MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Gesty z MozilliPL gryzą się z Prefbarem

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Gesty z MozilliPL gryzą się z Prefbarem

Postautor: lenrock » 19 maja 2003, 13:47

Przeglądarka: -

Na początku jak zainstalowałem Mozillę PL 1.4b a póżniej dodałem do niej prefbara ze strony www.xulplanet.com to ten prefbar zamiast się wyświetlać cały dobrze to był tylko pasek o 1/3 wysykości orginału i bez żadnych przycików. To wtedy nie wiedziałem gdzie leży błąd.
Przed chwilą zaś zmieniłem swojego Angielskiego Firebirda na FirebirdaPL i także standartowo zainstalowałem od razu Prefbara i przypadłośc podobna , więc poszedłem do ustawień zrobiłem disable na gesty reset przeglądarki i patrze że wszytko dobrze.

Teraz mam pytanie jak odinstalować Gesty z MozilliPL bo na szczęście na Firebirdzie z którego częściej korzystam nie ma tego problemu.
lenrock
Moderator
 
Posty: 966
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: blachu » 19 maja 2003, 21:08

Przeglądarka: -

U mnie problem nie występuje. Prefbar i gesty działają bez zarzutu. Może problem tkwi w polskiej wersji?

Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4b) Gecko/20030507; blachu
Pozdrawiam
Marek
blachu
 
Posty: 96
Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Olhado/256 » 20 maja 2003, 11:11

Przeglądarka: -

No proszę - a jak ja zgłaszałem problem z PrefBarem (w Moz 1.3.1), to mi napisali (na forum), że PB nie jest zaktualizowany do Mozilli 1.3.1 i 1.4b. A tu się okazuje, że to jednak Gesty powodują konflikt - tylko czemu nie powodują go w 1.3? :-? :evil:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: GmbH » 20 maja 2003, 17:22

Przeglądarka: -

Olhado/256 pisze:No proszę - a jak ja zgłaszałem problem z PrefBarem (w Moz 1.3.1), to mi napisali (na forum), że PB nie jest zaktualizowany do Mozilli 1.3.1 i 1.4b. A tu się okazuje, że to jednak Gesty powodują konflikt - tylko czemu nie powodują go w 1.3? :-? :evil:

Prefbar i MozGest uzywaja tej samej nazwy funkcji (chociaż Mozilla powinna rozróżniać tę funkcję jako osobną dla każdego dodatku). Należy rozpakować plik prefbar.jar i zamienić wszystkie wystąpienia getProfileDir na na przykład getProfileDirPrefBar, potem ponownie spakować wszsytko do prefbar.jar, usunąć plik XUL.mfl i uruchomić ponownie przeglądarkę. Potem należy przesłać skrzynkę piwa Zespołowi MozillaPL za marudzenie nad jakością naszej przeglądarki ;)
GmbH
 
Posty: 823
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Olhado/256 » 21 maja 2003, 14:50

Przeglądarka: -

GmbH => wcale nie marudzę, tylo zgłaszam błąd i pytam, czy jest jakaś rada na to, bo Mozilla bez gestów, albo PrefBara jest dla mnie bezużyteczna (siła nawyku). Dlatego też nici z piwa :P

A za radę dzięki, jutro przetestuję, bo dziś mi się nie chce w sofcie grzebać... Ach - możesz mi jeszcze jakoś tak w dwóch zdaniach wyjaśnić czemu problemu nie ma w Moz 1.3, a w 1.3.1 jest?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: GmbH » 21 maja 2003, 15:15

Przeglądarka: -

Olhado/256 pisze:A za radę dzięki, jutro przetestuję, bo dziś mi się nie chce w sofcie grzebać... Ach - możesz mi jeszcze jakoś tak w dwóch zdaniach wyjaśnić czemu problemu nie ma w Moz 1.3, a w 1.3.1 jest?

