U mnie wszystko się wczytuje bez problemów. Pozostaje skalowanie.
I teraz następuje co następuje:
Przede wszystkim jak na moje oko webmastera samouka, źle jest osadzony flash. Tzn. ma ustawione rozmiary na 100% szerokość i 115% wysokość, co powoduje, że przy zmianie rozmiarów okna zmieniają się także rozmiary samego flasha. To samo się dzieje jeśli okno przeglądarki będzie miało inne proporcje niż flash. Wartości procentowe jakby narzucają rozmiary obiektu osadzonego w stosunku do nadrzędnego (w tym wypadku rozmiaru okna). Zresztą MSIE (u mnie akurat 6) robi dokładnie to samo.
Na następnych stronach powtórzyli sukces ze strony pierwszej, tylko są inne wartości (w procentach: 100x255, 100x220 itd).
Poza tym w ustawieniach flasha jest parametr SCALE ustawiony na
exactfit, co wymusza skalowanie nieproporcjonalne (chyba, bo dawno się flashem nie bawiłem). Nie pamiętam co powinno być tam wpisane, żeby film był skalowany proporcjonalnie, ale wydaje mi się, że wartość
showall powinna zrobić co trzeba (tylko czy wtedy flash nie zostanie zmniejszony do rozmiarów okna, ale z zachowaniem proporcji?).
Różnica pomiędzy IE a Mozillą polega jedynie na tym, że w Mozia nie ustawia rozmiaru flasha na te 200-pare procent rozmiaru okna (może ktoś wie czemu tak się dzieje?

)
Tak na koniec dodam, że wartości procentowe są wartościami względnymi i odnoszą się do obiektu nadrzędnego. Czyli flash lub obrazek 100x100 pikseli wstawiony do okna 400x200 pikseli i ustawionych rozmiarach na 80 i 100 procent będzie wyświetlony w rozmiarach 300x200 pikseli a nie 80x100 px.
Żeby zachować proporcje najlepiej skorzystac z pomocy tabel z ustawionym na sztywno rozmiarem. Jeśl się mylę to mnie poprawcie.