MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Skrótowiec od Firefox: Fx czy FF?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: diablownik » 22 czerwca 2007, 14:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a6pre) Gecko/20070621 Minefield/3.0a6pre

Harna$ pisze:Jeszcze raz - może wolniej i ze zrozumieniem przeczytaj.
Firefox, Seamonkey, Photoshop, Microsoft - czy widzisz tam dwa słowa?
Fire i fox, Sea i monkey, Photo i shop, Micro i soft? Widzisz czy nie?

To może zapytam tak: mamy słowo karawan. Ja widzę tutaj dwa słowa: kara i wan. Też można by je rozdzielić i na siłę doszukiwać się karego wana w nazwie pojazdu.
Harna$ pisze:Firma renomowana Adobe jako skrótowiec od Photoshopa używa Ps - proszę mi wybaczyć, ale IMO jest ona bardziej renomowana niż Mozilla i zapewne korzysta z fachowców nie tylko grafików, muzyków, programistów, ale także z językoznawców (angielskich) i nie puszcza skrótowca na zasadzie "wydaje mi się". Dlaczego Photoshop to nie Pp, a Microsoft Mt?

Firefox (oraz Thunderbird, Seamonkey i Sunbird) wygląda jak połączenie dwóch wyrazów, ale jest jednym wyrazem. Nie wiem kiedy to w końcu zrozumiesz.
Photoshop i Microsoft są zlepkami wyrazów, dlatego można do nich takie zasady stosować (przy okazji - prawidłowy byłby skrót Ms, a nie MS). W dodatku Adobe i Microsoft SAMI ustalili te skróty. Mozilla też to zrobiła, ale nikt nie chce stosować skrótu Fx, bo wszyscy na siłę rozbijają słowo Firefox na dwie części. Dlaczego wszyscy używają nieprawidłowego skrótu zasugerowanego przez Microsoft a nie chcą używać propozycji Mozilli?
Harna pisze:Poza tym spójrz na logo Firefoksa - co widzisz? Czy pandę czy ognistego liska? ;-)

Napisałem przecież wcześniej, że słowo Firefox w języku angielskim oznacza zarówno pandę małą jak i lisa rudego (ale nadal jest to jeden wyraz w obu przypadkach!). Jednak nie czytasz postów innych osób.
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: Harna$ » 22 czerwca 2007, 14:17

Przeglądarka: Opera/9.21 (Windows NT 5.1; U; pl)

Czytam posty - uwierz mi.

Photoshop podobnie jak Firefox jest to JEDEN WYRAZ. Proszę zauważyć w jaki sposób w języku chińskim wygląda wyraz przedstawiający Firefoksa - jako dwa krzaczki (fire) + (lisa, czy jakieś zwierze). Stąd pewnie angielskie dwa słowa połączono Fire + fox, bo przedstawia bowiem fizycznie "podpalanego" lisa. Co ma karawan do próby wyjaśnienie skrótowca do Firefoksa?
To tylko przypadek, że wyszukałeś dwóch slów w karawa - o przypadku takim nie można mówić w Firefox, Thunderbird, Photoshop, czy Seamonkey...
Harna$

Postautor: Tomek » 22 czerwca 2007, 14:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Wiesz co? Czytam tak cały ten wywód... i może masz rację? Może napisz do Fundacji Mozilli i spróbuj ich przekonać? Bo do czasu aż na oficjalnej stronie Mozilli będzie podawane że prawidłowym skrótem jest Fx, do tego czasy na tym forum będziemy go używać.
Poza tym - co znaczy "skrótowiec"?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 22 czerwca 2007, 14:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Te naciagane na sile argumanty mnie osobiscie nie przekonuaj.
Zostawmy ta sprawe. Ludzie, ktorzy potrwafia choc troszke logicznie myslec niech uzywaja skrotu ff a ci co wola bzdety od Mozilli fx. Ok?
Gość

Postautor: Harna$ » 22 czerwca 2007, 15:03

Przeglądarka: Opera/9.21 (Windows NT 5.1; U; pl)

Może na koniec jeszcze napieszę, że Fx to TYLKO SUGESTIA ze strony Mozilli, a to że zrobili błąd rozumowo-językowy nie oznacza, że należy go powielać...

To tyle z mojej strony.
Harna$

Postautor: marcoos » 22 czerwca 2007, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Nie zrobili żadnego błędu, to tylko twoja wyobraźnia.

Zamykam ten bezsensowny temat.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox