MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla i xml

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla i xml

Postautor: Don » 07 czerwca 2002, 11:04

Przeglądarka: -

Witam, nie widzialem jeszcze podobnego postu, wiec mam nadzieje, ze to nie bedzie spam :-)
Sprawdzilem wszystkie dokumenty XML'a jakie mialem i kazdy przez Mozille jest wyswietlany jak czysty tekst w HTML (po jednej spacji odstepu miedzy polami, zadnych znacznikow) - o co tu chodzi?
Don

Re: mozilla i xml

Postautor: GmbH » 07 czerwca 2002, 11:17

Don pisze:Witam, nie widzialem jeszcze podobnego postu, wiec mam nadzieje, ze to nie bedzie spam :-)
Sprawdzilem wszystkie dokumenty XML'a jakie mialem i kazdy przez Mozille jest wyswietlany jak czysty tekst w HTML (po jednej spacji odstepu miedzy polami, zadnych znacznikow) - o co tu chodzi?

Podeślij przykład...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: GabrielBaines » 07 czerwca 2002, 12:47

Don pisze:Sprawdzilem wszystkie dokumenty XML'a jakie mialem i kazdy przez Mozille jest wyswietlany jak czysty tekst w HTML (po jednej spacji odstepu miedzy polami, zadnych znacznikow) - o co tu chodzi?

Jeśli w xml nie ma wyspecyfikowanego żadnego arkusza styli (xsl lub css), to właśnie tak jest pokazywany. A jak niby miałby być inaczej?

Pewnie spodziewałeś się takiego śmiesznego drzewka, jakie pokazuje IE? Jest to specyfika IE i w żadnej mierze nie wynika z żadnego standardu. Jeśli takie drzewko jest Ci do czegoś potrzebne, to być może w Mozilli można zdefiniować domyślny xsl lub css, który byłby używany do pokazywania xml-i bez wyspecyfikowanych styli - trzeba by poszperać. Wtedy mogłbys sobie zrobic własne drzewko lub cokolwiek innego sobie życzysz.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Mozilla a XML bez styli c.d.

Postautor: GabrielBaines » 07 czerwca 2002, 22:22

Poszperałem :) i znalazłem dwie interesujące dyskusje na ten teamt. Jedna to wątek na liście mozilla-general - możesz go znaleźć w archiwum na geocrawler.com. Druga oczywiscie w Bugzilli pod numerkiem 64945.

Jeśli nie chce Ci się czytać, to służę podsumowaniem wniosków z dyskusji:

1) Wszyscu generalnie sie zgadzają, że skoro autor XML-a nie wyspecyfikował w nim linku do stylu, tzn. że nie zależy mu na sposobie jego prezentacji (lub ten xml w ogóle nie jest przeznaczony do prezentacji) w związku z czym zachowanie Mozilli jest w 100% poprawne.

2) Część osób uważa, że to co z XML-em robi IE (drzewko) jest bez sensu (na szczęście można to wyłączyc przez ctrl+U), aczkolwiek znaleźli sie też wielbiciele drzewek :)

3) Wiekszość osób zgadza się, że Mozilla powinna zapewniac jakiś domyślny, ale pod warunkiem, że będzie konfigurowalny przez użytkownika

4) Na razie nikomu mnie chciało sie tego zaimplementować, chociaż było juz kilka prototypów.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Don » 19 czerwca 2002, 10:38

Wielkie dzieki za odpowiedz! Rzeczywiscie, moje zdziwienie wynikalo z faktu nieznajomosci innych (niz ie) parser'ow xml'a :-(
Co do "drzewka", to na pewno nie jestem jego wielbicielem, jednak nie bede ukrywal, ze jakis domyslny podglad, zgrubnie chociaz formatujacy dokument, Mozilli by sie przydal :-)

stay cool, don't close the fridge!
Don

Postautor: GabrielBaines » 19 czerwca 2002, 20:03

Don pisze:Co do "drzewka", to na pewno nie jestem jego wielbicielem, jednak nie bede ukrywal, ze jakis domyslny podglad, zgrubnie chociaz formatujacy dokument, Mozilli by sie przydal :-)

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej, pozostaje nam czekać na załatwienie błędu 64945

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: nobody » 20 czerwca 2002, 05:52

GabrielBaines pisze:(deletia...)
Pewnie spodziewałeś się takiego śmiesznego drzewka, jakie pokazuje IE? Jest to specyfika IE i w żadnej mierze nie wynika z żadnego standardu. Jeśli takie drzewko jest Ci do czegoś potrzebne, to być może w Mozilli można zdefiniować domyślny xsl lub css
==
Gabriel

Zamiast szperać z CSS, użyj Narzędzia/Narzędzia programistyczne/Inspektor DOM, dostaniesz nawet lepsze drzewko niż w iexplore
nobody

Postautor: GabrielBaines » 20 czerwca 2002, 17:56

nobody pisze: Zamiast szperać z CSS, użyj Narzędzia/Narzędzia programistyczne/Inspektor DOM, dostaniesz nawet lepsze drzewko niż w iexplore

Sprytnie! Rzeczywiście działa, aczkolwiek nie urzekło mnie tym działaniem. Od drzewka w takiej formie czytelniejsze wydaje mi sie jednak źródło xml-a. Ale może dlatego, że nie jestem wielbicielem drzewek :-).

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite