MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Brief - czytnik kanałów RSS, dobre bo polskie! :)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: teo » 12 lutego 2007, 00:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070201 BonEcho/2.0.0.2pre

No to dalej...
Dla przycisków narzędziowych takie parametry powodują względne wycentrowanie:
Kod: Zaznacz cały
toolbarbutton {
  padding: 5px 0 4px 4px;
  }
bo "toolbarbutton" zawiera pole po prawej stronie na dropmakera.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Ancestor » 12 lutego 2007, 01:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Dzięki, tak wygląda lepiej. Też zauważyłem ten brak wycentrowania, ale bezmyślnie przyjąłem, że skoro tak wygląda z domyślnym stylem, to taki właśnie jest standard. :P
Ancestor
Moderator

Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25

Postautor: teo » 12 lutego 2007, 01:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070201 BonEcho/2.0.0.2pre

No to następna sprawa.
Progressmeter dałeś 25 px. IMHO 20px to świat i ludzie.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: teo » 12 lutego 2007, 12:08

Zrobiłem polską wersję i z miejsca odzywa się semantyka i formy gramatyczne. Trzeba będzie nad tym popracować, bo takie same problemy będą mieli Niemcy, Włosi, Francuzi, Hiszpanie. Generalnie te języki, które są opisowe.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Ancestor » 12 lutego 2007, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

teo pisze:No to następna sprawa.
Progressmeter dałeś 25 px. IMHO 20px to świat i ludzie.

Co mu przeszkadza być dużym i zauważalnym? Ten pasek niejak "odnosi się" do drzewa kanałów, które jest bardzo wysokie. Gdyby był mniejszy, wyglądałby nieproporcjonalnie.
teo pisze:Zrobiłem polską wersję i z miejsca odzywa się semantyka i formy gramatyczne. Trzeba będzie nad tym popracować, bo takie same problemy będą mieli Niemcy, Włosi, Francuzi, Hiszpanie. Generalnie te języki, które są opisowe.

Świetnie, zaoszczędziłeś mi sporo pracy. Nie mam wprawy w tłumaczeniu, więc na pewno zrobiłeś to lepiej i sprawniej niż ja. Mógłbyś mi podrzucić pliki na maila?
"Trzeba będzie nad tym popracować" - czy masz na myśli samo tłumaczenie, czy jakieś zmiany w kodzie l10n rozszerzenia?
Ancestor
Moderator

Postautor: teo » 12 lutego 2007, 15:45

Zmiany w kodzie :( i częściowo tłumaczenia. Może te sprawy omówimy poza forum? Jaki kanał proponujesz?
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Ancestor » 12 lutego 2007, 16:02

teo pisze:Zmiany w kodzie :( i częściowo tłumaczenia. Może te sprawy omówimy poza forum? Jaki kanał proponujesz?

Dosłownie kanał: #aviarypl ;)
Ancestor
Moderator

Postautor: mevo » 15 lutego 2007, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Sciągnąłem z devlib.org/mozdev/brief wersję 0.3, Firefox widzi go jako 0.2. Rozszerzenie fantastyczne.
Zrzut z zaznaczonymi błędami i postulatami: ; )
http://img201.imageshack.us/img201/9571/briefvq7.jpg
mevo

Z nami od: 15 maja 2006, 20:59

Postautor: Ancestor » 15 lutego 2007, 18:43

mevo pisze:Sciągnąłem z devlib.org/mozdev/brief wersję 0.3, Firefox widzi go jako 0.2.

Wersje wcześniejsze od 0.4 mają prawo nie tylko być źle widziane, ale również nie działać, formatować dyski i pożerać dzieci. Innymi słowy - nie są przeznaczone do użytku. :)

Rozszerzenie fantastyczne.
Zrzut z zaznaczonymi błędami i postulatami: ; )
http://img201.imageshack.us/img201/9571/briefvq7.jpg

Dzięki za komentarz, poniżej odpowiedzi. Niektóre z błędów są już naprawione w wersji 0.5, którą wkrótce udostępnię.

Proszę o jakąś ikonkę, może być ta z paska stanu

Jest w planach.

Dobrze by było, gdyby przyciski Briefa były brane z aktualnego motywu

Nie, z kilku powodów. Po pierwsze, motywy nie zawsze dają swoje ikony pod tymi domyślnymi ścieżkami i w nich nie byłoby ikon albo byłyby pomieszane. Po drugie, tylko część ikon byłaby brana z motywu, a więc Brief zamiast jednolitych miałby pomieszane i niepasujące do siebie ikony - nie wyglądałoby by to dobrze. Po trzecie wreszcie, choć ikony te w odpowiadałyby w Briefie za zbliżone akcje, to jednak nie za te same, a więc zastosowanie tych samych ikon byłoby mylące i niewłaściwe.

Błąd przy zmianie rozmiaru

Poprawiłem dostosowywanie się do szerokości w wersji 0.5, ale przy pewnym zbyt małym rozmiarze błąd ten jest nieunikniony.

Animacje przycisków nie działają albo nie istnieją

Nie istnieją. Przy motywach respektujących ustawienia systemowe obwódka przycisku pojawia się automatycznie. Może postaram się o jakieś niewielkie animacje dla lepszego wsparcia niestandardowych motywów, ale nie jest to obecnie priorytetem.

Zaokrąglenie

Naprawione w 0.5

Gdy kliknę na ten przycisk, a następnie obok...

Nie obserwuję tego u siebie.

źródło informacji

W planach.

Proponuję rozbić to menu na dwa przyciski

W porównaniu z "Mark As Read" są one stosunkowo rzadko używane, więc nie chcę, żeby specjalnie dla nich ta sekcja zajmowała więcej miejsca (i to znacznie). Poza tym, możliwe, że z czasem dojdzie więcej akcji i wtedy umieszczenie ich na oddzielnych przyciskach w ogóle nie będzie wchodziło w grę.

Pozdrawiam
Ancestor
Ancestor
Moderator

Postautor: mevo » 15 lutego 2007, 21:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

W porównaniu z "Mark As Read" są one stosunkowo rzadko używane, więc nie chcę, żeby specjalnie dla nich ta sekcja zajmowała więcej miejsca (i to znacznie). Poza tym, możliwe, że z czasem dojdzie więcej akcji i wtedy umieszczenie ich na oddzielnych przyciskach w ogóle nie będzie wchodziło w grę.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak rozbicie tego menu na 2 przyciski-obrazki, bez tekstu. Gwiazdka i krzyżyk nie zajęłyby dużo więcej miejsca niż plusik i strzałka.
Swoją drogą wolałbym również obrazkowe "Mark As Read" i "Mark As Unread", ikony są gotowe (te z góry). Można dodać do nich tekst wyświetlający się po najechaniu kurorem i wtedy żaden początkujący użytkownik nie będzie miał problemów.

Nie obserwuję tego u siebie.

Miejmy nadzieję, że ten błąd jest wynikiem mojej unikalnej umiejętności psucia wszystkiego, co można kliknąć. Zobaczę, jak będzie w kolejnej wersji.

Jeszcze 2 sugestie, jeśli mogę :)
-finalną stroną startową Briefa będzie folder "Unread", a nie pusta strona, tak?
-funkcja, która dla mnie byłaby bardzo przydatna (docelowo nie będę miał więcej niż 5 kanałów, czytam wszystkie nowe informacje, często odchodzę na jakiś czas od komputera, a Firefoxa zostawiam włączonego)-opcja automatycznego otwierania się nowych informacji w panelach
mevo

Postautor: Ancestor » 15 lutego 2007, 23:03

mevo pisze:

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak rozbicie tego menu na 2 przyciski-obrazki, bez tekstu. Gwiazdka i krzyżyk nie zajęłyby dużo więcej miejsca niż plusik i strzałka.

Trzy przyciski to już stopniowe wizualne przeładowanie, nawet jeśli małe. Poza tym, jak mówiłem, takie rozwiązanie nie jest perspektywiczne w obliczu dodawania kolejnych akcji.

Swoją drogą wolałbym również obrazkowe "Mark As Read" i "Mark As Unread", ikony są gotowe (te z góry). Można dodać do nich tekst wyświetlający się po najechaniu kurorem i wtedy żaden początkujący użytkownik nie będzie miał problemów.

"Mark As Read" jest tekstowe, ponieważ ma być to duży cel - ten przycisk jest używany nieustannie. Dlatego też zmniejszenie go do obrazkowego nie wchodzi w grę.

Jeszcze 2 sugestie, jeśli mogę :)
-finalną stroną startową Briefa będzie folder "Unread", a nie pusta strona, tak?

Jeszcze nie wiem, jaka, ale na pewno nie pusta. :)
-funkcja, która dla mnie byłaby bardzo przydatna (docelowo nie będę miał więcej niż 5 kanałów, czytam wszystkie nowe informacje, często odchodzę na jakiś czas od komputera, a Firefoxa zostawiam włączonego)-opcja automatycznego otwierania się nowych informacji w panelach

Cóż, można klikać środkowym klawiszem. Nie wykluczam dodania takiej opcji, ale zaczekam czy będzie więcej takich próśb.
Ancestor
Moderator

Postautor: mevo » 16 lutego 2007, 08:01

Trzy przyciski to już stopniowe wizualne przeładowanie, nawet jeśli małe. Poza tym, jak mówiłem, takie rozwiązanie nie jest perspektywiczne w obliczu dodawania kolejnych akcji.

Jestem pewien, że zwykły użytkownik bardzo polubi Briefa, postara się zapamiętać funkcje tych trzech przycisków i będzie z nich korzystał odruchowo. W moim odczuciu estetyki to nie jest przeładowanie, ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje.
Co do dodania nowych przycisków w przyszłości-jeśli z procesem rozbicia aktualnego menu a potem powrócenia do niego będzie dużo roboty (nie mam pojęcia), to doskonale Cię rozumiem, że nie chcesz zmieniać.
"Mark As Read" jest tekstowe, ponieważ ma być to duży cel - ten przycisk jest używany nieustannie. Dlatego też zmniejszenie go do obrazkowego nie wchodzi w grę.

Ja akurat przeczytane wiadomości usuwam, ale rzeczywiście większość użytkowników będzie wolała aktualny wygląd.
W wersji finalnej po otwarciu informacji będzie się ona automatycznie ustawiała na przeczytaną, prawda? (kolejna sugestia;]) Więc użycie "Mark As (Un)Read" będzie wtedy raczej sporadyczne...

Niech to będzie folder Unread. Przecież celem włączenia Briefa jest przeczytanie nowych wiadomości, a nie pogrzebanie w jego koszu czy sprawdzenie pogody. ;)
Cóż, można klikać środkowym klawiszem. Nie wykluczam dodania takiej opcji, ale zaczekam czy będzie więcej takich próśb.

Wiem, że jest taka opcja, ale jak ja i tak czytam wszystkie informacje, to automatyczne otwieranie będzie o niebo wygodniejsze. (to jest dobry pomysł na oddzielne, maleńkie rozszerzenie, które będzie odpowiedzialne za otwieranie nowo wykrytych wiadomości przez czytnik Firefoxa)
Zrobienie takiej opcji nie zaszkodzi (chyba że, patrz wyżej, dużo z tym roboty)
mevo

Postautor: teo » 16 lutego 2007, 10:14

Przejdź tutaji pobierz najnowszą wersję.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: mevo » 16 lutego 2007, 12:25

Dzięki.
Obrazek
Po lewej Noia, po prawej motyw domyślny. Reszta ok, gratuluję :)
mevo

Postautor: JBG » 16 lutego 2007, 12:39

Teraz Brief prezentuje się i działa wyśmienicie. I ja także składam gratulacje - kawał porządnej pracy.
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
JBG

Z nami od: 17 marca 2005, 12:57

Postautor: Ancestor » 16 lutego 2007, 13:09

Wydałem wersję 0.5 (uaktualniony link w pierwszym poście). Koniec fazy beta!

mevo pisze:W wersji finalnej po otwarciu informacji będzie się ona automatycznie ustawiała na przeczytaną, prawda? (kolejna sugestia;]) Więc użycie "Mark As (Un)Read" będzie wtedy raczej sporadyczne...

Jak już pewnie zauważyłeś, w wersji 0.5 właśnie tak jest. Natomiast nie uważam, żeby spowodowało to sporadyczne używanie "Mark As Read", ponieważ cała treść wiadomości jest często publikowana w kanale i wtedy czyta się ją bez klikania na link. Poza tym, gdy ktoś korzysta z więcej niż kilku kanałów, to wiele wiadomości po prostu pomija jako nieinteresujące - te też oznacza się jako przeczytane.

Niech to będzie folder Unread. Przecież celem włączenia Briefa jest przeczytanie nowych wiadomości, a nie pogrzebanie w jego koszu czy sprawdzenie pogody. ;)

Zastanawiam się raczej nad "Ostatnimi X wiadomościami" lub z "Wiadomościami z dzisiaj". Widok nieprzeczytanych miałby to do siebie, że byłby często pusty, a właśnie tego chcemy uniknąć.

Wiem, że jest taka opcja, ale jak ja i tak czytam wszystkie informacje, to automatyczne otwieranie będzie o niebo wygodniejsze. (to jest dobry pomysł na oddzielne, maleńkie rozszerzenie, które będzie odpowiedzialne za otwieranie nowo wykrytych wiadomości przez czytnik Firefoxa)
Zrobienie takiej opcji nie zaszkodzi (chyba że, patrz wyżej, dużo z tym roboty)

Nie powinno to być dużo roboty, dylemat leży gdzie indziej. Nie chcę dodawać dziesiątek opcji tylko dlatego, że mogę. Chcę się upewnić, że zapotrzebowanie jest odpowiednio duże. Ale dzięki za sugestię, oczywiście. ;)

Co do Noia - ech, znowu. Postaram się naprawić.

Teraz Brief prezentuje się i działa wyśmienicie. I ja także składam gratulacje - kawał porządnej pracy.

Dzięki!

- Ancestor
Ancestor
Moderator

Brief

Postautor: gość111 » 17 lutego 2007, 11:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

dzięki za odpowiedzi ale dlaczego po kliku na link w pierwszym poście nic się nie dzieje! nie mogę zainstalować tego rozszerzenia! a może by dodać to rozszerzenie do ,,polskiej bazy rozszerzeń , dzięki pozdrawiam
gość111

Postautor: teo » 17 lutego 2007, 12:58

A pozwoliłeś Fiefoksowi na instalację oprogramowania? Rozszerzenie nie jest jeszcze oficjalnie opublikowane. To co jest tutaj, to specjalne wydanie dla użytkowników forum. Jak będzie opublikowane, na pewno będzie w PBR.
Obrazek
teo
Moderator

Postautor: Gość » 23 lutego 2007, 23:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0.1

czy da rade jakos recznie dodawac kanaly do tego pluga, bo nie podoba mi sie ze on pobiera kanaly z zakladek firefoxa
Gość

Postautor: KomarQ » 24 lutego 2007, 00:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.2) Gecko/20070219 Firefox/2.0.0.2

Na wstępie - bardzo fajne rozszerzenie. :)

A teraz trochę propozycji. ;)

1) Dałoby się zrobić tak, żeby móc usunąć wszystkie wiadomości z danego feeda? Klikanie \/, potem usuń przy parudziesięciu postach już zaczyna być męczące. ;)

2) Dałoby się zrobić tak, żeby móc wyłączyć jakiś feed ze sprawdzania automatycznego/za pomocą przycisku "sprawdź wszystkie feedy"?

3) No i przydałby się dodatkowy przycisk z "refresh feed" zaraz obok "mark currently viewed entries as read" oraz "mark ... as unread"?

To chyba tyle. :)
KomarQ

Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa