problem z wysylaniem
Moderator: Pomocy?!
problem z wysylaniem
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
pozdroawiam
marcello
- marcello
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; MyIE2; Maxthon; .NET CLR 1.1.4322)
Jesli tak, to wylacz go i sprawdz, czy sytuacja sie powtorzy. Trudno mi powiedziec dlaczego, ale TB 0.9+ po prostu nie potrafi wyslac poczty w momencie, kiedy masz odpalonego antywira. Byc moze jest to kwestia konfiguracji antywirusa, ale nie udalo mi sie znalezc w opcjach konfiguracyjnych zadnych 'podejrzanych' opcji. U mnie taka sytuacja ma miejsce przy serwerach SMTP, ktore pozwalaja na uzycie SSLa (i wlasnie w ten sposob TB sie z nimi laczy).
Zaznaczam, ze sytuacja ta ma miejsce nie przy kazdym programie antywirusowym (np. z AVG wszystko dzialalo OK, a z Avast'em juz nie).
- toszcze
- Z nami od: 14 października 2004, 09:50
nic z tego
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
- marcello
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Powinny być takie - http://poczta.wp.pl/autoryzacja/czytnik.html?cz=moz
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
mam na kompie sp2 - ale zapore mam wylaczona wiec niby nie powinno byc problemu a jednak...
- marcello
- marcello
mam dwa maile - jeden na wp.pl, drugi na o2.pl
i mam problem na o2.pl (zależy mi na nim - nie chcę wysyłać przez wp.pl)
i niezależnie czy wysyłam przez serwer z autoryzacją i SSL czy autoryzacja bez SSL czy też bez autoryzacji to nie mogę tego wysłać po prostu pokazuje że wiadomość nie może zostać wysłana i ZONK!
próbowałem wszystkiego, ustawienia mam identyczne co na outlook`u express
mam XP profi nonSP + Avast4 (na włączonym i wyłączonym tak samo) + Sygate personal firewall (thondek przepuszczony ale przy wyłączonym SPF jest tak samo) i naprawdę nie wiem już co robić.
EDIT> wklepałem adres wp ->
smtp.wp.pl:25 bez szyfrowania
i działa bez problemu na th 0.9 bez dodatków i winXPprof z wyłączonym skanowaniem poczty w Avast4 i uruchomionym (z przepuszczeniem TH) Sygate personal firewall
- wikiyu
- Z nami od: 25 listopada 2004, 20:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
wikiyu pisze:[ciach...] na o2.pl
i mam problem na o2.pl (zależy mi na nim - nie chcę wysyłać przez wp.pl)
i niezależnie czy wysyłam przez serwer z autoryzacją i SSL czy autoryzacja bez SSL czy też bez autoryzacji to nie mogę tego wysłać po prostu pokazuje że wiadomość nie może zostać wysłana i ZONK!
próbowałem wszystkiego, ustawienia mam identyczne co na outlook`u express
mam XP profi nonSP + Avast4 (na włączonym i wyłączonym tak samo) + Sygate personal firewall (thondek przepuszczony ale przy wyłączonym SPF jest tak samo) i naprawdę nie wiem już co robić.
Mam niemal że identyczny problem, też konto na o2.pl też Sygate Personal Firewall, ale w2k i NAV 2003 z tym że Thunderbird'a ver 0.8. Jak na stronie o2 się zalogowałem i wyłączyłem SSL to poszło wysłanie maila, później poczytałem o tej konfiguracji, i też niestety klapa. Wysyłanie maila nie idzie, z odebraniem nie ma problemu. Również prosił bym o pomoc za którą z góry dziękuję.
- hosti
- Z nami od: 18 grudnia 2002, 12:35
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-GB; rv:1.7.5) Gecko/20041110 Firefox/1.0
hosti pisze:Jak na stronie o2 się zalogowałem i wyłączyłem SSL to poszło wysłanie maila, później poczytałem o tej konfiguracji, i też niestety klapa. Wysyłanie maila nie idzie, z odebraniem nie ma problemu.
Bo ten opis konfiguracji niedosyc, ze lekko przestarzaly to jeszcze jakis lewy i
trzeba troche pokombinowac. Skonfigurowac da sie, to wiem na pewno, bo od czasu do czasu mecze sie z tym. Za kilkanascie minut siade do tego i cos napisze.
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
W poczcie TLEN-u, w SMTP zamiast SSL zaznacz TLS.
pozdrawiam
- Grzegorz_P
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
wikiyu pisze:tylko po co oni (o2.pl) wszędzie piszą o SSL i czemu na outlook`u działa po zaznaczeniu SSL`a ?
TLS = włączenie szyfrowania SSL dopiero po nawiązaniu połączenia nieszyfrowanego (na porcie 25). Najczęściej spotykane.
SSL w Mozi/ThB = połączenie od początku szyfrowane (na porcie 465).
http://mozillapl.org/pomoc/FAQ:_Thunderbird
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Z góry dzieki.
- hosti
- Z nami od: 18 grudnia 2002, 12:35
- lipton
- Z nami od: 04 grudnia 2004, 10:33
Rozwiazanie: -- ( 100% GWARANCJI ZE ZADZIALA) -- :)
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Obsluga dwoch kont pocztowych przez program n!Kurier Poczty, czy jak kto woli Thunderbird'a, zalozonych na jednym serverze pocztowym.
Rozwiazanie: -- ( 100% GWARANCJI ZE ZADZIALA) --
Po odpaleniu programu
1) klikamy zakladke Narzędzia
2) nastepnie wybieramy opcje "konfiguracja kont"
3) nastepnie (z tabeli po lewej) wybieramy zakładke "server poczty wychodzacej"
4) tam klikamy "konfiguracja serverow poczty wychodzacej SMTP"
5) nastepnie klikamy dodaj
6) i dodajemy nowy serwer SMTP, tzn:
7) w polu "nazwa servera" wpisujemy taka sama nazwe jak w
przypadku pierwszego konta
8] !!! numeru portu nie zmieniamy !!!
9) nastepnie zaznaczamy opcje "uzywaj identyfikatora uzytkownika i
haslo"
10) wpisujemy nazwe uzytkownika (czyli adres mejlowy)
11) zaznaczamy opcje "bez szyfrowania" lub "TLS jezeli jest dostepne"
12) klikamy OK
13) nastepnie w tabeli po lewej znajdujemy to konto, o ktore nam chodzi
14) wybieramy zakladke "ustawienia servera"
15) tam klikamy na "zaawansowanie i SMTP"
16) otwieramy liste serverow
17) na liscie pokaza sie dwa identyczne wpisy
18] wybieramy ten, ktory jest nizej na liscie. (Jezeli nie jestescie pewni czy dobrze wybraliscie, to po wykonaniu punktow 19 i 20 wybierzcie z listy to konto i kliknijcie opcje komponuj. W polu nadawca pojawia sie 2 wpisane po sobie adresy mejlowe. Jezeli bedzie to dwukrotnie adres konta, o ktore Wam chodzi to znaczy ze jest OK 8)
19) klikamy OK
20) klikamy OK na zakladce "konfiguracja kont"
I to wszytko i skoro u mnie dziala, to u was tez musi
PS
Przy pierwszym wysylaniu poczty program poprosi o podanie hasla do konta, jezeli nie chcecie tego robic za kazdym razem to nie zapomnijcie po wpisaniu hasla zaznaczyc opcji "zapamietaj w menadzeze hasel"
PS2
Jezeli u kogos chodzi o dwa konta na onecie i po wykonaniu powyzszego dalej poczta nie bedzie chodzic to radze sprawdzic:
> Czy dobrze wpisaliscie identyfikator konta W przypadku onetu jest to caly adres mailowy, a nie tylko ta czesc po lewej od @
> Czy wpisaliscie dobra nazwe servera SMTP. Onet stosuje rozne adresy serverow POP3 i SMTP w zależności od nazwy domeny (to na prawo od @
- prezes Fred
- Z nami od: 07 grudnia 2004, 04:01
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
- pela
odbieranie poczty
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0
Co robię nie tak???
- Herni
Wróć do Klient poczty Thunderbird