Stare nadal działa
Moderator: Pomocy?!
Stare nadal działa
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
1. Utwórz 2 pliki formatu "Strona Sieci Web". W jednym umieść "<body background="1.jpg">" a w drugim <body background="2.jpg">. Koniecznie między <head> i </head> w obydwu plikach wstaw <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="HTML.css"> (zależy, jak zamierzasz nazwać plik CSS bądź już to zrobiłeś)
2. Utwórz plik CSS, nadając mu nazwę, pod jaką podłączyłeś go do plików HTM czy HTML (zależy, czy użyłeś MS Word, czy innego kreatora stron internetowych). W tym samym pliku CSS wprowadź:
body[background="1.jpg"]{twoje preferencje tła}
body[background="2.jpg"]{twoje preferencje tła}
3. Zaimportuj 2 różne obrazki (mogą być z sieci) i nazwij je tak, jak je nazwałeś w skrypcie CSS.
4. Zapisz wszystko (w końcu i bez kursu HTML wiesz, jak to zrobić) i otwórz pliki HTMLza pomocą Firefoxa. Strona zawierająca <body background="1.jpg"> powinna być zinterpretowana z tłem dla background="1.jpg", a strona zawierająca <body background="2.jpg">
Zatem wygląda na to, że Firefox jednak czyta atrybut background, skoro używa go do ładowania stron za pomocą skryptu CSS. A zatem atrybut background (prawdopodobnie) istnieje w obecnych specyfikacjach HTML, jednak ma w nich inne zastosowanie niż w tych, które czyta MSIE 3.9 czy 3.0 (zależy, gdzie jeszcze MSIE nie czytał idealnie skryptów CSS).
PS. W internecie ciągle jeszcze mogą (ale nie muszą) być strony, do których tło wstawiono za pomocą atrybutu background. Czy jest jakieś rozszerzenie do Firefoxa pozwalające czytać najstarszą specyfikację HTML, jaka istnieje bez negatywnych wpływów na obecnie obowiązujące? Bo wiem, że Firefox otworzy BGSOUND, mając skonfigurowane do tego rozszerzenie MediaPlayer Connectivity. Dziękuję za zaproponowanie mi tego rozszerzenia do multimediów, tomasiek.
O moim prywatnym adresie nic nie mówię na tym forum.
- Mateusz SSJ8
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070601 Firefox/2.0.0.4
http://www.htmlcodetutorial.com/documen ... round.html -> tu też nie?
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
- carlos
- Z nami od: 24 listopada 2004, 04:29
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
I proponuję po raz 100 - przeczytaj w końcu specyfikacje html, w której jak byk stoi:
http://www.w3.org/TR/1999/REC-html401-1 ... background
background = uri [CT]
Deprecated. The value of this attribute is a URI that designates an image resource. The image generally tiles the background (for visual browsers).
Czyli że nie ma tego atrybutu - ma statut wycofanego!!!
I wierz mi - dla dobra internetu powinno się unikać tego atrybutu. Właśnie przez to że webmasterom nie chce się czytać specyfikacji i pisac stron porządnie - ty masz problem. Specyfikacja ma za zadanie właśnie uniknięcie takich problemów. A cofanie się wstecz jest zupełną głupotą.
//edit
@carlos
Nie - on nie chce zaakceptować że nie powinno się stosować atrybutu background... chyba....
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Stare nadal działa
Utwórzcie 1 plik CSS 2 pliki HTML, które z niego czerpią informacje o tle. W pliku CSS proszę wpisać:
body[background]{ustawienia tła}
Gdy już skończycie, w obydwu plikach HTML wstawcie w nagłówku <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="ścieżka dostępu do pliku CSS">
Dla porównania w jednym powinniście na wygląd dać body atrybut background, lecz nie wpisujcie ścieżki dostępu do pliku obrazu. W drugim darujcie to sobie. Zapiszcie i otwórzcie oba pliki HTML za pomocą programu Firefox.
Obserwacje powinny być takie:
plik HTML zawierający znacznik Body z atrybutem background miał tło, podczas, gdy plik HTML bez tego nie miał go, choć obydwa miały tło załadowane z tego samego pliku CSS.
Znalazłem to w kursie HTML na stronie pokazującej się pod adresem:
http://www.kurshtml.boo.pl/css/selektory.html
Wygląda na to, że jednak dla atrybutu background znalazło się jeszcze w HTML miejsce przy tłach wstawianych stylem kaskadowym. Informacje znajdujące się pod podanym przeze mnie adresem HTTP są tego najlepszym dowodem.
- Mateusz SSJ8
ten drugi plik nie będzie miał tła, bo tło wymuszasz dla body które posiada background - body[background] (już pomijam wersję z body[background="1.jpg"]). Skoro w drugim podajesz samo body - to nie jest spełniony warunek w CSS i się nic nie wyświetla. Czy tak ciężko ci zrozumieć że CSS nie obsługuje tylko html, ale też xml, który ma praktycznie składnię ograniczoną jedynie twoją wyobraźnią.
Dlatego coś takiego też będzie działać.
Nie rozróżniasz HTML od CSS. Nie wiem co ma mają na celu twoje "eksperymenty" poza tym, że zmuszasz nas do powtarzania ci po kilka razy tego samego! dla atrybutu background nie ma miejsca w html. To że CSS interpretuje ten atrybut i dla niego podstawia obrazek zgodnie z selektorem atrybutu to cecha CSS który jest bardziej uniwersalny niż ci się wydaje.
Zerknij sobie np. w to: www.tomasiek.cp.win.pl/temp/mati/index.xml (ale pod Fx - IE chyba nie łapie tak nowoczesnych rzeczy.) Zobacz sobie źródło... i zobaczysz jakie mam atrybuty i znaczniki... wtedy może zrozumiesz dlaczego CSS widzi background z html.
edit - przy okazji masz jak byk pokazane jaki to IE jest nowoczesny... nie potrafi zwykłego xml zinterpretować... a ten język dopiero daje możliwości....
- Tomek
- Moderator
próbujesz nam coś pokazać, coś udowodnić... ale niestety - wydaje mi się że działa to na tej zasadzie - coś spróbowałem - znalazłem "błąd"... a tak naprawdę nie poczytałem do końca o technologiach które stosuję... i wychodzi na to że to wcale nie są błędy...
Znasz angielski? Pewnie tak - 90% młodych ludzi zna... a nawet jak znasz tylko podstawy to powinieneś dać radę - poczytaj specyfikację css, html, xhtml, xml... to dużo, wiem. Ale wierz mi - większość osób które na tym forum piszą o stronach www przeczytały ją nie raz, nie dwa...
niestety - jeśli chcesz prowadzić tego rodzaju dysputy - musisz mieć specyfikację w jednym małym palcu (najlepiej tym u nogi, bo ręce zajęte klepaniem w klawisze).
mam nadzieję że w końcu to zrozumiesz - żeby robić strony www, żeby dyskutować o błędach, obsłudze znaczników, atrybutów... niestety - trzeba mieć bardzo solidne podstawy (mam nadzieję że udowodniłem ci to z zupełnie abstrakcyjnym przykładem działania CSS w linku z poprzedniego postu)
- Tomek
- Moderator
Re: Stare nadal działa
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070601 Firefox/2.0.0.4
Mateusz SSJ8 pisze:Chyba wytłumaczę wam to bardziej obrazowo.
Utwórzcie 1 plik CSS 2 pliki HTML, które z niego czerpią informacje o tle. W pliku CSS proszę wpisać:
body[background]{ustawienia tła}
Gdy już skończycie, w obydwu plikach HTML wstawcie w nagłówku <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="ścieżka dostępu do pliku CSS">
Dla porównania w jednym powinniście na wygląd dać body atrybut background, lecz nie wpisujcie ścieżki dostępu do pliku obrazu. W drugim darujcie to sobie. Zapiszcie i otwórzcie oba pliki HTML za pomocą programu Firefox.
