Witam,
mam mikro serwis składający się z 5 stron. Chciałbym każdego dnia wstawić nowy "cytat dnia". Jak teraz to zrobić, by widaniał on odrazu na wszystkich stronach? Czy da się użyć do tego css + warstwa div? (tak by tylko plik css modyfikować, a każadaze stron pobierałą by dsane z tego pliku css) Jakby to wyglądało?
Pozdrawiam
Marian
Cytat na każdej stronie
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Cytat na każdej stronie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6
- Marian23
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b2) Gecko/20060821 Firefox/2.0b2
Nie jest to możliwe.
Jak na razie CSS nie jest w stanie generować treści. CSS odpowiada za wygląd stron a nie za jej treść! proponuję troszkę o tym poczytać.
Do dodania treści powinieneś skorzystać w tym przypadku z PHP, i po prostu includować plik z cytatem - jak dobrze pokombinujesz to jest możliwość wpisania w jeden plik np 1000000 cytatów i dopiero z niego wyciąganie losowego.
Jak na razie CSS nie jest w stanie generować treści. CSS odpowiada za wygląd stron a nie za jej treść! proponuję troszkę o tym poczytać.
Do dodania treści powinieneś skorzystać w tym przypadku z PHP, i po prostu includować plik z cytatem - jak dobrze pokombinujesz to jest możliwość wpisania w jeden plik np 1000000 cytatów i dopiero z niego wyciąganie losowego.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6
Spróbuj JavaScriptem, ja tak na moim blogu dodaję minibloga, linki z Del.icio.us… bo nie mam wsparcia dla PHP w szablonach.
- riddle
- Z nami od: 24 maja 2004, 17:43
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915 MultiZilla/1.7.9.0a
Teoretycznie da się przez CSS, jesli na każdej stronie będziesz miał jakiś blok i ustawisz mu jako tło obrazek to możesz przez CSS wskazywać codziennie inny obrazek lub ten obrazek podmieniac fizycznie na serwerze (czyli w zasadzie można to zrobić nawet bez ruszania CSS).
Natomiast jakakolwiek automatyzacja to użycie skryptu po stronie serwera (np. PHP) lub po stronie klienta (JavaScript).
Natomiast jakakolwiek automatyzacja to użycie skryptu po stronie serwera (np. PHP) lub po stronie klienta (JavaScript).
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
• Strona 1 z 1