Pozdrawiam wszystkch!
A może otworzymy nowe podforum...
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
A może otworzymy nowe podforum...
Przeglądarka: -
... na którym moglibyśmy wymieniać się praktycznymi poradami i rozwiązaniami problemów, z ktorymi stykamy się podczas tworzenia stron www? Jest tu trochę osób, ktore parają się tym zajęciem, a podfora "Obsługa standardów i testowanie", czy "Nawigator" są raczej przeznaczone do innych spraw. W przyszłości baza danych tego podforum mogłaby stanowić wspaniałe uzupełnienie oficjalnych specyfikacji i innych źródeł.
Pozdrawiam wszystkch!
Pozdrawiam wszystkch!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Re: A może otworzymy nowe podforum...
Chociaz pasjonuje mnie tworzenie stron www jesem przeciw. To jest forum o Mozilli a nie o HTML-u, CSS czy czyms jeszcze innym. Chyba, ze strona nie wyswietla sie w Mozilli ale wtedy jest "Obsługa standardów i testowanie".
Od tego sa inne fora lub grupy dyskusyjne.
Od tego sa inne fora lub grupy dyskusyjne.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel: o dziwo sie z Toba zgadzam
, co prawda niby nie ma w tym nic zlego aby "rozszerzyc" tematyke forow na mozillapl, niemniej chcemy chyba (to bardzo wazne slowo) aby trafialy tu tylko osoby faktycznie zainteresowane Mozilla a inne nie zapychaly lacza 
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
- emdej
- Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40
Ja także jestem przeciwko utworzeniu nowego podforum - ZTCW SourceForge hostuje projekt MozillaPL za darmo, więc trochę nie fair byłoby przeznaczać część forum na sprawy zupełnie niezwiązane z projektem.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Re: A może otworzymy nowe podforum...
Domel pisze:Od tego sa inne fora lub grupy dyskusyjne.
Gdzie mogę znaleźć fora webmasterskie z użytkownikami trzymającymi się specyfikacji i mającymi na uwadze wygląd stron w Mozilli?
cieżko jest żyć lekko
- yoyo
- Z nami od: 05 maja 2003, 19:20
A ja jestem za utworzeniem takiego podforum.
0.
Wielokrotnie podkreślaliśmy jaka to mozilla jest super hiper i że przestrzega standardów. Czy jest lepsze do tego miejsce niż właśnie formu najbardziej konserwatywnego browsera?
1.
Na bugzilli jest dział ewangelizacja - i tam trafiają źle wykonane strony.
Równie dobrze, a można nawet lepiej dawać dobry przykład i od tego mogłoby być to nowe forum na mozilli.
2.
Jesteśmy tu po to by promować mozille - i jest to kolejny dobry pomysł na jej propagowanie.
3.
Dział "standardy" jest bardziej ogólny niż to co zaproponował Wojciech i miłoby było mieć bazę wiedzy właśnie o tym.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - myślicie, że ktoś by tam coś pisał?
0.
Wielokrotnie podkreślaliśmy jaka to mozilla jest super hiper i że przestrzega standardów. Czy jest lepsze do tego miejsce niż właśnie formu najbardziej konserwatywnego browsera?
1.
Równie dobrze, a można nawet lepiej dawać dobry przykład i od tego mogłoby być to nowe forum na mozilli.
2.
Jesteśmy tu po to by promować mozille - i jest to kolejny dobry pomysł na jej propagowanie.
3.
Dział "standardy" jest bardziej ogólny niż to co zaproponował Wojciech i miłoby było mieć bazę wiedzy właśnie o tym.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - myślicie, że ktoś by tam coś pisał?
- mm
- Z nami od: 23 października 2002, 19:23
mm pisze:0.
A super hiper serwer (czyli dostatecznie duzo pieniedzy) masz? albo mozesz zasponsorowac?
mm pisze:1.
Dokladnie tym zajmuje sie forum "Obsługa standardów i testowanie"
mm pisze:2.
Od tego natomiast jest forum "Propagowanie"
mm pisze:3.
Nie rozumiem...
mm pisze:Mam tylko jedno zastrzeżenie - myślicie, że ktoś by tam coś pisał?
A pomyslales jak trudno bedzie cos znalesc za forum jesli bedziemy mnozyc posty (fora) nie dotyczace Mozilli.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Ja przeciw. Programowanie stron to ogromnie szeroka dzialka... Jest grupa pl.comp.www, gdzie czesc z osob tu piszacych siedzi, tam sie tym zajmujemy. Jest pl.comp.lang.javascript gdzie siedza swietni fachowcy od JS (nie chwalac sie, caly Alladyn Team tam siedzi ;]) ... jest http://dhtmlcentral.com . Forum o Mozilla ma byc o Mozilli. Ani kroku poza nia.
- Gość
mm pisze:2.
Od tego natomiast jest forum "Propagowanie"
Cala ta strona jest od propagowania mozilli. Im wiecej ludzi odwiedzi te strone tym lepiej. Dla mnie to wystarcajacy powod by takie podforum sie znalazlo.
Natomiast podforum "propagowanie" jest od pomyslow jak propagowac mozille
Ludzie moga mowic, ze to odbiega od tematu mozilli... ale mozilla to wlasnie interpreter htmla i jakos trudno mi sobie wyobazic, ze jednak nie jest to tematyka bardzo mocno powiazana. No ja w kazdym razie widze duzy zwiazek miedzy mozilla a htmlem
W sumie podforum standardy tez sie do tego nada... ale jak komus cos nie dziala na stronie to i tak bedzie pisal/a na podforum traktujacym o browserze a nie o standardach i tego czy sie chce czy nie sie nie przeskoczy.
Jak rozumiem pomysl przepadl
- mm
- Z nami od: 23 października 2002, 19:23
Mozilla to znacznie wiecej... Pozwala np. programowac aplikacje do obslugi baz danych, a nie bedziemy otwierac forum o bazach danych.
Do Mozilli mozna tez tworzyc skorki, a nie bedzie podforum dla grafikow o zaletach nowoczesnego designu, prawda?
Zajmujemy sie APLIKACJAMI projektu Mozilla.org.
No forum firmy o Sony o jej telewizorach nie ma dzialu o tworzeniu programow telewizyjnych...
Do Mozilli mozna tez tworzyc skorki, a nie bedzie podforum dla grafikow o zaletach nowoczesnego designu, prawda?
Zajmujemy sie APLIKACJAMI projektu Mozilla.org.
No forum firmy o Sony o jej telewizorach nie ma dzialu o tworzeniu programow telewizyjnych...
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Żeby nie było nieporozumień: uznaję słuszność Waszych powyższych wypowiedzi i nie zamierzam z nimi polemizować (przydałaby się ikonka "pokłon").
Dlaczego przyszedł mi do głowy ten pomysł? Otóż mimo że nie jestem całkiem początkującym w HTML i zawsze starałem się robić wszystko porządnie, dopiero na tym Forum dowiedziałem się o Validatorze i dzięki dyskusjom na Forum zapoznałem się m.in. z specyfikacją (Internet nie jest moim głównym zajęciem). Ale wraz z tym pojawiły się kłopoty, niekiedy dość trudne - patrz moje zapytanie o flash czy problem "jak zrobić niewidoczne ramki, zgodne z Gecko, IE i W3C" (jak dotąd nierozwiązany). Pomyślałem, że warto by było takie porady umieścić oddzielnie.
Mam nadzieję, że mimo to wolno nam będzie od czasu do czasu zapytać o rozwiązania jakichś specyficznych problemów
.
Pozdrawiam!
Dlaczego przyszedł mi do głowy ten pomysł? Otóż mimo że nie jestem całkiem początkującym w HTML i zawsze starałem się robić wszystko porządnie, dopiero na tym Forum dowiedziałem się o Validatorze i dzięki dyskusjom na Forum zapoznałem się m.in. z specyfikacją (Internet nie jest moim głównym zajęciem). Ale wraz z tym pojawiły się kłopoty, niekiedy dość trudne - patrz moje zapytanie o flash czy problem "jak zrobić niewidoczne ramki, zgodne z Gecko, IE i W3C" (jak dotąd nierozwiązany). Pomyślałem, że warto by było takie porady umieścić oddzielnie.
Mam nadzieję, że mimo to wolno nam będzie od czasu do czasu zapytać o rozwiązania jakichś specyficznych problemów
Pozdrawiam!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Wojciech pisze:Otóż mimo że nie jestem całkiem początkującym w HTML i zawsze starałem się robić wszystko porządnie, dopiero na tym Forum dowiedziałem się o Validatorze i dzięki dyskusjom na Forum zapoznałem się m.in. z specyfikacją (Internet nie jest moim głównym zajęciem)
Zatem forum spełnia podwójne zadanie - pomoga nam - Jaszczurzemu Klanowi
PS ja także dopiero tu na forum dowiedziałem się o W3C, validatorze i w ogóle poprawnym pisaniu stron
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Wojciech pisze:Żeby nie było nieporozumień: uznaję słuszność Waszych powyższych wypowiedzi i nie zamierzam z nimi polemizować (przydałaby się ikonka "pokłon").
(bleble ble)
Mam nadzieję, że mimo to wolno nam będzie od czasu do czasu zapytać o rozwiązania jakichś specyficznych problemów.
Pozdrawiam!
jak amen w pacierzu przydaloby sie cos co by opisywalo bledy gecko, bo przeciez nie jest doskonale, ale tez rozwiazania/przyczyny bledow, sztuczki, kroczki, mozliwosci w zastosowaniu o ktorych uzytkownicy IE mogo sobie pomazyc.
Moze forum/dzial praktycznie przedstawiajace mozliwosci Mozi zachecilby webmasterow i userow do uzywania wlasnie tej najlepszej (i slusznej
Uzywam Mozilli, wiem, ze jest super, widzialem (chyba na vivamozilla.civ.pl) kilka fajnych i milych bajerow ale co z tego, gdy malo kto wie jak takie rzeczy sie robi.
takie forum jak najbardziej ale NIE o html bo od tego sa inne typowo specjalizowane strony i grupu dyskusyjne, po co sie powtarzac
- HappyShit
HappyShit pisze:jak amen w pacierzu przydaloby sie cos co by opisywalo bledy gecko, bo przeciez nie jest doskonale, ale tez rozwiazania/przyczyny bledow
Od tego jest chyba forum ,,Obsługa Standardów i Testowanie"
HappyShit pisze:sztuczki, kroczki, mozliwosci w zastosowaniu o ktorych uzytkownicy IE mogo sobie pomazyc.
Moze forum/dzial praktycznie przedstawiajace mozliwosci Mozi zachecilby webmasterow i userow do uzywania wlasnie tej najlepszej (i slusznej) przegladarki.
Czyli konkretnie jakie sztuczki? Co to znaczy, że webmaster używa jakiejś konretnej przeglądarki? Nic. Webmaster powinien robić strony zgodne ze standardami, a więc dostosowane do wszystkich przeglądarek. Generalnie nie istnieje coś takiego, jak ,,bajery, które są dostępne tylko pod Mozią, a pod innymi przeglądarkami będą się sypać i dzięki temu użytkownicy będą korzystać właśnie z niej". Takie coś ma tylko przeglądarka Microszamba
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
Nerf pisze:Generalnie nie istnieje coś takiego, jak ,,bajery, które są dostępne tylko pod Mozią, a pod innymi przeglądarkami będą się sypać i dzięki temu użytkownicy będą korzystać właśnie z niej".
Ale są bajery zgodne ze standardami, które nie działają w przeglądarce której używa dziewiędziesiąt-kilka procent internautów, a w Mozilli działają :]
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Ludwik pisze:Ale są bajery zgodne ze standardami, które nie działają w przeglądarce której używa dziewiędziesiąt-kilka procent internautów, a w Mozilli działają :]
Ale w jaki sposób mielibyśmy zaprezentować te bajery an forum? Możnaby jedynie napisać, że Mozilla obsługuje to, to i to, a IE tego nie obsługuje. Lepiej nadawałby się do tego jakieś osobne zestawienie zamieszczone w postaci artykułu, w którym byłyby omówione dokładnie wszystkie takie znaczniki i atrybuty. A może ktoś ma jakiegoś linka do dokładnego porównania zgodności przeglądarek z CSS i HTML/XHTML? Na W3C pod tym adresem są jakieś linki do opisów bugów, ale żadnej konkretnej tabelki nie udało mi się odnaleźć.
Swoją drogą dziwię się, czemu W3C pisze, że Mozilla ,,have excellent CSS support", skoro nie obsługuje ona nieszczęsnego atrybutu text-shadow.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
Ludwik pisze:Nerf pisze:Generalnie nie istnieje coś takiego, jak ,,bajery, które są dostępne tylko pod Mozią, a pod innymi przeglądarkami będą się sypać i dzięki temu użytkownicy będą korzystać właśnie z niej".
Ale są bajery zgodne ze standardami, które nie działają w przeglądarce której używa dziewiędziesiąt-kilka procent internautów, a w Mozilli działają :]
i o to biega
Mozilla najlepiej obsluguje tzw standardy a zwiekszenie jej popularnosci moze zaowocowac tym, ze tworcy innych przegladarek zaczna brac z niej przyklad i www stanie sie piekniejsze
- zyzio
Mylicie forum z dokumentem html...
Na forum zajmujemy sie rozwiazywaniem problemow dotyczacych Mozilli, a nie tworzniem stron internetowych.
Z reszta stron nie tworzy sie pod przegladarke, tylko jak najbardziej uniwersalnie. A nie jestesmy polskim oddzialem w3c, tylko Mozilli.
Jest forum Programowanie, tam zajmujemy sie programowaniem "Gecko only", jest forum Standardy i testowanie i tam zajmujemy sie stronami WWW na linii strona<-->Gecko.
Nadal jestem przeciw
Na forum zajmujemy sie rozwiazywaniem problemow dotyczacych Mozilli, a nie tworzniem stron internetowych.
Z reszta stron nie tworzy sie pod przegladarke, tylko jak najbardziej uniwersalnie. A nie jestesmy polskim oddzialem w3c, tylko Mozilli.
Jest forum Programowanie, tam zajmujemy sie programowaniem "Gecko only", jest forum Standardy i testowanie i tam zajmujemy sie stronami WWW na linii strona<-->Gecko.
Nadal jestem przeciw
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Nerf pisze:Możnaby jedynie napisać, że Mozilla obsługuje to, to i to, a IE tego nie obsługuje. Lepiej nadawałby się do tego jakieś osobne zestawienie zamieszczone w postaci artykułu, w którym byłyby omówione dokładnie wszystkie takie .......
text-shadow.
Doskonaly pomysl, no ale jak piszesz przydaloby sie jakies zestawienie.
Swoja droga nie dziwie sie, ze mozliwosci mozilli w wyswietlaniu stron mozna nawac "bajerami". Widzialem namiastke mozliwosci na stronce wspomnianej przez HappyShita, rowniez czlkiem niedawno podczas jakiejs dyskusji ludziska podawali linki. To byl dla mnie rzeczywiscie szok. Takie cuda wyprawiac moze tylko Mozilla i to bez jakiegos gownianego JavaScripta i flasha. Z forum to i moze lekka przesada, ale jakis doglebniejszy artykulik. Latwo powiedziec a trudzniej zrobic, gdybac
- zyzio
• Strona 1 z 1