Skacząca strona w FF
Moderator: Pomocy?!
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
Problem 1: Skakanie stron WWW
Z płynnością przewijania przeglądanych stron w Firefox (i nie tylko) mogą mieć użytkownicy Linuksa (jeśli ten nie obsługuje w pełni ich karty grafiki).
Ale widzę, że większość użytkuje Windowsa XP, więc ta diagnoza odpada. No chyba, że używacie Windowsa na drivera dla standard VGA? ;P
Skakanie stron WWW może być wynikiem:
- powolnego internetu
- zapchanej pamięci operacyjnej lub procesora (wówczas zauważysz, że nie tylko Firefox zachowuje się powoli i skokowo)
- nadmiernej ilości flasha lub grafiki (to zauważysz jeśli w jednej części strona przewija się szybciej (bez bajerów) niż w innej (z bajerami))
Rozwiązanie:
- włącz opcję płynnego przewijania w Firefox Narzędzia > Opcje > Zaawansowane > Ogólne > Przeglądania > Używaj płynnego przewijania
- jeśli używasz rolki w myszce - ustaw skok na mniejszą ilość wierszy
- zoptymalizuj ustawienia Firefox do twojego łącza (np. za pomocą Fastefox)
- zainstaluj jakieś wtyczki blokujące nadmierność reklam - AdBlock Plus, CustomizeGoogle, RemoveItPermanently, NoScript - i za ich pomocą pozbądź się nadmiaru "spowalniaczy"
- zrezygnuj z pobierania grafiki (jeśli masz wolne łącze to to najrozsądniejsze wyjście)
- zwolnij pamięć komputera, odciąż procesor
- zwiększ objętość pamięci cache (strony będą się wczytywać szybciej, ale w pewnych sytuacjach może to zagrażać prywatności (śledzenie odwiedzanych www) i bezpieczeństwu (przechowywanie haseł, trojanów, wirusów itp.))
Problem 2: Skakanie całego okna
Z płynnością przewijania przeglądanych stron w Firefox (i nie tylko) mogą mieć użytkownicy Linuksa (jeśli ten nie obsługuje w pełni ich karty grafiki).
Ale widzę, że większość użytkuje Windowsa XP, więc ta diagnoza odpada. No chyba, że używacie Windowsa na drivera dla standard VGA? ;P
Skakanie stron WWW może być wynikiem:
- powolnego internetu
- zapchanej pamięci operacyjnej lub procesora (wówczas zauważysz, że nie tylko Firefox zachowuje się powoli i skokowo)
- nadmiernej ilości flasha lub grafiki (to zauważysz jeśli w jednej części strona przewija się szybciej (bez bajerów) niż w innej (z bajerami))
Rozwiązanie:
- włącz opcję płynnego przewijania w Firefox Narzędzia > Opcje > Zaawansowane > Ogólne > Przeglądania > Używaj płynnego przewijania
- jeśli używasz rolki w myszce - ustaw skok na mniejszą ilość wierszy
- zoptymalizuj ustawienia Firefox do twojego łącza (np. za pomocą Fastefox)
- zainstaluj jakieś wtyczki blokujące nadmierność reklam - AdBlock Plus, CustomizeGoogle, RemoveItPermanently, NoScript - i za ich pomocą pozbądź się nadmiaru "spowalniaczy"
- zrezygnuj z pobierania grafiki (jeśli masz wolne łącze to to najrozsądniejsze wyjście)
- zwolnij pamięć komputera, odciąż procesor
- zwiększ objętość pamięci cache (strony będą się wczytywać szybciej, ale w pewnych sytuacjach może to zagrażać prywatności (śledzenie odwiedzanych www) i bezpieczeństwu (przechowywanie haseł, trojanów, wirusów itp.))
Problem 2: Skakanie całego okna
Mozillapl.org - Wiki: ''Okno przeglądarki drga i skacze'' pisze:Problem może być spowodowany źle działającym motywem. Spróbuj przywrócić domyślny motyw: Narzędzia → Motywy.
Jeśli to nie pomaga, a korzystasz z innego niż domyślny motywu wyglądu Windows, warto sprawdzić, czy to nie on jest źródłem kłopotu, również ustawiając domyślny motyw.
Jeśli twój pasek zakładek jest wyświetlany, ale nie zawiera żadnej zakładki, dodaj do niego jakąkolwiek zakładkę albo go wyłącz (Widok -> Paski narzędzi -> Pasek zakładek).
Źródło: http://mozillapl.org/wiki/Najcz%C4%99%C ... a_i_skacze
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.11) Gecko/20070312 Firefox/1.5.0.11
co zrobij jak w mozilla firefox forumowe strony mi sie rozjerzdzaja. chodzi mi o to jak ktos wrzucie link na szerokosc wieksza niz moj monitor to musze przesuwac w prawo zeby to przeczytac i spowrotem, denerwuje mnie to niezmiernie... 2ga sprawa, jak odpalam jakis temat w ktorym mam przykladowo 15nieprzeczytanych postow to pokazuje mi najpierw 1szy ktorego nie przeczytalem ale jak zaczna ladowac sie podpisy i jakies zdecia ktore byly wczesniej to skacze mi to wszystko tak ze musze poczekac az sie zaladuje wsio i dopiero odnalezc 1szy nieprzeczytany post... przeszukalem te ustawienia w firefoxie i albo przeoczylem albo jestem za tepy na to. ma ktos jakas rade Pytajnik
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
co do rozjeżdżania z powodu zbyt długich linków... to normalne - nic na to nie poradzisz - skąd niby przeglądarka ma wiedzieć w którym miejscu może bezpiecznie podzielić link tak, żeby działał?
Co do ładowania i skakania - cóż - jak webmaster nie ma świadomości że fotka ma wysokość i szerokość i nie dodał żadnego rozwiązania które by to niwelowało - to firefoks nic nie poradzi... renderuje stronę tak jak została napisana. Czyli wczytuje i sam odczytuje wysokość obrazka... ale żeby ją odczytać - musi go zacząć ładować...
Co do ładowania i skakania - cóż - jak webmaster nie ma świadomości że fotka ma wysokość i szerokość i nie dodał żadnego rozwiązania które by to niwelowało - to firefoks nic nie poradzi... renderuje stronę tak jak została napisana. Czyli wczytuje i sam odczytuje wysokość obrazka... ale żeby ją odczytać - musi go zacząć ładować...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
Anonymous pisze:jak zaczna ladowac sie podpisy i jakies zdecia ktore byly wczesniej to skacze mi to wszystko tak ze musze poczekac az sie zaladuje wsio i dopiero odnalezc 1szy nieprzeczytany post...
No nie wiem, u mnie ustawia się na 1szy nieczytany post 2 razy: na samym początku ładowania strony (jakby pierwsze wyświetlenie) i potem na końcu - gdy już wszystko załaduje i kółko przestanie się kręcić. Trzeba się więc wykazać cierpliwością, np. przeczytać coś w innej zakładce, a gdy już zobaczymy, że tamta zakładka się załadowała - przejść do niej i czytać spokojnie
PS. Nie ma to nic wspólnego z tematem tego wątku i powinno być wydzielone...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi 
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3