Coś leniwyś, więc proszę bardzo (wersja z pierwszego postu):
http://www.orchid.homeunix.org/carlos/t ... ors.1.html
http://www.orchid.homeunix.org/carlos/t ... ors.2.html
http://www.orchid.homeunix.org/carlos/t ... ectors.css
Mateusz SSJ8 pisze:Obserwacje powinny być takie:
plik HTML zawierający znacznik Body z atrybutem background miał tło, podczas, gdy plik HTML bez tego nie miał go, choć obydwa miały tło załadowane z tego samego pliku CSS.
Żeby lepiej zrozumieć (to zdanie czytałem z 5 razy) zamiast tła ustawiłem kolor czcionki. W czym problem?
edit: oooops, tomasiek mnie uprzedził
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
- carlos
- Z nami od: 24 listopada 2004, 04:29
Stare nadal działa
ustalający wartość dla selektora E o atrybucie atr mającym wartość wart. Tak jak wspomniany przeze mnieE[atr="wart"]{ustawienia stylu}
body[background="1.jpg"]{ustawienia stylu}
ustalający tło dla elementu BODY o atrybucie "background" mającym wartość "1.jpg".
W ten sposób można np. użyć jednego pliku CSS dla wszystkich plików HTML.
@tomasiek
Czy znasz adres HTTP do jakiegoś kursu XML czy innego, który pozwoliłby stworzyć jakieś ciekawe rozszerzenie do przeglądarki? Bo po internecie poruszam się tylko przez Firefoxa, a MSIE mogę użyć do poruszania się po internecie tylko, kiedy nie mam Firefoxa. Dlatego za rozsądny wybór między Firefoxem i MSIE uważam MSIE do poruszania się po HTML w komputerze, Firefox do poruszania się po Internecie i stronach w komputerze. Otóż mam książkę, którą robiłem w starszej specyfikacji HTML niż wycofujące atrybuty BACKGROUND czy BGPROPERTIES z użycia.
PS. Najnowszą, którą zacznę po odrobieniu zaległości z przeszłą, zacznę pisać z użyciem skryptu CSS.
- Mateusz SSJ8
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
Znając CSS, można w całkiem nowy sposób wykorzystać w HTML każdy atrybut selektora
Nie każdy - bo z wieloma IE ma solidne problemy - dostałeś do tego linki w którymś z ostatnich wątków.
Atrybut bgcolor można jeszcze zastosowanie, więc można go pominąć(...)
ciekawe, czy ktoś z forum wie, z jakiego poziomu CSS jest umieszczane w skrypcie
Cytat:
E[atr="wart"]{ustawienia stylu}
ustalający wartość dla selektora E o atrybucie atr mającym wartość wart. Tak jak wspomniany przeze mnie
body[background="1.jpg"]{ustawienia stylu}
ustalający tło dla elementu BODY o atrybucie "background" mającym wartość "1.jpg".
Czytam 6 raz i nie wiem o co chodzi... naprawdę - coś chciałeś zapytać... ale o co chodzi? O jaki poziom ci chodzi?
W ten sposób można np. użyć jednego pliku CSS dla wszystkich plików HTML.
I o to właśnie chodzi w CSS - masz 1500 plików i jeden styl css. Chcesz zmienić pozycję jakiegoś elementu - zmieniasz tylko w CSS. A jak jeszcze zaskoczysz zasadę kaskady... eh - mały CSS a potężne możliwości
Do HTML w komputerze jak najbardziej powinien ci służyć Fx - ze względu na lepszą interpretację HTML i CSS
W XML się nie baw - na razie zajmij się może HTML i CSS jak go opanujesz w stopniu przynajmniej dobrym - wtedy bierz się za XML. Kurs XML? A niełaska zerknąć tutaj: Jak wykonać stronę internetową? - zostało to właśnie przygotowane po to, żeby nie padały takie pytania.
Książka? Najlepszy wg. mnie jest kurs z www.kurshtml.boo.pl i kurs Pawła Wimmera (ale te linki to już znasz na pamięć.... mam przynajmniej taką nadzieję) oraz specyfikacje.
Mam propozycję. Zostań zarejestrowanym użytkownikiem forum. Poczytaj troszkę, poducz się, a wtedy na pewno dyskusja będzie ciekawa. Bo na razie bierzesz się za ciężkie sprawy, nieznając podstaw.
ps...
i troszkę lepiej niż "skrypty CSS" brzmi style CSS
- Tomek
- Moderator
Jak wykonać stronę internetową
nazwa pliku: nazwa.htm(l)
zapisz jako typ: wszystkie pliki (*.*)
kodowanie: UTF-8|ANSI|Unicode|Unicode big endian
Do programów wspomagających pisanie kodu należy również MS Word i inne programy pakietu MS Office. Wszystkie mogą edytować pliki HTML i HTM, ale normalnie tworzą tylko HTM. Ponadto MS Word usuwa bierne łącza, do których nie istnieją elementy docelowe, więc, jeśli używasz np. atrybutu background do zaznaczenia miejsca, w którym plik CSS (rozpoznawany u mie jako "Dokument Arkusz stylu kaskadowego") ma wpisane tło dla tej strony (mówiłem już w tym temacie o
- Kod: Zaznacz cały
body[background="wart"]{[i]parametry stylu dla selektora z atrybutem o podanej wartości[/i]
To tyle na temat niewymienionych edytorów HTML. I jeszcze raz zaznaczam, że w nowych wymogach specyfikacji HTML przestarzałe atrybuty też można wykorzystać. Zaznaczyłem to w moich poprzednich postach w tym temacie.
@tomasiek
To rzeczywiście niesamowite, jak wielkie możliwości w tworzeniu stron internetowych daje używanie styli CSS, czy daje się je plikiem CSS, czy też tym, za co w temacie "tło" podziękowałem dexterowi. Nawet wycofane z HTML atrybuty można wykorzystać w nowych specyfikacjach.
- Mateusz SSJ8
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
Piszesz kompletne bzdury - aż wstyd! - MS WORD nie nadaje się w ogóle do edycji kodu ani do wspomagania! Syf który robi, stosowanie własnych znaczników obsługiwanych tylko przez konfiguracje oprogramowania zgodną z konf. tworzącego. Po prostu nic gorszego nie może już być od MS Word - a ty go polecasz... bzdura i głupota jakich mało. Co do notepada się zgodzę... zresztą każdy edytor tekstu się przyda... jeśli zna się SPECYFIKACJE!
A teraz ostrzegam - jeśli jeszcze raz napiszesz że można używać wycofanych atrybutów i znaczników to nie wiem już co ci zrobię
Używanie wycofanych atrybutów i znaczników wprowadza tylko bałagan w sieci. Właśnie przez takie pomysły, wciąż są kłopoty z obsługą nowoczesnych stron www. Bo IE bawi się w obsługę jakiś głupich przestarzałych znaczników, które webmasterzy którym się zwyczajnie nie chce poczytać specyfikacji wykorzystują zamiast nowoczesnych rozwiązań, zamiast zająć się współczesnymi specyfikacjami.
Wybacz. Ale jeśli w jeszcze jakimś wątku zrobisz taki OT jak tutaj z tymi edytorami - temat zostanie zamknięty, albo wyczyszczony z takich wycieczek.
Co do możliwości CSS - Ameryki nie odkryłeś. Chcesz zobaczyć cuda w CSS? zerknij tutaj:
http://www.alvit.de/css-showcase/css-na ... owcase.php
http://www.cssplay.co.uk/index.html - a zwłaszcza tu....
Weź w końcu pod uwagę co się do ciebie pisze na temat przestarzałych atrybutów. NIE WOLNO ICH UŻYWAĆ jeśli chcesz aby sieć się rozwijała. Jeśli chcesz by stała na poziomie IE 4 - proszę bardzo. Ale to nie na tym forum.
//edit
Po namyśle - zamykam. To już jest zupełny OffTopic, do autora wątku nie docierają pewne argumenty, zamiast zająć się czytaniem specyfikacji wyszukuje zalety IE 4, rozprawia o edytorach, nie czyta tego co się do niego pisze. Przykro mi Mateuszu, nie odbieraj tego osobiście... ale temat zamykam. Niestety musimy tu trzymać porządek i pilnować pewnych zasad. Następnym razem, zanim rozpoczniesz wątek proponuję żebyś dokładnie poczytał w specyfikacji czy to czasem nie ty źle pojmujesz daną funkcję/właściwość.
- Tomek
- Moderator