Bo w 1.3.1 i 1.4b dodałem nową wersję gestów (min. z możliwością definiowania własnych).
GmbH
 
Posty: 823
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Yano » 21 maja 2003, 16:50

Przeglądarka: -

GmbH pisze:Potem należy przesłać skrzynkę piwa Zespołowi MozillaPL za marudzenie nad jakością naszej przeglądarki ;)

Dla mnie to no problem. Jak kiedyś będziesz przelotem w Poznaniu to daj znać - jakieś piwko się skombinuje. Może nie od razu całą skrzynkę, ale jedno czy dwa na początek ;).

PS: A może by tak zorganizować jakieś spotkanko? Hę? Ja proponuję w Poznaniu, bo jestem leniwy, poza tym mnie kobita nie puści w Polskę na noc ;).
Yano
 
Posty: 858
Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: emdej » 21 maja 2003, 19:43

Przeglądarka: -

a ja bym proponowal wroclaw, acz poznan tez moze byc :)
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej
 
Posty: 417
Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: nutado » 22 maja 2003, 13:15

Przeglądarka: -

najprosciej problemu z gestami i prefbarem pod windowsem(xp) pozbyc sie w nastepujacy sposob: odinstalowac mozille (nie kasuje wtedy katologu z ustawieniami zakladkami itp). Zainstalowac ponownie odznaczajac przy instalacji dodatek gestow. Nastepnie zainstalowac prefbara, reset mozilli, instalacja gestow ze strony: http://optimoz.mozdev.org/gestures/installation.html
I po restarcie wszystko pieknie dziala- zarowno gesty jak i prefbar
Sprawdzone przed chwilka na mozilli 1.4b
nutado
 
Posty: 190
Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45
Lokalizacja: małopolska

Postautor: GmbH » 22 maja 2003, 15:24

Przeglądarka: -

nutado pisze:http://optimoz.mozdev.org/gestures/installation.html

Tyle że to jest stara wersja gestów... Poza tym jak wyjdzie nowa oficjalna wersja (nasza jest z CVS) to i tak nie będzie działać :P
GmbH
 
Posty: 823
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: lenrock » 22 maja 2003, 15:42

Przeglądarka: -

GmbH pisze:
nutado pisze:http://optimoz.mozdev.org/gestures/installation.html

Tyle że to jest stara wersja gestów... Poza tym jak wyjdzie nowa oficjalna wersja (nasza jest z CVS) to i tak nie będzie działać :P

Może będzie działać ponieważ jak zgłosiłem problem tu na forum to równocześnie wysłałem e-maila do twórców "Gestów" jak przysłali e-maila z prośbą o dokładne informacje odpisałem im sposób rozwiązania jaki
GmbH pisze: Prefbar i MozGest uzywaja tej samej nazwy funkcji (chociaż Mozilla powinna rozróżniać tę funkcję jako osobną dla każdego dodatku). Należy rozpakować plik prefbar.jar i zamienić wszystkie wystąpienia getProfileDir na na przykład getProfileDirPrefBar, potem ponownie spakować wszsytko do prefbar.jar, usunąć plik XUL.mfl i uruchomić ponownie przeglądarkę.
(oczywiście to przetłumaczyłem na ang wcześniej :wink: )ale okazało się że oni już to na Bugzilli zamieścili
Jens Bannmann pisze: I filed a bug at http://mozdev.org/bugs/show_bug.cgi?id=3793 to track
the issue.
więc może to naprawią zawczasu
lenrock
Moderator
 
Posty: 966
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Olhado/256 » 25 maja 2003, 10:16

Przeglądarka: -

No, w końcu siedzę na MozPL 1.3.1, ale poradziłem sobie z problemem w inny sposób - po prostu zachowałem starą wersję Gestów, która się nie gryzła z PrefBarem. Teraz mi wszystko działa idealnie 8)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mm » 30 maja 2003, 19:19

Przeglądarka: -

A ja jestem niemal calkowicie przekonany, ze mi sie mozilla przywiesza (+jeden raz zalatwila mi X, ze musialem z drugieko komputera reserotac swoj) z powodu gestow.
mm
 
Posty: 153
Z nami od: 23 października 2002, 19:23
Lokalizacja: Kraków


Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: AlissaAk, Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: