MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

jak zapisać stronę zrenderowaną w gecko do np. png lub jpeg

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

jak zapisać stronę zrenderowaną w gecko do np. png lub jpeg

Postautor: madrazel » 17 maja 2006, 01:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

idzie o to że chciałbym zapisać stronę do obrazka tak jak bym ją widział na własne oczy w firefoksie, printscreen odpada ponieważ ma to być cała strona, a nie tylko ten kwadratowy fragment co widze na ekranie, nie powinno też być przy tym przy okazji pasków przewijania

na IE istnieją takie metody ale są to rzeczy płatne, np. zabawki z http://www.guangmingsoft.net/, chińczyk ten robi komponent activeX który można użyć nawet w php, sam sprawdzałem, oprócz tego jest dostępne tam na stronie shareware używające tego activeXa, aczkolwiek w wersji srarszej i z błędami (to mówię tak tylko abyście wiedzieli o co mi chodzi)

problem polega oczywiście na tym że tamten program mi zdenderuje stronę w taki sposób w jaki ją widzi IE

natomiast gdzieś tam piszą że silnik renderujący Gecko też ma możliwość wyrzucenia z siebie png-a i paru innych formatów

a tu obrazek o co mi chodzi (a teraz wyobraźcie sobie mozolne składanie tego z prinscreenów):

Obrazek
http://i4.tinypic.com/zw0n4k.png
(tinypic zmnieszyło nawet ten oryginał, normalnie to miało to szerokość 800)

takie rzeczy chciałbym wyprodukować z listy urlów np:

http://www.onet.pl
http://www.interia.pl
http://www.o2.pl
http://www.gazeta.pl
http://www.google.pl
http://www.wp.pl
[... no i tak dalej z 1000 tego]


w efekcie w wyniku działania tego skryptu lub programu chiciałbym mieć w wybranym folderze takie pliki:

onet.pl.png
interia.pl.png
o2.pl.png
gazeta.pl.png
google.pl.png
wp.pl.png
[....]

+ jeszcze do tago log dlaczego dana strona się nie załadowała + czy było przekierowanie i gdzie itd.. podobne bajerki spod ciepłej derki o których nawet nie śnię w najdzikszych snach


po co to wszystko ? a poto aby mieć te strony w jednym pliku i to automatycznie tak aby potem można było sobie te strony przejrzeć na szybko bez lagów z serwera, wiem że obrazek to się troche mija z celem tutaj, jest jeszcze format mht i chm (ten pierwszy to ma nawet podobno swór rfc) a le o takich sprawach w związku z firefoxem nie ma co marzyć na razie (tak w ogóle to jest też activeX pod IE który zapisuje do mht wniosek - da się)

a tu jeszcze inny przykładzik jak to może wyglądać:
http://i4.tinypic.com/zw1a2d.png
(uwaga bo długie dlatego nie daje miniaturki), ale takie też mi się podobają i też chciałbym mieć +oczywiście też mi zmniejszyli)
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: Tomek » 17 maja 2006, 06:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

więc tak - z tego co rozumiem - ma to służyć czytaniu stron offline.
Przede wszystkim spróbuj rozszerzenia scrapbook - pozwala na zapisywanie witryn internetowych na dysku i zarządzanie nimi. Otrzymujesz folder, z obrazkami, stylami itp itd. Jeśli pobawisz się w opcje - może ściągnąć cały serwis - po portu podążając za odnośnikami.

Drugim rozszerzeniem które może ci się przydac jest screengrab- które po prostu zrzuca całą stronę do pliku png. Stety/niestety wymaga ona JV.
Problem w tym - że żadne z nich nie działa automatycznie :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: madrazel » 17 maja 2006, 11:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

scrapbooka znam i to nie jest to o co mi biega w żadnym razie, skoro nie jest automatyczne (i da się zautomatyzować) żadne z tego o czym mowisz to nie mamy o czym rozmawiać

nie interesuje mnie też działanie takie jakie ma teleport czy offline explorer, które są zrobione do tego wby włazić głęboko w strukture strony, i zwykle tak jest że jakie ustawienie byś im nie wrzucił czasami bywa tak że się zapominają jak im podasz wiele stron początkowych (np. 1000 niepowiązanych ze sobą, bo o takich liczbach tu mówimy) to na jktórejś się zapomną i zaczynają ciągnąc jakieś dodatkowe levele linków co znowu okropnie wydłuża czas tego wszystkiego

wniosek... open source nie nadaje się jeszcze do wieeelu rzeczy, przeglądałem grochę angielskich for na ten temat, i co jakiś czas wychodziło że ci co odpowiadają to nie wiedzą o co chodzi ("what a stupid idea", "you can use printscreen") itd... a chińczyk sobie żyje i zarabia na samym komponencie
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: Tomek » 17 maja 2006, 13:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3 Mnenhy/0.7.4.666

hm... a na przykład zrobić sobie lokalną stronkę zawierającą wszystkie te odnośniki... i ją ściągać za pomocą scraapbook?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: madrazel » 17 maja 2006, 14:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

dobra tylko gdzie to wszystko potem ląduje ? masz jakiegoś url'a z opisem jak to zrobić ?

(a ściągnie wszystkie redirecty, nawet te wielokrotne, lub poinformuje że serwer nie odpowiada ?)

w idealnym świecie do było by tak:
Kod: Zaznacz cały
firefox.exe -snap http://www.firefox.pl d:\firefox.pl.png


(tak czy inaczej sprawa warta uwagi)
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: Tomek » 17 maja 2006, 14:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3 Mnenhy/0.7.4.666

zrób folder w opcjach scrapbook - cała tego typu witryna będzie widoczna jako jedna... url'a nie mam bo sam to przed chwilą wymyśliłem :)
Ale tak z drugiej strony patrząc... to istnieje ryzyko że za głęboko będzie śledził...

eh... a gdzie ty masz idealny świat ???
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9050
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: madrazel » 17 maja 2006, 17:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

dawet dobry ten plugin , patent popieram na 100%, gorzej z wykonaniem...

niestety ma toto zaimplementowaną strasznie wolną i zasoborzerną pętle gdzieś tam i jak tylko spróbujesz dodać za durzo stron, albo masz tego sporo w bazie to potrafi udupić całego foxa ze sobą...

ale to chyba siedzi w kodzie mozillowym, bo już na wielu pluginach wdziałem taką reakcję... poprostu komponent "listbox" czy jakoś tak spaćkany, pewnie tego na najnowszym "developerskim" xeonie tam w stanach nie widać i dlatego ci od kodu mają to gdzieś
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: Ancestor » 17 maja 2006, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1a2) Gecko/20060516 BonEcho/2.0a2

madrazel pisze:dawet dobry ten plugin , patent popieram na 100%, gorzej z wykonaniem...

niestety ma toto zaimplementowaną strasznie wolną i zasoborzerną pętle gdzieś tam i jak tylko spróbujesz dodać za durzo stron, albo masz tego sporo w bazie to potrafi udupić całego foxa ze sobą...

ale to chyba siedzi w kodzie mozillowym, bo już na wielu pluginach wdziałem taką reakcję... poprostu komponent "listbox" czy jakoś tak spaćkany, pewnie tego na najnowszym "developerskim" xeonie tam w stanach nie widać i dlatego ci od kodu mają to gdzieś

Listbox jest w stanie obsłużyć efektywnie do kilkudziesięciu tysięcy elementów, więc to raczej sprawa rozszerzenia.

A to całych stron na twardy dysk polecam program Teleport Pro.
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: madrazel » 18 maja 2006, 10:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

do jasnej ciasnej, przecież pisałem 2 posty wyżej:

nie interesuje mnie też działanie takie jakie ma teleport czy offline explorer, które są zrobione do tego wby włazić głęboko w strukture strony, i zwykle tak jest że jakie ustawienie byś im nie wrzucił czasami bywa tak że się zapominają jak im podasz wiele stron początkowych (np. 1000 niepowiązanych ze sobą, bo o takich liczbach tu mówimy) to na jktórejś się zapomną i zaczynają ciągnąc jakieś dodatkowe levele linków co znowu okropnie wydłuża czas tego wszystkiego


i do tego teleport pro z tego co wiem nie jest za darmo nie ? :evil:
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: Ancestor » 18 maja 2006, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1a2) Gecko/20060516 BonEcho/2.0a2

madrazel pisze:do jasnej ciasnej, przecież pisałem 2 posty wyżej:

nie interesuje mnie też działanie takie jakie ma teleport czy offline explorer, które są zrobione do tego wby włazić głęboko w strukture strony, i zwykle tak jest że jakie ustawienie byś im nie wrzucił czasami bywa tak że się zapominają jak im podasz wiele stron początkowych (np. 1000 niepowiązanych ze sobą, bo o takich liczbach tu mówimy) to na jktórejś się zapomną i zaczynają ciągnąc jakieś dodatkowe levele linków co znowu okropnie wydłuża czas tego wszystkiego


i do tego teleport pro z tego co wiem nie jest za darmo nie ? :evil:

Wyluzuj. Ok, niedoczytałem, ale "do jasnej ciasnej" osoby, które tutaj piszą próbują jedynie bezinteresownie pomóc i poradzić. Jako moderator proponuję zmienić swój pełen pretensji ton.
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: madrazel » 18 maja 2006, 15:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2

pomaganie bezinteresowne != pomaganie bezmyślne
madrazel
 
Posty: 63
Z nami od: 12 lutego 2006, 18:09

Postautor: saepia » 08 czerwca 2006, 20:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

nie zwalaj na open source, ztcw nie ma tego też pod klozet-source np. pod mac'a.

usiadz, napisz, zarabiaj na tym, nie badzmy gorsi od chinczykow :)

a tak na serio: albo umiesc to w bugzilli jako feature request, albo spytaj sie na liscie developerskiej, albo sam zacznij cos robic.
saepia
 
Posty: 9
Z nami od: 26 kwietnia 2005, 18:46
Lokalizacja: Szczecin/Kraków


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: dexter, Google [Bot], raj

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: