MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[CSS] a:active działa w IE ale nie działa w FF

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[CSS] a:active działa w IE ale nie działa w FF

Postautor: ikem » 11 grudnia 2006, 03:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Witam
Mój problem polega na tym że menu które składa się z prostych linków jest opisane CSS (deklarowanym w nagłówku) i nie wyświetla się prawidłowo w FF. Zależy mi na tym żeby linki był czarne i bez podkreślenia ( tak samo jeżeli był już odwiedzone) natomiast w momencie kiedy się nad nimi przejedzie kursorem albo są aktywne żeby był białe i podkreślone. w IE działa to idealnie natomiast FF nie interpretuje tylko fragmentu związanego z aktywnym linkiem (gdy się nad nim przejedzie kursorem to kolory się zmieniają zgodnie z założeniem).
Tak wygląda mój CSS który wklejam w head:
Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">
a:link, a:visited
    {
    color: black;
    text-decoration: none;
    cursor: hand;

font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    }
a:hover
    {
    color: white;
    text-decoration: underline;

}
a:active
    {
    color: white;
    text-decoration: underline;

}

</style>   

Natomiast menu wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
<TABLE BORDER="0" CELLSPACING="10" CELLPADDING="5">
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="glowna.htm" target="srodek">O FIRMIE</a></B></td></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="zakres_uslug.htm" target="srodek">ZAKRES USŁUG</a></B></td></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="przykladowe_prace.htm" target="srodek">PRZYKŁADOWE PRACE</a></B></td></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="formularz.htm" target="srodek">ZAPYTANIE O CENĘ</a></B></TD></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top"><B><a href="zaufali_nam.htm" target="srodek">ZAUFALI NAM</a></B></TD></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="referencje.htm" target="srodek">REFERENCJE</a></B></TD></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="ftp.htm" target="srodek">FTP</a></B></TD></TR>
<TR><TD BGCOLOR="ORANGE" ALIGN="left" VALIGN="top" ><B><a href="kontakt.htm" target="srodek">KONTAKT</a></B></TD></TR>

</table>

Nie wiem czy to ma znaczenie że linki są wewnątrz tabeli czy co? Strona naprawdę idealnie tzn zgodnie z założeniem wyświetla się w IE ale nie wiem co zrobić żeby tak samo wyświetlała się w FF i Operze

Bardzo proszę o pomoc!
ikem

Postautor: athantor » 11 grudnia 2006, 20:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9a1) Gecko/20061211 Minefield/3.0a1

Najpierw zwaliduj i popraw kod, później pytaj. Nie ma czegoś takiego jak „cursor: hand”.

Później możesz poddać się terapii szokowej i zauważyć że rok 1996 już minął ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: ikem » 12 grudnia 2006, 01:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

hmmm no dziękuje bardo za odpowiedź
generalnie to jestem początkującym w tej dziedzinie i dopiero się uczę więc twoje wskazówki są mi pomocne

ale teraz potrzebuje konkretnej pomocy w tym konkretnym przypadku bo nie mam już czasu przerabiać całej strony.

PS
Przydał by mi się jakiś prosty kurs tworzenia stron za pomocą CSS tzn nie co to css i jego elementy tylko jak napisać stronę za jego pomocą może wtedy będzie mi łatwiej zmienić przyzwyczajenia
ikem

Postautor: Tomek » 12 grudnia 2006, 07:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

spróbuj np b a:visited itp
lub td a:visited itp

Co do kursu css - pełno tego w googlach
wpisz np layout without tables

to też jest niezłe:
http://www.fox.com.pl/articles/web/layout.php
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Nie wie mnie działa?

Postautor: krzysiek.plata » 14 grudnia 2006, 15:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

[pkt. 9 regulaminu - usunąłem banner - moderator]]
No nie wiem jak tyle [ort]żeczy[/ort] nie działa w FF. Nie jest najlepszy najlepsza jest Opera.
Nie wiem mnie działa :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o ?
...
...
a:active jest czerwony na mojej stronie
...
[pkt. 9 regulaminu - usunąłem autoreklamę - moderator]]
krzysiek.plata

Z nami od: 18 września 2006, 16:56

Postautor: Tomek » 14 grudnia 2006, 15:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20061011 Fedora/1.5.0.7-7.fc6 Firefox/1.5.0.7

tylko trolujesz czy masz coś ciekawego do powiedzenia? bo twój post niczego nie wniósł do dyskusji...
A chciałbym zobaczyć te rzeczy które nie działają w ff...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Tworzenie stron WWW