MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak tłumaczyć rozszerzenia?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak tłumaczyć rozszerzenia?

Postautor: teo » 24 grudnia 2006, 02:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1pre) Gecko/20061129 BonEcho/2.0.0.1pre

Chciałbym skupić grono osób, które chciałyby poświęcić trochę czasu na lokalizację rozszerzeń na język polski.
Podobno nie ma odpowiednich informacji na temat, jak robić lokalizacje rozszerzeń. Postanowiłem stworzyć taki mini tutorial, który pozwoli mniej doświadczonym fanom Firefoksa, czy Thunderbirda spróbować swoich sił na niwie lokalizacji rozszerzeń.
Tutorial ten przeznaczony jest do lokalizacji prawidłowo napisanych rozszerzeń dla Firefoksa i Thunderbirda w wersjach 1.0 i powyżej.

Tutorial lokalizacji rozszerzeń do Firefoksa i Thunderbirda dla wersji 1.0 i wyższych

Tutorial ten nie ma zastosowania dla rozszerzeń zbudowanych za pomocą SDK (Jetpack).

Aby dobrze zlokalizować na język polski rozszerzenie potrzeba (nie)dużo wiedzy i samozaparcia.
Wbrew pozorom nie jest to jednak takie trudne i mając trochę wiedzy komputerowej można szybko nauczyć się tej magii.

Potrzebna wiedza:

1. Trochę umiejętności obsługi komputera i programów
2. Znajomość języka angielskiego
3. Znajomość języka polskiego (dysleksja i dysgrafia dyskwalifikują chętnego)

Potrzebne narzędzia (najprostszy zestaw)

1. Edytor tekstu z możliwością kodowania UTF-8 i wyłączenia BOM (ang. Byte Order Mark – znacznik kolejności bajtów). Zalecany przez moją osobę - PSPad. Zawiera jeszcze wiele innych przydatnych podczas pracy lokalizatora funkcji, no i jest oczywiście freeware!
2. Kompresor, dekompresor plików - każdy, który dobrze radzi sobie z plikami spakowanymi za pomocą kompresji .zip.
Moje zalecenie – Total Commander - Tak! Otóż TC z zainstalowanymi wtyczkami WCX to jest totalne ułatwienie pracy z rozszerzeniami. Wszystkie potrzebne wtyczki ma wersja TC PowerPack.

Wiedza jest, narzędzia też, no to zaczynamy odczarowywać rozszerzenia i zajrzyjmy do ich wnętrza. Jak? Prosta sprawa. Rozszerzenia to nic innego niż archiwum .zip, ale zamiast rozszerzenia .zip mają rozszerzenie pliku .xpi. Skoro .xpi to nic innego niż .zip, więc potraktujmy je jakimś dekompresorem. No i cóż się okazuje? W środku znajdują się katalogi i pliki mniej więcej o takiej strukturze:

Katalogi
chrome - właściwe bebechy rozszerzenia
default - domyślne ustawienia rozszerzenia

Pliki
chrome.manifest - plik instalacyjny
install.rdf - plik instalacyjny

Katalog „chrome” zawiera katalogi:
content – to budowa rozszerzenia pliki .xul i .js
locale – to nas najbardziej interesuje, tu są katalogi i pliki językowe
skin – obrazki, plik .css

Czasami w starszego typu rozszerzeniach po rozpakowaniu nie widać katalogu chrome, jest za to katalog z rozszerzeniem *.jar. Jest to archiwum .zip zawierające katalogi content, locale, skin. By dostać się do tych katalogów, należy to archiwum, tak jak poprzednie z rozszerzeniem .xpi, rozpakować.

Skoro przebrnęliśmy przez gąszcz spakowanych archiwów, katalogów i plików, wiemy co w nich się znajduje – przedpole zostało przygotowane. Zabierajmy się zatem do roboty.
Jak wcześniej wspomniałem to co nas najbardziej interesuje, to katalog „locale”, w którym znajdują się podkatalogi lokalizacji tzn. języków, na jakie to rozszerzenie zostało przetłumaczone. Jeśli w nim znajduje się katalog „pl” lub „pl-PL” to nie mamy tutaj nic do roboty, bo już ktoś zrobił to co my chcieliśmy zrobić. Jeśli natomiast takiego katalogu nie ma, to jest robota dla nas.
Ponieważ dla wszystkich aplikacji Mozilli podstawowym językiem jest angielski-amerykański (en-US), on też posłuży nam jako podstawa tłumaczenia na język polski, a robimy to w następujący sposób:

- kopiujemy katalog „en-US” w dowolne miejsce na dysku
- zmieniamy mu nazwę na „pl
- przystępujemy do tłumaczenia

Zanim jednak zaczniemy tłumaczenie proponuję zainstalowanie rozszerzenia w wersji angielskiej. Jeśli nie ma pliku przeznaczonego dla konkretnej wersji językowej programu, to domyślnie instaluje się wersja angielska. Będzie łatwiej wykonywać tłumaczenie widząc umiejscowienie tłumaczonych elementów.

No to teraz popatrzmy, co znajduje się w tym katalogu lokalizacji.
Otóż, może w nim znajdować się kolejny podkatalog albo pliki. Jeśli jest podkatalog, to interesujące nas pliki będą wewnątrz tego podkatalogu i trzeba do nich dotrzeć. Niemniej w obu przypadkach docieramy do następujących plików:

- pliki z rozszerzeniem .dtd – dane z tych plików pobierane są przez pliki *.xul
- pliki z rozszerzeniem .properties – dane z tych plików pobierane są przez pliki *.js

Wszystkie te pliki zawierają elementy, które trzeba przetłumaczyć. Uruchamiamy edytor tekstu – przypominam o ustawieniu edytora na kodowanie UTF-8 i nie wstawianie BOM.

Rozpocznijmy od pliku *.dtd.
Znajdujemy w nim wiersze wyglądające mniej więcej tak:
Kod: Zaznacz cały
<!ENTITY xxxxxxxxxxxx "Zzzzzzzzz">
– gdzie Zzzzzzzzz jest elementem do tłumaczenia, czyli tłumaczymy to, co znajduje się pomiędzy znakami cytowania " ".
Należy zwrócić baczną uwagę, aby nie zgubić żadnych innych znaków w encji (entity), bo wówczas po zainstalowaniu rozszerzenia nie będzie ono działało.
Uwaga! W tłumaczonym tekście nie wolno używać następujących znaków:
Niedozwolone               Zamienniki
       &                      &amp;
       <                      &lt;
       >                      &gt;
       "                      &quot;
       %                      &#037 ; (bez spacji po ostatniej cyfrze)

No to teraz plik *.properties. Ten znowu wygląda inaczej – nie mogliby jakoś tego ujednolicić? No niestety nie, bo inne są wymagania i przetwarzanie w plikach *.xul i *.js. Wiersze w tym pliku mają postać:
xxxxxxxxxx=Zzzzzzzzz
Proste! No tak – proste i łatwo określić, co się w nich tłumaczy. Wszystko po znaku równości (=).

Uff! Robota z tłumaczeniem zakończona. Teraz trzeba uporządkować ten cały bałagan i sprawdzić nasz wysiłek intelektualny i umysłowy, a więc spakować wszystkie pliki i katalogi tak, aby struktura ich wyglądała, jak na początku i zainstalować rozszerzenie.
Zabieramy się za to w następujący sposób:
1. Kopiujemy katalog „pl” do katalogu „locale”.
2. Usuwamy wszystkie pozostałe katalogi.
3. Teraz w plikach instalacyjnych należy dokonać kilku zmian, tak aby nasza nowa lokalizacja została rozpoznana przez aplikację. W tym celu musimy wyedytować pliki install.rdf i chrome.manifest.

- w pliku chrome.manifest w wierszu wyglądającym mniej więcej tak:
locale slideshow en-US chrome/locale/en-US/
, gdzie „slideshow” w tym przykładzie jest nazwą katalogów rozszerzenia Slideshow, w innym będą inne nazwy, zmieniamy wszystkie „en-US” na „pl
Pozostałe takie wiersze z określeniami innych lokalizacji usuwamy.

- w install.rdf w wierszu o takim wyglądzie:
<description>Krótki_opis_rozszerzenia.</description>
– Krótki_opis_rozszerzenia jest po angielsku, zamieniamy na opis po polsku.

W rozszerzeniach dla Firefoksa 3 i nowszych wersji mogą występować jeszcze inne encje. Cała sekcja tych encji rozpoczyna się od encji:
<em:localized>

Służą one do szczegółowej lokalizacji elementów takich jak:
* lokalizacja (locale np. pl)
* nazwa rozszerzenia (name)
* opis rozszerzenia (description)
* autor (author)
* współtwórca (contributor)
* autor danego tłumaczenia (translator)
* adres URL strony domowej (homepageURL )

Jeśli występuje sekcja <em:localized> nie tłumaczymy encji
<description>Krótki_opis_rozszerzenia.</description>

W sekcji <em:localized> pierwszy wpis zawierający <em:locale>xx</em:locale>, gdzie xx jest kodem lokalizacji, zmieniamy na <em:locale>pl</em:locale> i dokonujemy tłumaczenia opisu rozszerzenia w tej sekcji.

4. Teraz już ostatni krok przed instalacją rozszerzenia – pakujemy wszystkie katalogi i pliki do archiwum .zip z rozszerzeniem .xpi.
Teraz sprawdzenie tego, co zrobiliśmy, czyli instalacja naszego rozszerzenia i później jego korekty.

Jeśli dotrwałeś do tego momentu, to znaczy, że jesteś zdesperowany, aby tłumaczyć rozszerzenia, zatem należy ci się nagroda.
Jak wcześniej wspomniałem polecam do pracy z rozszerzeniami Total Commandera z zainstalowanymi wtyczkami WCX. Dzięki nim odpada cały galimatias z rozpakowywaniem i pakowaniem archiwów. Po prostu archiwa otwiera i operuje się na nich, jak na zwykłych katalogach. Pozostaje tylko końcowe spakowanie do pliku *.xpi, które też można ułatwić maksymalnie.

Pożyteczne odnośniki
:

1. Poradnik mojego autorstwa dotyczący poprawności tłumaczeń na język polski
2. Mozilla Developer Center po polsku
3. Tworzenie rozszerzeń na MozzilaZine
4. Słownik Języka Polskiego

Proszę wszystkie osoby, które chciałyby współpracować ze mną o zgłaszanie się w tym wątku. Nawiążę z wami kontakt osobisty.
Chciałbym podkreślić, że zależy mi na osobach odpowiedzialnych, które będą współpracowały przy dalszych aktualizacjach zlokalizowanych przez nie rozszerzeń.
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2008, 23:20 przez teo, łącznie zmieniany 9 razy
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Leepa » 25 grudnia 2006, 16:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20061223 BonEcho/2.0.0.2pre

Teo, czy ja też mam się zgłosić czy już jestem zgłoszony? :)

Jak mam to oficjalnie: zgłaszam się.
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: teo » 29 grudnia 2006, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1pre) Gecko/20061129 BonEcho/2.0.0.1pre

Dzięki Tomku za deklarację. Na pewno będziesz pomocny.

Widzę, że chętni pchają się drzwiami i oknami. Tak to już jest. Do korzystania to wielu i jeszcze mają pretensje, że nic w PBR się nie dzieje, a jak do roboty to chętnych nie ma. Takie mamy cechy narodowe. Narzekanie, to nasza dewiza.

Tutaj należą się podziękowania dla Pawła Kuptza, który korzystając z mojego tutoriala w piękny sposób zlokalizował rozszerzenie URL Link, które już znajduje się w PBR. Jeszcze raz dzięki Pawle.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Gość » 02 stycznia 2007, 00:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Jest jakiś błąd w niedozwolonych znakach:
Niedozwolone: "
Zamiennik: "
Gość

Postautor: Gość » 02 stycznia 2007, 01:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

:oops: Chodziło mi o znak '%'.
Gość

Postautor: teo » 02 stycznia 2007, 02:30

Masz rację, ale to skrypt tak interpretuje kod i wyświetla % zamiast kodu.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: xavier » 03 stycznia 2007, 19:52

Mam pytania co do Twojego "ogłoszenia"

- czy planujesz jakąś zorganizowaną formę pracy?

Jeżeli tak, to
- czy chciałbyś wdrożyć jakiś system rozdzielania rozszerzeń na tłumaczy?

Ogłoszenie mnie zaciekawiło, w tłumaczeniach (również technicznych) mam troszkę doświadczenia i być może mógłbym się przydać, ale w ogóle nie orientuję się w scenie rozszerzeń. Mam swój ukochany zestawik, rzadko modyfikowany, nie wiem jakie rozszerzenia są popularne czy w jakiś szczególny sposób przydatne. Tłumaczenie alfabetyczne z mozdev chyba nie ma sensu, poza tym prędzej czy później pojawi się redundancja pracy ;-)
xavier

Z nami od: 04 lutego 2005, 17:37

Postautor: Tomek » 03 stycznia 2007, 20:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0.1

teraz zauważyłem to ogłoszenie - piszę się.... kilka moich ulubionych jest ciągle obcojęzycznych.... (doświadczenie słabe ale zawsze - Bork Bork Bork)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: teo » 03 stycznia 2007, 20:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061218 BonEcho/2.0.0.1

Plan mój jest taki:
1. Zebrać grupę osób, które są chętne do współpracy
2. Dać im narzędzia i podstawową wiedzę potrzebną do tego
3. Oprzeć się (na razie) na rozszerzeniach, które jeszcze nie są przetłumaczone na BabelZilii. W pierwszej kolejności robić to co jest nieprzetłumaczone, a wykorzystywane przez osoby, które wyraziły akcept współpracy. Dobór rozszerzeń jest istotny, bo jest wiele nieprzydatnych dla polskich użytkowników.
4. Stworzenie na BabelZilli polskiego słownika - jest taka opcja

To są pierwsze kroki. Resztę ustalimy w trakcie pracy.
Jedna sprawa - nie lubię niepotrzebnego klepania w klawiaturę, więc preferuję komunikację głosową np. poprzez Skype'a - możliwość konferencji do 10 osób lub założenie skypecasta.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Tomek » 03 stycznia 2007, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0.1

:) ja na skypie odpadam - pod linuksem mój mikrofon nie chce działać.... chyba że w końcu wymienię dźwiękówkę...
ale to jest chyba do przeskoczenia ? :)
Tomek
Moderator

Postautor: xavier » 03 stycznia 2007, 20:47

No to już coś mi mówi, myślę, że się piszę, Skype od przyszłego tygodnia będzie chodził (sesja się zbliża, nie wolno się rozpraszać dodatkowymi ikonkami w tray'u ;-) ). W ogóle to ciekawie ta BabelZilla wygląda, nie widziałem tego przedtem (wspominałem, że nie orientuję się w miejscach społeczności? ;-) )

Rzuć informacją tylko kiedy chciałbyś to jakoś "formalniej" ruszyć, oficjalne hasła zawsze mobilizują! Howgh.
xavier

Z nami od: 04 lutego 2005, 17:37

Postautor: teo » 03 stycznia 2007, 21:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061218 BonEcho/2.0.0.1

xavier pisze:Rzuć informacją tylko kiedy chciałbyś to jakoś "formalniej" ruszyć, oficjalne hasła zawsze mobilizują! Howgh.

Ponieważ jest to dobrowolna grupa, to niech każdy chętny określi kiedy mu pasuje, a ja spróbuję coś wyśrodkować i ogłosić.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Tomek » 03 stycznia 2007, 22:09

praktycznie od poniedziałku do piątku - po 16 (ideał - po 22) - czasem w weekendy (najbliższy odpada).
Przeskoczę na windows żeby odpalić skype'a :)
ps - pod linuksem też się pewnie testowanie przyda :)
Tomek
Moderator

Postautor: manieKMP » 04 stycznia 2007, 10:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

teo pisze:Jedna sprawa - nie lubię niepotrzebnego klepania w klawiaturę, więc preferuję komunikację głosową np. poprzez Skype'a

No to zonk, VoIP w moim przypadku odpada (względy techniczno-finansowe).

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

Postautor: teo » 04 stycznia 2007, 13:14

manieKMP pisze:
teo pisze:Jedna sprawa - nie lubię niepotrzebnego klepania w klawiaturę, więc preferuję komunikację głosową np. poprzez Skype'a

No to zonk, VoIP w moim przypadku odpada (względy techniczno-finansowe).

Pozdrawiam.

Co ty piszesz???!!!!
Komputer-komputer jest FREE!!!
Napisz,że ten projekt cię nie interesuje, to zrozumiem :(, a nie, że jakieś techhniczno-finansowe problemy. Finansowe odpadają, a techniczne jakie??
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: manieKMP » 04 stycznia 2007, 13:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Pod kompa mam podłączony 5.1 (dźwięk zintegrowany z płytą 6-ciokanałowy, trzy jacki i są one zajęte przez głośniki - zamiast mikrofonu jest subwoofer i centralny) przełączanie się raz na głośniki, raz na mikrofon nie byłoby dobrym rozwiązaniem, kupno słuchawki (brak wolnej kasy) lub karty dźwiękowej z podziałem na mikrofon i głośniki - 6 jsck'ów. Chyba że znasz sposób na obejście tego bez zbędnej zabawy w przekładanie i dokupywanie dodatków. Takie są to techniczno-finansowe problemy na używanie VoIP w moim przypadku. Nie oburzaj się tak, gdyby mnie nie interesował projekt to bym tutaj w ogóle nie pisał przecież.

PS. to że komp<->komp jest free to wiem, aż tak zacofany nie jestem.

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

Postautor: pbm » 04 stycznia 2007, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20070101 BonEcho/2.0.0.1

Chętnie pomogę... skype właśnie instaluję, ale wszystko powinno być ok.. pasuje mi codziennie po 16 z wyjątkiem środy..
pbm

Z nami od: 25 września 2006, 09:16

Postautor: teo » 04 stycznia 2007, 18:03

@manieKMP
No cóż pozostają konsultacje przez klawiaturę i maila. Można też tak.
@pbm dzięki za akces.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Tomek » 05 stycznia 2007, 10:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

czyli co - zostajemy na mailach i komunikatorach????
Tomek
Moderator

Postautor: teo » 05 stycznia 2007, 13:26

tomasiek pisze:czyli co - zostajemy na mailach i komunikatorach????
Przecież Skype jest komunikatorem. Tylko tam gdzie nie ma innej możliwości. Miałem dzisiaj próbkę takiej komunikacji z manieKMP, który podesłał mi rozszerzenie do sprawdzenia. Wskazywanie błędów poprzez pisanie maila zajęło mi tyle czasu, że tylko w szczególnych przypadkach jestem gotów przyjąć takie rozwiązanie. Głosowo załatwiłbym to błyskawicznie, a klepanie w klawiaturę zajmuje trochę czasu, bo mam koślawe palce i nie znam pisania bezwzrokowego :).
Obrazek
teo
Moderator

Następna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa