MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pare pytań o Mozillę

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Pare pytań o Mozillę

Postautor: Quest » 24 marca 2003, 17:37

Przeglądarka: -

Witam.
Mam mozillę 1.3 PL
I mam problemy:
1. używam emule.... Po kliknięciu na linki (dla emule) Mozilla nie dodaje ich do eMula... :( dlaczego?
2. MAm też w systemie IE i jeśli ktoś mi poda linka na gg to automatycznie otwiera się IE zamiast Mozilli dlaczego? Mozillę mam ustawioną jako domyślną....
Proszę o porade z góry dziękuje Mozilla rox! :)
Quest

Postautor: marcoos » 24 marca 2003, 22:06

To, że po kliknięciu linku w GG otwiera się Eksplozjator, to wina firmy SMS-Express, która opracowując klienta dla swojego dosyć kiepskiego instant messanger'a zapomniała dodać funkcję sprawdzania ustawień domyślnej przeglądarki, w wyniku czego GG zawsze odpali MSIE, choćbyś jako domyślną miał Mozillę, Phoeniksa, Operę czy Netscape.

Napisz do kogoś z gadugadu.pl że robią buble.

PS.
Ze swojej strony polecam zamienić gadugadu na Jabbera.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gość » 24 marca 2003, 22:46

tz dokładnie kożystam z tlena, ale kożystam z wtyczki gg....
wlasnie tak planowałem się przesiąść na jabbera albo na mirandę....
mam jeszcze pare pytań
- dlaczego nieraz wyskakuje, ze przekroczono czas... jak klikam na jakiegos linka lub wczytuje strone (pojawia się to nieraz)
I jak wygląda sprawa z tym eMule i linkami do niego?
w sumie dużej różnicy mi to nie robi czy wpisze adres ręcznie czy za 1 kliknięciem ale tak pytam...
Gość

Postautor: prefiks » 25 marca 2003, 01:08

Witam !

Anonymous pisze:- dlaczego nieraz wyskakuje, ze przekroczono czas... jak klikam na jakiegos linka lub wczytuje strone (pojawia się to nieraz)

Po prostu kłopoty z połączeniem

Anonymous pisze:I jak wygląda sprawa z tym eMule i linkami do niego?
w sumie dużej różnicy mi to nie robi czy wpisze adres ręcznie czy za 1 kliknięciem ale tak pytam...

Cóż, do MSIE emule dodaje wtyczkę która to robi. Do Mozilli tego niema... Może ktoś pokusi się o napisanie czegoś takiego.
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Gość » 25 marca 2003, 12:13

prefiks pisze:Cóż, do MSIE emule dodaje wtyczkę która to robi. Do Mozilli tego niema... Może ktoś pokusi się o napisanie czegoś takiego.

chyba cos Ci sie pomylilo. pierwszy raz slysze o jakiejs wtyczce w emule. chyba nie za bardzo wiesz o co chodzi.
z tego co wiem to np. opera ma klopoty z rozpowznawaniem i przejmowaniem linkow ed2k, ale wystarczy dodac odpowiedni wpis. zgodnie z moja orientacja to w mozilla nie ma tego problemu. od samego poczatku jak mam zainstalowana mozille, przejmuje ona linki ed2k bez problemu. problem tkwi gdzies indziej.
Gość

Postautor: Olhado/256 » 25 marca 2003, 13:22

Anonymous pisze:tz dokładnie kożystam z tlena, ale kożystam z wtyczki gg....
wlasnie tak planowałem się przesiąść na jabbera albo na mirandę....

Gwoli ścisłości - Miranda też jest klientem Jabbera. Jabber to standard komunikacji, a nie program. A co do klientów GG - polecam Konnekta.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

konnekt

Postautor: nhesterr » 10 maja 2003, 19:15

różnie bywa z tym, czym konnekt otwiera. najczęściej wygląda to tak:
jak ktoś mi poda linka w stylu www.blog.pl to wyskaqje IE. ale już http://blog.pl czy http://www.blog.pl - i wszystko gra. znaczy otwiera się ta właściwa przeglądarka ;)
znajomy, który zresztą mnie namówił do konnekta, ma taki sam dylemat na polu IE vs. Opera.
nhesterr

Z nami od: 10 maja 2003, 18:33

Postautor: Gość » 11 maja 2003, 15:09

Konnekt otwiera linki poleceniem ShellExecute, widocznie samo www.* rozuime tylko IE.
Gość

Postautor: Domel » 11 maja 2003, 15:26

Olhado/256 pisze:Gwoli ścisłości - Miranda też jest klientem Jabbera.

Ty chyba zartujesz! Miranda moze byc klientem Jabbera (przez wtyczke) a jest klientem ICQ (i teraz AIM). To tak jak Mozilla. Mozilla jest przegladarka plikow gif, jepg, png (i mng) a nie jest swf (poniewaz robi to przez wtyczke a wtyczka zleca wyswieltanie dla odpowiedniego programu niewchodzacego w sklad silnika Mozilli)

Olhado/256 pisze:Jabber to standard komunikacji, a nie program.

Tutaj tez chce stanac w obronie togo kogos. A czy kotos mowi ze jabber to program?
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Olhado/256 » 12 maja 2003, 16:03

Domel => właściwie to masz rację, ale jeśli ktoś pisze, że się przerzuci na Mirandę, albo Jabbera to tak, jakbym ja napisał, że się przerzucę na Mozillę, albo HTTP :) . Mozilla obsługuje HTTP, a Miranda Jabbera. Faktem jest, że po zainstalowaniu odpowiedniej wtyczki (czego nie wiedziałem, bo widziałem ją w działaniu tylko z zainstalowaną wtyczką), ale jest.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 26 listopada 2003, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Domel pisze:Ty chyba zartujesz! Miranda moze byc klientem Jabbera (przez wtyczke) a jest klientem ICQ (i teraz AIM). To tak jak Mozilla. Mozilla jest przegladarka plikow gif, jepg, png (i mng) a nie jest swf (poniewaz robi to przez wtyczke a wtyczka zleca wyswieltanie dla odpowiedniego programu niewchodzacego w sklad silnika Mozilli)

Wszystkie protokoły jakie obsługuje Miranda są obsługiwane za pomocą wtyczek ! ICQ też. Różnica polega na tym że wtyczka ICQ jest dostępna odrazu przy instalacji Mirandy.
Gość

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony