MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Strona nie otwiera sie "do końca"

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Strona nie otwiera sie "do końca"

Postautor: Rafał » 25 marca 2003, 15:39

Przeglądarka: -

Witam!

Na poczatku chcę zaznaczyć, ze nie jestem webmasterem. HTML'a znam w stopniu słabym. Mam następujący problem:

Podczas próby otworzenia strony http://www.dolsat.pl/ widać tylko tytuł strony i szare tło. Dopiero po dopisaniu index.swf na końcu adresu, strona otwiera się. Zaznaczam, że nie mam problemów z innymi stonami zrobinymi we Flashu.

Niestety to jeszcze nie wszystko. Podczas przeglądania stron, które powinny być "wyższe" niż okno przeglądarki nie pojawia się pasekboczny, skutkiem czego strony są nienaturalnie "ściśnięte" i wygladaja okropnie.

Moje pytanie brzmi:

W którym miejscu są błędy w kodzie i jak powinny wyglądać poprawione fragmenty?

Oczywiście błąd Mozilli wykluczam ;-), tym bardziej, że to samo dzieje się na Mozilli - 1.0.1, 1.0.2, 1.2.1.

Z góry dziękuje za pomoc
Rafał

Postautor: Ludwik » 25 marca 2003, 16:30

U mnie działa. Flash się odrazu ładnie ładuje i wyświetla.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Rafał » 25 marca 2003, 17:07

Ludwik pisze:U mnie działa. Flash się odrazu ładnie ładuje i wyświetla.

U mnie i kilku innych osób jest to samo, na dowód załączam zrzuty ekranu:

http://rafi.one.pl/zrzut.png
http://rafi.one.pl/zrzut_2.png
http://rafi.one.pl/zrzut_3.png
http://rafi.one.pl/zrzut_4.png

Jeśli chodzi o tego nieładujacego sie automatycznie Flasha to dzieje się to *tylko* na stronie głównej - index.html, na innych ładuje się poprawnie, oczywiście nie biorąc pod uwagę skalowania strony.
Rafał

Postautor: Ludwik » 25 marca 2003, 18:32

Może.... eee... usuń pliki z tymczasowych, sprawdź czy masz najnowszego flasha i połącz się bez proxy (jeśli go używasz).
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Rafał » 26 marca 2003, 10:41

Ludwik pisze:Może.... eee... usuń pliki z tymczasowych, sprawdź czy masz najnowszego flasha i połącz się bez proxy (jeśli go używasz).

A co to ma do rzeczy? Jednak na wszeli wypadek sprawdziłem - nic! Czy ktoś mógłby mi przynajmniej odpisać, czy w kodzie wszystko jest w porzadku? Powtarzam - to dzieje się tylko i wyłącznie dla tego adresu, tylko i wyłącznie dla strony głównej. Z innymi stronami nie miałem i nie mam takiego problemu.
Rafał

Postautor: Olhado/256 » 26 marca 2003, 13:16

WORKSFORME - wchodzę na podany adres, pojawia się szara strona z napisem "loading", a po chwili wszystko się pięknie ładuje. Czyli chyba jednak coś nie tak z twoją Mozillą.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Yano » 26 marca 2003, 15:22

U mnie wszystko się wczytuje bez problemów. Pozostaje skalowanie.

I teraz następuje co następuje:
Przede wszystkim jak na moje oko webmastera samouka, źle jest osadzony flash. Tzn. ma ustawione rozmiary na 100% szerokość i 115% wysokość, co powoduje, że przy zmianie rozmiarów okna zmieniają się także rozmiary samego flasha. To samo się dzieje jeśli okno przeglądarki będzie miało inne proporcje niż flash. Wartości procentowe jakby narzucają rozmiary obiektu osadzonego w stosunku do nadrzędnego (w tym wypadku rozmiaru okna). Zresztą MSIE (u mnie akurat 6) robi dokładnie to samo.
Na następnych stronach powtórzyli sukces ze strony pierwszej, tylko są inne wartości (w procentach: 100x255, 100x220 itd).

Poza tym w ustawieniach flasha jest parametr SCALE ustawiony na exactfit, co wymusza skalowanie nieproporcjonalne (chyba, bo dawno się flashem nie bawiłem). Nie pamiętam co powinno być tam wpisane, żeby film był skalowany proporcjonalnie, ale wydaje mi się, że wartość showall powinna zrobić co trzeba (tylko czy wtedy flash nie zostanie zmniejszony do rozmiarów okna, ale z zachowaniem proporcji?).

Różnica pomiędzy IE a Mozillą polega jedynie na tym, że w Mozia nie ustawia rozmiaru flasha na te 200-pare procent rozmiaru okna (może ktoś wie czemu tak się dzieje? :-? )

Tak na koniec dodam, że wartości procentowe są wartościami względnymi i odnoszą się do obiektu nadrzędnego. Czyli flash lub obrazek 100x100 pikseli wstawiony do okna 400x200 pikseli i ustawionych rozmiarach na 80 i 100 procent będzie wyświetlony w rozmiarach 300x200 pikseli a nie 80x100 px.
Żeby zachować proporcje najlepiej skorzystac z pomocy tabel z ustawionym na sztywno rozmiarem. Jeśl się mylę to mnie poprawcie.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony