[JS] ograniczone wymuszanie max rozdzielczosci ?
Moderator: Pomocy?!
[JS] ograniczone wymuszanie max rozdzielczosci ?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; fr; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
Szukam pomocy w zmianie scriptu do wymuszania rozdzielczosci u klienta.
Radze sobie z wymuszeniem maxa lub podaniem liczbowo konkretnej rozdzielczosci - nie umiem napisac funkcji:
"wyswietlaj w maksymalnej rozdzielczosci ekranu, lecz nie wiekszej niz 1024x786".
Strona dopasowuje sie calkiem elastycznie, ale przy rozdzielczosci 1280 lub 1600 juz nie jest zbyt ciekawa...
Oto skrypt:
function grandeFenetre() {
if (window.screen) {
var larg = screen.availWidth;
var haut = screen.availHeight;
window.moveTo(0, 0);
window.resizeTo(larg, haut);
}
}
Z gory dzieki za pomoc_yeti
- yeetti
- Z nami od: 19 maja 2005, 12:12
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9a2pre) Gecko/20070101 Minefield/3.0a2pre
Poza tym użytkowników denerwują strony gibające oknami na lewo i prawo — okno ma być tam gdzie ja sobie tego życzę, a nie strona. Stron w internecie jest mnóstwo, na pewno znajdę taką, która mnie denerwować nie będzie.
Z palca i nie przetestowane:
- Kod: Zaznacz cały
if (window.screen)
{
if (larg > 1024)
{
larg = 1024
}
if (haut > 768)
{
larg = 768
}
window.moveTo(0, 0);
}
}
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; fr; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
athantor pisze:A jeśli ktoś ma wyłączone zmienianie geometrii okna przez skrypty?
Poza tym użytkowników denerwują strony gibające oknami na lewo i prawo — okno ma być tam gdzie ja sobie tego życzę, a nie strona. Stron w internecie jest mnóstwo, na pewno znajdę taką, która mnie denerwować nie będzie.
Dzieki za odpowiedz i skrypt, zeby sie upewnic - skrypt sprawi, ze klient z ekranem 640x480, 800x600 dostanie strone na maxa, ale scisnieta do tej szerokosci, klient z ekranem 1024 cala niescisnieta - zas klient z ekranem 1152x864, 1280x1024 lub wiekszym dostanie okno ograniczone do 1024 ?
Twoje watpliwosci podzielam czesciowo - strona ma dzialac u wiekszosci uzytkownikow - skrypciarze moga spokojnie pozostac w granicach bledu - nie przeszkodzi mi spac spokojnie, jesli 1% uzytkownikow bedzie mial trudniej
Natomiast majtanie oknami po ekranie, jako opcje mi zbedna chyba latwo wyeliminowac wymazujac linijke skryptu window.moveTo(0, 0) ??
pozdrawiam_yeti
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9a2pre) Gecko/20070102 Minefield/3.0a2pre
Anonymous pisze:athantor pisze:A jeśli ktoś ma wyłączone zmienianie geometrii okna przez skrypty?
Dzieki za odpowiedz i skrypt, zeby sie upewnic - skrypt sprawi, ze klient z ekranem 640x480, 800x600 dostanie strone na maxa, ale scisnieta do tej szerokosci, klient z ekranem 1024 cala niescisnieta - zas klient z ekranem 1152x864, 1280x1024 lub wiekszym dostanie okno ograniczone do 1024 ?
Powiedzmy. Poza tym sprawdź sam — kompa przeca Ci to nie zepsuje
Anonymous pisze:Twoje watpliwosci podzielam czesciowo - strona ma dzialac u wiekszosci uzytkownikow - skrypciarze moga spokojnie pozostac w granicach bledu - nie przeszkodzi mi spac spokojnie, jesli 1% uzytkownikow bedzie mial trudniej.
Kiedyś tak mówili Twórcy stron IE ONLY™ o firefoksie…
Zamiast gibać oknem lepiej zbuduj stronę tak żeby była niezależna od rozdzielczości. A jak się nie da to znaczy że albo nie jest dostępna, albo że źle zaprojektowana.
Anonymous pisze:Natomiast majtanie oknami po ekranie, jako opcje mi zbedna chyba latwo wyeliminowac wymazujac linijke skryptu window.moveTo(0, 0) ??
Zapewne.
Polecam eksperymentowanie — nie dość że nie boli, to na dodatek może przynieść korzyści!
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Powiedzmy. Poza tym sprawdź sam — kompa przeca Ci to nie zepsuje
Kiedyś tak mówili Twórcy stron IE ONLY™ o firefoksie…
Zamiast gibać oknem lepiej zbuduj stronę tak żeby była niezależna od rozdzielczości. A jak się nie da to znaczy że albo nie jest dostępna, albo że źle zaprojektowana.
Polecam eksperymentowanie — nie dość że nie boli, to na dodatek może przynieść korzyści!
Kompa mi nie popsuje, ale nie mam drugiego ekranu i po zmianie rozdz. bede musial ikonki pulpitu ustawiac od nowa - jestem zbyt leniwy na taki bajzel
Strona jest zrobiona dla kazdej rozdzielczosci (+ panel histori) wlaczony lub nie (o ile niezaleznosc od panelu z lewej navigatora nazywasz zlym projektem, to zycze projektowania tylko takich zlych stron
Strony mi sie waliduja w 100%, w google jestem indeksowany na 1pozycji, w kilku innych wyszukuiwarkach pozycja od 1 do 10 - masz jakies pomysly na lepsze projekty ?
O ile rozumiem Firefox pomaga ci w budowie stron ? Czy chodzi o jego rozszerzenia ? Bo ja go wlaczam tylko na czas sprawdzania strony - na codzien uzywam Firebirda - wskakuje 5x szybciej bo zawiera mniej lam-bajerow
Eksperymenty zachowuje dla powazniejszych problemow i by oszczedzic czas szukam na forum porady kogos znajacego JavaScript lepiej niz ja... intuicja podpowiada mi, ze twoja wersja skryptu bedzie dzialac podobnie jak i moj skrypt po wstawieniu wartosci liczbowych ekranu...?
Tak wiec wdzieczny jestem za podpowiedz, o ile pomoze mi to zmienic skrypt bez eksperymentow - wskazowka "zrob to sam" jakos zakreca idee forum...
pozdrawiam_yeti
- Gość
jeszcze raz dzieki za twoj skrypt - dopiero teraz dojrzalem znaki ">", chyba musze juz pomyslec o okularach
if (larg > 1024)
{
larg = 1024
}
To rozwiewa moje wstepne watpliwosci i w tym momencie zgadzam sie na eksperymentowanie
pozdrawiam_yeti
- yeetti
- Kod: Zaznacz cały
if (window.screen) {
if (larg > 1024)
{
larg = 1024
}
if (haut > 768)
{
haut = 768
}
}
}
...sprawdzilem, poprawilem jedno "larg" na "haut", wymazalem pozycjonowanie okna na zero-zero - dziala ( nawet sie poswiecilem
pozdrawiam_yeti [/code]
- yeetti