Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
Program Firefox, czytając strony internetowe, nie pomija nawet znaczników, czy atrybutów, które zostały wycofane z użytku w HTML bądź jeszcze nigdy nie były używane (twoje <kotek myszka="mniam"> jeszcze nie istnieje w specyfikacji HTML, ani w stylach CSS), jednak wykonuje tylko to, co jest zawarte w atrybutach i znacznikach, które są aktualne, a z tych, których już nie ma (np. atrybut BACKGROUND) bądź jeszcze nie pojawiły się w specyfikacji HTML (przykładem jest <Collodi book="Pinocchio">) używa tylko tych, które zostały wymienione w zewnętrzym skrypcie CSS, który umiem sam wstawić dzięki kursom HTML (dexter, jeszcze raz dzięki za przykład stylu CSS wstawionego bezpośrednio pliku HTML, gdyż teraz umiem obydwa). Dla przykładu:
Mam 7 stron internetowych na komputerze. We wszystkich mam <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="../../CSS/Manual.css">
Fragmenty ich kodów HTML wyglądają następująco:
<body background="About.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="Entry.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="Hero.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="3.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
<body background="4.jpg"> - obraz docelowy nie istnieje
*Wiem, że Firefox nie wykonuje instrukcji zawartych w atrybucie BACKGROUND, więc darowałem sobie tworzenie obrazów, które MSIE mógłby ładować.*
Fragmenty skryptu zawartego w pliku CSS (jest to "Dokument Arkusz stylu kaskadowego") wyglądają tak:
body[background="About.jpg"]{background-image: url(../Images/Background2.jpg); [...]}
body[background="Entry.jpg"]{background-image: url(../Images/Background1.jpg);[...]}
body[background="Hero.jpg"]{background-image: url(../Images/Background1.jpg);[...]}
body[background="3.jpg"]{background-image: url(../Images/Background3.jpg);[...]}
body[background="4.jpg"]{background-image: url(../Images/Background4.jpg);[...]}
Teraz dowód na to, że wiem, co robię z atrybutem background. Tak przygotowane pliki otworzyłem próbnie. Obrazki miałem ulokowane względem pliku CSS, a nie względem pliku HTML. Otworzyłem jedną ze stron (na próbę) w MSIE i był kolor tła wprowadzony atrybutem bgcolor, ale nie było tła, za które odpowiadał styl CSS. To naprawdę prymitywne ze strony MSIE. Potrafi przeczytać kod stylu CSS typu
body{background-image: url("
ścieżka dostępu do pliku";[...])}
a wykonanie kodu stylu CSS typu
body[background="
wartość"]{background-image: url("
ścieżka dostępu do pliku);[...]} dla <body background="
wartość wspomniana w zewnętrznym stylu CSS">
to dla tej przeglądarki prawdziwa chińszczyzna. Spróbowałem Firefoxem. Patrzę. Jedna strona, druga, trzecia, czwarta,... wszystkie mają atrybut background, ale tła wstawia styl CSS rozpoznający styl strony po wartości atrybutu background, co zaplanowałem. A MSIE pewnie potrzebowałby obrazków na ścieżce wskazanej przez atrybut BACKGROUND, żeby wstawić obraz w tło.
Jeśli ja mogłem w HTML wycofującym atrybut BACKGROUND z użycia użyć tego atrybutu na potrzeby stylu CSS, to czemu w Firefoxie styl CSS miałby być wadliwy, gdyby zamiast atrybutu BACKGROUND użyty został atrybut MYSZKA (JESZCZE nie istnieje)? A w sprawie MSIE mogę powiedzieć już tylko jedno. Rest In Peace.