MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

HTML według standardów

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

HTML według standardów

Postautor: ble » 12 marca 2003, 20:06

Przeglądarka: -

Chciałbym twrorzyć strony według obowiązujących standardów. Obawiam się jednak, że moją wiedza na temat HTML jest niepełna :)
Gdzie można znaleźć dobry i po polsku kurs HTML 4.01? Oczywiście nie według standardów IE :D
ble

Z nami od: 17 lutego 2003, 17:04

Re: HTML według standardów

Postautor: athantor » 12 marca 2003, 20:26

ble pisze:Chciałbym twrorzyć strony według obowiązujących standardów. Obawiam się jednak, że moją wiedza na temat HTML jest niepełna :)
Gdzie można znaleźć dobry i po polsku kurs HTML 4.01? Oczywiście nie według standardów IE :D

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/ a następnie http://validator.w3.org/ ;) .
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: hADeSik » 12 marca 2003, 20:35

ewentualnie zainteresuj się od razu XHTMLem - wiem o 1 kursie po polsku - napisał go Domel a o ile pamiętam adres to www.xhtml.b7.pl ;)
o ile poznałem wiedzę Domela to kurs powinien być dobry - niestety nie czytałem całego, a wiedzę o XHTML też mam dość skromną więc oceniać nie mogę ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: ble » 12 marca 2003, 20:38

No właśnie woloałbym w formie elektronicznej.
ble

xhtml

Postautor: athantor » 12 marca 2003, 20:40

hADeSik pisze:ewentualnie zainteresuj się od razu XHTMLem - wiem o 1 kursie po polsku - napisał go Domel a o ile pamiętam adres to www.xhtml.b7.pl ;)
o ile poznałem wiedzę Domela to kurs powinien być dobry - niestety nie czytałem całego, a wiedzę o XHTML też mam dość skromną więc oceniać nie mogę ;)

IMHO do kursu Domel`a (b. dobrego swoją drogą ;)) trzeba znać HTML i CSS w stopniu trochę wyższym niż podstawowy.
Obrazek Obrazek
athantor

:-\

Postautor: athantor » 12 marca 2003, 20:44

ble pisze:

No właśnie woloałbym w formie elektronicznej.

A teraz w jakiej jest to formie? :o

Przewiń stronę w dół. Tam na dole są linki do działów kursu :P
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: hADeSik » 12 marca 2003, 20:49

ale XHTML w uproszczeniu można nazwać poprawionym HTMLem czyli zamiast uczyć się tego co odchodzi warto nauczyć się tego co obowiązuje...

a CSS musisz znać tu i tu...

do tego (powiedzmy w zależności od przeznaczenia stron, tzn. obowiązuje w przypadku stron biznesowych) należy mniej więcej wiedzieć czego nie akceptują starsze przeglądarki (np. NN 4.x - gdyż ma jeszcze sporo użytkowników) i w miarę możliwości unikać rozwiązać nieakceptowanych...

żeby nie było niedomówień - mam na myśli to, że strony biznesowe muszą być do odczytania np. pod NN 4.x - nie muszą wyglądać tak, jak Mozilli 1.3 i nowszych ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: ble » 12 marca 2003, 20:50

Przepraszam :) Po prsotu nie czekałem, aż się załaduje całe tylko zobaczyłem, że ksiażka i wylaczyłem.
PS. Ale mi głupio :)
ble

...

Postautor: athantor » 12 marca 2003, 21:33

hADeSik pisze:ale XHTML w uproszczeniu można nazwać poprawionym HTMLem czyli zamiast uczyć się tego co odchodzi warto nauczyć się tego co obowiązuje...

a CSS musisz znać tu i tu...

Nie przeczę. Ale, żeby poznać xhtml z kursu Domel`a, trzeba wiedzieć co nieco o html i css, a tych z "Domel`owego kursu" się nie nie nauczysz.

hADeSik pisze:do tego (powiedzmy w zależności od przeznaczenia stron, tzn. obowiązuje w przypadku stron biznesowych) należy mniej więcej wiedzieć czego nie akceptują starsze przeglądarki

A to już "za wysokie progi jak na moje nogi" :P

hADeSik pisze:żeby nie było niedomówień - mam na myśli to, że strony biznesowe muszą być do odczytania np. pod NN 4.x - nie muszą wyglądać tak, jak Mozilli 1.3 i nowszych ;)

To oczywiste.
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: ble » 13 marca 2003, 10:06

Znacie może jakiś dobry serwer? Założyłem na lycosie, ale oni tam daja reklamy.
Chciałbym, aby ten serwer był z obsługą php i mySQl. I jakieś 50Mb :)
ble

Re: xhtml

Postautor: Domel » 13 marca 2003, 10:31

athantor pisze:IMHO do kursu Domel`a (b. dobrego swoją drogą ;)) trzeba znać HTML i CSS w stopniu trochę wyższym niż podstawowy.

W sume masz racje, na poczatku chcialem omawiac poszczegolne znaczniki i atrubuty ale zrezygnowalem z tego bo praktycznie kazdy kurs to ma, a poza tym moj kurs jest troche w innej konwencji. Robiac kurs chcem trafic do jak najszerszego grona. Moim zdaniem (moze subiektywnym) jest to, ze kurs teraz jest dla nizej srednio zaawansowanych i w gore dla webmasterow guru (poruszane sa takie rzeczy jak PHP itp). Czyli najgorzej maja poczatkujacy bo moga sobie nie poradzic ale i dla nich mam rozwiazanie:
rownolegla nauka z http://www.w3.org/TR/html4/index/elements.html , http://www.w3.org/TR/html4/index/attributes.html i oczywiscie http://xhtml.b7.pl
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony