MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Faq/multimedia/Onet/Linux i inne

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Faq/multimedia/Onet/Linux i inne

Postautor: Grzegorz » 18 lipca 2007, 10:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.4 (Ubuntu-feisty)

tomasiek pisze:w sumie GrzegorzJZD ma rację, ale ponieważ ostanio skrobnąłem coś takiego: http://www.mozillapl.org/forum/post-156617.html#156617 - to się tym podzielę.

Może by tak zrobić jedno porządne How-To i przykleić? i w innych tematach zakazać użycia frazy teledyski+onet
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Marcysia_Z » 18 lipca 2007, 10:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070529 SUSE/2.0.0.4-8.3 Firefox/2.0.0.4

GrzegorzJZD pisze:Może by tak zrobić jedno porządne How-To i przykleić? i w innych tematach zakazać użycia frazy teledyski+onet

IMHO, to można How-to zrobić jeżeli zaistnieje jedno skuteczne rozwiązanie. Sugerowane dotychczas rozwiązania, (np: przez Tomasika) czasem zadziałają ale często zonk i tyle :-(. Bo filmik oglądany w pluginie MPlayera o wymiarach 2x2 cm lub całkowita zwiecha pluginu ,oraz ewentualne komentarze o "jedynie słusznej...", na razie mnie nie satysfakcjonuje. I nie dziwię się, że temat bez przerwy wraca jeżeli tak popularny portal nie spełnia oczekiwań wszystkich użytkowników.
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2007, 18:26 przez Marcysia_Z, łącznie zmieniany 1 raz
Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει
Heraklit z Efezu
Marcysia_Z

Z nami od: 08 października 2006, 11:17

Postautor: Tomek » 18 lipca 2007, 11:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

Marcysiu - spokojnie - to samo przerabiałem na swoim ubuntu :)zaczynam pisać FAQ i dodam tam wszelkie możliwe opcje. Pod susłem tez będę testował (od czegoś w końcu są virtualboxy?)

3992
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2007, 12:03 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 18 lipca 2007, 12:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.4 (Ubuntu-feisty)

GrzegorzJZD pisze:Może by tak zrobić jedno porządne How-To i przykleić? i w innych tematach zakazać użycia frazy teledyski+onet

Mam jeszcze pytanie o zakaz użycia frazy teledyski+onet czy jest to do zrobienie?

Mogłoby się wówczas wyświetlić coś takiego:

Fraza teledyski+onet została zablokowana.

Prawdopodobnie problem, który chcesz opisać został już poruszony i doczekał się rozwiązania. Zanim zdecydujesz się opublikować post odwiedź temat: Poradnik: Teledyski na Onet.pl w Ubuntu/Suse/Fedora i Windows.

tomasiek pisze:Nie możemy natomiast blokować danych fraz - bo każdy ma prawo zadać inne nietypowe pytanie.

Nawet przy blokadzie "teledyski onet" będzie można opublikować "teledyski z onetu" itp. to nie byłoby definitywne zabezpieczenie, ale taki alert o tym, że odpowiedź już dawno jest oszczędziłaby pracy z wywalaniem i zamykaniem zbędnych wątków.
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2007, 12:10 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 18 lipca 2007, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

nie ma takiej potrzeby.
mamy regulamin forum, w którym masz punkt dot. przeszukiwania, po drugie - jak powstanie FAQ - wtedy będzieym zamykać i odsyłać (a po jakimś czasie wywalać wątek)
Nie możemy natomiast blokować danych fraz - bo każdy ma prawo zadać inne nietypowe pytanie.
Coraz bliżej...
3994
Tomek
Moderator

Postautor: Tomek » 18 lipca 2007, 12:20

@GrzegorzJZD a rozciągajmy... rozciągajmy :)
3995
.
Sądzisz że dzieciaki które nie są w stanie skorzystać z wyszukiwarki będą w stanie zmienić frazę "teledyski onet" na "teledyski z onetu"? bardzo w to wątpię... Także blokada nie ma sensu. Co więcej - mogłaby nas, moderatorów pokusić... o zakładanie nowych blokad itp itd. jak zauważyłeś, mimo częstych nalotów niezdyscyplinowanych gości - nie mamy żadnego systemu banowania, blokowania... (czasem mam wątpliwości czy to dobrze...)
Tomek
Moderator

Postautor: kabzior » 18 lipca 2007, 12:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12

tomasiek pisze:w sumie GrzegorzJZD ma rację, ale ponieważ ostanio skrobnąłem coś takiego: http://www.mozillapl.org/forum/post-156617.html#156617 - to się tym podzielę.

Tomasiek - być może zainteresuje Cię prostszy sposób również, może się przyda, sam go stosuję, działa na Ubuntu 6.x i 7.x. Poniższą komendę stosuję zaraz po postawieniu czystego systemu, instaluje ona oprogramowanie odpowiadające za DVD, mp3, divx, xvid i w ogóle wszlkie dobra tego typu ;)
Jeśli ktoś nie potrzebuje wsparcia dla tych formatów (ta, jasne, ciekawe kto :D ) a chce jedynie oglądać teledyski na onecie to wybiera sobie z poniższego zestawu co go interesuje:
Kod: Zaznacz cały
sudo aptitude install gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse libxine-main1 libxine-extracodecs totem-xine mozilla-mplayer libdvdread3 libstdc++5 gsfonts-x11 -y --force-yes && wget -c http://mirror.ubuntulinux.nl/pool/edgy-seveas/extras/w32codecs_20060611-0.0_i386.deb && sudo dpkg -i w32codecs_20060611-0.0_i386.deb && sudo  /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh

Oczywiście zamiast aptitude można używać apt-get lub innego gorszego zarządzania apt'em ;)
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: Grzegorz » 18 lipca 2007, 12:35

tomasiek pisze:@GrzegorzJZD a rozciągajmy... rozciągajmy :)
3995
.
Sądzisz że dzieciaki które nie są w stanie skorzystać z wyszukiwarki będą w stanie zmienić frazę "teledyski onet" na "teledyski z onetu"? bardzo w to wątpię... Także blokada nie ma sensu. Co więcej - mogłaby nas, moderatorów pokusić... o zakładanie nowych blokad itp itd. jak zauważyłeś, mimo częstych nalotów niezdyscyplinowanych gości - nie mamy żadnego systemu banowania, blokowania... (czasem mam wątpliwości czy to dobrze...)

Coś przypuszczam, że wydzielisz dyskusję do nowego tematu ;)

Co do tego banowania to faktycznie jak zawitałem na tym forum to się bardzo zdziwiłem (bo tak duże fora zazwyczaj mają banowanie), ale w tym wypadku to jest zaleta. Blokowane jest albo konto (co za problem założyć nowe) albo IP (a często z jednego korzysta więcej niż jedna osoba i reszta jest pokrzywdzona) wiec dobrze ze nie ma banowania. Na Ubuntu.pl mają dwa systemu banowanie i nagradzanie (przez pomógł, który zwiększa prestiż wśród innych forumowicz, może też prowadzić do awansu user > terminator > moderator, i ten drugi pomysł podoba mi się bardzo) :)

kabzior pisze:

Tomasiek - być może zainteresuje Cię prostszy sposób również, może się przyda, sam go stosuję, działa na Ubuntu 6.x i 7.x. Poniższą komendę stosuję zaraz po postawieniu czystego systemu, instaluje ona oprogramowanie odpowiadające za DVD, mp3, divx, xvid i w ogóle wszlkie dobra tego typu ;)
Jeśli ktoś nie potrzebuje wsparcia dla tych formatów (ta, jasne, ciekawe kto :D ) a chce jedynie oglądać teledyski na onecie to wybiera sobie z poniższego zestawu co go interesuje:
Kod: Zaznacz cały
sudo aptitude install gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse libxine-main1 libxine-extracodecs totem-xine mozilla-mplayer libdvdread3 libstdc++5 gsfonts-x11 -y --force-yes && wget -c http://mirror.ubuntulinux.nl/pool/edgy-seveas/extras/w32codecs_20060611-0.0_i386.deb && sudo dpkg -i w32codecs_20060611-0.0_i386.deb && sudo  /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh

Oczywiście zamiast aptitude można używać apt-get lub innego gorszego zarządzania apt'em ;)

Coś mi się widzi, że użytkownicy onetowych teledysków kochają multimedia... Poza tym, pod Ubuntu masz Automatixa czy skrypty do Frywulnego Fulmara.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 18 lipca 2007, 12:46

@kabzior
To co podałeś to podstawa przecież pracy na linuksie - po prostu kodeki... wiele osób natomiast nie wie o rozszerzeniach czy o pluginach (czyli np. mozilla-mplayer - chyba gdzieś wcześniej nazwa mi się pomyliła - w FAQ będzie poprawnie)
@grzegorzJZD - też o tym myślę i właśnie robię... :) Co do ustawiania userów - IMO bez sensu - mamy kilku niesamowitych z małą ilością postów...

3996

wydzieliłem z http://mozillapl.org/forum/about-31151.html
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2007, 13:15 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 18 lipca 2007, 12:58

tomasiek pisze:Co do ustawiania userów - IMO bez sensu - mamy kilku niesamowitych z małą ilością postów...

I z tym sobie na Ubuntu.pl poradzono wprowadzając ograniczoną możliwość przyznawani pomógł w działach, w których udzielenie pomocy nie sprowadza się do powiedzenia kliknij dwa razy w ikonę, aby uruchomić program> :)

A o awansie nie decyduje samo nazbieranie punktów "pomógł" tylko załoga Ubuntu.pl, a ilość udzielonej pomocy jest tylko wskazówką.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 18 lipca 2007, 13:21

a właśnie skądś mi się Twój nick kojarzył... u nas awans jest samoistny - więc IMO nie ma potrzeby czegoś takiego wprowadzać. Problem systemów kar i nagród był kiedyś omawiany przy okazji jakiejś dyskusji w części dostępnej tylko dla moderatorów. Nie przeszedł. Cóż - nie chcemy nikogo tutaj promować, robić z niego super bosa albo też nie daj Boże karać w inny sposób niż usunięcie głupiego postu do dev/null czy w kosmos.
także zabawa w awansowanie IMO jest bez sensu - wystarczy chyba system że osoby z dużą ilością postów, bądź tez osoby które w jakiś sposób nam się przysłużyły dostają ta niewdzięczną rolę administratora...
Ale zeszliśmy z tematu.
Co do FAQ dla onetu - przygotuję coś na dniach, postaram się nie rozpisywać o instalacji kodeków (to każdy w swoim wypadku sam rozegra), ale skupię się na dostępnych wtyczkach i rozszerzeniach oraz różnych dziwnych sytuacjach... W końcu tak naprawdę problem nie tyczy się tylko onetu...

A no i bym zapomniał: 3997
Tomek
Moderator

Postautor: kabzior » 18 lipca 2007, 13:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12

tomasiek pisze:@kabzior
To co podałeś to podstawa przecież pracy na linuksie - po prostu kodeki... wiele osób natomiast nie wie o rozszerzeniach czy o pluginach (czyli np. mozilla-mplayer - chyba gdzieś wcześniej nazwa mi się pomyliła - w FAQ będzie poprawnie)

Tak wiem, ale pomyślałem że może warto w takim FAQ napisać o tych kodekach, metoda z aptitude niczego nie popsuje (jak będą zainstalowane to nie ruszy) a może pomóc. Myślałem żeby dodać coś w stylu "sprawdź czy masz zainstalowane kodeki" itd itd, np AIFIR do tych nieszczęsnych teledysków potrzebny jest oprócz mozilla-player też xine chociażby. Ale to tylko luźna propozycja :)

GrzegorzJZD pisze:Poza tym, pod Ubuntu masz Automatixa czy skrypty do Frywulnego Fulmara.

A nie wiem, nie używam Frywolnego Fulmara bo mi nie działa :D
Automatixów itp też zresztą nie używam, po co generować możliwość kolejnego potencjalnego problemu na lini APT <-> Automatix skoro ctrl^c ctrl^v w konsoli i zrobione, a jeśli nie to konsola prawdę zawsze powie :)

tomasiek pisze:a właśnie skądś mi się Twój nick kojarzył...

hehehehe :D
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: Stef » 19 lipca 2007, 13:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070717 Firefox/2.0.0.5 Sulfur/0.99pre

Uwaga techniczna:
Nie bez powodu istnieje coś takiego jak wiki, tam również, funkcjonuje już, coś takiego jak faq, a obwieszanie listy wątków dodatkowymi przyklejankami zmniejsza jedynie ich skuteczność jako środka komunikowania użytkownikom o czymkolwiek; że już nie wspomnę o MKB gdzie takie rzeczy czekają tylko na przetłumaczenie.

(problemy z wyszukiwaniem i frazami rozwiązuje również wiki)
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Tomek » 19 lipca 2007, 13:58

nie - no chyba oczywiste jest to, że mówiliśmy o FAQ na wiki.... może dzisiaj po północy zawiśnie

a co do kmb - to można tam na polski tłumaczyć?
Tomek
Moderator

Postautor: Stef » 19 lipca 2007, 14:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070717 Firefox/2.0.0.5 Sulfur/0.99pre

Najwidoczniej dla mnie nie do końca.
Możesz zawsze wrzucić szkic - a nóż ktoś pomoże.. ;)

BTW: [1] i [2] mimo iż leciwe (wspomniane zresztą w TODO) i w ogóle cały dział o wtyczkach czy ich konfigurowaniu mogą okazać się przydatne.

Edit:
Co do tłumaczenia MKB, do tej pory robione to było na zasadzie dostosowywania ich artykułów do naszych realiów w obrębie naszego wiki.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Tomek » 19 lipca 2007, 17:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.4 (Ubuntu Feisty)

No i plum...
Coś onet pozmieniał u siebie. Jak jakieś 2-3 miesiące temu ustawiałem sobie multimedia w Fx pod Ubuntu, zarówno Teledyski jaki i wiadomości działały bez żadnych problemów... jako że nie korzystam z tego często... nie wiedziałem że zaszły pewne zmiany.
Jakie? Otóż - teledyski dalej bez żadnego problemu chodzą pod Fx, natomiast wiadomości to jakaś paranoja - pokazuje tylko reklamę tvn, a potem albo nic, albo rozdanie jakiś nagród...
Pokombinuję jeszcze...
Tomek
Moderator

Wróć do Inne