MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

www.mironek.prv.pl

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

www.mironek.prv.pl

Postautor: MiRoN » 16 kwietnia 2003, 21:44

Przeglądarka: -

Hello!!!

Mam problem ze stronką a dokładniej chodzi o zle odczytywanie przez Mozille tabeli co powoduje rozszerzenie lewej kolumny z menu. Nie wiem co jest grane... sprawdzalem w Validatroze ale nic konkretnego nie znalazlem. Dodam tylko, ze Mozille uzywam od niedawna i dlatego zglaszam sie do Was z tym problemem :lol:

Uzywam Mozilli w wersji 1.2 w systemie Win ME.

Adres mojej stronki z bledem - www.mironek.prv.pl

Co jest grane?! Help!!!
MiRoN

Postautor: marcoos » 16 kwietnia 2003, 21:56

Stronę rozwala ci któryś ze skryptów. Po wyłączeniu JS się nie rozjeżdża.

Sorry, ale w tej chwili nie mam czasu, żeby ci podać więcej informacji, może ktoś inny ci teraz pomoże. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Ludwik » 16 kwietnia 2003, 22:03

Chodzi o tą sądę z prv...
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: MiRoN » 16 kwietnia 2003, 22:12

Tak właśnie myslałem, ze to przez te skrypty (w kompozytorze stron jest ok, bo skrytpty sa wylaczone). Skrypty znajduja sie w kolumnie i tu chyba jest problem... ale kompletnie nie wiem dlaczego Mozilla tak odczytuje, ze rozszerza te kolumne :-?
MiRoN

Postautor: Ludwik » 16 kwietnia 2003, 22:20

Nie znam się, raportuję tylko ze usunięcie odwołania do tego skryptu prv powoduje nie rozpadanie się strony, jednak gdy umieścić w tym samym miejscu
Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript">
document.write('test');
   </script>

strona znowu się rozpadnie :]
Skrypty bez document.write nie rozwalają strony, napisanie po prostu "test" też nie ;)
Ludwik
Moderator

Postautor: MiRoN » 17 kwietnia 2003, 11:07

Usunięcie odwołania nic nie daje :cry: Zeby strona byla poprawnie wyswietlana musialbym wywalic wszystkie 3 skrypty z tej kolumny a nie moge bo jednym ze skryptow jest skrypt menu! Ktos ma inne rozwiazanie?!

Szerokosc calej strony rowna sie szerokosci grafy tytulowej "Internetowa strona MiRoNa" a po usunieciu odwolania do sondy na prv tekst w prawej kolumnie jest nadal strasznie zwezony :cry:

O co tu chodzi?! :cry:
MiRoN

Postautor: Ludwik » 17 kwietnia 2003, 11:19

jak już pisałem - wystarczy choć jedno document.write(); w tej kolumnie żeby wszystko się rozpadło. Nie znam się na JS, nigdy się tego nie uczyłem, ale wydaje mi się to baaardzo dziwne. Może ktoś mądrzejszy by się tym zainteresował?
Ludwik
Moderator

Postautor: Yano » 22 kwietnia 2003, 08:44

Nie wiem, ale jak na mój gust to prv.pl trochę chrzani w tej sondzie. Po ciut głębszej analizie znalazłem taki kod we wstawianym js z prv.pl:
Kod: Zaznacz cały
<center>
<form method="POST" action="http://www.prv.pl/s/glosuj.php?id=54675" target="__new">
 <table border="0" width="80" cellspacing="0">
  <tr>
   <td width="80" bgcolor="A4ADC3" class="wnetrze">
    Czy stronka jest spox?<br>
    <a><input type="radio" value="nr1" name="fodp" class="wnetrze">tak :-)<br>
    <a><input type="radio" value="nr2" name="fodp" class="wnetrze">nie :-(<br>
    <br>
    <center>
     <input type="submit" value="KLIK"><br><br>
    </center>
  </tr>
 </table>
</form></center>

(trochę go przeformatowałem, żeby pokazać błędy, ale niczego innego nie zmieniałem).

Wg mnie to brakuje:
- zamknięcia komórki tabeli;
- jakieś dziwne osamotnione tagi A przed inputami na dodatek nie zamknięte;

Nie patrzyłem na kod Twojej strony zakładająć, że jest on poprawny. Myślę, że zamiast wstawiać js od prv.pl (w sumie można by ich opieprzyć za brak zgodności z W3C) to wstawiłbym samemu tabelkę z odpowiednim kodem.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Ludwik » 22 kwietnia 2003, 22:26

Yano - ale KAŻDY JS z document.write wm tym miejscu powoduje rozpad strony, a on używa tam jeszcze dwóch innych skryptów. Wyłączenie prv.pl nic nie daje, trzeba usunąć wszystkie skrypty. I uwaga - treść tego co drukuje skrypt jest nie ważna, zawsze psuje.
Ludwik
Moderator

Postautor: Yano » 23 kwietnia 2003, 06:39

Hmm.. a to rzeczywiście dziwne... Szkoda, że nie mam za dużo czasu bo bym się bliżej przyjrzał. Lubię takie ciekawostki i strasznie mnie ciekawi czemu tak się dzieje... :-?

Ale nie zmienia to faktu, że prv.pl trochę sobie w kulki leci. W kodzie sondy błędy, w ramkach (frame) też błędy (validator się wykłada).

Dobra, poświęciłem chwilkę. Moje spostrzeżenia:
  • Usuń style="border-collapse:collapse" z głównej tabeli - wydaje mi się, że Mozia tego nie lubi, bo po wywaleniu stronka się nie rozjeżdża :-?
  • Popraw kod strony: pouzupełniaj brakujące atrybuty - alt w img, type w script itd.
  • Czy menu musisz naprawdę generować w tak skomplikowany sposób? :o
To tak pokrótce, bo mnie robota goni. Jak jeszcze znajdę sekundę, czy dwie, to popatrzę głębiej.[/list]
Yano

Postautor: Gość » 28 kwietnia 2003, 18:20

OKI! Poprawię i sprawdzę! THX! 8)
Gość

Postautor: MiRoNeK » 28 kwietnia 2003, 21:19

Ludziska!!! Działa!!! Dziękuję bardzo za pomoc!!!

Dałem creditsy w dziale WHAT's UP o tym, że mi pomogliście!!!

THANK YOU VERY MUCH ONE MORE TIME!!!

Yani! You are great! :lol:
MiRoNeK

Postautor: Yano » 29 kwietnia 2003, 06:48

Cieszę się, że mogłem pomóc. :D

Ale zastanawia mnie czemu border-collapse:collapse tak dziwnie działa :-?, bo chyba nie jest głównym zadaniem tego stylu rozciąganie komórek tabeli tylko styl wyświetlania ramki. Może ktoś się spotkał już z czymś takim?
Dodam, że w warunkach labolatoryjnych nie udało mi się tego powtórzyć.
Yano

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony