Pliki z rozszerzeniem *.xhtml
Moderator: Pomocy?!
Pliki z rozszerzeniem *.xhtml
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
- velo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007082504 Minefield/3.0a8pre
I ta przeglądarka, o której wspominasz, to Firefox? Co to znaczy "nie otwiera"?
- diablownik
- Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
- Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<?xml-stylesheet href="style.css" type="text/css" ?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
<head>
<title>Strona startowa</title>
<meta http-equiv="content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8"/>
<meta name="Description" content="Opis zawartosci strony"/>
<meta name="Keywords" content="Wyrazy kluczowe oddzielone przecinkami"/>
<meta http-equiv="content-language" content="pl"/>
<meta name="Author" content="autor"/>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
</head>
Tak to przeglądarka firefox jak widać na górze, że nie otwiera to znaczy że pokazuje się strona z napisem Forbidden.
Gdzie indziej wyczytałem że strona napisana w xhtml 1.1 i zapisana jako index.html i tak będzie interpretowana jako xhtml 1.1, ale znowu gdzie indziej że strona w xhtml 1.1 zapisana jako index.html będzie przesyłana jako text/html a nie jako application/xhtml+xml, to jak to w końcu jest? Czy ktoś potrafi wytłumaczyć? Faktem jest też że jak zmienie na index.html to strona się otwiera bez problemu a jako index.xhtml już nie.
- Velo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
Velo pisze:Gdzie indziej wyczytałem że strona napisana w xhtml 1.1 i zapisana jako index.html i tak będzie interpretowana jako xhtml 1.1, ale znowu gdzie indziej że strona w xhtml 1.1 zapisana jako index.html będzie przesyłana jako text/html a nie jako application/xhtml+xml, to jak to w końcu jest?
To drugie: plik XHTML-owy z rozszerzeniem *.html będzie miał text/html, natomiast z rozszerzeniem *.xhtml będzie rasową aplikacją XML, czyli dostanie application/xhtml+xml.
Co do nadrzędnego problemu: Nie wiem co jest nie tak, poza tym późna już pora, rzuciłem więc monetą i wyszło mi, że to raczej serwer ma humorki.
- TroPtyN
- Z nami od: 18 stycznia 2005, 10:47
Przeglądarka: Opera/9.23 (X11; Linux i686; U; en)
domyslnie dla *.xhtml jest application/xhtml+xml
a dla *.html - text/html
a strona ci sie nie wyswyetla z powodu ograniczenia uprawnien do pliku. wejdz we wlasciwosci pliku i ustaw odczyt dla uzytkownikow innych grup.
- Karolaq
- Z nami od: 24 czerwca 2007, 21:23
TroPtyN pisze:Co do nadrzędnego problemu: Nie wiem co jest nie tak, poza tym późna już pora, rzuciłem więc monetą i wyszło mi, że to raczej serwer ma humorki.
A czy mogę go jakoś zmusić do tego żeby mi tę stronę dobrze wyświetlał np. przez ten plik .htaccess? Jeśli nie to znacie jakieś servery który by nie miały z tym kłopotu?
Karolaq pisze:wysylany typ MIME zalezy domyslnie od rozszerzenia pliku lub ustawien serwera.
domyslnie dla *.xhtml jest application/xhtml+xml
a dla *.html - text/html
ale przecież rozszerzenie pliku to wymysł M$$$ i zwłaszcza na apatchu nie powinno mieć znaczenia czy plik sie nazywa index.xhtml czy index.lol, tymczasem chyba jednak ma bo jeśli przepuszczę stronę jako index.html przez validator to wywala takie oto ostrzeżenie:
Conflict between Mime Type and Document Type
The document is being served with the text/html Mime Type which is not a registered media type for the XHTML 1.1 Document Type. The recommended media type for this document is: application/xhtml+xml
Using a wrong media type for a certain document type may confuse the validator and other user agents with respect to the nature of the document, and you may get some erroneous validation errors. How to fix this problem? One of the following techniques should help:
* If you are serving a static file on a Web server, changing its extension should help. Use e.g .xhtml for XHTML or .mathml for MathML.
* You may need to reconfigure your Web server. This Setting up MIME Types tutorial has instructions for Apache, Tomcat and IIS.
* If the document is generated dynamically, the scripting language should allow you to set up the mime type: this article on MIME Types and Content Negotiation has examples in PHP, Perl, and ASP.
tymczasem gdy przepuszczę tę samą stronę jako index.xhtml ostrzeżenia już nie pokazuje, czyli jest tak jak mówisz
Karolaq pisze:a strona ci sie nie wyswyetla z powodu ograniczenia uprawnien do pliku. wejdz we wlasciwosci pliku i ustaw odczyt dla uzytkownikow innych grup.
niestety nawet jak dam 777 dla public_html i jego zawartości to i tak nie działa
- Velo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007082504 Minefield/3.0a8pre
Domyślnie ustawienia serwera każą mu wysyłać typ text/html dla plików *.html, natomiast application/xhtml+xml dla *.xhtml.
Normalne przeglądarki (tj. Firefox, Opera, Safari itd.) zwracają uwagę na typ MIME wysyłany przez serwer w nagłówku (jest on nadrzędny), a dopiero potem (jeżeli go nie ma) na typ zdefiniowany w znaczniku meta w kodzie strony. Z IE sprawa wygląda gorzej, bo kieruje się on rozszerzeniem pliku, nie zwraca zaś uwagi na to, co wysyła mu serwer.
(Mam nadzieję, ze do tego momentu nie namieszałem zbytnio
Możesz spróbować z plikiem .htaccess. W Googlach jest trochę opisów jak go użyć, aczkolwiek możliwe, że jego użycie zostało zablokowane przez admina serwera. Ale nie zaszkodzi sprawdzić
Jeszcze się tylko upewnię: na stronę wchodzisz poprzez adres www.przykladowyadres.pl/index.xhtml a nie www.przykladowyadres.pl/ ?
- diablownik
Na stronę wchodzę poprzez: adres_servera/~mój_login
Założyłem konto na prv.pl i tam też nie wyświetla strony *.xhtml. Czizes.
Znacie jakieś servery obsługujące xhtml 1.1?
- Velo
Velo pisze:Na stronę wchodzę poprzez: adres_servera/~mój_login.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to wejdź przez adres_servera/~twój_login/nazwastrony.xhtml
- diablownik
diablownik pisze:Velo pisze:Na stronę wchodzę poprzez: adres_servera/~mój_login.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to wejdź przez adres_servera/~twój_login/nazwastrony.xhtml
No jasny gwint działa !! lol Taki banał.
Dzięki chłopie. Masz u mnie oszronionego Carlsberga.
I teraz jak wezmę Narzędzia -> Info o stronie w polu Typ mam: application/xhtml+xml.
Dzięki bardzo.
- Gość
Anonymous pisze:Dzięki chłopie. Masz u mnie oszronionego Carlsberga.
Trzymam za słowo
Anonymous pisze:I teraz jak wezmę Narzędzia -> Info o stronie w polu Typ mam: application/xhtml+xml.
Możesz też sprawdzić teraz, czy admin faktycznie zablokował pliki .htaccess czy może nie pomyślał o XHTML-u. Utwórz w/w plik i dodaj w nim następujące linijki:
AddType application/xhtml+xml .xht .xhtml
DirectoryIndex index.html index.htm index.php index.xht index.xhtml
Jeśli wszystko dobrze pójdzie i będziesz miał wrzucony plik index.xhtml (lub index.xht) do swojego katalogu, to strona będzie działać również przez adres_servera/~mój_login/
- diablownik
diablownik pisze:Anonymous pisze:Dzięki chłopie. Masz u mnie oszronionego Carlsberga.
Trzymam za słowo
Może powinienem dopisać "wirtualnego" bo jednak za daleko mieszkasz.
[quote="diablownik"]
Możesz też sprawdzić teraz, czy admin faktycznie zablokował pliki .htaccess czy może nie pomyślał o XHTML-u. Utwórz w/w plik i dodaj w nim następujące linijki:
AddType application/xhtml+xml .xht .xhtml
DirectoryIndex index.html index.htm index.php index.xht index.xhtml
Niestety nie działa, próbowałem już tego od dwóch dni. Działa tylko poprzez adres_servera/~mój_login/index.xht.
Czyli to oznacza że zablokowana jest obsługa .htaccess?
- Velo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)
- helios
- Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15