam brakuje?):
<td width="20%"><center><small>Konto</td>
....................................^

Po przepuszczeniu przez validator.w3.org (po wstępnej korekcie, żeby walidator zechciał tam spojrzeć wogóle) otrzymujemy 1461 błędy!!! :o
Próbowałem wysłać im jakieś info na temat ich umiejętności, ale ni ma formularza, a maila mi się nie chce udostępniać (coby zemsty nie zrobili, za "cukierkowe" określenia ich wypocin :x ).

Reszty kodu zaprzestałem sprawdzać, bo się łzami zalałem :cry: nad stanem polskiego społeczeństwa internetowego. Idę złożyć papiery emigracyjne. :(

I powiedzcie co z takimi zrobić? Ja bym zamknął w głębokiej piwnicy, z kawałkiem węgla - niech sobie po ścianach porysują. :evil:
Yano

Re: epoznan.net - aresztować webmasterów!!!

Postautor: marcoos » 04 marca 2003, 14:35

Yano pisze:A tak wogóle to co to jest za specyfikacja -//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL? :roll: Myślałem, że na końcu ma być EN, chyba że pominąłem jakiś rozdział?

Heh, tego kfiatka nie zauważyłem :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Yano » 27 maja 2003, 18:08

Wracam do wątku, bo dostałem maila od adminów strony. Na moją prośbę usunęli blokadę prawego klawisza. Okazuje się, że to nie była blokada, tylko pod IE było tam menu (SIC!). A że pod Mozillą menu nie działało, to poblokowali wszystko, choć niechcący.

Zostały jeszcze tylko przyblokowane formularze - nie można się zalogować, ale widac, że Admin nie w ciemię bity i ugodowy jest, więc chyba da się tez i to załatwić

PS: W temacie jest epoznan.pl, ale chodziło mi o epoznan.net.
Yano

Postautor: blachu » 27 maja 2003, 21:12

Apropos tej rozwijanej listy...
Klikam na trójkącik, pojawia się lista, mogę przewijać ją paskiem.
Do tego momentu OK, ale kiedy próbuje przewijać ją kólkiem myszy, to zamiast listy przewija sie cała strona, (lista cały czas jest w tym samym miejscu ekranu). Inaczej mowiąc: mogę zjechać na sam dół strony i nadal widzieć listę.
Takiego bajeru jeszcze nie widziałem. :o
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony