problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl
Moderator: Pomocy?!
problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
- duszek
Re: problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
- Czech
Re: problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
No i nastepnie wszystko by mialo byc w porzo.... 8)
- Czech
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
- duszek
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 8.51
Co może być powodem? Wyskakuje błąd:
"Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Serwer pocztowy wysłał nieprawidłowe powitanie: ??
i dalej są chińskie znaczki"
Z innych kont (Onet, Tlen) jest dobrze - od jakiegoś czasu zaczęło się tak robić.
Z góry dziękuję za odpowiedź
- Harnaś
Ja mam podobny problem, ale u mnie nie wysyła emaili z załącznikami większymi niż 100kB. Jak miałem TB1.07 nie było problemu. aktualizowalem sobie go do wersji 1.5 i się zaczeło. Pobieranie poczty nie stanowi żadnego problemu, natomiast nie wysyła większych. Łączy sie, wyświetla komunika o wysłaniu i gdzieś po minucie informuje mnie, że wysłanie się nie powieodło(niezależnie czy plik ma 100kB czy 10MB).
- krzyzanek
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
Ja teraz jestem w innym kraju. Na laptopie mam skonfigurowane 3 konta (na o2, na epf i na op). W firmie podpinam sie do sieci i mam ustawione serwery SMTP tak jak "pan Bog przykazal" (smtp.poczta.onet.pl itd) i rowniez nie moge wyslac wiadomosci z zalacznikami.
Natomiast w mieszkaniu, lokalny specjalista, nakazal mi jako serwer SMTP dla wszystkich trzech kont wpisac jakis ichni lokalny serwer (mail.datacostam.xx) i wiadomosci wysylaja sie bez problemu.
Wiec jakby z perspektywy wyglada to na globalna awarie serwerow w Polsc
Jako antyvira mam Avasta i ten w Eire tez. Tylko dlaczego jak wysylam z tego lokalnego serwera SMTP to nie ma problemu.
Pomyslu nie mam.
P.
- Gość
Tak na moje oko trzeba w TB zwiększyć czas oczekiwania, tylko nie mam pojęcia gdzie i jak to się robi.
Pozdrawiam
- Krzysztof Ś.
Krzysztof Ś. pisze:Mam w zasadzie podobny problem, który już kiedyś zgłaszałem na forum lecz bez efektu. Z odborem żadnego problemu, z wysyłaniem także nie ma problemu do momentu dołączenia załącznika. Zwraca komunikat, że nie może połączyć się z serwerem. Dzisiaj postanowiłem odpalić OE skonfigurowałem konto i chciałem puścić maila z załącznikiem. Po minucie zwrócił mi komunikat , że serwer nie odpowiada i czy czekać dalej. Dałem mu żeby czekał i tak chyba ze 3 razy aż w końcu poszło.
Tak na moje oko trzeba w TB zwiększyć czas oczekiwania, tylko nie mam pojęcia gdzie i jak to się robi.
Pozdrawiam
Spróbuj: Opcje / Zaawansowane / Ogólne.
- errenay
- Z nami od: 11 grudnia 2004, 07:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
W czym rzecz?
- Phooryz
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
- Gość
serwer odrzuca połączenie
- levko
Wysyłanie większych załączników w TB
krzyzanek pisze:Witam
Ja mam podobny problem, ale u mnie nie wysyła emaili z załącznikami większymi niż 100kB. Jak miałem TB1.07 nie było problemu. aktualizowalem sobie go do wersji 1.5 i się zaczeło. Pobieranie poczty nie stanowi żadnego problemu, natomiast nie wysyła większych. Łączy sie, wyświetla komunika o wysłaniu i gdzieś po minucie informuje mnie, że wysłanie się nie powieodło(niezależnie czy plik ma 100kB czy 10MB).
- Michałos
Czy aby problem nie dotyczył współpracy TB - programy antywirusowe ?
Pozdrawiam
Sebastian
- Slaanesh
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
Pzdr!
Szyba
- Szyba
- Z nami od: 31 sierpnia 2004, 08:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
Szyba pisze:W nowym TB jest "Zezwól programowi antywirusowemu na przenoszenie poszczególnych wiadomości do kwarantanny",- gdzie to jest, jeśl;i można spytać????
Pzdr!
Szyba
W wersji eng. to jest Tools -> Options -> Privacy -> Anti-Virus (3 zakladka).
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
Harnaś pisze:U mnie też od jakiegoś czasu mam problem z wysłaniem wiadomości z smtp.wp.pl.
Co może być powodem? Wyskakuje błąd:
"Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Serwer pocztowy wysłał nieprawidłowe powitanie: ??
i dalej są chińskie znaczki"
Z innych kont (Onet, Tlen) jest dobrze - od jakiegoś czasu zaczęło się tak robić.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam
Miam także problem z wysyłaniem poczty z konta na WP. Po opisaniu problemu serwisowi WP otrzymałem taką odpowiedź - fragment:
"[...]Jesli chodzi o DNS Error to:
Nawiazujac do problemow z wysylaniem korespondencji przez serwery
pocztowe Wirtualnej Polski (komunikat "DNS error") pragne wyjasnic, iz
wprowadzilismy dodatkowe systemy zabezpieczen naszych uzytkownikow przed
niechciana korespondencja (tzw. spam).
Od dnia 24.06.2004 wszelkie transmisje kierowane na serwery WP musza
pochodzic z systemow majacych prawidlowy wpis w DNS oraz rev-DNS.
Zarzadzanie wpisami DNS lezy w kompetencjach administratora sieci
komputerowej, z ktorej nawiazywane jest polaczenie do WP. Proponuje wiec
jak najszybciej zglosic ten problem odpowiednim osobom.
Pelny tekst polityki antyspamowej WP mozna znalezc pod adresem:
http://profil.wp.pl/polityka_antyspamowa.htm"
w chwili obecnej mój dostawca podobno pracuje nad zmianami. :)
- ksz
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0
Kilka moich uwag (a trochę doświadczenia mam
1. Część z problemów w tym wątku może wynikać z niewłaściwej konfiguracji TB. Chodzi mi o tą część gdzie maile wogóle nie chcą wychodzić przez jakiś serwer. Większość z dostępnych polskich serwerów pocztowych nie używa już adresów z podziałem na smtp pop3 i co tam jeszcze. Nie ustawiajcie więc smtp.poczta.serwer.pl czy pop3.poczta.serwer.pl a w obu przypadkach po prostu poczta.serwer.pl. Z całą pewnością tyczy się to o2 i onetu - tego używałem przez długi czas. Podejrzewam, że praktycznie wszystkich innych też. Po drugie w konfiguracji serwera smtp (w TB) zawsze ustawiajcie "używaj identyfikatora użytkownika i hasła" oraz (najlepiej) zaznaczajcie "TLS, jeśli dostępne".
2. Thunderbird faktycznie ma buga, który paprze wysyłanie na styku TB - antywirus. Bug ten objawia się podczas wysyłania wiadomości z załącznikiem. Wywala przy tym komunikat w stylu "Wysłanie wiadomości nie powiodło się ponieważ połączenie z serwerem poczty wychodzącej SMTP było niemożliwe". Rozwiązaniem problemu jest wyłączenie skanowania poczty wychodzącej w antywirusie i oczekiwanie na łatkę do TB.
Acha... Ten komunikat, że nie udało się wysłać wiadomości to bujda. Wiadomości wychodzą i dochodzą do adresata. Można w zasadzie traktować ten komunikat jako potwierdzenie wysłania wiadomości ;]
3. Poważniejszy problem mają ci, którzy używają np. Pandy. Nie udało mi się znaleźć tam żadnych ustawień dotyczących skanowania poczty wychodzącej. Jeśli ktoś wie jak je wyłączyć (nie wyłączając reszty antywira
Pozdrowionka dla wszystkich, którzy tworzą i pomagają innym - Pamiętajcie, że warto!!!
Kilrathi
- kilrathi
Wróć do Klient poczty Thunderbird