MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

tło

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

tło

Postautor: g. » 05 lipca 2007, 12:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

witam,

czy jest możliwość wyświetlania w firefox tła niepowtarzalnego na dole strony?

pod IE kod wygląda tak, ale nie jest obsługiwany przez firefoxa

Kod: Zaznacz cały
<STYLE type="text/css">

BODY { background-color: #E0FFFF; background-image: url(./pix/gramatyka.gif); background-position: center; background-attachment: fixed; background-repeat: no-repeat }

</STYLE>
g.

Postautor: Tomek » 05 lipca 2007, 12:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Fx bez problemu to obsługuje, nawet lepiej niż IE... (fixed działa nie tylko dla body). Pokaż kod strony gdzie masz ten problem - na 99%masz błąd w kodzie.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: g. » 05 lipca 2007, 13:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Nowa strona 1</title>
</head>
<STYLE type="text/css">

BODY { background:#FFFFFF url('http://img58.imageshack.us/img58/8484/bgso7.jpg') no-repeat fixed bottom 50%;  }

</STYLE>

<body link="#CC0066" bgcolor="#FFFFFF" vlink="#CC0066" alink="#CC0066" style="color: #000000; font-size: 8pt; font-family: Verdana">
</body>

</html>
g.

Postautor: dexter » 05 lipca 2007, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

<style> musi być wewnątrz <head>
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gość » 05 lipca 2007, 14:16

<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Nowa strona 1</title>

<STYLE type="text/css">

BODY { background:#FFFFFF url('http://img58.imageshack.us/img58/8484/bgso7.jpg') no-repeat fixed bottom 50%;  }

</STYLE>

</head>

<body link="#CC0066" bgcolor="#FFFFFF" vlink="#CC0066" alink="#CC0066" style="color: #000000; font-size: 8pt; font-family: Verdana">
</body>

</html>

zrobiłam, u mnie nadal nie działa...
Gość

Postautor: Tomek » 05 lipca 2007, 14:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

a może z małej litery body w style?
i pytanie - po co ci style w body skoro wcześniej masz styl wewnętrzny?
Pokaż może stronę, żeby sprawdzić na żywo jak to wygląda.
Tomek
Moderator

Postautor: dexter » 05 lipca 2007, 15:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Nie ma czegoś takiego jak "bottom 50%". Jest np. "bottom center".
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Tło

Postautor: Mateusz SSJ8 » 05 lipca 2007, 15:49

Dziękuję za założenie tego tematu, dexter. Szukałem w kursie HTML, ale, kiedy znalazłem twój temat, znalazłem sposób na wstawienie stylu kaskadowego do HTML bez <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ścieżka dostępu do pliku CSS">. Dziękuję za pomoc.

Aha. Jeśli chcesz wykorzystać jeden plik CSS dla wielu dokumentów HTML, zajrzyj do tematu "Stare nadal działa" lub na [url="www.kurshtml.boo.pl"]kurs HTML[/url] pod lokalizacją CSS/Selektory. W ten sposób możesz dowiedzieć się, jak w obecnych specyfikacjach HTML wykorzystać różne selektory, nawet te, które w nowych specyfikacjach HTML zostały wycofane z języka HTML. W tworzeniu strony internetowej za pomocą CSS możesz wykorzystać nawet atrybut background, ale o tym, jak to zrobić, dowiesz się z tematu "Stare nadal działa", którego autor przeprowadził już w Firefoxie testy na atrybucie background, używając skryptów CSS.

Jeszcze raz dziękuję za informację. Teraz nie muszę wstawiać <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ścieżka dostępu do pliku">, jeśli nie chcę tego robić. Niektórzy potrzebują przykładów, żeby szybciej przyswoić kurs HTML. Dlatego tym bardziej mam powody, żeby ci dziękować.
Mateusz SSJ8

Postautor: Tomek » 05 lipca 2007, 17:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

W ten sposób możesz dowiedzieć się, jak w obecnych specyfikacjach HTML wykorzystać różne selektory, nawet te, które w nowych specyfikacjach HTML zostały wycofane z języka HTML. W tworzeniu strony internetowej za pomocą CSS możesz wykorzystać nawet atrybut background, ale o tym, jak to zrobić, dowiesz się z tematu "Stare nadal działa", którego autor przeprowadził już w Firefoxie testy na atrybucie background, używając skryptów CSS.

Nie wprowadzaj zamętu - to co piszesz jest nieprawdą - udowodniliśmy ci to już kilka razy... A korzystanie z atr. background gdy korzystasz z CSS jest wyjątkowo bez sensu i niezgodne z jakąkolwiek logiką tworzenia stron www.
Coś mi się widzi że ciężko jest cię przekonać.
Tomek
Moderator

Propozycja

Postautor: Mateusz SSJ8 » 06 lipca 2007, 16:34

tomasiek. Załatwiłbym z tobą ten problem tutaj, ale mam lepszy pomysł, niż zabawa w bojkoty. Ty i ja na gadu-gadu (szukaj 413195) bądź na Skype. Tam przedyskutujemy sprawę z atrybutem BACKGROUND, a to forum niech będzie pomagało na Firefox. O Ms Office też pogadamy poza forum. Co ty na to?

A żeby było na temat, style CSS pozwalają wykorzystać jeden plik CSS na wszystkie Strony Internetowe. Tym, którzy znają styl CSS, można tylko pogratulować umiejętności ciekawego zastosowania atrybutów. Praktyczne wykorzystanie kodu
E[atr="wart"]{styl elementu}
czy
E[atr]{styl elementu}
we wprowadzaniu np. tła do strony za pomocą CSS jest bardzo przydatną umiejętnością, jeśli chcesz w jednym pliku CSS umieścić różne ustawienia tła dla różnych plików HTM (tworzonych domyślnie za pomocą Ms Word) czy HTML (tworzonych każdym programem obsługującym kod HTML). Przykład na to jest taki, że jeśli do CSS wpiszesz
body[background="wartość dowolna"]{styl elementu BODY}
, w pliku HTML, który czyta swój styl z tego pliku, musisz mieć
<body background="wartość ustalona w pliku CSS">
, bo inaczej tło nie zostanie wczytane. Jeśli w pliku CSS wstawisz
body[background]{styl elementu BODY}
, w pliku HTML mającym swój styl opisany w tym pliku musisz mieć już tylko
<body background>
, żeby było tło na stronie.

Swoją drogą czy ktoś wie, gdzie jest temat, na którym przedstawiamy wady MSIE? Bo myślę, że mógłbym podać przykład pokazujący, że MSIE jest już przeglądarką internetową, która umiera tak, jak kiedyś wyginęły dinozaury. :dance:
Mateusz SSJ8

Postautor: Tomek » 06 lipca 2007, 16:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

Swoją drogą czy ktoś wie, gdzie jest temat, na którym przedstawiamy wady MSIE? Bo myślę, że mógłbym podać przykład pokazujący, że MSIE jest już przeglądarką internetową, która umiera tak, jak kiedyś wyginęły dinozaury. :dance:

Mateuszu - to co chcesz udowodnić - wszyscy już wiedzą... jest pełno stron o tym. Podawałem ci kiedyś linki. Warto też poszukać w google "IE bug" czy "IE CSS bug". Nie rozumiem za to jednego - po jaką cholerę używać <body background> jak to samo możesz zrobić w stylach bez żadnego background w html? Coś ty się tak tego uparł i próbujesz wyważać otwarte drzwi? czy nie wystarczy ci w css:
body {background: .....} ?
Kombinujesz jak koń pod górkę...

Co do kontaktu na prv - zobaczymy... ale tam jestem mniej grzeczny niż na forum :)
Tomek
Moderator

tło

Postautor: Mateusz SSJ8 » 06 lipca 2007, 19:51

Program Firefox, czytając strony internetowe, nie pomija nawet znaczników, czy atrybutów, które zostały wycofane z użytku w HTML bądź jeszcze nigdy nie były używane (twoje <kotek myszka="mniam"> jeszcze nie istnieje w specyfikacji HTML, ani w stylach CSS), jednak wykonuje tylko to, co jest zawarte w atrybutach i znacznikach, które są aktualne, a z tych, których już nie ma (np. atrybut BACKGROUND) bądź jeszcze nie pojawiły się w specyfikacji HTML (przykładem jest <Collodi book="Pinocchio">) używa tylko tych, które zostały wymienione w zewnętrzym skrypcie CSS, który umiem sam wstawić dzięki kursom HTML (dexter, jeszcze raz dzięki za przykład stylu CSS wstawionego bezpośrednio pliku HTML, gdyż teraz umiem obydwa). Dla przykładu:
Mam 7 stron internetowych na komputerze. We wszystkich mam <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="../../CSS/Manual.css">
Fragmenty ich kodów HTML wyglądają następująco:
<body background="About.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="Entry.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="Hero.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="3.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="4.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
*Wiem, że Firefox nie wykonuje instrukcji zawartych w atrybucie BACKGROUND, więc darowałem sobie tworzenie obrazów, które MSIE mógłby ładować.*
Fragmenty skryptu zawartego w pliku CSS (jest to "Dokument Arkusz stylu kaskadowego") wyglądają tak:
body[background="About.jpg"]{background-image: url(../Images/Background2.jpg); [...]}
body[background="Entry.jpg"]{background-image: url(../Images/Background1.jpg);[...]}
body[background="Hero.jpg"]{background-image: url(../Images/Background1.jpg);[...]}
body[background="3.jpg"]{background-image: url(../Images/Background3.jpg);[...]}
body[background="4.jpg"]{background-image: url(../Images/Background4.jpg);[...]}

Teraz dowód na to, że wiem, co robię z atrybutem background. Tak przygotowane pliki otworzyłem próbnie. Obrazki miałem ulokowane względem pliku CSS, a nie względem pliku HTML. Otworzyłem jedną ze stron (na próbę) w MSIE i był kolor tła wprowadzony atrybutem bgcolor, ale nie było tła, za które odpowiadał styl CSS. To naprawdę prymitywne ze strony MSIE. Potrafi przeczytać kod stylu CSS typu
body{background-image: url("ścieżka dostępu do pliku";[...])}
a wykonanie kodu stylu CSS typu
body[background="wartość"]{background-image: url("ścieżka dostępu do pliku);[...]} dla <body background="wartość wspomniana w zewnętrznym stylu CSS">
to dla tej przeglądarki prawdziwa chińszczyzna. Spróbowałem Firefoxem. Patrzę. Jedna strona, druga, trzecia, czwarta,... wszystkie mają atrybut background, ale tła wstawia styl CSS rozpoznający styl strony po wartości atrybutu background, co zaplanowałem. A MSIE pewnie potrzebowałby obrazków na ścieżce wskazanej przez atrybut BACKGROUND, żeby wstawić obraz w tło.

Jeśli ja mogłem w HTML wycofującym atrybut BACKGROUND z użycia użyć tego atrybutu na potrzeby stylu CSS, to czemu w Firefoxie styl CSS miałby być wadliwy, gdyby zamiast atrybutu BACKGROUND użyty został atrybut MYSZKA (JESZCZE nie istnieje)? A w sprawie MSIE mogę powiedzieć już tylko jedno. Rest In Peace. :D
Mateusz SSJ8

Postautor: diablownik » 07 lipca 2007, 15:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a7pre) Gecko/2007070605 Minefield/3.0a7pre

Mateusz SSJ8: widać, że nie rozumiesz co się do Ciebie pisze. Mam takie samo wrażenie, co tomasiek - wydaje Ci się, że odkryłeś Amerykę, a tymczasem jest to coś, co zna każdy doświadczony webmaster, Poczytaj lepiej te specyfikacje tak, jak Ci doradzono. A jeśli nie, to chociaż nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia i nie wprowadzaj tym innych w błąd.
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: Karolaq » 08 lipca 2007, 02:41

Przeglądarka: Opera/9.22 (X11; Linux i686; U; en)

@Mateusz SSJ8: rozmiem cie (wow, jestem chyba pierwsz ;) )
rozumiem o co ci chodzi, ale:
twoj sposob jest raczej nieprzydatny. wiesz co to sa klasy w CSS? przyklad uzycia:

.tlo1 {background-image: url(plik.obrazu)}

i teraz:

<body class="tlo1"></body>

i po sprawie. takich klas mozesz utworzyc ile chesz. moze nawet lepiej zamiast klasy uzywac identyfikatorow, ale to juz wolna sprawa.
Karolaq

Z nami od: 24 czerwca 2007, 21:23

Postautor: diablownik » 08 lipca 2007, 08:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a7pre) Gecko/2007070605 Minefield/3.0a7pre

Karolaq pisze:.tlo1 {background-image: url(plik.obrazu)}

i teraz:

<body class="tlo1"></body>

Aż mnie skręca, gdy widzę coś takiego.
Nie lepiej po prostu <body>...</body> a w pliku CSS coś takiego:
body { background-image: url(tlo.png); }

(tak jak sugerował to już tomasiek zresztą)?
Szybsze, prostsze, ładniejsze... a wy to próbujecie zrobić okrężną drogą, nie wiedzieć czemu.
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: Tomek » 08 lipca 2007, 09:38

@diabłownik - ja już chyba wiem o co im chodzi! Mają 5 stron. 1,2,3,4,5 - dla każdej z nich inne tło.... i Mateusz kombinuje jak koń pod górkę, cudując i dorabiając filozofię o obsługiwaniu atrybutu background (mimo że mu udowodniłem że css obsłuży wszystko co sobie wymyślimy, więc background także).
@Matuesz:
body{background-image: url("ścieżka dostępu do pliku";[...])}
a wykonanie kodu stylu CSS typu
body[background="wartość"]{background-image: url("ścieżka dostępu do pliku);[...]} dla <body background="wartość wspomniana w zewnętrznym stylu CSS">

No i? Nie od dziś wiadomo (gdzieś od 2001) że IE kompletnie nie radzi sobie z pewnego rodzaju selektorami. NIC NIE ODKRYŁEŚ!
A to co tutaj piszesz świadczy że w ogóle nie czytasz tego co ci piszemy:
Jeśli ja mogłem w HTML wycofującym atrybut BACKGROUND z użycia użyć tego atrybutu na potrzeby stylu CSS, to czemu w Firefoxie styl CSS miałby być wadliwy, gdyby zamiast atrybutu BACKGROUND użyty został atrybut MYSZKA (JESZCZE nie istnieje)?

Nie możesz używać atr. background bo właśnie przez to ciągle jacyś głupi webmasterzy używają np. embed czy jakiś innych głupich atrybutów. W ten sposób cofasz wstecz to co zostało osiągnięte. Czyli po prostu cofasz swoją stronę wstecz. Czysta głupota jak dla mnie. Wybacz za ton, ale ile razy można ci to samo powtarzać.
Spójrz jak to rozwiązała Karolq - prawidłowo - za pomocą klasy! prawidłowym atrybutem, zgodnym ze specyfikacją, który czytają wszystkie przeglądarki!!! Wydaje mi się że stosowanie identyfikatorów jest gorszym rozwiązaniem - może troszkę namieszać w kaskadzie....
Także zacznij w końcu czytać specyfikację - bo jak na razie postami takimi jak poprzedni udowadniasz że tego nie zrobiłeś i szczerze mówiąc - bawisz co niektórych swoimi odkryciami. Proponuję to samo co diablownik - nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz ZIELONEGO POJĘCIA. Zacznij w końcu czytać specyfikację, i przestań chwalić każdą rzecz którą odkryłeś, bo jak na razie je bardzo źle interpretujesz... CSS to sztuka interpretacji.
Tomek
Moderator

Odpowiedź na post Karolaq

Postautor: Mateusz SSJ8 » 08 lipca 2007, 13:40

@ Karolaq
Nie chcę tu nikogo przywoływać do porządku, ale wiem o klasach. Mam Ms Worda i za każdym razem, kiedy tworzę nowy styl akapitu, on w pliku HTML, w którym to robię, tworzy klasę, którą, jeśli mu polecę, kopiuje do szablonu stylów. Problem w tym, że MSIE też obsługuje klasy, więc lepszym wyzwaniem, któremu sprosta tylko przeglądarka nadążająca za zmieniającymi się standardami wymaganymi przez specyfikacje HTML (wczoraj używaliśmy atrybutu BACKGROUND do wstawiania tła na stronę internetową, dzisiaj używamy do tego skryptów (albo, jak ktoś woli inaczej, stylów) CSS, a jutro Bóg wie, co się zmieni). Czas szybko leci, ale przeszłość może pomóc uniknąć błędów.

@ Wszyscy na forum
Czy nie słyszeliście, że edytory do HTML mogą się wzajemnie uzupełniać? To też pozwala zrobić dobrą stronę internetową, kiedy do dyspozycji jest tylko „starostandardowy” program wspomagający pisanie kodu. Przykład z mojego życia?
Do pliku HTML wstawiam obrazek (nie jako tło, ale jako obiekt), zapisuję i zamykam, otwieram w MS Word i formatuję obrazek według mojej woli. Na koniec zapisuję zmiany i dalej wracam do pisania kodu HTML za pomocą Notatnika, usuwając przy tym błędy kodowe wprowadzone przez MS Worda.

@ tomasiek
Jeśli przeczytałeś „@ Wszyscy na forum”, to już wiesz, skąd ta wzmianka o Ms Wordzie w "Stare nadal działa". Chyba przypadkiem nie zapomniałeś, że nie ma tylko jednego edytora HTML. I spójrz na cudzysłów między "przeczytałeś" i "to". Czy znasz edytor HTML, w którym można taki cudzysłów wstawić, czy tylko MS Word to robi?

@ *
Programy pakietu Ms Office 2003 potrafią tworzyć jednoplikowe strony internetowe. Jednak Firefox próbuje je otworzyć za pomocą MSIE. Podejrzewam zatem, że te jednoplikowe strony internetowe są chwytem reklamowym Microsoftu mającym za zadanie zatrzymać internautów przy MSIE. W końcu po co Firefox miałby używać innej przeglądarki internetowej do otwarcia stron internetowych, które sam potrafi otworzyć. Jeśli ci głupcy z Microsoftu myślą, że tym sposobem uniemożliwią wymarcie MSIE w internecie, to mówię wam już teraz, że się grubo mylą. Internauci sami wiedzą, która przeglądarka jest najlepsza. Potrzebują tylko pomocy kogoś, kto się zna na internet explorerach, które dzisiaj są nowoczesne, i do których MSIE, jak wiecie zapewne, już się nie zalicza.

PS. Czasem nowe wymagania są okazją, żeby ze starego zrobić coś nowego.
Mateusz SSJ8

Postautor: Tomek » 08 lipca 2007, 14:07

Mam dość - co ty gadasz o jakimś Wordzie? Co on ma wspólnego z klasami. Wybacz - ale nie przywołuj nikogo do porządku w temacie stron www, jeśli używasz do nich Worda... to po prostu wyjątkowo bezczelne. Tym bardziej że to właśnie Karolq jako jedyna zrozumiała o co ci chodzi i podała prawidłowe rozwiązanie.
Word nie jest i nigdy nie był edytorem stron www. Człowieku - zainteresuj się może NVU czy jakimś innym edytorem, czy chociażby edytorem z OpenOffica, który wypluwa bez porównania lepszy kod niż word.
Na razie to co mówisz... to o pomstę do nieba woła. Te bzdury które piszesz o zmieniających się standardach to też głupoty. Po to się wprowadza pewne standardy, żeby nie było problemów z interpretacją. A ty próbujesz wchodzić przez otwarte okno, piszesz owadach IE, a jednocześnie zachwalasz Worda, którego silnik tworzenia stron www jest w 100% oparty o IE. Wychwalasz standardy, żeby za chwilę łamać je jakimiś głupimi rozwiązaniami (np. background). Przecież to jakaś paranoja.

Nikt ci nie każe stosować jednego edytora, nikt cię nie namawia który jest lepszy. Ale wszyscy mówimy ci że word + www = GŁUPOTA.
Zamiast Worda - stosuj np. NVU - będziesz miał mniej do poprawiania i może będziesz miał więcej czasu żeby w końcu poczytać specyfikację!!!
A wierz mi - wiele osób używa do tworzenia stron tylko jednego programu.
Te cudzysłowy to potrafi każdy edytor tekstu wstawić... poczytaj może o encjach, zanim napiszesz taką bzdurę.

Przykro mi, ponieważ temat zszedł na zupełny OT - zamykam go. Mateusza nie da się przekonać do przeczytania specyfikacji, ani zagłębienia się w jakiś kurs - on wie lepiej - więc nie będziemy go wyprowadzać z błędu..
Informuję cię jednocześnie, że będę bardzo usilnie przestrzegał od dzisiaj tego co zostało opisane tutaj:
http://www.mozillapl.org/forum/about-4548.html oraz tutaj: http://www.mozillapl.org/forum/about-16145.html :
Forum to otwarto w celu dyskusji na specyficzne tematy techniczne, dotyczące np. standardów internetowych, zawiłych problemów XHTML, CSS czy JS.

Twoja specyfika i zawiłość polega na tym, że nie chce ci się przeczytać żadnego kursu HTML i CSS do końca, że też nie wspomnę już o specyfikacji. Sam stwarzasz z prostych problemów zawiłe rozwiązania i jeszcze w zupełnie bezsensowny sposób dorabiasz do tego jakąś filozofię/ideologię/"nie wiem co" mieszając różne pojęcia i fakty o których nie masz pojęcia.
Jeśli zaś chcesz się bawić w przekonywanie nas do Worda i odradzanie używania IE - przykro mi - to nie forum do tego.

ZAMYKAM
Tomek
Moderator

Wróć do Tworzenie stron WWW