MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Word jest przecież naj..

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[css] informacje

Postautor: Mateusz SSJ8 » 25 lipca 2007, 09:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

@ tomasiek
Wspomniałeś:
<p style="font-size:10px;font-family:Verdana;color:#374d1f">tekst</p>
Można też utworzyć klasę akapitu (bo, jak każdy z nas wie, "P" to "akapit"). Najszybszy program tworzący klasy (wiem, bo tworzyłem nim strony internetowe, zanim jeszcze internet do mnie dodarł) to Word. Ale Notatnikiem też można utworzyć klasy, choć zajmie to więcej czasu.
Po prostu w CSS piszesz kod:
p.X {styl klasy}
i potem w HTML po prostu zamiast:
<p style="font-size:to_i_to;font-family:to_i_to;color:to_i_to">tekst</p>
dajesz:
<p class="X">tekst</p>
Szybkie, ale trudne, więc wiem, czemu powiedziałeś, co powiedziałeś.

PS. Teraz wiesz, czemu, gdy KarolAQ wspomniał mi o klasach, jak odpowiedziałem, że klasy to dla mnie żadna nowość. Podobnie jak dla tych, którzy kiedyś robili strony internetowe Wordem, a teraz wcale nie używają tego programu do tego.
Mateusz SSJ8

Postautor: Tomek » 25 lipca 2007, 13:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

Najszybszy program tworzący klasy (wiem, bo tworzyłem nim strony internetowe, zanim jeszcze internet do mnie dodarł) to Word.

Bzdura - kED, PSPad, quanta, Anjuta - robią to o wiele szybciej i poprawniej! Skończ w końcu z tym promowaniem worda!!! Chcesz to go sobie używaj - ale nie podawaj tych głupot innym jako wzór!!! (rozzłościłeś moda po raz n-ty)
Szybkie, ale trudne, więc wiem, czemu powiedziałeś, co powiedziałeś.

Bzdura
Szybkie i bardzo łatwe. Powiedziałem to dlatego, że to była najszybsza metoda na poprawienie jej strony (w tym konkretnym miejscu), w sposób zgodny ze standardami. Oczywiste jest - dostała wszak linki do kursów - że pewne rzeczy sama musi doczytać - nie odrabiamy tu zadań domowych - dajemy wędkę a nie rybę...

a Twój ps jest taki odwracaniem kota ogonem... jak rzadko kiedy - ty się bawiłeś w ustawianie tła za pomocą selektora atrybutów (sic!) a ktoś ci podrzucił hasło klasy.
Po raz 10000 proszę cię o zapoznanie się ze specyfikacjami (nie z kursami - ale ze specyfikacjami) i wtedy dopiero wypowiadanie się w tematach o których obecnie masz mgliste pojęcie.

Obrazek - Prosimy nie karmić trolla
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Stef » 25 lipca 2007, 13:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070718 Firefox/2.0.0.5 Flock/0.9.0.1

Wydzielam, proszę nie robić śmietnika z forum.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Wróć do Tworzenie stron WWW