MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Blokowanie cookies ze stron zewnętrznych

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Blokowanie cookies ze stron zewnętrznych

Postautor: valdas » 24 lipca 2007, 23:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

Witam, czy ktoś może wie czy w Firefoksie da się ustawić tak jak w Operze, aby pobierał cookies tylko z odwiedzanej witryny? Wiadomo, można wrzucić gemiusy, tradedoublery i takie tam na listę blokowanych, ale tego typu syfu jest pełno wszędzie, więc taka opcja byłaby użyteczna... Pozdrawiam.
valdas

Postautor: Tomek » 25 lipca 2007, 06:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

A szukałeś w ogóle w opcjach? Masz jak byk: narzędzia-opcje-prywatność-akceptuj ciasteczka (wyłacz)-wyjątki - i tu ustaw swoje wyjątki....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: valdas » 25 lipca 2007, 13:40

tomasiek pisze:A szukałeś w ogóle w opcjach? Masz jak byk: narzędzia-opcje-prywatność-akceptuj ciasteczka (wyłacz)-wyjątki - i tu ustaw swoje wyjątki....

No wiem że tak można, ale jak już pisałem - musiałbym ręcznie ustawiać wszystkie domeny, z których ma mi blokować. A chodzi mi o to, że jak wejdę na stronę aaa.pl, żeby nie pozwalał tworzyć z niej cookies stronce bbbbb.pl jakakolwiek ona jest. Co bardziej znane domeny wiadomo - można tam wstawić, ale przecież nie chodzę cały czas tylko po wąskim kręgu stron, ale cały czas wchodzę na nowe (np. via google).

Sprawdzałem w opcjach oraz w about:config ale nie znalazłem tak wpisu, który mógłby być powiązany z tą kwestią.
valdas

Postautor: carlos » 25 lipca 2007, 14:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070723 Firefox/2.0.0.5

Możesz to tak zrobić: ustaw blokadę wszystkich ciasteczek, a do szybkiego dodawania stron do wyjątków użyj np. CookieButton (używam) czy CookieSafe.

Jeśli jednak wolisz ustawić blokadę jedynie dla ciasteczek "third-party" w about:config ustaw network.cookie.cookieBehavior na 1. Weź jednak pod uwagę, że jak twórca strony się uprze to obejdzie takie ustawienie (sposób pierwszy daje pełną kontrolę).

Pozdrawiam.
Karol Kwiatkowski
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
carlos

Z nami od: 24 listopada 2004, 04:29

Re: Blokowanie cookies ze stron zewnętrznych

Postautor: Gość » 25 lipca 2007, 19:10

Przeglądarka: Konqueror

valdas pisze:Witam, czy ktoś może wie czy w Firefoksie da się ustawić tak jak w Operze, aby pobierał cookies tylko z odwiedzanej witryny? Wiadomo, można wrzucić gemiusy, tradedoublery i takie tam na listę blokowanych, ale tego typu syfu jest pełno wszędzie, więc taka opcja byłaby użyteczna... Pozdrawiam.

We wcześniejszych wersjach (przed 2.xx) dało się to z GUI przełączyć, teraz tylko z about:config (inna rzecz, że nigdy nie przeprowadziłem testów, czy to rzeczywiście dobrze działa...)

Widać jednak wyraźnie, w jakim kierunku zmierza rozwój tej przeglądarki -- w nowszych wersjach jest usuwana użyteczna funkcjonalność związana z prywatnością, za to są dodawane inwazyjne feature'y na zamówienie wielkiej korporacji (antyphishing od Google, wysyłający w wersji "agresywnej" (prawie) wszystkie odwiedzane URLe na bieżąco do Google).
Pozdrawiam.
Gość

Postautor: E2rd » 25 lipca 2007, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5

Anonymous pisze:w nowszych wersjach jest usuwana użyteczna funkcjonalność

Hm... Funkcjonalność nie znika. Dalej można jej używać, jeśli zna się odpowiednie zaklęcia (jak tu). Usuwane jest UI do rzadko używanych funkcji.

Inna sprawa, że decyzje "co zasługuje na UI, a co nie" bywają dziwne. A i tak - okno Opcje jest nadal przeładowane i źle podzielone na tematy (a więc nieczytelne)...

Aha, dodam jeszcze, że dokładanie UI to jest najczęstsze zadanie rozszerzeń. Przecież np. taki Fasterfox to było tylko UI do przestawiania kilku opcji dostępnych w about:config...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: valdas » 25 lipca 2007, 22:18

@carlos: dzięki za poradę, wypróbuję obie metody i zobaczę jak się sprawdzą. Pozdrawiam.
valdas

Postautor: carlos » 26 lipca 2007, 10:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070723 Firefox/2.0.0.5

Anonymous pisze:We wcześniejszych wersjach (przed 2.xx) dało się to z GUI przełączyć, teraz tylko z about:config (inna rzecz, że nigdy nie przeprowadziłem testów, czy to rzeczywiście dobrze działa...)

Widać jednak wyraźnie, w jakim kierunku zmierza rozwój tej przeglądarki -- w nowszych wersjach jest usuwana użyteczna funkcjonalność związana z prywatnością (...)

Bla bla bla, stara śpiewka. Wiesz dlaczego zostało to usunięte? Bo użytkownicy, jak Ty, za bardzo ufali w jej skuteczność, a obejść takie "zabezpieczenie" potrafi średnio rozgarnięty webmaster.
Karol Kwiatkowski
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
carlos

Postautor: Gość » 26 lipca 2007, 16:21

carlos pisze:
Anonymous pisze:We wcześniejszych wersjach (przed 2.xx) dało się to z GUI przełączyć, teraz tylko z about:config (inna rzecz, że nigdy nie przeprowadziłem testów, czy to rzeczywiście dobrze działa...)

Widać jednak wyraźnie, w jakim kierunku zmierza rozwój tej przeglądarki -- w nowszych wersjach jest usuwana użyteczna funkcjonalność związana z prywatnością (...)

Bla bla bla, stara śpiewka. Wiesz dlaczego zostało to usunięte? Bo użytkownicy, jak Ty, za bardzo ufali w jej skuteczność, a obejść takie "zabezpieczenie" potrafi średnio rozgarnięty webmaster.

Bla bla bla, nadal nie potrafisz grzecznie dyskutować i darować sobie wycieczki osobiste. Nihil novi.
Jeżeli dało się to ominąć, to należało to poprawić w kodzie FF/Gecko, bo to jest bug, a nie usuwać możliwość przełączenia z GUI. No ale twoje podejście jest typowe dla betonowych zwolenników FF: jeśli jakiś bug jest nie naprawiony/coś się zmieniło na niekorzyść, to jest to wina wszystkich innych tylko nie developerów FF. Naprawdę typowe.
Gość

Postautor: carlos » 27 lipca 2007, 11:28

Anonymous pisze:
carlos pisze:

Bla bla bla, nadal nie potrafisz grzecznie dyskutować i darować sobie wycieczki osobiste. Nihil novi.

A w którym miejscu pozwoliłem sobie na wycieczki osobiste?
Anonymous pisze:Jeżeli dało się to ominąć, to należało to poprawić w kodzie FF/Gecko, bo to jest bug, a nie usuwać możliwość przełączenia z GUI.

To nie jest błąd FF/Gecko tylko zasada działania stron html.
Anonymous pisze:No ale twoje podejście jest typowe dla betonowych zwolenników FF: jeśli jakiś bug jest nie naprawiony/coś się zmieniło na niekorzyść, to jest to wina wszystkich innych tylko nie developerów FF. Naprawdę typowe.

j.w.
Karol Kwiatkowski
carlos

Postautor: Gość » 27 lipca 2007, 15:43

carlos pisze:(...)

Nie. Jeśli wchodzę na stronę www.strona.pl (to mam w pasku adresu), to przy ustawionym blokowaniu ciasteczek ze stron zewnętrznych przeglądarka nie powinna akceptować żadnych ciasteczek z innych domen niż strona.pl. Jeśli da się to ominąć, to jest to bug i przestań proszę wciskać kity o "działaniu stron html".
Gość

Postautor: racja » 27 lipca 2007, 16:15

Racja, skoro potrafi opera i dobrze sobie radzi, to i firefox powinien :x
racja

Postautor: carlos » 29 lipca 2007, 19:54

Anonymous pisze:

Nie. Jeśli wchodzę na stronę www.strona.pl (to mam w pasku adresu), to przy ustawionym blokowaniu ciasteczek ze stron zewnętrznych przeglądarka nie powinna akceptować żadnych ciasteczek z innych domen niż strona.pl. Jeśli da się to ominąć, to jest to bug i przestań proszę wciskać kity o "działaniu stron html".

Tyle, że ani Opera ani Konqueror nie poradzą sobie z bardziej zaawansowanymi rozwiązaniami, bo się po prostu nie da (jeśli przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły). Opcja "blokuj ciasteczka z innych stron" działa tylko w pewnych przypadkach - deweloperzy Firefoksa postanowili nie mydlić oczu użytkownikom (pamietaj, że możesz sam decydować które ciasteczka przyjąć), twórcy Opery i Konquerora nie*.

Co Ty byś wybrał?

Pozdrawiam.

* komentarze w stylu "inna przeglądarka sobie radzi" demonstrują właśnie ten problem - użytkownicy ufają, że ta opcja działa
Karol Kwiatkowski
carlos

Postautor: Gość » 30 lipca 2007, 14:51

carlos pisze:
Anonymous pisze:

Tyle, że ani Opera ani Konqueror nie poradzą sobie z bardziej zaawansowanymi rozwiązaniami, bo się po prostu nie da (jeśli przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły). Opcja "blokuj ciasteczka z innych stron" działa tylko w pewnych przypadkach (...)

Możesz być bardziej konkretny? Co masz na myśli pisząc np. "przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły"? Takie pitu pitu jak wyżej to sobie możesz oczywiście pisać, może mniej obeznanych w temacie na to nabierzesz, ale jeśli ktoś się zna na rzeczy to raczej nie bardzo...
Gość

Postautor: carlos » 30 lipca 2007, 15:38

Anonymous pisze:
carlos pisze:Tyle, że ani Opera ani Konqueror nie poradzą sobie z bardziej zaawansowanymi rozwiązaniami, bo się po prostu nie da (jeśli przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły). Opcja "blokuj ciasteczka z innych stron" działa tylko w pewnych przypadkach (...)

Możesz być bardziej konkretny? Co masz na myśli pisząc np. "przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły"? Takie pitu pitu jak wyżej to sobie możesz oczywiście pisać, może mniej obeznanych w temacie na to nabierzesz, ale jeśli ktoś się zna na rzeczy to raczej nie bardzo...

Na przykład protokół HTTP - kody 3xx (przekierowania)

[1] http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc ... ml#sec10.3
Karol Kwiatkowski
carlos

Postautor: Gość » 30 lipca 2007, 19:23

carlos pisze:
Anonymous pisze:Możesz być bardziej konkretny? Co masz na myśli pisząc np. "przeglądarka ma obsługiwać poprawnie protokoły"? Takie pitu pitu jak wyżej to sobie możesz oczywiście pisać, może mniej obeznanych w temacie na to nabierzesz, ale jeśli ktoś się zna na rzeczy to raczej nie bardzo...

Na przykład protokół HTTP - kody 3xx (przekierowania)

[1] http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc ... ml#sec10.3

No i co w związku z przekierowaniami? (Tak w ogóle, to w RFC2616 nie ma ani słowa o ciasteczkach).
Gość

Postautor: carlos » 30 lipca 2007, 21:30

Jako zadanie domowe zastanów się chwilę, jak można ich użyć do ustawienia ciasteczek dla innej domeny.

Ale to tylko przykład, problem polega na tym, że przeglądarka nie jest w stanie podjąć decyzji czy dane ciasteczko jest "złe" czy "dobre". Jedynie użytkownik może podjąć taką decyzję. Firefox zrezygnował ze zgadywania, Opera czy Konqueror nie. Ot, cała tajemnica.
Karol Kwiatkowski
carlos

Postautor: Gość » 02 sierpnia 2007, 13:43

carlos pisze:Jako zadanie domowe zastanów się chwilę, jak można ich użyć do ustawienia ciasteczek dla innej domeny.
(...)

Ja swoje zadanie odrobiłem już dawno, natomiast ty najwyraźniej nie. Wiesz chociaż, w którym RFC jest coś o ciasteczkach?
Od początku wiem (domyślam się), o co ci chodzi. Ty jednak zamiast napisać wprost i konkretnie wymyślasz jakieś kwasy o "działaniu stron html" itp. Przypuszczam, że robisz tak z jednego z dwóch powodów: a) albo nie masz głębszego pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi, albo b) wiesz i zdajesz sobie w pełni sprawę z tego, że przeglądarka jest jednak w stanie odróżnić ciasteczko ze "strony zewnętrznej" od "właściwej" i odrzucać w razie potrzeby te ze stron zewnętrznych.
Gość

Postautor: carlos » 02 sierpnia 2007, 14:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070801 Firefox/2.0.0.6

Anonymous pisze:
carlos pisze:Jako zadanie domowe zastanów się chwilę, jak można ich użyć do ustawienia ciasteczek dla innej domeny.
(...)

Ja swoje zadanie odrobiłem już dawno, natomiast ty najwyraźniej nie. Wiesz chociaż, w którym RFC jest coś o ciasteczkach?
Od początku wiem (domyślam się), o co ci chodzi. Ty jednak zamiast napisać wprost i konkretnie wymyślasz jakieś kwasy o "działaniu stron html" itp. Przypuszczam, że robisz tak z jednego z dwóch powodów: a) albo nie masz głębszego pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi, albo b) wiesz i zdajesz sobie w pełni sprawę z tego, że przeglądarka jest jednak w stanie odróżnić ciasteczko ze "strony zewnętrznej" od "właściwej" i odrzucać w razie potrzeby te ze stron zewnętrznych.

Pewnie. I, jako przykład, Konqueror to potrafi?
Karol Kwiatkowski
carlos

Wróć do Przeglądarka Firefox